ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Organizace ochrany přírody v ČR
Advertisements

EKOLOGIE.
Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
Obecná biologie.
Σ Vznik sociologie. zakladatelem je Auguste Comte ( ) francouzský pozitivista řídí se třemi zásadami: POZNAT, PŘEDVÍDAT a JEDNAT Sociologie se.
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Biokoridory.
FYZIKA VÝZNAM FYZIKY METODY FYZIKY.
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř. 17. listopadu 49 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „Učíme moderně“ Registrační číslo projektu:
ZÁKLADY EKOLOGIE Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE, který je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním.
Biosférické rezervace Kvarta 2009/2010 Gymnázium Uničov.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
Ekologické aspekty liniových staveb
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Zkoumání a ochrana přírody
Registrační číslo projektu:
Škola: Mendelovo gymnázium, Opava, příspěvková organizace
Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“
ŽP – základní pojmy Ekologie … věda o vztazích mezi organismy a jejich životním prostředím a mezi organismy navzájem (Ernest Haeckel 1866) Environmentalistika.
Ekologie.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACEMateriál seznamuje žáky s některými biologickými vědami a.
Úvod do ekologie.
Životní prostředí Petr Machala.
- zabývají se studiem živých soustav
Environmentální výchova v zemědělských a zahradnických školách CZ.1.07/1.1.00/ Učebnice Ekologie a ochrana životního prostředí.
VY_32_INOVACE_ 01 - Ekologie. Ekologie se užívá v několika významech. V původním významu je ekologie biologická věda, která se zabývá vztahem organismů.
Životní prostředí Petr Machala. 1.Jaké jsou nevýhody ekonomické globalizace? 2.Napiš aspoň 4 problémy třetího světa. 3.Vysvětlete schéma bludného kruhu.
Životní prostředí - vše co nás obklopuje - přírodní - příroda
Ochrana přírody v ČR. Historie první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV. první pokusy – Maiestas Carolina 1355 Karel IV Hojná voda v Nov.
Biotické podmínky života
Bi1BP_ZNP2 Živá a neživá příroda II Biologické vědy
Ekologie jako věda Obory ekologie.
Ekologické problémy Petr Machala.
Ekologie.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
ŠkolaStřední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č.Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Ekosystém Výukový materiál EK Tvůrce: Ing. Marie Jiráková
Základní ekologické pojmy
OCHRANA PŘÍRODY A KRAJINY
Biosféra.
Vztahy geografie k ostatním vědám
Úvod do ekologie Zkus na kousek papíru napsat co si myslíš že znamenají tyto pojmy: 1.Ekologie 2.Environmentální výchova 3.Udržitelný rozvoj.
Základy ekologie Anotace: Materiál je určen k výuce přírodopisu v 9. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky se základními pojmy z oblasti ekologie. Materiál je plně.
B IOSFÉRA Magdaléna Vičarová. 1.O RGANISMY A JEJICH ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ Na zemi žije velké množství různých druhů mikroorganismů, rostlin (flóra) a živočichů.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Ochrana životního prostředí a ochrana přírody v ČR Tematická oblast:Ekologie.
Chráněná území ČR a regionu. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro tělesně.
Název SŠ:SOU Uherský Brod Autor:Mgr. Andrea Brogowská Název prezentace (DUMu): Globální problémy a globální změny Tematická oblast:Ekologie Ročník:1. Číslo.
Stavba, funkce a typy EKOSYSTÉMŮ. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola pro.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_32_INOVACE_32_15 Název materiáluObsah, rozdělení.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 4. Vliv činnosti člověka na prostředí Název sady: Základy ekologie pro.
EKOLOGIE A OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ RNDr.Jaroslav Kohout.
Název SŠ: SŠ-COPT Uherský Brod Autoři: Ing. Hana Ježková Název prezentace (DUMu): 1. Charakteristika a historie ekologie Název sady: Základy ekologie pro.
Jak ty ke mně, tak já k tobě Aneb ochrana přírody
Název prezentace (DUMu): Buňky
Ekonomika životního prostředí
Název školy: Základní škola Městec Králové
Právo životního prostředí pojem, vývoj, prameny, postavení v systému práva, principy Ivana Průchová.
Ochrana přírody a krajiny
Název prezentace (DUMu): Vlastnosti živých soustav
Opakování základních ekologických pojmů Ekologie Opakování základních ekologických pojmů.
Ekologie.
Výchova ke zdraví VY_32_INOVACE_13_20_životní prostředí.
Náplň a význam fytocenologie
TESTOVÉ OTÁZKY pro EKOLOGII A OCHRANU ŽIVOTNÍHO PROSTŘEDÍ
Název školy Základní škola praktická Rožnov pod Radhoštěm
8. Základní ekologické pojmy, organismus a prostředí
Mapky přirozených ekosystémů z naší přírody
Transkript prezentace:

ÚVOD DO EKOLOGIE 1. lekce

Ekologie je: Nauka o vzájemných vztazích mezi organismy a jejich životním prostředí E. HAECKEL(1869) Nauka o ekonomii přírody E. HAECKEL(1879) Nauka o struktuře a funkci přírody E.P.ODUM (1963)

EKOLOGIE je Biologická věda a je nezbytným základem všech snah o ochranu životního prostředí člověka

DĚLELNÍ EKOLOGIE: E. ZÁKLADNÍ –obecná a speciální E. APLIKOVANÁ – nauka o životním prostředí zaměřena prakticky(ochrana přírody, zemědělství…) E. TECHNOLOGICKÁ – výzkumná technická a technologická část

Další dělení ekologie: a) EKOLOGIE ČLOVĚKA Studuje vztahy člověka jako biologického druhu, lidskou populaci, prognostiku lidstva Na Zemi

b) HLUBINNÁ EKOLOGIE Filosofický a estetický pohled na přírodu

c) EKOLOGIE KRAJINY Studuje krajinu jako jednotný územní celek

d) OBECNÁ EKOLOGIE Řídí studuje, objasňuje a shrnuje všechny poznatky

e) PRODUKČNÍ EKOLOGIE Studuje produkci rostlinné a živočišné biomasy

f) SOCIÁLNÍ EKOLOGIE Studuje vazby a závislosti mezi lidskou populací a ekologickými zákony

g) SPECIÁLNÍ EKOLOGIE Zabývá se jednotlivými biotopy Např. terestrická, mořská, Krušných Hor, vyšších rostlin….

h) TEORETICKÁ EKOLOGIE Studuje a vytváří matematické modely a simulace, využívá počítačové techniky. Studuje se např. na MU v Brně

Další dělení ekologie: EUTEKOLOGIE – studuje vztahy jedince k prostředí DEMEKOLOGIE – studuje vztahy mezi populacemi a prostředím SYNEKOLOGIE – studuje vztahy na úrovni společenstev a ekosystémů

Podle systematických skupin: ekologie bakterií Ekologie rostlin Ekologie hub Ekologie živočichů Ekologie člověka = antropoekologie

Podle prostředí: Ekologie vod Ekologie lesa Ekologie půdy Krajinná ekologie studuje přirozeně ohraničené celky - krajiny

Domácí úkol: Najděte příklady jednotlivých studijních oborů ekologie.