Spolupráce se vzdělávacími institucemi. Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZŠ Rakovského v Praze 12.  Ve škole je integrováno 35 dětí cizích státních příslušníků  Nejpočetněji je zastoupena skupina vietnamských žáků  Dále.
Advertisements

Podpora trvalého řešení situace nezletilých žadatelů o azyl v ČR TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ.
Konference k otázkám integrace mládeže migrantů v České republice v rámci EU projektu iYouth úterý 4. prosince 2012, 9:30 – 16:00 Ministerstvo vnitra Projekt.
Základní škola, Brno, Štolcova 16
Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. I n v e s t i c e d o r o z v o j e v z d ě l á v á n.
Zavedení systému opatření na podporu slučitelnosti rodiny a zaměstnání na Magistrátu města Brna 9. Národní konference kvality ve veřejné správě
ZVYŠOVÁNÍ KVALITY VZDĚLÁVÁNÍ MIMOŘÁDNĚ NADANÝCH DĚTÍ NA 1. STUPNI ZŠ
TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY VZDĚLÁVÁNÍ V OBLASTI KOMUNITNÍHO PLÁNOVÁNÍ SOCIÁLNÍCH SLUŽEB.
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
RYTMUS, o.p.s – od klienta k občanovi
Národní agentura pro evropské vzdělávací programy Národní agentura pro evropské vzdělávací programy.
Zdokonalování systému celoživotního vzdělávání v oblasti pedagogické, psychologické a výchovné péče o děti se sociokulturním znevýhodněním Arteterapie.
METODICKÁ DOPORUČENÍ K ZAČLEŇOVÁNÍ ŽÁKŮ-CIZINCŮ DO VÝUKY
Ing. Petr Czekaj, Mgr. Zdeněk Karásek Velké Karlovice, Vytváření strategických partnerství na trhu práce v MSK.
STRATEGIE ROZVOJE ŠKOLSTVÍ A VĚDY V PROGRAMU NS-LEV 21 RNDr. Stanislav Palša http://
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Tato prezentace je spolufinancována Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem ČR. projekt CENTRA PODPORY INKLUZIVNÍHO VZDĚLÁVÁNÍ Individuální národní.
KomunitníCentrum. ČESKÉHO ŠVÝCARSKA TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM EU A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČR  4 národní.
Organizační struktura
I N V E S T I C E D O R O Z V O J E V Z D Ě L Á V Á N Í Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Projekty Dialog a Perspektiva reg. č. CZ.1.07/1.3.05/ , reg. č. CZ.1.07/1.3.05/ , Ludmila Muchová
Projekt Inkluze – nová cesta vzdělávání OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost registrační číslo projektu CZ.1.07/1.2.02/ Úvodní seminář 22. září.
Minimální preventivní program školy
Informační a poradenské centrum v Havlíčkově Brodě a spolupráce s veřejnými knihovnami Modelový program podpory slaďování profesního a rodinného života.
Interkulturní práce a slovník roku Mladý Jeroným, Jana Vlastníková.
Vzdělávání odborníků ze škol zapojených v projektu RŠPP
Organizace s celostátní působností v oblasti dalšího vzdělávaní pedagogických pracovníků a.Plnění priorit vzdělávací politiky státu b.Reakce na aktuální.
PROJEKT „Integrace sociálně znevýhodněných občanů mikroregionu Prachaticko se zaměřením na začlenění klientů smíšeného Azylového domu v Husinci na trh.
Školní speciální pedagog. Diagnostika speciálních vzdělávacích potřeb žáka Provádění, event. zajištění krátkodobé i dlouhodobé individuální práce se žákem.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc. katedra pedagogiky tel učitelství odborného výcviku a praxe.
Řízení výchovných a vzdělávacích institucí PaedDr. J. Šťáva, CSc
Vzdělání a vzdělanost a podpora zaměstnanosti
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
ASISTENT PEDAGOGA NA ZÁKLADNÍ ŠKOLE CHRASTAVA. ZÁKLADNÍ ŠKOLA CHRASTAVA, náměstí 1.máje 228, okres Liberec – příspěvková organizace 25 tříd, 590 žáků.
Logopedická prevence v Olomouckém kraji CZ.1.07/1.2.27/ SCHOLA SERVIS – zařízení pro další vzdělávání pedagogických pracovníků a středisko služeb.
Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2011 setkání RRLZ,
Základní škola, Brno, Štolcova 16 Projekt spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Reg. číslo CZ.1.07/1.3.00/
„Pomáháme imigrantům stát se našimi spoluobčany.“ Příprava učitelů na výuku češtiny jako cizího jazyka Mgr. Lenka Pavelková, MSc. 1.
OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST ŠABLONY PRO STŘEDNÍ ŠKOLY I ZLEPŠOVÁNÍ PODMÍNEK PRO VZDĚLÁVÁNÍ NA STŘEDNÍCH ŠKOLÁCH I 21. října 2011.
EU peníze středním školám. Šablony Šablony – unikátní systém podávání žádostí o EU dotace Není nikde jinde v EU Velmi jednoduchý způsob - školy mají minimum.
Národní institut pro další vzdělávání Příspěvková organizace přímo řízená MŠMT Působnost v celé České republice Státní garance DVPP.
ZŠ Přerov, Boženy Němcové 16 Školní poradenské pracoviště Mgr. Ilona Bočinská ředitelka školy
OP VVV a KP SVL Karolína Chloubová. Prioritní osa 3 Rovný přístup ke kvalitnímu předškolnímu, primárnímu a sekundárnímu vzdělávání Investiční priorita.
Alfa Human Service Alfa Human Service, I INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ Přátelská školka CZ.1.07/1.2.00/ Výměna.
Integrace cizinců v Jihomoravském kraji Zasedání Rady pro rozvoj lidských zdrojů 21. září 2010.
MÍSTNÍ AKČNÍ PLÁN ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ ORP KLADNO Pracovní skupiny: Předškolní vzdělávání Čtenářská gramotnost Matematická gramotnost Inkluzivní vzdělávání.
Projekt Rovná šance Číslo projektu: CZ.1.07/1.2.08/ TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY.
MUZEOEDU.CZ jako společná platforma edukačních pracovníků muzeí a galerií Mgr. Pavla Vykoupilová PERSPEKTIVY ČESKÉ MUZEJNÍ EDUKACE 10. – 11. května 2016.
Tisková konference zahájení školního roku 2008/2009 MŠMT
Projekt,,Šablony v SZŠ Příbram“ OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST 1.5 Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Projekt je.
ŠPP - ŠKOLNÍ ROK 2015/2016. ČLENOVÉ ŠPP  Výchovné poradkyně Ing. Milada Chamillová, Mgr. Pavlína Chovancová  Metodičky prevence Ing. Jana Josefíková,
STŘED O.S. CENTRUM PREVENCE A POMOCI Projekt podpořený z OP VK – IP oblast podpory 1.2.
Cíl a identifikace výzvy
Podpora společného vzdělávání v pedagogické praxi
Rozvoj výuky cizích jazyků
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
IMPLEMENTACE KRAJSKÉHO AKČNÍHO PLÁNU
JIHOMORAVSKÉ REGIONÁLNÍ CENTRUM NA PODPORU INTEGRACE CIZINCŮ
Metodika a koordinace kariérového poradenství v JMK
Spolupráce Žďáru nad Sázavou s Agenturou pro sociální začleňování
Bc. Petra Karbanová Krajská metodička projektu APIV B
TRADICE UPLATNĚNÍ DOPRAVNÍ DOSTUPNOST ŠIROKÁ NABÍDKA TECHNICKÝCH OBORŮ
Integrační opatření MŠMT
Mabistrát hlavního města Prahy
PORADENSTVÍ A KONZULTACE KE SPOLEČNÉMU VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM KRAJI
Š A B L O N Y II.
PORADENSTVÍ A KONZULTACE KE SPOLEČNÉMU VZDĚLÁVÁNÍ V KAŽDÉM KRAJI
SEMINÁŘ pro poskytovatele v rámci projektu: „Vybrané služby sociální prevence na území Jihomoravského kraje“ Tato akce je financována z Evropského.
Systém podpory NIDV pro pedagogické pracovníky vzdělávající děti/žáky cizince a podpora dětí/žáků cizinců Vzděláváme děti s odlišným mateřským jazykem.
Transkript prezentace:

Spolupráce se vzdělávacími institucemi

Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován Evropskou komisí v rámci komunitárního projektu Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí. V České republice je spolufinancován Odborem azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR.

www.meta-os.cz Bariéry cizinců v oblasti vzdělávání Jazyková bariéra (neznalost vyučovacího jazyka) Informační bariéra (fungování školy, práva a povinnosti) Minimum sociálních vazeb (sdílení zkušeností) Odlišné kulturní prostředí (adaptace, kulturní šok)

www.meta-os.cz4 Potřeba komplexní podpory cílových skupin PROBLÉMY ŽÁKŮ CIZINCŮ  PROBLÉMY PEDAGOGŮ

www.meta-os.cz5 Podpora pedagogických pracovníků Poradenství pedagogickým pracovníkům Vzdělávací aktivity Asistence na školách Tvorba výukových materiálů Webový informační portál Inkluzivní škola.cz Tvorba metodických materiálů Tvorba a distribuce tematických newsletterů

www.meta-os.cz6 Poradenství pedagogickým pracovníkům Časté problémy Nepřipravenost na příchod žáka cizince Přijetí a zařazení do ročníku Neznalost češtiny Komunikace s rodiči Nedostatek materiálů, výuka Klasifikace

www.meta-os.cz7 Vzdělávací aktivity Semináře a workshopy pro učitele (akreditované MŠMT v rámci DVPP) Začleňování žáků s odlišným mateřským jazykem do školního prostředí Výuka češtiny jako cizího jazyka MKV jako průřezové téma ŠVP (lze domluvit i proškolení celého pedagogického sboru) Semináře pro studenty pedagogických fakult

www.meta-os.cz8 Kurzy a workshopy pro pedagogy

www.meta-os.cz9 Inkluzivní škola.cz webový informační portál Organizace začleňování žáků s odlišným mateřským jazykem (OMJ) Informace o cizincích v ČR, migrace Čeština jako cizí jazyk Práce s žáky s OMJ ve výuce Zdroje, kontakty, inspirace

www.meta-os.cz10 Postup při začleňování nově příchozích žáků cizinců Příprava na přijetí (informační materiály o škole v cizojazyčných verzích) Přijetí (informace o žákovi, komunikace s rodiči) Zařazení do ročníku Vytvoření vyrovnávacího plánu Zajištění výuky češtiny Zapojování do výuky v předmětech

www.meta-os.cz11

www.meta-os.cz12 Inkluzivní škola.cz Pracovní listy Kontakty Příklady dobré praxe Kazuistiky Studijní materiály ke stažení odkazy

www.meta-os.cz13 Tematické newslettery Vybraná témata z oblasti začleňování a vzdělávání žáků cizinců Příchod žáka cizince Zařazení do ročníku Komunikace s žákem cizincem Začlenění do třídního kolektivu, a další. Možnost přihlášení k odběru:

Podpora dalšího vzdělávání cizinců  Rekvalifikační kurzy asistenta pedagoga  spolupráce se školami  nabídka služeb asistentů  Rekvalifikační kurzy komunitního tlumočení  spolupráce s FF UK (katedra translatologie)  Nabídka tlumočnických služeb institucím

Zapojení dalších institucí do procesu začleňování  Krajské úřady – vzdělávání zaměstnanců odborů školství  Městské úřady – spolupráce na emergentních projektech MV ČR  Poradenská zařízení – semináře, konzultace  Síťování důležitých aktérů v procesu začleňování žáků s migrační zkušeností

Projekt iYouth – Modely integrace a prevence sociálního vyloučení: podpora migrantské mládeže je spolufinancován Evropskou komisí v rámci komunitárního projektu Evropského fondu pro integraci státních příslušníků třetích zemí. V České republice je spolufinancován Odborem azylové a migrační politiky Ministerstva vnitra ČR.

Děkuji za pozornost! Mgr. Lukáš Radostný