Sexuálně přenosné choroby

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přenos infekcí Sexuální přenos
Advertisements

Jméno : Filip Hanák Datum:
Sexuálně přenosné choroby
Globální problémy lidstva
Základní škola praktická a základní škola speciální Heřmanův Městec
Antikoncepce, pohlavní choroby
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ II.
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ IV.-
RIZIKOVÉ SEXUÁLNÍ CHOVÁNÍ III.
Klinická propedeutika
PROBLEMATIKA HIV a AIDS
Vývoj jedince Vývoj → před narozením = nitroděložní (prenatální)
POHLAVNĚ PŘENOSNÉ CHOROBY 8. ROČNÍK
Označení DUM Fi- DUM Autor
TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ
POHLAVNÍ CHOROBY - úvod - Syfilis
VIRY.
Mízní soustava odvod mízy zpět do krve části:
Jiné názvy: gonorea, tripl, kapela, gonorrhoea
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Zánět specifický - lues.
Elefantiáza (sloní noha)
Petr Němec a Jan Novotný
Nemoc AIDS v Africe.
PREVENTIVNÍ PÉČE.
Nemoci přenosné pohlavním stykem
Aids.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Aids HIV.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Haemophilus influenzae typu b
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
Název: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA BENÁTKY NAD JIZEROU, PRAŽSKÁ 135 projekt v rámci operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST Šablona číslo: III/2 Název: Inovace.
Sexuálně přenosné nemoci
Syndrom získaného imunodeficitu
Pohlavně přenosné choroby. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky kapavky klíčová slova : hnisavý výtok, močová trubice autor:
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
VY_32_INOVACE_24_ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍCH CEST_P_HORKÁ.
MENSTRUACE OVULACE =uvolnění zralého vajíčka žluté tělísko udržuje zbytnělou děložní sliznici.
Zkvalitnění výuky na GSOŠ prostřednictvím inovace CZ.1.07/1.5.00/ Gymnázium a Střední odborná škola, Klášterec nad Ohří, Chomutovská 459, příspěvková.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_19 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování IV. Anotace.
ANGÍNA (tonzilitida) Vendula Icelová Oteklé čípky Bílé skvrny
Kapavka Onemocnění přenášené pohlavním stykem Bakteriální onemocnění Charakteristické hnisavé záněty pohlavních a vylučovacích cest (někdy i hrtanu a.
Téma: Aids Vypracoval: Bohumil Baroch Obor: Technické Lyceum Třída: 1L Předmět: Biologie Školní rok: 2015/16 Vyučující: Mgr. Ludvík Kašpar Datum vypracování:
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_17 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování II. Anotace.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
NÁZEV ŠKOLY:Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR:Zdeněk Ogrodník NÁZEV:Sexuálně přenosné nemoci TÉMATICKÝ CELEK:Biologie.
Číslo v digitálním archivu školyVY_52_INOVACE_VZ_18 Sada DUMVýchova ke zdraví PředmětVýchova ke zdraví Název materiáluRizikové sexuální chování III. Anotace.
Lymská borelióza.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
Sexuálně přenosné nemoci
Číslo projektu MŠMT: Číslo materiálu: Název školy: Ročník:
Pavla Stárková Lenka Švecová
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Mgr. Martina Dohnalová Hepatitis.
Transkript prezentace:

Sexuálně přenosné choroby

Dříve se jim říkalo nemoci pohlavní Dříve se jim říkalo nemoci pohlavní. V současnosti mezi ně řadíme bakteriální, virová a parazitární onemocnění, která se šíří převážně nebo výhradně pohlavním stykem.

1. Klasické pohlavní choroby příjice (syfilis) kapavka 2. Ostatní sexuálně přenosné choroby záněty močové trubice (chlamydiové infekce) kvasinkové záněty virová onemocnění (herpes virus) 3. AIDS

Syfilis (příjice) Historie: Roku 1493 zavlekli tuto nemoc do Evropy Kolumbovi námořníci z nově objevené Ameriky. První záznam u nás je z roku 1498 z Litomyšle.

Známé oběti syfilis Albrecht z Valdštejna V.I.Lenin K.Gottwald K.H.Mácha J.Mánes

Středověká léčba Středověcí lékaři se s nemocí pokoušeli bojovat různě. Od různých prapodivných metod (koupel v jelením mléce, v krvi netopýrů), přes recepty poněkud méně legrační (pravidelná koupel v krvi nevinných panen, pravidelný pohlavní styk s pannami), až nakonec zakotvili u různých rtuťových mastí, které měly léčit kožní projevy nemoci. Rtuť pacientovi sice trochu pomáhala od bolesti, ale při delším používání vedla ke zničení pokožky a otravě.

Původce bakterie Treponema Pallidium rychle hyne ve vnějším prostředí

Přenos pohlavním stykem (95%) – orálním, análním, poševním krevní transfúzí – u nás dnes vyloučeno z matky na dítě - během těhotenství při kojení

Inkubační doba 10 - 90 dnů, nejčastěji 3 týdny syfilitické změny na lebce třetí stadium nemoci

Stádia onemocnění PRIMÁRNÍ STÁDIUM (tvrdý vřed) - zčervenalá zatvrdlinka, velikost je různá, může se snadno přehlédnout - u žen na děložním čípku, v oblasti velkých a malých stydkých pysků, ústí močové trubice - u mužů v oblasti penisu nebolestivý, tvrdý vřed se zahojí za 4 - 6 týdnů,

SEKUNDÁRNÍ STÁDIUM (lymfatické a kožní stádium) - 9 týdnů po nákaze projevy: bolesti hlavy, kloubů, zvýšená teplota, únava, skleslost, vyrážka na trupu, končetinách, čele, na dlaních a ploskách nohy, poruchy růstu vlasů, vypadávání řas, obočí, vousů, postižení sliznice tvrdého a měkkého patra, oslabení imunitního systému potíže mohou trvat 2 až 6 týdnů, pak sice nastane zlepšení, ale problémy se mohou vracet i během dalších 2-3 let

Terciární stádium Vyvíjí se po 3 - 5 letech (ale i až po 20 letech) od začátku onemocnění, na kůži se vytváří červenohnědé hrboly z nich vytéká hnis, následně vznikají vředy, dochází k těžkému poškození orgánů (hlavně srdce, cév, jater, kostí, kloubů), selhává organismus, člověk je dementní, organismus přestává fungovat, nastává smrt. V současné době se s tímto stádiem nemoci setkáváme zřídka.

Léčba S úspěchem se léčí antibiotiky (penicilinem), jediným problémem je, aby onemocnění nebylo přehlédnuto a včas se začalo léčit. Syfilis podléhá povinnému hlášení. To znamená, že pokud lékař u pacienta onemocnění objeví, je povinen tuto informaci sdělit místní hygienické stanici, se kterou se potom podílí na vyhledání všech pacientových sexuálních kontaktů, které musejí být na tuto nemoc vyšetřeny.

Shrnutí: 1. Jaké podobné znaky můžeme určit u kapavky a syfilis? 2. Jak se přenáší syfilis a jaká je inkubační doba? 3. Jaké jsou první příznaky? 4. Které orgány mohou být nejčastěji napadeny při poslední fázi onemocnění? 5. Jak se léčí? 6. Jak a kým se do Evropy onemocnění dostalo?

Zdroje: http://4.bp.blogspot.com/_VQysW0DTrH8/SixPvFLdyMI/AAAAAAAAHvY/L2c_vHgE9VA/s400/abelhinha08.png http://alusky.websnadno.cz/Pozadi/Bylinky/nemoc.gif http://cs.wikipedia.org/wiki/Syfilis http://nd03.jxs.cz/361/979/be94b11173_64016549_o2.jpg http://www.stefajir.cz/files/PousteniZilou.jpg http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/thumb/2/29/Treponema_pallidum.jpg/250px-Treponema_pallidum.jpg http://www.orl.cz/choroby/ustni/jazyk/zanet/1/primarnisankrrtu2.jpg http://sex-vztahy.doktorka.cz/cs/images/resize/syphilis-380.jpg http://universitas.muni.cz/200801/Woznicova.htm http://media.novinky.cz/003/70033-top_foto2-qkidd.jpg http://www.004.cz/syfilis