Srovnání programů EUREKA a Eurostars s národními programy na podporu aplikovaného výzkumu a inovací Miroslav Janeček Praha, 11. září 2013.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
 Role poradenských firem v oblasti čerpání SF EU 27. dubna 2006 Jiří Halouzka Ředitel v oddělení poradenských služeb
Advertisements

Cílené rozvíjení čtenářské gramotnosti ve výuce na 2. stupni ZŠ
Změny v podpoře pro období Ing. Marian Piecha, Ph.D., LLM | generální ředitel Brno, 8. října 2013.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
„Výzkum, vývoj a inovace ve statistikách a analýzách“ 20. dubna 2012 Aktuality z oblasti analýz pro politiku výzkumu, vývoje a inovací Michal Pazour.
Podpora inovací v rámci kohezní politiky
Projekty financované ze zdrojů ESF a aktivity CEVAP-a Zuzana Španerová Centrum vzdělávání a poradenství.
Podpora v rámci Programu rozvoje venkova v období
Praha a fondy EU Programové období 2007 – 2013 Markéta Reedová náměstkyně primátora HMP.
Odborná sekce Rady kvality ČR „Kvalita v průmyslu a stavebnictví“ Poradenské služby v programech Operačního programu Podnikání a inovace 5. ledna 2009.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic
PŘÍPRAVA GRANTOVÉHO PROJEKTU prof. RNDr. Jiří Patočka, DrSc.
ČSOB EU CENTRUM REM Autumn 2006 ČSOB EU CENTRUM.
Energetický management jako nízkonákladové opatření k dosažení úspor
Akční plán pro Evropu a resortní koncepce výzkumu a vývoje – návrh opatření v kompetenci jednotlivých resortů.
Inovace 2007, Praha, 4. prosince Mezinárodní vědeckotechnická spolupráce ČR Jan Marek Miloš Chvojka Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy.
Předběžné hodnocení návrhů projektů EUREKA Historie vývoje hodnocení projektů programu EUREKA a současný stav Ing. Pavel Dlouhý, manažer projektů EUREKA.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE
Technologické platformy a dopravní výzkum
„ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ“ 1 Spolupráce technických univerzit s podniky = významná podpora inovací Český národní komitét IMEKO Vladimír Haasz.
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Konference Evropa regionů – priorita ELS-ED
Projekty mobilit programu Leonardo da Vinci 2002 ___________________ PhDr. Helena Úlovcová
Asociace výzkumných organizací EUREKA evropská spolupráce v oblasti aplikovaného a průmyslového výzkumu a vývoje Ing. Václav Neumajer výkonný předseda.
STÁTNÍ PODPORA VÝZKUMU A VÝVOJE NA MPO Výzkum a vývoj na MPO.
Národní program počítačové gramotnosti Petr Heinzl koordinátor NPPG.
Aplikovaný výzkum v ČR Inovace 2005 Praha,
Evropské projekty & management VÝCHODISKA:  Realita vstupu do EU, rozvoj regionů, potřeba posílení dovedností zaměstnanců a organizací, možnost změny.
ZÁKLADY TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Inovační aktivity a transfer technologií Zdroje, prostředky a dovednosti Význam TT Proces řízení TT Mezinárodní kooperace.
ÚTVAR TRANSFERU TECHNOLOGIÍ Praxe centra pro transfer technologií Pomoc komerčnímu uplatnění poznatků vznikajících na VUT v Brně Seminář k třetí roli VŠ.
Možnosti podpory aplikovaného výzkumu a experimentálního vývoje v odpadovém hospodářství Ing Jaroslav Váňa, CSc.
Možnosti spolufinancování projektů v oblasti ICT z programů EU PhDr. Blanka Hašová Ing. Martin Hiršal.
Důvody vstupu na zahraniční trhy
1 RESPONSIBLE CARE Projekt „Adaptabilita a posílení konkurenceschopnosti chemického průmyslu ČR“ Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem.
Operační program Průmysl a podnikání 2004 – 2006 Výsledky, hodnocení a dopady pro nové programovací období 2007– června 2009 Praha.
The Eurostars Programme - new funding scheme for R&D performing SMEs.
OP Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost (op pik)
1. Současnost a budoucnost podpory VaVaI Miroslav Janeček člen předsednictva Praha 2. dubna 2015.
1 Podpora inovací v českém a slovenském průmyslu, role AIP ČR K. Šperlink Brno, září 2008.
aneb Assessment Centre a Development Centre
Vybrané manažerské metody: Balanced Scorecard, EFQM
Podpora firmám umístěným ve vědeckotechnických parcích poskytovaná v rámci Operačního programu Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost PETR PORÁK,
Globální granty jsou spolufinancovány Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Závěrečná konference globálních grantů Operačního.
Název kapitoly Název podkapitoly Text Operační program Výzkum, vývoj a vzdělávání Seminář pro žadatele IROP.
… od myšlenek k aplikacím Marcel Kraus Oddělení strategií a analýz.
MORAVSKÁ VYSOKÁ ŠKOLA OLOMOUC VÁŠ PARTNER PRO BYZNYS INOVACE.
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 12: Příčiny neúspěchu podnikání malých a středních podniků.
1 ASOCIACE INOVAČNÍHO PODNIKÁNÍ ČR, z.s. Seminář Inovační potenciál ČR Pavel Švejda Praha, 8. září 2016.
Analýza poskytovatelů sociálních služeb na území Ústeckého kraje s důrazem na problematiku související s absorpční kapacitou prostředků EU jako součást.
Průběžné výsledky zjišťování absorpční kapacity v oblasti vzdělávání Projekt: Šance pro Moravskoslezský kraj – Vzdělaní lidé a připravený venkov.
Operační program Podnikání a inovace pro konkurenceschopnost Kateřina Čočková, regionální projektová manažerka.
Sekce fondů Evropské unie (Sekce 8) Hlavní náplň Zajištění činností Řídicího orgánu operačních programů spolufinancovaných z ESF (OP LZZ a OPZ), Zprostředkujících.
Centrum energeticky efektivních budov.  CLB vzniklo jako sdílená infrastruktura, tedy seskupení firem a akademických pracovišť na vývoj systémů technologií,
Integrovaný regionální operační program – obecný úvod, hodnocení Pardubice Ing. Markéta Kupcová Centrum pro regionální rozvoj České republiky.
Strukturální fondy – nové možnosti, nové zkušenosti… Ing. Radim Konečný
CRR ČR, Společný technický sekretariát, Olomouc, ul. Jeremenkova 40B, , | tel.: | fax: +420.
Kolektivní investování z pohledu možnosti zhodnocení volných finančních prostředků podniku Autor: Pavel Maroušek Vedoucí: Ing. Martin Maršík, PhD. Oponent:
Strategické řízení a plánování ve školách a v územích
6. HODNOCENÍ VÝSLEDKŮ VZDĚLÁVÁNÍ
Finanční nástroje v podpoře energetické účinnosti
Úkoly TA ČR v oblasti aplikovaného výzkumu
Výroční konference OP PIK
Starosti starostů s evropskými fondy, Praha
PROJEKTOVÝ LIST Pro zjišťování informací o projektových záměrech pro účely zvýšení absorpční kapacity v prioritních osách VaVpI.
Představujeme plán podpory pro rok 2018
Ekonomika malých a středních podniků
Modulová výuka a digitalizace
Národní strategie umělé inteligence v ČR
Transkript prezentace:

Srovnání programů EUREKA a Eurostars s národními programy na podporu aplikovaného výzkumu a inovací Miroslav Janeček Praha, 11. září 2013

O čem to bude? Porovnání národních programů s E! a E* - zaměření podpory - způsob financování - hodnocení projektů - administrace projektů - oborové zastoupení - Jak na to ?

Zaměření podpory Aplikovaný výzkum, zaměřený na podporu konkurenceschopnosti EUREKA – významným prvkem je internacionalizace - EUREKA Individuální projekty - EUREKA Clusters (společné tematické zaměření) - Eurostars (specifické zaměření na MSP) Národní programy - MPO: TIP (před ním IMPULS, TANDEM) - TA ČR: ALFA, Centra kompetence (připravují se GAMA, DELTA)

Financování Na první pohled rozdílné, ve skutečnosti jde i u programů EUREKA o národní prostředky (E* – virtual common pot) Objem prostředků v roce 2013: - EUREKA: cca 130 mil. Kč - Eurostars: závazek ČR 1 mil. € - ALFA: mil. Kč - CK: 497 mil. Kč

Hodnocení projektů • Programy EUREKA – základem je Project Assessment Methodology (PAM), v detailu se ale liší E! a E* • Národní programy – stanoví zákon, přesto se liší mezi poskytovateli, ale rovněž program od programu. Př.: ALFA – min. 2 oponenti – Rady podprogramů 1 – 3 (zpravodajové a jejich role) – Rada programu (odborný poradní orgán) – Předsednictvo TA ČR

EUREKA - PAM Základní hodnocení (vyvážené partnerství, kapacity partnerů, metodický a plánovací postup, finanční aspekty projektu - náklady a finanční závazek partnerů) Technologie a inovace (stupeň technologické vyspělosti a riziko, technologické předpoklady, řád inovace, geografický/oborový dopad) Trh a konkurenceschopnost (velikost trhu, přístup na trh a riziko, návratnost investic, strategický význam projektu, zvyšující se schopnost a viditelnost) E* hodnotí navíc tržní potenciál pro MSP a čas, potřebný ke vstupu na trh

Administrace projektů • Agenda (projektová přihláška, posudky, roční a závěrečné zprávy) se vyřizuje elektronicky • Kontrola průběhu řešení a výsledků (u programu Eurostars navíc Progress Report) • Změny projektů • TAČR požaduje závazně i informaci o osudu výsledků – implementační plán a jeho plnění (snaha o dosažení konkrétních výsledků, podobně jako je tomu např. v programu E*)

E* - oborové zaměření projektů

ALFA - obory

E* - účastníci projektů

Účastníci v programu ALFA

Eurostars – Success stories • 4344 IM-ITSHT – ICT (technologie iPad) • 4231 INSIDER – ICT (pomoc taxislužbě – GPS aplikace) • 4304 VIDEOSTAR – ICT (digitalizace starých záznamů) • 4731 Arrayvolution – biotech (sekvenování genů) • 4321 EASTBREAD – agro (zdvojnásobení obratu) • 4258 ISTAR – farma (zdvojnásobení počtu pracovníků) • 4300 PHENOCROP – agro (odhad tržeb 30 mil. Euro) • 4379 TaniXing – zpracovatelský průmysl(ekologické zpracování kůže)

Chyby a pozitiva Předpoklady úspěchu pro program Eurostars -Vhodná volba oboru a partnera -Jasné zaměření na produkt -Řádně popsat všechny aspekty (management projektu, metodika řešení, technologický pokrok, velikost trhu a schopnost se zde prosadit, ROI) -Neotřelé nápady mají větší šanci -Prokazatelný přínos pro žadatele (zejména MSP) -(Přínos pro českého daňového poplatníka)

DĚKUJI ZA POZORNOST Miroslav Janeček