Modernizace výuky odborných předmětů

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Globální problémy lidstva
Advertisements

Zdravotní stav populace v ČR a EU
„EU peníze středním školám“
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor: ING. EVA ŠÍDOVÁ Název: VY_32_INOVACE_630_PREVENCE ONEMOCNĚNÍ DÝCHACÍ SOUSTAVY Téma:DOPAD.
Plíce po 20 letech kouření
Informace Státní veterinární správy
PARATYFUS A KLÍŠŤOVÁ ENCEFALITIDA
Nebezpečí světových pandemií
Virová hepatitida typu A
Mor skotu Rinderpest.
Alimentární intoxikace
REPRODUKCE VIRŮ.
Český název-Toxoplasmoza
Poznámky pro výuku Předmět: Výchova ke zdraví
POHLAVNÍ CHOROBY - úvod - Syfilis
Číslo v digitálním archivu školy
ORGANIZACE STÁTNÍ VETERINÁRNÍ SPRÁVY
Listerióza a nutriční toxikologie
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
HNILOBA VČELÍHO PLODU MVDr. Eduard Dvořák.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Odborný výcvik Ročník:
CREUTZFELD-JAKOBOVA CHOROBA
Cholera Název onemocnění je odvozen z řeckého slova „kholera“, což označuje průjem. Další názvy: infekční cholera, asiatická cholera, epidemická cholera,
AFRIKA NEVŠEDNÍMA OČIMA NEMOCI
Prionové choroby a lidská výživa
Kurz odborné přípravy k péči o kuřata chovaná na maso
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Občanská výchova Ročník:
Využití GIS pro potřeby krizového managementu při nákaze ptačí chřipkou v Jihočeském kraji na jaře 2006 Jiří Bárta Mgr. Petr Horn GIS Krajského úřadu Jihočeského.
Aids.
African horse sickness (AHS)
Ebola Monika Mikulášková 2.MP.
-morbili, measles Ivona Jurčová
Ošetřovatelská péče o nem. s infekční hepatitis
Bakteriální nemoci přenášené kapénkovou nákazou
Klazar, Tupá, Masopust, Zatloukalová, Moravcová
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
MVDr. Jana Houdková (SVS ČR)
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
Žlutá zimnice (yellow fever).
Veterinární asanace Veterinárními asanačními činnostmi jsou
MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství Lékařské fakulty Masarykovy univerzity.
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
CHŘIPKA MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav ochrany a podpory zdraví
Zdraví a jeho determinanty Mgr. Aleš Peřina, Ph. D. Ústav ochrany a podpory zdraví LF MU Kamenice 5, Brno.
Výskyt v ČR. Inkubační doba, tedy doba od nákazy člověka do rozvinutí příznaků onemocnění, je dní, nejčastěji 30 dní. Již koncem inkubační doby.
Břišní tyfus / Paratyfus ● Bakterie Salmonella typhii.
Agnès Sorel Dame de beauté Milenka krále Karla VII otrávena rtutí synem svého milence Karla VII., Ludvíkem XI. z důvodu špatného vlivu na krále.
Státní veterinární správa České republiky Úloha černé zvěře v epizootologii klasického moru prasat v České republice MVDr. Josef Holejšovský Praha,
Co to je anémie? anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu anémie je úbytek červených krvinek nebo ztráta hemoglobinu krev je tak schopna.
Škodlivé faktory v těhotenství II.část. Anotace: Prezentace je další částí tématu – Škodlivé faktory v těhotenství. Jsou zde uvedeny základní škodlivé.
Členovci. cílová skupina: střední školy anotace : charakteristické znaky řádu roztočů klíčová slova : klíště obecné, encefalitida, borrelióza autor: Kamila.
Analýza a vyhodnocení zdravotního stavu obyvatel města TÁBOR MUDr. Stanislav Wasserbauer MUDr. Miloslav Kodl Hana Pokorná Zdravá Vysočina, o.s. ve spolupráci.
Základní škola Jindřicha Matiegky Mělník, příspěvková organizace Pražská 2817, Mělník tel.: EKOLOGICKÝ PŘÍRODOPIS Tématický.
Nemoci světa. AIDS  1. případ cca před 25 lety, ale už stihl zabít přes 25 milionů lidí  Aids napadá imunit. systém, tělo pak není schopno se bránit.
RŮST OBYVATELSTVA NA ZEMI POHYB OBYVATELSTVA:
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Kontrola zdraví zvířat – myslivost rok 2017
Název školy: ZŠ a MŠ,Veselí nad Moravou,Kollárova1045
CHŘIPKA.
HIV / AIDS MUDr. Miroslava Zavřelová Ústav preventivního lékařství
MUDr. Jana Bednářová, PhD. OKM FN Brno
Alimentární intoxikace
MUDr. Miroslava Zavřelová ÚPL LF MU
NÁZEV ŠKOLY: Střední odborné učiliště a Základní škola AUTOR: Bc
Lékařská orální mikrobiologie I VLLM0421p
Transkript prezentace:

Modernizace výuky odborných předmětů Reg. č. projektu: CZ.1.07/1.1.08/03.0032 Nemoci zvířat

Mor prasat = je vysoce nakažlivé virové onemocnění prasat (domácích i divokých) s vysokou morbiditou i mortalitou. Onemocnění se projevuje: horečkou, hemoragickou diatézou, postižením centrálního nervového systému, potraty, či atypickou formou bez příznaků.

Mortalita neboli úmrtnost Morbidita je odborný pojem, jímž označujeme nemocnost nebo chorobnost u zvířat Vyjadřuje se poměrným číslem jako poměr počtu nemocných jedinců vůči počtu všech jedinců Mortalita neboli úmrtnost je ukazatel, udávající podíl zemřelých z určité skupiny za určité časové období Hemoragická diatéza krvácivá predispozice

Původce RNA virus rodu Pestivirus z čeledi Flaviviridae Virus měří 40 nm K viru jsou vnímavé všechny kategorie prasat bez rozdílu věku, přičemž mladá prasata a divoká prasata jsou vnímavější Zdrojem viru je nemocné zvíře (často divoké prase), veškeré jatečné produkty ze zpracovaní nakažených prasat, včetně zmraženého vepřového masa

Virus je vylučován u prasat všemi sekrety a exkrety do vnějšího prostředí, kde je virus velmi odolný, pokud se nachází v biologické materiálu Virus se přenáší často pomocí vektorů, jimiž jsou potkani, člověk, ptáci nebo krev sající členovci Virus proniká též přes placentu, dochází tak přenosu z matky na plod Při šíření moru prasat na velké vzdálenosti hraje klíčovou roli člověk

Klinické příznaky Perakutní forma – prasata hynou hromadně bez příznaků, až 100 % mortalita Akutní forma – horečka až 42 °C, překrvení sliznic, krváceniny na všech sliznicích i na kůži, nechutenství, zácpa , průjem, dušnost, nervové příznaky: křeče, ochrnutí končetin, kapří hřbet (vyhrbení páteře nahoru), plovací pohyby (prasata leží na boku a kopou končetinami, což připomíná pohyby při plavání) Chronická forma – méně výrazné klinické příznaky, poruchy dýchacího a trávicího traktu, vyhublost, úhyn

Atypická forma – mírný zdlouhavý průběh bez podezření na mor, průjmy, dýchací potíže, poruchy CNS Diagnostika V ČR je národní referenční laboratoř pro klasický mor prasat na Státním veterinárním ústavu v Jihlavě, kam se zasílají vzorky na vyšetření Konkrétně celé prase do hmotnosti 50 kg nebo vzorek z mandlí, plicní mízní uzliny, sleziny, ledviny, mozku a kosti

Terapie a prevence Terapie se neprovádí, vyhlášení ohniska a utracení všech zvířat v ohnisku Ve všech zemích EU a většině dalších zemích je očkování zakázáno Prevence spočívá v ochraně státu před zavlečením a důsledných hygienických opatřeních v chovech prasat

Při výskytu moru u divokých prasat se vymezuje tzv Při výskytu moru u divokých prasat se vymezuje tzv. pásmo zamoření (katastr obce, kde byl pozitivní jedinec odloven či nalezen uhynulý) a pásmo ochranné (dle migrační vzdálenosti divokých prasat: 30-40 km) Všechna zvířata v zasaženém chovu se musí utratit, ve vymezených pásmech platí daná pravidla dle zákona 166/1999 Sb. a příslušných vyhlášek Při výskytu moru prasat se označí pozitivní chov jako ohnisko nákazy, vymezí se 3 km ochranné pásmo (obvykle území celé obce) a pásmo surviellence (10 km)

Kapří hřbet ↑