Aktivity projektu E-BEZPEČÍ & E-SYNERGIE

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
VZNIK A VÝVOJ PROJEKTU Mezinárodní festival dokumentárních filmů o lidských právech Jeden svět Projekt Vzdělávání o lidských právech s použitím dokumentárních.
Advertisements

Prezentace výstupů z odborné stáže ve Zvoleně
Poslání Intervenčního centra
Základní škola Mikulov, Valtická č. 3,
V ÝROČNÍ ZPRÁVA OBČANSKÉHO SDRUŽENÍ ABC Rok 2012.
Linka bezpečí a bezpečný internet Searching Session NTK 2013 Praha, 8. října 2013 Peter Porubský.
Systém včasné intervence ve Svitavách
DOTAČNÍ POLITIKA MĚSTA PLZNĚ V OBLASTI KULTURY
Web Rangers Filip Komarov. Co je pro vás slovo e-bezpečí ??????????????
 Projekt E-Bezpečí je celorepublikový projekt zaměřený na prevenci, vzdělávání, výzkum, intervenci a osvětu spojenou rizikovým chováním na internetu.
Sociálně-aktivizační služba pro rodiny s dětmi
Aktualizace aktivit projektu E-Bezpečí v oblasti prevence rizikové virtuální komunikace
„My máme e-bezpečnost školy vyřešenou, pravidelně aktualizujeme antivir“ Průzkum zájmu o projekt i-Bezpečná škola.
Právní rámec domácího násilí v ČR Praha, 5. června 2014 Konference k problematice domácího násilí MŠMT ČR Petra Vitoušová.
Dlouhodobý projekt podpory rodin. Prezentace služby Ambulance Rokycany adresa: Svazu bojovníků za svobodu 68: pondělí: 7:30 – 18:00 úterý:7:30 – 18:00.
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
N ÁRODNÍ CENTRUM BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU Nemáte problém? Možná o něm jen nevíte! L ENKA E CKERTOVÁ.
ohroženým domácím násilím
1 Prioritní osa 2 Oblast podpory 2.2 Vysokoškolské vzdělávání 30. října 2008 Karolína Gondková Odbor vysokých škol Odbor vysokých škol.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Problematika informační kriminality
Představuje pilotní projekt s názvem POLIS. ... je sociálně preventivní pilotní projekt... zkušební doba 18 měsíců... spolufinancován Evropským sociálním.
Středisko integrace menšin Opava Husova
PŘEDSTAVUJEME Fond ohrožených dětí je občanské sdružení na pomoc týraným, zanedbávaným, zneužívaným opuštěným nebo jinak sociálně ohroženým dětem, s působností.
P ROJEKT E S AFETY L ABEL 9. Národní konference eTwinning, , Olomouc Zpracoval: Bc. Roman Máca Národní centrum bezpečnějšího internetu Prvního.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Vzdělávání pedagogů v oblasti prevence úrazů dětí
Jak jsou informovaní naši žáci- dotazníkový průzkum 11/2014 Kyberšikana S postupem doby a technickým vývojem se na scéně objevila tzv. kyberšikana. Jedná.
1 Kulatý stůl k financování primární prevence rizikového chování Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
FAmilies of USers in Therapy Sdružení FAUST Sídlo sdružení: Průkopnická 20, Ostrava-Zábřeh IČO: Tel.: ,
Je dnes dětství bezpečné. (Subjektivní zkušenost dět
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Minimální preventivní program školy
Krajská koordinátorka prevence rizikového chování
VÝROČNÍ ZPRÁVA ZA ROK 2008 FAUST, o.s.. Statutární zástupci: Bc. Jana Hajderová Ing. Naděžda Antošová, PhD. Jiří Němec.
Prevence sociálně patologických jevů a MŠMT
DALŠÍ NEBEZPEČNÉ KOMUNIKAČNÍ JEVY
VY_I/2_INOVACE_71_Bezpečnost na internetu Bezpečnost na internetu Miroslav Kaňok.
Metodický pokyn k primární prevenci sociálně patologických jevů u dětí, žáků a studentů ve školách a školských zařízeních 2007.
E-BEZPEČÍ PREVENCE-EDUKACE-INTERVENCE Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D., E-Bezpečí a Centrum PRVoK, Univerzita Palackého v Olomouci |
Praha bezpečně online projekty prevence elektronického násilí a kyberkriminality páchané na dětech a dětmi Modelový příklad pro II. videokonferenci.
P-CENTRUM, SPOLEK CENTRUM PRIMÁRNÍ PREVENCE Nabídka služeb
Bezpečně v kyberprostoru Jihlava 19. – projekt zaměřený na omezení rozšiřování nebezpečných počítačových jevů.
N ÁRODNÍ CENTRUM BEZPEČNĚJŠÍHO INTERNETU „Nebezpečí číhá všude“ workshop Brno 2011.
KRIMINALITA ŠIKANA MOBBING + BOSSING Brno, FÁZE ŠIKANY I. Ostrakismus II. Přitvrzování – ojedinělá fyzická agrese III. Vytvoření jádra agresorů-klíčový.
Univerzita Palackého v Olomouci Centrum prevence rizikové virtuální komunikace PdF UP v Olomouci Mgr. Kamil Kopecký, Ph.D. & Mgr. Veronika Krejčí
OBLASTNÍ CHARITA MOST NÍZKOPRAHOVÉ ZAŘÍZENÍ PRO DĚTI A MLÁDEŽ ZASTÁVKA DUCHCOV.
Prevence sociálně patologických jevů. Prevence  Prevence (z lat. praevenire, předcházet) znamená soustavu opatření, která mají předcházet společensky.
Projekt Poradenství v Libereckém kraji I CZ.1.07/1.2.00/ I PORADENSTVÍ V LIBERECKÉM KRAJI Financován z prostředků ESF a státního rozpočtu ČR.
Nová šetření výskytu a podob šikany Centrum sociálních služeb Praha – Pražské centrum primární prevence.
Kraje pro bezpečný internet Pracovní setkání, ZSMV Hotel Solenice Tomáš Marek, koordinátor KPBI, Krajský úřad Plzeňského kraje.
Intervenční centrum pro osoby ohrožené domácím násilím Ostrava © Bílý kruh bezpečí, o. s.
Saferinternet akademie. Metodiky a vzdělávací bloky. Pavel Vichtera Národní centrum bezpečnějšího internetu.
Individuální projekt „Podpora systému primární prevence sociálně patologických jevů“
KYBERŠIKANA Mgr. Martina Miloica ZŠ Heyrovského 33, Olomouc.
Kyberšikana – co s tím?. Zamyslete se, co všechno se o vás může někdo cizí dozvědět z internetu?  Jméno?  Věk?  ?  Telefonní číslo?  Adresu.
1 Informace o činnosti MŠMT v oblasti PPRCH Malenovice, Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.: +420.
AKČNÍ POLE SOCIÁLNÍ PRÁCE – VÝCHODISKO I CÍL STUDIA OBORU Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Linka bezpečí a důvěry - komunikace se službami odborné pomoci
1 Aktivity MŠMT v oblasti primární prevence rizikového chování dětí a mládeže Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha.
Registrační číslo: CZ.1.07/2.4.00/ O PROJEKTU Cílem projektu E-SYNERGIE je vytvořit funkční vědeckovýzkumnou, aplikační, komunikační a vzdělávací.
Mezioborovým vzděláváním ke zvýšení bezpečnosti seniorů 29. října 2015 Republikový výbor pro prevenci kriminality.
Petra Martináková , ČJ+AJ se zaměřením na vzdělávání
Šikana ….. a její prevence VY_32_INOVACE_10_36.
PŘÍPRAVA A REALIZACE VÝUKOVÝCH MATERIÁLŮ PRO PODPORU
Kraje pro bezpečný internet 26. 9
SETKÁNÍ S RODIČI Gymnázium v Bystřici nad Pernštejnem
PhDr. Ondřej Andrys, MAE, MBA, náměstek ústředního školního inspektora
Domácí násilí.
Transkript prezentace:

Aktivity projektu E-BEZPEČÍ & E-SYNERGIE Univerzita Palackého v Olomouci Pedagogická fakulta, Centrum PRVoK Aktivity projektu E-BEZPEČÍ & E-SYNERGIE Kamil Kopecký & René Szotkowski

Co je E-Bezpečí E-Bezpečí je projekt, zaměřený na prevenci, vzdělávání, výzkum a intervenci s dosahem na celé území ČR. Projekt se zaměřuje na oblast rizikové komunikace v prostředí internetu a s ním souvisejícími rizikovými komunikačními jevy. Projekt dlouhodobě realizuje Centrum PRVoK, Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.

Klíčová témata Project E-Bezpečí se zaměřuje na následující témata: - kyberšikana (různé formy kybernetických útoků na děti a dospělé – vydírání, vyhrožování atd…), - kybergrooming (komunikace vedoucí k osobním schůzkám), - kyberstalking a stalking (nebezpečné pronásledování), - spam a hoax, - sexting (sdílení intimních materiálů v prostředí internetu), - internetové podvody, - ochrana osobních údajů na internetu, - rizika sociálních sítí (Facebook, ASK.FM, Gifyo).

Terénní akce E-Bezpečí Základem činnosti projektu E-Bezpečí jsou terénní akce pro žáky a učitele. Akce jsou finančně podporovány MŠMT, MVČR, statutárními městy Olomouc a Ostrava, Nadací Vodafone a firmami Google a Seznam.cz.

Naše výsledky Více než 23 000 proškolených žáků a studentů ZŠ/SŠ. Více než 2600 učitelů ZŠ/SŠ Více než 700 studentů VŠ (budoucích učitelů) Více než 1000 proškolených policistů Více než 800 proškolených rodičů 40 proškolených seniorů (2013) Tým projektu ročně zrealizuje cca 200 vzdělávacích akcí. 

Webrangers (2014) Projekt Webrangers je initiativou českého Google ve spolupráci E-Bezpečím a GEG ČR. Projekt se zaměřuje na žáky ve věku 13 – 15 let, kteří se stanou vyškolenými Web Rangery, čili strážci bezpečnosti na internetu. www.webrangers.cz

Dětská univerzita / POPUP(2013) Popularizace témat bezpečného internetu pro malé a větší školáky (od 8 do 12 let)

Výzkum Od roku 2008 realizujeme kontinuálně výzkumy, které monitorují výskyt rizikových komunikačních jevů v populaci českých dětí. Měří se jak množství, tak i motivy… Dodatečně měříme také např. sílu hesel k emailovým účtům, a účtům na sociálních sítích, univerzální hesla atd. Na výzkumu aktuálně spolupracujeme se Seznam.cz, Google a Nadací Vodafone.

Poradna projektu E-Bezpečí Projekt E-Bezpečí provozuje bezplatnou poradnu, která ročně zpracuje cca 200 případů. Od roku 2010 poradna řešila 900 případů. Mezi nejčastější typy případů patří kyberšikana (nejčastěji spojená se sextingem a vydíráním), internetové podvody, stalking atd. Od roku 2012 počet řešených případů vzrostl o více než 160 %.

Poradna projektu E-Bezpečí Poradna spolupracuje s Policií ČR (KŘPOK, Policejní prezidium), dále se Seznam.cz, Google, Vodafone, Linkou bezpečí a dalšími institucemi. V případě podezření ze spáchání trestného činu je případ předán policii. Frontend: www.napisnam.cz

Poradna projektu E-Bezpečí – trocha čísel

Partneři projektu Ministerstvo školství ČRMinistry of Interior, Czech Republic Policie ČR Vodafone / Nadace Vodafone Seznam.cz Google ČR Ostrava (statutární města) Olomouc (statutární města) Český rozhlas Olomouc, Olomouc Allegro Group CZ a další

Aplikace Kybergrooming (2014) Aplikace zaměřená na kybergrooming je k dispozici na Google Play a Apple Appstore. www.e-bezpeci.cz/aplikace

Dítě v ohrožení Dítě v ohrožení – první pomoc pro pedagogy a vychovatele, je  nová pomůcka, která nabízí praktické rady, doporučení a návody, jak řešit závažné situace v životě dítěte. Na CD-ROMu / webu jsou k dispozici konkrétní postupy pro včasné posouzení varovných signálů a zajištění odpovídajícího způsobu řešení. Navrhované způsoby řešení reagují na situace s výskytem kyberšikany, týrání, zneužívání, zanedbávání, drog, alkoholu, šikany, záškoláctví, krádeží, domácího násilí, agrese, úmrtí v rodině, soudně upravených poměrů k dítěti apod. www.ditevohrozeni.cz

Dítě v ohrožení

Dítě v ohrožení

Dítě v ohrožení

Děkujeme, že jste s námi. www.e-bezpeci.cz