Moučníky z kynutého těsta Jednoduché restaurační moučníky
Základní kynuté těsto polohrubá mouka nebo směs hladké a hrubé mouky tuk (máslo, margarín, hera) cukr (moučka, krupice, písek, vanilkový) žloutky kvásek (droždí, vlažné mléko, cukr, mouka) sůl
Základní kynuté těsto Do vzešlého kvásku postupně vmícháme žloutky, cukr a mouku se solí Nakonec přilijeme rozehřátý tuk (vychladlý) Vypracujeme hladké těsto, které necháme vykynout (při teplotě 28°C) Po ¾ hod. těsto zamícháme a necháme dokynout Pak tvarujeme (podle druhu připravovaného moučníku)
Ovocné kynuté knedlíky Základní kynuté těsto (bez tuku) Necháme vykynout Pak rozválíme na plát Vytvoříme čtverce 4x4 cm, které plníme ovocem Zabalené knedlíky necháme chvilku dokynout Vaříme v osolené vroucí vodě Podáváme posypané opraženou strouhankou nebo strouhaným tvarohem, posypané moučkovým cukrem a přelité rozpuštěným máslem
Mazanec vypracujeme základní kynuté těsto vytvarujeme dva bochánky (500g jeden) necháme kynout na plechu potřeme rozšlehanými žloutky a zdobíme krájenými mandlemi na povrchu uprostřed nařízneme nožem mělce tvar kříže pečeme ve vyhřáté troubě
Vánočka základní kynuté těsto po vykynutí rozdělíme na prameny, ze kterých pleteme vánočku necháme kynout na plechu pak potřeme rozšlehanými žloutky, posypeme loupanými krájenými mandlemi pečeme do zlatova
Cukrářské koláče Základní kynuté těsto po vykynutí rozvážíme na 40 g vytvarujeme kuličky, které rozmístíme na vymaštěný plech a necháme vykynout pak do středu vytlačíme důlek (okraje musí být vyšší a silnější do důlku vkládáme náplň (tvarohovou, makovou, jablečnou, ořechovou nebo ovoce) posypeme drobenkou (hrubá mouka, cukr písek, tuk) pečeme ve vyhřáté troubě do zlatova
Cukrářské koblihy vypracujeme základní hladké kynuté těsto do kterého přidáme rum (zabraňuje vsakování tuku do koblih) po vykynutí tvarujeme koblihy těsto vyválíme na dva pláty o síle cca 1 cm na první plát vyznačíme kulatým tvořítkem kroužky a do každého (doprostřed dáme náplň) přikryjeme druhým plátem a o málo menším kulatým tvořítkem vykrojíme koblihy necháme na pomoučněném vále kynout smažíme do zlatova (teplota tuku cca 150°c) po vychladnutí sypeme moučkovým cukrem
Bavorské vdolečky Zaděláme kynuté těsto a necháme vykynout Vyválíme plát silný cca 1 cm Vykrájíme kolečka, která necháme znovu vykynout Uprostřed vdolečku palcem vytvoříme důlek důlkem dolů vložíme vdolek do rozpáleného oleje a smažíme po obou stranách Vyjmeme na mřížku a necháme okapat Důlky vyplníme povidly, posypeme strouhaným tvrdým tvarohem a ozdobíme šlehačkou Pocukrujeme moučkovým cukrem