Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/02.0024 Průchod grafu do šířky.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Grafové algoritmy.
Advertisements

Shift, Caps Lock Ctrl, Alt VY_32_šablony_INOVACE_č.DUM 296 [CZ.1.07/1.4.00/ ]
KROK ZA KROKEM K MODERNÍ ŠKOLE Registrační číslo: CZ.1.07/1.2.08/
Stavový prostor. • Existují úlohy, pro které není k dispozici univerzální algoritmus řešení • různé hry • problém batohu, problém obchodního cestujícího.
Programovací jazyk C++
Zajímavé aplikace teorie grafů
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
10. Dynamické datové struktury
Spojové struktury Spojová struktura ( linked structure ):
Pestrý svět učení. Pedagogové vybrali tyto šablony :  Čtenářská a informační gramotnost šablona č I/2 Inovace a zkvalitnění výuky směřující k rozvoji.
Fronta - a)Implementace s využitím statických struktur (pole) b)Implementace s využitím dynamických struktur (spojového seznamu) odebírá se ze začátku.
Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Teorie grafů – zadání řešení.
Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Prezentace zadání a řešení Teorie.
Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Úvod do teorie grafů.
Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace výuky všeobecných.
Varianty Turingova stroje Výpočet funkcí pomocí TS
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Neratovice 24. ledna 2014 Cestou přírodovědných a technických oborů napříč Středočeským krajem Stáž pedagogických.
Pokusy ve výuce přírodovědných předmětů CZ.1.07/1.1.26/
ADT Strom.
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 7/14.
Klíčová aktivita 01 Příprava budoucích lektorů pro další vzdělávání pedagogických pracovníků Podpora profesního rozvoje učitelů v počátečním vzdělávání.
Státní maturita otázky a odpovědi.
Stromy.
Další abstraktní datové typy
JavaScript Podmínky, cykly a pole.
Výpočet neznámé veličiny z vybraných fyzikálních vzorců
graf kvadratické funkce
WORD 2010 Karta Domů, skupina Odstavec. Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309,
STROMY Datová struktura sestávající z uzlů
MATICE ODPOVĚDNOSTI Matice odpovědnosti představuje jasné a konkrétní vymezení kompetencí osob z týmu za konkrétní projektové činnosti (úkoly), např. koordinaci.
Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Grafové pojmy Projekt učitelé.
Kostra grafu Prohledávání grafu
Úhly vedlejší a vrcholové
Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Bludiště Projekt učitelé.
Doc. Josef Kolář (ČVUT)Prohledávání grafůGRA, LS 2010/11, Lekce 4 1 / 15Doc. Josef Kolář (ČVUT)Prohledávání stavového prostoruGRA, LS 2013/14, Lekce 11.
Datové typy IB111: Datové typy. Data a algoritmizace jaká data potřebuji pro vyřešení problému? jak budu data reprezentovat? jaké operaci s nimi potřebuji.
TROJÚHELNÍKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Jarmila Hájková. Dostupné z Metodického portálu ISSN
Mechanika jednoduchými prostředky Jiří Bartoš ÚTFA PřF MU Brno Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice.
Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Domečkologie Projekt učitelé.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Fotokoláž Číslo DUM: III/2/VT/2/3/48 Vzdělávací předmět: Pracovní výchova, Informatika Tematická oblast:
Programování 3. hodina RNDr. Jan Lánský, Ph.D. Katedra informatiky a matematiky Fakulta ekonomických studií Vysoká škola finanční a správní 2015.
Hledání silně souvislý komponent Silně souvislá komponenta orientovaného grafu G= (V,E) je maximální množina uzlů UV taková že ∀ u,v ∈ V : u je dosažitelné.
PHP – CYKLY, POLE. CYKLY V PHP Cykly se používají, chceme-li opakovat určitou činnost, několikráte za sebou, opakovaně provádět stejnou proceduru. Postupně.
PROGRAMOVÁNÍ 3ITA,3ITB Jaroslav Burdys Hlavní zdroj:
Tabulkový procesor Základní informace o kontingenčních tabulkách a grafech Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Růžena Hynková.
TI 3.1 UPOZORNĚNÍ Reprezentace grafů, odst. 4.1 dne (za týden) bude X36TIN dvakrát dne (za 5 týdnů) bude X36OSY dvakrát skripta.
Úvod do programování 11. hodina
Výška stromu - algoritmus
STROMY A KOSTRY Stromy a kostry - odst. 3.2.
Překladače 5. Syntaktická analýza
Programování 2. hodina RNDr. Jan Lánský, Ph.D.
Zoner Callisto – křivky
Obrazový materiál pro pracovní list – Výběr
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o.
Klasické šifry – princip substituce, transpozice
Úvod do programování 11. hodina
PROLOG strategie vyhodnocení dotazu
Abstraktní datové typy
Otázky a úkoly VY_32_INOVACE_4_3_13_20 Vložení I.   Najdi záložku „vložení“. Vlož libovolný obrázek. Nastav jeho výšku na 5cm. Uprav ho tak, aby s ním.
Dynamické proměnné (1) Proměnné, jejichž počet a (nebo) velikost pa-měti využívané těmito proměnnými se v prů-běhu programu mění Dynamické proměnné lze.
METODICKÉ LISTY výstup projektu Vzdělávací středisko pro další vzdělávání pedagogických pracovníků v Sokolově reg. č. projektu: CZ.1.07/1.3.11/
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Pokus. konec.
Prvouka – části lidského těla a kostra
Obrazový materiál pro pracovní list – Výběr
Fronta (1) Dynamická datová struktura typu FIFO (First In First Out)
ABCD test Ondřej Přibyla
ZAL – 7. cvičení 2016.
Algoritmizace a datové struktury (14ASD)
Transkript prezentace:

Modulární systém dalšího vzdělávání pedagogických pracovníků JmK v přírodních vědách a informatice CZ.1.07/1.3.10/ Průchod grafu do šířky

• Způsob jak projít grafem z vybraného vrcholu, abychom postupně navštívili všechny jeho vrcholy • Procházíme zleva a „po patrech“ daného grafu • Pro naprogramování používáme frontu

Průchod grafu do šířky

Fronta • Využívá se pro průchod do šířky • Má dvě základní funkce push a shift. • Push – vloží prvek na konec fronty • Shift – sejme prvek ze začátku fronty

Push iniciálního prvku A do fronty

Shift horního prvku fronty

Push sousedů prvku A do fronty

Shift horního prvku fronty

Push sousedů prvku B do fronty

Shift horního prvku fronty

Push sousedů prvku C do fronty

Shift horního prvku fronty

Na zamyšlenou • Co se stane budou-li následníci uzlů propleteni mezi sebou? • Jak implementovat frontu? • Jak si hlídat navštívenost vrcholů? • Kdy skončit prohledávání grafu?

Průchod grafu do hloubky Projekt učitelé

Průchod grafu do hloubky

• Způsob jak projít grafem z vybraného vrcholu, abychom postupně navštívili všechny jeho vrcholy • Postupně se „zanořujeme“ až na dno nejlevějšího ramene grafu • Při programování používáme zásobník

Průchod grafu do hloubky

Zásobník • Využívá se pro průchod do hloubky • Má dvě základní funkce push a pop. • Push – vloží prvek na vrchol zásobníku • Pop – sejme prvek z vrcholu zásobníku

Push iniciálního prvku A na zásobník

Pop horního prvku zásobníku

Push sousedů prvku A na zásobník

Pop horního prvku zásobníku

Push sousedů prvku B na zásobník

Pop horního prvku zásobníku

Push sousedů prvku C na zásobník

Pop horního prvku zásobníku

Na zamyšlenou • Co se stane budou-li následníci uzlů propleteni mezi sebou? • Pomocí jakých struktur implementovat zásobník?