Úvod do britské parlamentní debaty vytvořeno pro kurz „Debatování“ katedry Politologie FSS MU podzim 2006 Ondrej Gažovič David Minařík Irena Zatloukalová.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
pro společnost Chodura
Advertisements

Projektové řízení Modul č.1.
Chci ovlivnit rozhodování EU… Seminář v Evropském domě František Čakrt, Parlamentní institut Národní parlamenty v rozhodovacím procesu EU Úvod Co přinesla.
Přehlídka nejlepších podnikatelských záměrů. Druh a předmět činnosti Průzkum trhu a marketingový plán Obchodní strategie Finanční plán Přehlídka nejlepších.
OBJEKTIVIZACE HODNOCENÍ ÚSTNÍ ZKOUŠKY Z ANGLICKÉHO JAZYKA
Vaši OZ… …prodávají často ve slevách a ustupují z původní cenové nabídky klientovi? …mají málo nových klientů a u stávajících stagnují prodejně? …neumí.
Kritické faktory úspěchu softwarových projektů Je SCRUM řešením?
Bakalářský seminář Úvod BP Závěr BP.
Umění prezentace.
Profesionální prezentační dovednosti a jejich trénink.
Pedagogické minimum – lektorské dovednosti
Prodejní dovednosti pro společnost Chodura Konkurenceschopnost a kvalita - cesta k úspěchu zemědělského podniku.
Odbor veřejné správy a eGovernmentu v roce 2013
POSTUP PSANÍ ZPRÁVY. CÍL (Proč zprávu píšete ?) -1 POSKYTNUTÍ INFORMACÍ : spojeno s prezentací nějakých faktů nebo vysvětlením příkladů či konkrétních.
SVOBODA ČLOVĚKA Mgr. Michal Oblouk.
Co je to ARGUMENT? Irena Schönweitzová FI - ŠF
 Co je cílem projevu – co je třeba vysvětlit, vždycky vysvětleme.  Ke komu budeme mluvit:  Sledujme reakci posluchačů  Jeví-li známky nepozornosti,
Žádost o grant Metoda fundraisingu. 1. Průvodní dopis Identifikuje vaši organizaci (případně i vaši partnerskou organizaci, se kterou žádáte o grant.
WATCHDOG Cesta pro aktivní občany LOKÁLNÍ Tomáš Kramár.
KOMPETENČNÍ MODEL DŮLEŽITÝ PRVEK ŘÍZENÍ LIDÍ
Název firmy/nápadu Jméno a příjmení všech spolumajitelů firmy/nápadu
Stali jste se účastníky otevřeného grantového řízení na využití „Pískovny“. Vaše zájmové skupiny mají za úkol připravit svůj projektový záměr pro využití.
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Hodnocení ústní prezentace Mgr. Petra Janečková šk. r. 2007/2008
Databázové systémy Přednáška č. 6 Proces návrhu databáze.
Možnosti modelování požadavků na informační systém
Prezentační dovednosti
KOMUNIKACE V PRAXI METODIKA. Vznik metodiky Čtyři moduly v rozsahu 40 hodin 20 hodin e-learningového studia 20 hodin prezenčního studia.
Jméno firmy Podnikatelský plán. Shrnutí Jasně popište, co je smyslem činnosti vaší společnosti a jaké si kladete cíle –Stručně popište, jak si představujete.
Komunikace a informace „Schopnost prezentace, představí sebe a oddíl“ Zásady kvalitní prezentace Jan-Iáček-Konečný , Vídeň.
Úvod do studia- 3. seminář Definice tématu Robert Zbíral.
Interviewing = Pohovor s klientem NKPD Lucia Madleňáková.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:OP.
5. Prezentace výsledků experimentální práce
Příprava výzkumného projektu II. Bakalářský seminář Jan Vávra Miloslav Lapka 23. listopadu 2011.
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Seminář kurzů Alfa Praha Příprava a péče o kvalitní tým kurzu.
Komunikace s rodiči.
Prezentační dovednosti Michal Kindl. CÍL ŠKOLENÍ/PREZENTACE Seznámit se základními prezentačními dovednostmi, technikami a postupy používanými při tvorbě.
Skupinové řešení problémů. Týmová prezentace. Pavla Kotyzová
Projektový cyklus, analýza SWOT
Diplomový seminář 3. Company LOGO "Analýza problému" jako typ textu něco se tam venku děje nějaký pohyb(nebo ticho), trend, jev (fenomén)... my na to.
MOŽNOSTI INTERVENCE – SEKTY
Metodika posouzení Metody, techniky, postupy. Klíčová otázka: n Jak provést posouzení, aby co nejlépe reflektovalo situaci uživatele služby?
Přesvědčivá argumentace
Mooting – jak argumentovat JUDr. Maxim Tomoszek. Smysl simulace Příprava na reálné situace Příprava na reálné situace Kontrolované prostředí Kontrolované.
Úvod do studia- 3. seminář Definice tématu Robert Zbíral.
1 Řízení znalostí z pohledu práva Seminář č. 2. Opakování Co je to management znalostí Zachycení a komunikace Implicitní a explicitní znalosti Základní.
KOMUNIKACE.
Psaní právních dokumentů
Veřejné kampaně Petr Machálek. Co obsahuje správná kampaň? vytčený cíl strategii a taktiku soustavné a proaktivní úsilí plánovitý postup k cíli, krok.
Teambuilding 2 Posouzení potřeby Podávání zpětné vazby
Proč s aplikací pracovat?. Aplikace Stopy mé Ekoškoly má jednoduché ovládání a snadno prezentovatelné výstupy. Zábavnější práci s analýzou Kvalitní a.
Důvody sestavování podnikatelského piánu Struktura podnikatelského plánu poskytuje podnikateli užitečný kontrolní prostředek pro zpracování informací.
KOUČOVACÍ PŘÍSTUP Mgr. Jana Kazíková Mgr. Andrea Baumannová.
Profesionální rozvoj a další vzdělávání učitelů Reflexe v práci učitele.
Leoš Heger Konference „Zdraví seniorů“ , PSP ČR Praha programové body TOP 09 zdravotnictví x senioři.
Komunikace při přijímacím řízení a v pracovním týmu
ZÁSADY PREZENTACE Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Analýza manažerských dovedností ve vybraném podniku
PROSLOV Mgr. Michal Oblouk.
PROSLOV Mgr. Michal Oblouk.
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Motivace a stimulace pracovníků ve vybraném podniku Autor práce:
Žádost o grant.
Týmová spolupráce při vedení zájmových činností
Úvod do britské parlamentní debaty vytvořeno pro kurz „Debatování“ katedry Politologie FSS MU podzim 2006 Ondrej Gažovič David Minařík Irena Zatloukalová.
Seminář 4 – struktura odborného textu
Simulace Pískovna - instrukce
Mobilní marketing v ČR Autor bakalářské práce: Daniel Němec
Veřejný ochránce práv.
Transkript prezentace:

Úvod do britské parlamentní debaty vytvořeno pro kurz „Debatování“ katedry Politologie FSS MU podzim 2006 Ondrej Gažovič David Minařík Irena Zatloukalová

Tradice Proč debatovat? Debatování v ČR a SR

Formát debaty  4 týmy po dvou lidech  2 týmy na straně vlády  2 týmy na straně opozice Všichni řečníci mají na řeč stejný čas (6-8minut podle turnajových pravidel) Každý mluvčí má svoji roli a úkol, který musí v debatě splnit

Case construction (příprava argumentační linie)

Druhy témat  Policy motion – navrhuje nějakou změnu, obsahuje slova jako „by mělo“, potřebuje jasný plán t.v. chce snížit věkovou hranici pro právní odpovědnost  Faktické téma – něco je či není pravda t.v. nevěří v hrozbu terorismu  Hodnotové téma - něco je dobré/špatné t.v. věří, že alkohol je třeba zrušit  Otevřené téma – metafora, abstraktní tvrzení t.v. věří, že kdo seje vítr, sklízí bouři

Řeč premiéra – vládní strategie  Definice místa, pojmů navázaných (LINK) na téma debaty  Analýza současného stavu (statu quo)  Odhalení a popsání z analýzy vyplývajícího problému  Plán, jako řešení objeveného problému  Výhody tohoto plánu a tedy důvod jeho zavedení

Plán  Konkrétní řešení problému  Musí obsahovat nástin jednotlivých kroků i jejich odůvodnění  Musí odpovídat na otázky: Kdo Co Jak Za kolik peněz

2. Vláda a její přínos  Musí přinést rozšíření – pokud vláda nezmínila nějaký benefit, nebo nedostatečně rozvedla některý z technických aspektů plánu, může 2. vláda na tomto faktu postavit svoje rozšíření, ale jen pokud přináší opravdu nové věci

Opoziční strategie  Nepřehlédnout možné pasti ve vládních definicích, pokud jsou definice NEFÉR (nedebatovatelné, příliš úzké), napadnout je a nabídnout místo nich nové (obecně moc nedělat)  Ukázat hlavní clash (střet argumentů)  Dotknout se všech bodů řeči premiéra  Ukázat proč vládní plán nebude fungovat, jeho nevýhody a vedlejší produkty  Může přednést vlastní pohled na téma (protiplán)

Role jednotlivých mluvčí

Předseda vlády (1. mluvčí 1. vládního týmu)  Specifikuje stanovisko vlády k dané tezi, tzn. DEFINUJE tezi a tím i VYMEZÍ důležité pojmy  Rozdělí úlohy mezi oba členy vládního týmu  Strukturovaně prezentuje jasnou argumentační linii vlády, která podporuje vládní stanovisko  Předkládá a reaguje na faktické poznámky

Předseda opozice (1. mluvčí 1. opozičního týmu)  Reaguje na řeč premiéra a jeho argumenty  Předkládá opoziční linii.  Opoziční linie může (nemusí) být konstruktivní, tedy je formou protinávrhu  Předkládá a reaguje na faktické poznámky

Místopředseda vlády (2. mluvčí 1. vládního týmu)  Podporuje a dále rozvádí stanovisko vlády – tj. rozvíjí vládní argumenty přinesené premiérem  Reaguje na předsedu opozice  Může velmi stručně shrnout argumenty svého týmu  Předkládá a reaguje na faktické poznámky

Místopředseda opozice (2. mluvčí 1. opozičního týmu)  Reaguje na nové argumenty přednesené vládou 1  Reaguje na celou vládní argumentační linii  Rozvíjí opoziční argumentační linii a přidává opoziční konstruktivní argumenty  Může velmi stručně shrnout argumenty svého týmu  Předkládá a reaguje na faktické poznámky

1. ministr/člen vlády (1. mluvčí 2. vládního týmu)  Stručně shrne dosavadní vládní linii a stejně tak stručně zareaguje na řeči opozice 1  Na dosavadní vládní linii naváže a ROZŠÍŘÍ ji, přičemž rozšíření:  musí být jasné  nesmí odporovat vládě 1  nesmí být úplně novou argumentační linií, pouze jejím rozšířením  přináší nový pohled na debatovanou tezi  Předkládá a reaguje na faktické poznámky

1. stínový ministr (1. mluvčí 2. opozičního týmu)  Pokud to je nutné, v rychlosti se vyjádří k řečem 1. vlády  Podrobně se věnuje ROZŠÍŘENÍ, které přinesla 2. vláda  PŘIDÁVÁ opoziční argumenty, případně něco na způsob rozšíření opozice 2 (opozice nemusí přidávat vlastní nový konstruktivní pohled, ale je nutné, aby přinesla nové argumenty a podněty k debatě  Předkládá a reaguje na faktické poznámky

2. ministr/člen vlády (2. mluvčí 2. vládního týmu)  Může stručně rozvinout argumenty svého debatního partnera (1. ministra)  Jedná se o závěrečnou vládní řeč, která má shrnout celou debatu a v nejlepším možném případě na analýze hlavních střetů v debatě ukazuje, proč by měla vyhrát vláda (ale hlavně jeho tým)  Předkládá a reaguje na faktické poznámky

2. stínový ministr (2. mluvčí 2. opozičního týmu)  Může stručně rozvinout argumenty svého debatního partnera (1. stínového ministra)  Jedná se o závěrečnou opoziční řeč, která má shrnout celou debatu a v nejlepším možném případě na analýze hlavních střetů v debatě ukazuje, proč by měla vyhrát opozice (ale hlavně jeho tým)  Předkládá a reaguje na faktické poznámky

Faktické poznámky  Kdy a komu je mohu položit?  Jak vypadají?  K čemu slouží?  Kolik na ně mám času?  Doporučení ohledně faktických

Debatní teze

Tato vláda věří, že vražda není vždycky špatná  Eutanazie  Trest smrti  Sebeobrana  Krevní msta  Likvidace teroristů  Služba v armádě  Pokusy na embriích / potraty  Zabíjení zvířat

T.V. věří, že likvidace teroristů není špatná  Zájem státu, prevence  Tajné složky, cílená likvidace  Ještě nic neprovedl  Proti lidským právům na spravedlivý soud  Ztratíme tím naše ideály

T.V věří, že eutanazie nemusí být vždycky špatná  Jednotlivec může rozhodovat o svém osudu  Lze udržovat na životě „neomezeně“ dlouho  Důstojný život  Kdo to bude provádět? Kdo za to bude placen? – nátlak na pacienta (pojišťovna, doktor, příbuzní…)  Kdo bude komisi platit?  Vývoj léků a léčebných metod

Struktura a styl debatní řeči

Public speaking o Dynamika řeči je důležitá – zajistím ji: a) Přínosem nových argumentů a myšlenek b) Zdůrazňováním toho, co je důležité c) Přirozeností a neagresivností

Důležité dovednosti spojené s Public speaking o Změny hlasitosti (pro zdůraznění) o Změny výšky/tónu hlasu (pozor nevyznít agresivně) o Obměny rychlosti výkladu / částí řeči – rychleji pokud nepotřebuji, aby si publikum detailně pamatovalo, pomaleji tam, kde potřebuji pozornost posluchačů o Používání pauz o Používání gest (ale s rozvahou!) o Udržování očního kontaktu s publikem o Používání výrazů v obličeji o Pohyb celého těla

Jak zefektivnit svoji řeč, aneb jak to udělat, aby rozhodčí nic nepřehlédl  Vysvětlovat  Zbytečně nekomplikovat  Nálepkovat argumenty a důležité body  Nebýt monotónní  Přinášet nové věci  Nezapomenout na humor  Vždy se pohybovat v rámci fair play

Čeho se vyvarovat  Nebudujte svoji řeč na truismech a tautologických (kruhových) definicích  Nespecifikujte časový rámec na minulost, nebo budoucnost  Nevymýšlejte si neexistující země, nebo instituce na jejichž půdě má být debata vedena  Nedebatujte o státu quo, přineste změnu, vlastní návrh řešení

Logické chyby  Ad hominem  Nevhodná analogie  Domněnka  Zaštítění autoritou  Černo-bílý svět  Karikatura

 Požadování detailních informací  Použití jednoho (selektivně vybraného) případu  Vlastní zkušenost  Falešné spojení: tvrdí-li oponent něco podobného jako někdo jiný (např. Hitler), je stejný jako on  Falešná kauzalita  Je nepředstavitelné, že..  Nerelevantní argumentace  Populárnost argumentu: 90%lidí si myslí Logické chyby

 Přehození povinnosti předkládat důkazy  Nakloněná rovina  Utopie  Squirrel zcestné definování si debaty

Struktura řeči  1.minuta : čas na získání pozornosti publika a představení vlastní řeči (jejího rozložení)  2.minuta : představení argumentační linie (minimálně třech základních bodů argumentace – nálepkovat); není dobré brát faktické  3.-předposlední minuta : rozvíjení argumentace, důkazů a vysvětlování, faktické poznámky  Poslední minuta : dokončení argumentace, nepřinášet již žádné nové argumenty / důkazy, shrnout vlastní řeč a efektivně zakončit  Maximální povolené překročení limitu je 15 vteřin!!!!!

Užitečné odkazy vztahující se k debatování    

Děkujeme za pozornost