Made in: KaPacalka Eiffelova věž.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Shrnutí výhod při použití plukotraku 1.
Advertisements

Kateřina Štafová, Vendula Linková, Hana Zahradníčková SEXTA
před tím velkým šílenstvím…
INVESTICE DO ROZVOJE VZDĚLÁVÁNÍ
Konference nejen Rezidencích 07. Potřeba vlastnit vs. výhoda nájmu Podpora vlastnického bydlení (americký sen) Rodinné kořeny 45 let, 2x stěhování, 60.
Zájezd do Paříže.
I. Řešení úloh v testech Scio z matematiky
HYDROELEKTRÁRNA GRAND COULEE
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Vypracovala: Lucie Junková Valerie Horká Jan Dočkal
Hra milionář Procvičujeme si jednotky hmotnosti
Letecký pohled na část města ZAJÍMAVÉ OBJEKTY a PAMÁTKY ve Velké Bíteši Snímky Vladimír Hudec Srpen 2011 Grafická úprava Antonín Jirušek.
Převody jednotek délky objemu hmotnosti času
Aiguille du Midi Chamonix - Francia.
Památky Paříže Vítězslav Traurig.
Mrakodrap, který se sám otáčí, mění výhled jak chceme nebo podle slunečního světla.
Nové VÍTKOVICE Ing. Jan Světlík Předseda představenstva a generální ředitel VÍTKOVICE, a.s. MACHINERY GROUP Seminář Ostrava,
Paříž Prezentace 5.B.
Matěj Školný. Je demokratický stát, jehož většina území se nachází v západní Evropě. Francouzskou republiku tvoří i Zámořská Francie, která zahrnuje území.
Lidé a čas 1) DÁVNÁ MINULOST.
Red Bull Stratos NEWTON Media. Akce Pětiletá příprava Stočlenný tým odborníků Rakušan Felix Baumgartner 40 televizních stanic (50 zemí) 130 digitálních.
Postupný poměr – příklady
Mapa zájmu - plány.
Maják na ostrově Faru.
Podívejte se, jaké to jsou.
MILLAU (Francie) Nejvyšší most světa ..
Pro přechod na další snímek klikněte levým tlačítkem myši Francie 2006.
Stavby světa 19. století.
Milánský dóm – Duomo di milano
Aneb jezero, které musíme zachránit
Francie 9.A.
Tato prezentace byla vytvořena
Francie.
Praha matka měst autor: Honza S. - 9.A.
Zde vás seznámíme s pár památkami celého USA ( s t r u č n ě )
Škola1. ZŠ T.G. Masaryka Milevsko, Jeřábkova 690,Milevsko AutorMgr. Ilona Šindelářová, ČísloVY_52_INOVACE_160 NázevPaříž Téma hodinyFrancie.
Francie Maturitní předmět: zeměpis Daniel Krčál, 6.A.
ATMOSFÉRA Podnebné pásy prima.
David Hnátek A Radka Střihavková
ASIE Kazachstán III2-Z7-II-02.
Největší stavba světa v Pekingu se otevírá.. Za pouhé čtyři roky byl navržen a postaven na původním hlavním mezinárodním letišti v Pekingu nový Terminál.
Nejlákavější kulturní památka
Byla 4, která se uskutečnila v Paříži Konala se od 6. května až do 31. října Jejím tématem byla Velká francouzská revoluce (100. výročí) Výstava se rozkládala.
Egyptské pyramidy David Beneš 1.Ročník GIO.
Praha.
GOTIKA.
Egyptské pyramidy.
Jakub Stojaník,Matouš Falout,Fabián Strecker
PAMÁTKY PRAHA.
LONDÝN Hlavní město Spojeného království leží na řece Temži v jihovýchodní Anglii. Žije tu zhruba 7 miliónů obyvatel. Londýn se skládá ze tří částí: původní.
Tato prezentace je hrazena z projektu: Spolupráce s partnery – základ kvalitní odborné výuky Registrační číslo: CZ.1.07/1.1.01/
Škola Střední průmyslová škola Zlín Název projektu, reg. č. Inovace výuky prostřednictvím ICT v SPŠ Zlín, CZ.1.07/1.5.00/ Vzdělávací.
Místo : Paríž Výška : 318 metrů Datum ukončení stavby : 1887
150 výročí symbolu Londýna ( ) El "Big Ben", uno de los símbolos más representativos de Londres y del Reino Unido. El 31 mayo 2009 cumplió 150.
Francie.
Dopravní průzkum Petr Chocholouš.
VY_32_INOVACE_ZCR_656 Ročník:3. Vzdělávací obor: M/01 Hotelnictví Tematický okruh:Atypické stavby Prahy Téma:Atypické stavby Prahy Jméno autora:Mgr.
 V jakém stavu je starý židovský hřbitov nyní? Je možné se tam podívat? Byla jsi tam ty? –jestli ne, zajeď! Tvé dojmy z návštěvy?  Mělo by se město.
EU OPVK – III/2 – A3 – 7/22 – Rak Petr Předmět Zeměpis, 8.ročník ZŠP. Vytvořeno 2011/2012.
Pojďme se podívat do nové budovy píseckého Technologického centra… Fotografie: Vojtěch Nesvadba.
Krkonoše. Sněžka Podle nových měření 1603 m n.m - je nejvyšší hora v Krkonoších a v České republice. Nachází se ve východní části Krkonoš na Hraničním.
VY_32_INOVACE_286_Rozhledny Jesenicka Šablona Identifikátor školy: Jméno autora: Ivana Kašpárková Datum vytvoření: Vzdělávací obor,
Klára Pospíchalová Památky v Paříži (pvp).
Vítězný oblouk Francouzský název : Arc de Triomphe de l'Étoile
Autor: Mgr. Kuchtová Květoslava
Název školy. Plavská škola Autor. Mgr. Marcela Hádková Název
Název školy: ZŠ a MŠ T. G. Masaryka Fulnek Autor:
Klára gregorová, Karolína michalcová – 8. ročník
Název: ADMINISTRATIVNÍ BUDOVA Vypracovala: Olga Merendová - VB 304
7 divů RUSKA IV Audio Tchaikovsky – La bella durmiente (libre)
Transkript prezentace:

Made in: KaPacalka Eiffelova věž

Eiffelova věž se stala symbolem města a je nejznámější a nejnavštěvovanější pařížskou památkou. V době svého vzniku, v r. 1889, byla nejvyšší stavbou na světě.

Organizátoři Světové výstavy v roce 1889 chtěli vzpomenout stoleté výročí revoluce mimořádným památníkem. Byly předloženy stovky návrhů, z nichž některé byly spíše komické. Někdo navrhl postavit obrovskou gilotinu na památku obětí revoluce. Jiný návrh byl postavit 220 m vysoký sloup se silnou lampou na vrcholku, jež by osvětlila celou Paříž. A jiný inženýr měl představu mamutí fontány, ze které by za parných dnů tryskala svěží voda na celé město. Nakonec byl vybrán plán ing. Gustava Eiffela navrhující věž z kovových prvků. Celková váha věže činí 7 300 tun a společně s posledními přístavky dosáhla váha asi 10 000 t.

Po rozhodnutí postavit věž došlo k obrovské bouři protestů. Mnoho Pařížanů a literátů požadovalo zrušení stavby, protože měli obavy, že toto monstrum bude působit jako pěst na oko. Nicméně v lednu 1887 začaly práce na základech, jež sahaly do hloubky 14 m. Úhrnem přišla věž na 6 a půl milionu franků.

Nyní vám uvedu několik charakteristických údajů souvisejících s tímto pařížským obrem. Na věž bylo třeba 7000 t železa, je konstruována z 15 000 kovových součástí, které drží pohromadě 2,5 miliónů nýtů, přičemž základna má průměr pouze 130 m. Pracovní skupina padesáti inženýrů a kresličů narýsovala 5 300 výkresů konstrukce, jejíž montáž si vyžádala 250 pracovníků. Pokud byste toužili udělat něco pro své zdraví a chtěli byste se obejít bez výtahu, je tu pro vás 1 665 schodů, po kterých se dostanete do třetího patra. Natření věže, které se provádí každých 7 let, vyžaduje 40 000 pracovních hodin a přes 60 tun barvy. Oscilace vrcholu při silném větru je 12 cm. Za obzvláště horkých dnů, když se kov věže roztahuje, může věž vyrůst o 15 cm. Za jasného dne je vidět z vrcholu věže do dálky asi 67 km. Celková výška včetně televizní antény dosahuje 324 m a zatížení představuje 4 kg na 1 cm2, tedy tolik, jako člověk sedící na židli. Ročně navštíví Eiffelovku 5 mil. turistů.

Dokončení Eiffelovky v roce 1889 bylo uvítáno 21 salvami z děla. V tomto roce, tedy v r. 1889, zaplatily 2 miliony návštěvníků po 5 francích za osobu, aby mohli vystoupit na vrchol věže. Brzy ale došlo ke sporu, který rozdělil Pařížany na ty, kteří byli pro věž, a na ty, co byli proti. Do akce “300” za odstranění monstra, které Paříž hyzdí, se zapojilo mnoho slavných architektů, spisovatelů a dalších umělců, např. Gounod, Maupassant a Dumas syn. Sílící podpisové akce požadující odstranění věže vedly v roce 1910 k vypracování plánů na její demontáž, nikdo se ale neodvážil věž strhnout.Ironií osudu byla věž zachráněna za 1.světové války, kdy sloužila 1.francouzskému generálnímu štábu jako důležité centrum pro radiotelegrafní spojení. V červnu 1949 byly na vrchol věže připevněny televizní antény, a tak mohla Francie vidět první televizní zprávy.

Věž má tři poschodí a z každého se vám otevírá celkový pohled na Paříž. První poschodí je ve výšce 57 m a nacházejí se v něm obchody se suvenýry, restaurace, kavárna a bufet s rychlým občerstvením, kino uvádějící filmy o historii věže a pošta, který má výsadu prodávat známky s označením “La Tour Eiffel – Paris” (10,30 – 19,30), dále je tam pobočka turistické kanceláře, přepážka na výměnu peněz a místnost rezervovaná pro mimořádné události.

Druhé poschodí je ve výšce 125 m a je odtud nejlepší rozhled. Tady najdete obchody, galerie a přepychovou restauraci Julese Verna, která vám nabízí k výhledu menu za 500 f za 1 osobu. Třetí patro ve výšce 276 m poskytuje panoramatický výhled na značnou část města. Pro dobrou orientaci jsou tu na zvláštní orientační tabuli ještě vysvětlivky. Najdete tam také kancelář “Salon Tour Eiffel”, kterou si Gustav Eiffel postavil pro sebe a kterou užíval až do roku 1923, kdy zemřel ve věku 91 let. Poslední patro Eiffelovky patří meteorologickému pracovišti a letecké navigaci.

V přízemí, blízko západní nohy věže, je možné navštívit strojovnu výtahu. Motory byly instalované v r. 1899. Pod věží se u severního pilíře nachází busta Gustava Eiffela od Bourdella. Technické informace: Původní výška: 312 m (na horní části věže) Aktuální výška (včetně antény): 324 m Nejhlubší základy: (sever a západ) leží 15 m podzemí. V každém z těchto základů, jsou postaveny čtyři sloupy zdiva , které nesou čtyři sloupky na každou nohu z věže, známé jako krokve. Celková hmotnost: 10.100 t Hmotnost železné konstrukce: 7300 t

Prostor mezi sloupy: 1. platforma: 4.415 m2 2. Vnitřní platforma: 1.430 m2 3. Vnitřní platforma: 250 m2 Výška platformy: 1. platforma: 57 m 2. Vnitřní platforma: 115 m 3. Vnitřní platforma: 276 m Osvětlení: 336 600W projektorových lamp (sodíkové výbojky). Počet schodů: 1665 Počet nýtů (celkem): 2500000 Hmotnost barvy používané k nátěru: 60 tun pro každé malování Doba nutná pro malování: kompletní natření trvá sedm let

Počet výtahů: 5+jeden soukromý výtah v jižním pilíři pro "Jules Verne" restauraci a jeden výtah pro zboží v jižním pilíři). Z druhého patra na vrchol ''duolifts'' Rychlost výtahu: 2 m / sekundu. Kapacity výtahů Severní pilíř: 920 osob / hod Východní pilíř: 650 osob / hod Západní pilíř: 650 osob / hod Duolifts: 1140 osob / hod Jules Verne: 10 osob / výstup Výtah pro zboží v jižním pilíři: 30 osob, nebo 4 t / výstup Počet osob pracujících na věži:: 280 Restaurace: 240 Suvenýry: 50 Ostatní: kolem 50 Počet analogových TV stanic: 6 Počet volných digitálních TV stanic: 30 Počet rozhlasových stanic: 31 Počet antén: 120

Konec