Typy filtrů, druhy filtrací Filtrace Typy filtrů, druhy filtrací
Filtrace Slouží k oddělení pevné fáze od kapalné. Prochází-li směs pevné a kapalné látky přepážkou s malými póry, kapalina proteče a pevná fáze se zachytí na filtru. Kapalina, která proteče filtrem se nazývá filtrát. Pevnou fázi zachycenou na filtru označujeme jako filtrační koláč.
Ochota ke spolupráci je v laboratoři vítaná a pro některé činnosti nezbytná, nicméně……
(s elegancí sobě vlastní) zvládnout každý sám …filtraci musí (s elegancí sobě vlastní) zvládnout každý sám
Typy filtrů 1. Filtrační papír - druhy pro kvalitativní analýzu větší póry – rychlejší filtrace – ale zachyceny jsou pouze objemnější částice menší póry – pomalejší filtrace – zachyceny jsou i jemné částice pro kvantitativní analýzu – tzv. bezpopelový filtrační papír hmotnost popela po vyžíhání je tak nízká, že neovlivňuje výsledek stanovení obsahu látky vyrábí se rovněž s různou velikostí pórů
2. Skleněné nebo porcelánové frity pórovité destičky, většinou zatavené v kelímcích nebo nálevkách vyrábějí se s různou velikostí pórů používají se pro filtraci kapalných směsí, které by reagovali s filtračním papírem – např. koncentrované kyseliny a zásady, silná oxidační činidla apod. pro zachování správné funkce frity je nutné ji hned po použití vyčistit nejprve mechanicky – vysypat pevnou látku z frity poté protiproudem horké vody, posléze studené, nakonec propláchnout destilovanou vodou případně použít zředěnou kyselinu chlorovodíkovou za tepla, poté promýt vodou a destilovanou vodou.
3. Membránové filtry póry fitrů jsou tak malé, že zachytí i drobné mikroorganismy a bakterie 4. Vlněné nebo lněné tkaniny napnuté na rámu K filtrování objemných částí
Způsoby provedení filtrace jednoduchá filtrace filtrace za horka filtrace za sníženého tlaku tlaková filtrace Další způsoby oddělení pevné a kapalné fáze čeření a následná filtrace odstřeďování dekantace
Jednoduchá filtrace Filtrační aparatura obsahuje: stojan s filtračním kruhem nálevku filtrační papír, případně jiný typ filtru jímací nádobu – většinou kádinku
Zásady správné filtrace filtrační papír (hladký nebo skládaný-podle potřeby) sahá 1cm pod okraj nálevky filtr zvlhčíme rozpouštědlem filtrovanou směs naléváme po tyčince-plníme asi do ¾ objemu nálevky stonek nálevky se dotýká stěny kádinky, není však ponořen do filtrátu Je-li první podíl filtrátu zakalený, vrátíme jej zpět na filtr-dokud není filtrát čirý. Nepodaří-li se získat čirý filtrát je nutno zvolit filtrační papír s menšími póry.