Bedřich Šupčík Lžičarová Veronika a Schleiderova Michaela

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Číslo a název šablony klíčové aktivity
Advertisements

Sportovní zařízení a akce
OLYMPIÁDA V DĚJINÁCH.
Anna Franková Anna Franková byla židovská dívka, která formou deníku zaznamenávala osudy vlastní rodiny, pronásledované za 2. světové války nacisty. Narodila.
Historie zimních olympijských her!!
Seznam sportů Seznam sportů Alpské lyžování (10) Alpské lyžování (10)Alpské lyžováníAlpské lyžování Biatlon (10) Biatlon (10) Biatlon Biatlon Boby (3)
a Český olympijský výbor
Sportovec; sportovkyně
ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.
Biatlon.
BASKETBAL II..
Nejúspěšnější českou rychlobruslařkou Olympijskou vítězkou na metrů Mistryní světa i Evropy Vítězkou světového poháru Držitelkou několika světových.
ALFONS MUCHA To není ale jenom Slovanská epopej, to jsou i fotografie, šperky, známky, bankovky, porcelán, sklo, potisk látek, vitráže, plakáty, reklamní.
Fryderyk Chopin.
Mějte v paměti ty, kteří vás vedli a kázali vám slovo Boží. Myslete na to, jak dovršili svůj život, a následujte je ve víře! Židům 13:7.
Emil Zátopek.
Prof. Ph.Dr. MIROSLAV TYRŠ
ATLETIKA - CHŮZE.
PLAVECKÉ REKORDY.
Metodický list Pohybové aktivity masového nezávodního charakteru mají v českých zemích skoro stopadesátiletou tradici. Počátky souvisí se vznikem české.
olympijský vítěz mistr světa mistr Evropy
Bratři Čapkové.
Nýznerov – od kaple k vodopádům…
Mám rád historii, velmi často se k ní vracím. Také se velmi rád dívám na historická díla dřívějších umělců, která neskonale obdivuji a všechna mi mají.
ATLETIKA 2.
legenda české a světové gymnastiky
Karel Čapek PhDr. Karel Čapek narozen 9. ledna 1890 v Malých Svatoňovicích, zemřel 25. Prosince 1938 v Praze, byl český spisovatel, novinář, dramatik,překladatel.
VY_32_INOVACE_2C20 Pracovní list Věra Čáslavská.
Československo v 50. letech
HISTORIE LEDNÍHO HOKEJE
Tomáš Garrigue Masaryk
Mikoláš Aleš
NEJÚSPĚŠNĚJŠÍ KRASOBRUSLAŘI
ATLETIKA.
SYNCHRONIZOVANÉ PLAVÁNÍ
LEDNÍ HOKEJ NA OLYMPIJSKÝCH HRÁCH
 OLYMPIÁDA Zimní olympijské hry 2014 Z i m n í o l y m p i j s k é h r y Olympijské kruhy: Modrá : Evropa Černá : Afrika Žlutá : Austrálie Zelená.
Tato prezentace byla vytvořena
Bedřich Smetana.
William Shakespeare 1564 *
OTA PAVEL Praha Praha Obrázek
Vznik tělovýchovné jednoty SOKOL
VY_32_INOVACE_2C18 Emil Zátopek legenda atletiky.
SEVERSKÁ KOMBINACE.
NEJLEPŠÍ SJEZDAŘKY.
HISTORIE HOKEJE U NÁS.
MISTROVSTVÍ SVĚTA V HOKEJI
Tomáš Garrigue Masaryk
Teamgym.
GYMNASTIKA. CO TO JE GYMNASTIKA ? Gymnastika je soubor tělesných cvičení, jehož cílem je všestranný rozvoj lidského těla a udržení zdatnosti a celkově.
TOMÁŠ GARRIGUE MASARYK Státník, politik, filozof a pedagog Vypracoval: Lukáš Horák IX.B.
Wolfgang Amadeus Mozart Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblast Komunikace hudebního umění se znakovými systémy.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Základní škola a mateřská škola Damníkov NAŠE MODERNÍ ŠKOLA Reg. č. CZ.1.07/1.4.00/
Tomáš Garrigue Masaryk. ZPRACOVAL Mgr. Alena Jakubcová ŠKOLA ZŠ Bor, Školní 440, , příspěvková organizace TÉMA Člověk a společnost – Tomáš Garrigue.
Prezentace Šubrtová Tereza
Kateřina Šulcová.
České hokejové zlato v Naganu 1998
Badmintonové centrum mládeže Středočeského kraje
BSE České Budějovice o. s.
Badmintonové centrum mládeže Středočeského kraje
Jan Ámos Komenský.
České akademické hry 2016, Univerzita Pardubice
Teamgym.
Fyzici a fyzikální jevy Autor: Mgr. M. Vejražková
Narodil se 3. července v Hukvaldech Zemřel 12. srpna 1928 v Ostravě
Badmintonové centrum mládeže Středočeského kraje
Školní olympiáda soutěž turnaj Olympijské hry letní olympijské hry
ALFONS MARIA MUCHA.
Transkript prezentace:

Bedřich Šupčík Lžičarová Veronika a Schleiderova Michaela Gymnázium Frýdlant Prima 2011/ 12

Bedřich Šupčík byl český sportovní gymnasta a první československý olympijský vítěz. Narodil se 22.října 1898 v Trumau u Vídně v Rakousku Narodil se v početné rodině Františka a jeho ženy  

Životopis Vyrůstal u tety Evy Skaličkové (sestry Františka Šupčíka), která se pro něj stala „adoptivní matkou“ S tetou bydlel v Kvasicích u Kroměříže, kde začal chodit cvičit do Sokolovny Po návratu z I. světové války se usadil jako domovník Bánské a hutní společnosti v Brně, Brně se začal intenzivně věnovat tělovýchově v místní Sokolské jednotě – Sokol Brno I.

Na poslední chvíli se dostal do nominace pro VIII Na poslední chvíli se dostal do nominace pro VIII. olympijské hry v Paříži v roce 1924. Zde v samotném závěru olympiády získal jako první Čech a Čechoslovák zlatou medaili ve šplhu na laně.

Krátce po návratu z olympiády se oženil se služebnou Marií (rozenou Ledinskou) a společně založili rodinu v Brně. I když Šupčík i nadále startoval na světových šampionátech, úspěchů dosahoval především v soutěžích družstev a medaile za individuální discipliny příliš nevozil.

V roce 1948 jej postihl infarkt a na naléhání rodiny se přestěhoval z Prahy do klidného prostředí Horosedel. Zanedlouho jej však stihl další infarkt, který jej odkázal do invalidního důchodu. Začal si tedy přivydělávat jako pojišťovací agent. Třetí infarkt se mu stal osudným a z písecké nemocnice se domů nikdy nevrátil. Zemřel 11.července 1957 ve věku nedožitých 59 let. Je pohřben v urnovém háji na novém hřbitově v Mirovicích u Písku.

Sportovní úspěchy 1924 – zlatá medaile ve šplhu na laně na VIII. olympijských hrách v Paříži. Zvítězil 20. července ve šplhu bez přírazu na osmimetrovém laně 1924 – bronzová medaile na VIII. olympijských hrách v Paříži za víceboj. 1926 – mistr světa z Lyonu v soutěži gymnastických družstev. 1930 – mistr světa v soutěži gymnastických družstev. 1928 – stříbrná medaile na IX. olympijských hrách v Amsterdamu v soutěži gymnastických družstev. 1930 – stříbrná medaile z mistrovství světa v Lucembursku ve cvičení na kruzích. 1931 – bronzová medaile z mistrovství světa v atletice ve cvičení na kruzích

Památky Památku tohoto sportovce připomíná pamětní deska v Horosedlích (odhalena 16. října 2003) a též hrob v nedalekých Mirovicích. Od roku 1993 se na jeho paměť koná každoročně v Příbrami Memoriál Bedřicha Šupčíka ve šplhu na laně.

Konec