Život Ferdy Mravence.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

Fryderic Chopin.
Prezentace literárního díla a jeho autor Jan Zeman I4.B.
Zdraví Vás KRTEČEK.
Komiks Zpracoval Mgr. Antonín Grafnetter
SPOLEČENSKÁ KRONIKA narozeninstarosty Ondřeje Na návsi Ondřejovy Lhoty se konala velkolepá oslava 27. narozenin místního starosty.
Průběh 1. světové války 3. část.
Jednou se vrátíš.
Poválečný vývoj a komunistický režim
Ohrožené Československo
Nacistické Německo II. Petr Machala.
Identifikátor: VY_32_INOVACE_VL SADA č. 8
VY_32_INOVACE_01_ Český jazyk – čtení 2.ročník ZŠ a MŠ Vikýřovice, okres Šumperk CZ.1.07/1.4.00/ Drahomíra Ďurišová – vytvoření a ověření.
VY_III/2_INOVACE_85_Ondřej Sekora
Reakce evropských velmocí na německý fašismus
Atentát na Františka Ferdinanda d Este, vypuknutí 1.světové války
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_05.
VY_32_INOVACE_18_ Český jazyk – čtení 2.ročník ZŠ a MŠ Vikýřovice, okres Šumperk CZ.1.07/1.4.00/ Drahomíra Ďurišová 17.2: 2012 – vytvoření a ověření.
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace
Jak může válka zasáhnout obyčejné lidi? (ne vojáky)
Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Vyučovací předmět: Český jazyk a literatura Ročník: 9. ročník Anotace: Ladislav Fuks životopis, romány,
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_01.
ZŠ a MŠ Vikýřovice, okres Šumperk CZ.1.07/1.4.00/ Drahomíra Ďurišová VY_32_INOVACE_13_ Český jazyk – čtení 2.ročník – vytvoření a ověření.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Ondřej Sekora Český jazyk 6. ročník ZŠ
Jede vláček pohádka, veze samá zvířátka…
KAREL POLÁČEK 9. ročník.
LION FEUCHTWANGER Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Základní škola a Mateřská škola, Pavlice, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Autoři dětské literatury Název a číslo učebního materiálu VY_32_INOVACE_01_16.
Karel Čapek.
DĚJINY VE FOTOGRAFIÍCH Češi a Slováci za první světové války Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního.
PETR PARLÉŘ Mgr. Michaela Psíková.
VY_III/2_INOVACE_97_Adolf Born
VY_32_INOVACE_11_ Český jazyk – čtení 2.ročník ZŠ a MŠ Vikýřovice, okres Šumperk CZ.1.07/1.4.00/ Drahomíra Ďurišová – vytvoření a ověření.
Studená válka – 2. fáze uč
Ondřej Sekora ( – ) autor: Kateřina Marková.
Spisovatelé dětské literatury
(*2.července 1930 Praha +31.března 1973 Praha)
Božena Němcová (1820 – 1862).
William Shakespeare.
Karel Čapek.
1.Světová válka 28. července 1914 až 11. listopadu 1918.
Karel Čapek. Kdo to je? Byl český spisovatel, novinář, dramatik, překladatel a fotograf. Narodil se v Malých Svatoňovicích. Studoval na gymnáziu.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Spisovatelé dětské literatury Český jazyk a literatura 1. a 2. období Očekávaný výstup: žák se seznamuje s životem a dílem spisovatele, porovnává své dosavadní.
Základní škola Jakuba Jana Ryby Rožmitál pod Třemšínem Efektivní výuka pro rozvoj potenciálu žáka projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_36.
Karel Hynek Mácha Máj 8.třídy. Karel Hynek Mácha - život  Narodil se na Újezdě na Malé Straně  Vedle studia, četby a lásky bylo zdrojem Máchových zážitků.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/ Šablona:III/2 Inovace a zkvalitnění výuky.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Autoři české a světové literatury Český jazyk 8.ročník III
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.3.6 Karel Poláček Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
 narodila se 3. dubna 1928 ve Stonařově  celá rodina Schebestových byla německé národnosti  rodiče a dvě dcery hospodařili na statku  Hermina navštěvovala.
LITERATURA 9. ročník Odraz 2. sv. v. v literatuře – ztráta prozaiků Karel POLÁČEK Eduard BASS.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název školy Gymnázium Česká a Olympijských nadějí, České Budějovice, Česká 64 Název materiálu Česká literatura 20.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Pro zpracování vzdělávacích materiálů (VM)v rámci projektu EU peníze školám Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Projekt: Moderní výuka.
Příběhy našich sousedů. Josef Očenášek Narodil se 3. května 1925 Jeho otec byl legionář, který bojoval v první světové válce Vystudoval lesnickou školu.
VÝZNAMNÉ OSOBNOSTI Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Autoři české a světové literatury 6.-9.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Svoboda nad Úpou, okres Trutnov Autor: Mgr. Milada Pleskačová Datum: Název: VY_12_INOVACE_1.2.2ČJ2,3_36.
AUTOR: Bc. Leona Vejrostová
Příběhy našich sousedů
Erich Maria Remarque VY_12_INOVACE_Rů_I_36
ONDŘEJ SEKORA Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
První světová válka. Vznik československého státu.
mages de Images 70 ans après
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Název školy: ZŠ J. E. Purkyně a ZUŠ Libochovice
VY_32_INOVACE_Jir_I-21 Pavel Kohout Název projektu: OP VK
Transkript prezentace:

Život Ferdy Mravence

Ferdův stvořitel: Ondřej Sekora Ondřej Sekora (1899-1967) byl jeden z tří kreslířů, kteří zrodil český komiks. Pracoval v redakci Lidových novin v Brně, když se v roce 1933 narodil Ferda.

Ranné začátky První příběhy Ferdy byly drsnější než jeho dnešní dobrodružství. Dokonce kouřil fajfku a bojoval s nepřátelskými mravenci.

Svatba Ferdy a Berušky V roce 1935 se oženil Ferda s krásnou Beruškou. Narodila mravenčího syna Bobka. Společně provádějí různý vylomeniny.  

Mravenci v armádě V roce 1937 Ferda dobrovolně přihlásil do armády, aby mohl v případě mobilizace narukovat a bránit rodné mraveniště (vidíme vliv událostí z vnějšího světa na díla Sekory).

Sekora v táboře Do roku 1941 Ferda prožívál různá dobrodružství ve svém mraveništi. V roce 1941 vyšel poslední Ferdův komiks dříve než Sekora musel odejít z Lidových novin. Kvůli svému antifašistickému smýšlení Sekora byl internovan do pracovního tábora v roce 1944.

Ferda: Komunista! Po válce se Ferda stal komunistou (jako Sekora). Ferda chodí na brigády a dokonce plní pětileté plány pro svou zemi.

Po Sekoře Ferda žije dál. Po smrti Sekory, příhody Ferdy byly přeloženy do srbštiny, bulharštiny, němčiny, slovinštiny, a ruštiny.

Ferda jde DO CIZINY V roce 1981 syn Sekory prodal autorská práva na Ferdu do Německa, protože chtěl dlouhý animovaný seriál, ale nikdo mu nepomohl v Československu.

Ferda má rád tohle auto

Ferda je všude!

Ferda ve videohře

Drby o lásce

Ó...!

Na shledanou!

Odkazy Ferda Mravenec, Hrdina do každé doby http://www.komiks.cz/clanek.php?id=873 Ferda Mravenec—CD-Romek http://www.centauri.cz/ferda.php Ferda XXL http://ferdaxxl.topline.cz/