Životní úroveň – 1. část.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Stodůlky 1977 a 2007 foto Václav Vančura, 1977 foto Jan Vančura, 2007.
Advertisements

7 Nezaměstnanost.
Obyvatelstvo zaměstnaní nezaměstnaní.
Výukový materiál zpracovaný v rámci "EU peníze školám" Projekt: Škola pro život Šablona: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Sada: A.
Měření úrovně finanční gramotnosti dospělých
Mikroekonomie I Měnový kurz Ing. Vojtěch JindraIng. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)Katedra ekonomie (KE)
„Aby peníze sloužily, nikoliv vládly“ Encyklika „Charitas in veritate“ jako reakce na finanční a ekonomickou krizi a proč se o ní u nás moc nemluví.
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
Petr NEČAS ministr práce a sociálních věcí 9. dubna 2008 Bilance dopadů sociálních reforem za rok 2008.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Makroekonomika a stát VY_32_INOVACE_ Zásahy státu do ekonomiky - Keynesovská teorie - neoklasická (monetaristická) teorie.
Makroekonomické ukazatele
Český statistický úřad, pracoviště České Budějovice
Životní úroveň (II. část)
Výzkumy volebních preferencí za ČR a kraje od
NÁSOBENÍ ČÍSLEM 10 ZÁVĚREČNÉ SHRNUTÍ
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
VY_32_INOVACE_INF_RO_12 Digitální učební materiál
VY_32_INOVACE_ 14_ sčítání a odčítání do 100 (SADA ČÍSLO 5)
Zábavná matematika.
SOCIÁLNÍ POLITIKA – 3. nástroj hospodářské politiky – 2. ČÁST Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu. Datum vytvoření:
Malátova 17, Praha 5 tel.: · Uplatnění absolventů škol na pracovním trhu Jan Koucký Výsledky projektu.
Letokruhy Projekt žáků Střední lesnické školy a střední odborné školy sociální ve Šluknově.
Hospodářská politika státu
SWOT Analýza Daniel Vančura.
Čtení myšlenek Je to až neuvěřitelné, ale skutečně je to tak. Dokážu číst myšlenky.Pokud mne chceš vyzkoušet – prosím.
Agregátní poptávka a nabídka
Dělení se zbytkem 8 MODERNÍ A KONKURENCESCHOPNÁ ŠKOLA
Zásady pozorování a vyjednávání Soustředění – zaznamenat (podívat se) – udržet (zobrazit) v povědomí – představit si – (opakovat, pokud se nezdaří /doma/)
Hrubá - prostá incidence nádorů kolorekta u mužů 1. Maďarsko 88,29 2. Česká Republika 86,73 3. Japonsko 77,74 4. Německo 75,39 5. Nový Zéland71,77 6. Austrálie.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Tokio poloha Souřadnice: Nadmořská výška: 0 m n. m. Stát: Japonsko
 Jeho principy začala uplatňovat M. Thatcherová v reakci na zvyšující se tlak veřejnosti na politiky v 70. letech 20. století ve Velké Británii.  Veřejnost.
Druhy ekonomik Příkazová - vyznačuje se řízením celého ekonomického života vládou pomocí centrálního plánu (např. pětiletky) – stát má rozhodující.
Cvičná hodnotící prezentace Hodnocení vybraného projektu 1.
Měření flexibility trhu práce v ČR pomocí strukturálních indikátorů Jan Pavel MF, oddělení koordinace hospodářských politik.
DĚLENÍ ČÍSLEM 7 HLAVOLAM DOPLŇOVAČKA PROCVIČOVÁNÍ
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
Vzdělávací oblast: Ekonomické vzdělávání Tematická oblast:
1 Celostátní konference ředitelů gymnázií ČR AŘG ČR P ř e r o v Mezikrajová komparace ekonomiky gymnázií.
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
ZAMĚSTNANOST. Práce, pracovní síla práce = účelná a cílevědomá lidská činnost přeměňující přírodní látky na statky nebo činnost spojená s poskytováním.
Hmotná nouze 29. června 2010 Bc. Ivana Šťastná vedoucí OSV
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Přednost početních operací
Současný vývoj koruny k euru a dolaru Aneta Pospíšilová.
Inflace Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres Příbram Inovace školy – Dobříš,
 Pokles hodnoty peněz  Koho inflace postihuje  Znehodnocení vkladů a úvěrů  Zdroj: Český statistický úřad:
Inflace VY_32_INOVACE_ Inflace = všeobecný růst cen, tedy růst tzv. cenové hladiny - inflace se zjišťuje (míra inflace) porovnáním cen vybraných.
KONTROLNÍ PRÁCE.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
GEOGRAFIE SVĚTOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ
Odměňování pedagogických pracovníků
Měnový kurz.
MĚŘENÍ VÝKONU EKONOMIKY
Faktory ovlivňující nabídku a poptávku
Nerovné odměňování žen a mužů – příčiny a současná situace v ČR Mgr. Veronika Šprincová.
EDUCATION AT A GLANCE 2015 Country Notes a klíčová data pro ČR Převzato dne z internetové stránky ministerstva školství:
České školství v mezinárodním srovnání České školství v mezinárodním srovnání Stručné seznámení s vybranými ukazateli publikace OECD Education.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Hospodářství (ekonomika)
Ekonomické vzdělávání I. – III. r./Kuchař - číšník
Malé a střední podnikání
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace
Dopady oslabení kurzu na ceny potravin a české zemědělství
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Transkript prezentace:

Životní úroveň – 1. část

O čem tato lekce bude: o tom - co je to životní úroveň o tom, co je to mzda a plat, o minimální mzdě.

???? ???? Životní úroveň ???? ????

......trošku peněz.....

.......více peněz......

.......hóódně peněz......

spotřeba statků a služeb spotřeba veřejných statků Životní úroveň „konzumní společnost“ „osobní“ spotřeba statků a služeb spotřeba veřejných statků

Ukazatele HDP na hlavu Big Mac Index příjmy výdaje mezinárodní srovnání „domácí“ srovnání

Big Mac Index

Silná koruna sloupla z Čechů nálepku paštikářů Cena světoznámého sendviče Big Mac je v České republice vyšší než drtivé většině ostatních zemí světa. Vyplývá z posledního hodnocení tzv. Big Mac Indexu. Ten srovnává pomocí tohoto jídla paritu kupní síly jednotlivých zemí. Podle analytiků je Big Mac dražší v ČR než třeba v USA či Kanadě zejména díky posilující tuzemské měně. "Posilování české koruny během posledního roku korunu učinilo jednou z nejlépe se vyvíjejících se měn na světě. To se samozřejmě odrazilo i v umístění ČR v žebříčku Big Mac indexu. To ukazuje, jak posilující koruna zvyšuje úroveň našeho bohatství. Dnes jsme tak schopni si v zahraničí v drtivé většině zemí koupit Big Mac hamburger levněji než u nás,“ komentovala analytik Komerční banky Jan Vejmělek. středa 30. července 2008, 15:41 - PRAHA Ceny Big Macu (v dolarech) ve vybraných zemích: země cena rozdíl v procentech oproti USA USA 3,57   Česká republika 4,56 +28 Argentina 3,64 +2 Austrálie 3,36 -6 Kanada 4,08 +14

Koruna je podhodnocená, ukázaly ceny Big Macu 28. ledna 2009 17:37 Česká měna je slabší, než by ve skutečnosti měla být. Podle tradičního ukazatele Big Mac Index, který sestavuje časopis Economist, by její kurz měl odpovídat zhruba 18,35 Kč za dolar. Ve skutečnosti je na jeden dolar potřeba korun téměř jednadvacet. BIG MAC INDEX Země Cena v dolarech  Švýcarsko 5,75 Norsko 5,74 Švédsko 4,59  Eurozóna 4,50 USA 3,54  Brazílie 3,39 Velká Británie 3,33  Japonsko 3,21 Turecko 3,13 ČESKO 3,095 Mexiko 2,36 Austrálie 2,31 Polsko 2,14  Rusko 1,87 Čína 1,83  Jižní Afrika 1,68 Letošní srovnání redaktoři časopisu učinili k 19. lednu - v ten den kurz koruny uzavřel přesně na hodnotě 21 Kč za dolar. Big Mac v české restauraci, který stojí 65 korun, by tedy při tomto kurzu vyšel na 3,095 dolaru. Ve Spojených státech stojí Big Mac 3,54 dolaru, koruna je tedy v tomto srovnání podhodnocená. Ostatně stejně jako řada dalších měn - v tabulce Economistu vychází v tomto směru nejhůř jihoafrický rand. V Johannesburgu stačí při současném kurzu na Big Mac 1,68 dolaru.

HDP na obyvatele http://www.svetdnes.cz/zebricek/hdp-na-obyvatele.html http://www.komora.cz/zpravodajstvi-a-media/aktuality-4/makroekonomika/cr-zustava-na-17-pozici-s-80-prumeru-hdp-v-eu-a-utoci-na-pozici-slovinska.aspx http://www.e15.cz/domaci/ekonomika/praha-je-paty-nejbohatsi-region-eu-podle-hdp-na-osobu

Příjmy obyvatelstva mzda a plat sociální příjmy ostatní příjmy

Odměna za práci mzda zákon o mzdě (č. 1/1992 Sb. smluvní mzda; její výše závisí na dohodě zaměstnavatele s pracovníkem. soukromé (podnikatelské) sféře plat zákon o platu (č. 143/1992 Sb rozpočtovém (státním, veřejném, nepodnikatelském) sektoru odměňováni podle vládou vydávaných tarifních tabulek, které zohledňují jejich kvalifikaci a praxi.

Minimální mzda nejnižší přípustná výše odměny za práci v pracovněprávním vztahu stanovuje nařízení vlády

Pro a proti Stoupenci minimální mzdy vyzdvihují její sociální funkci a zlepšování pracovního postavení a jistot zaměstnanců, kdy podstatný rozdíl mezi výší minimální mzdy a sociálními dávkami je důležitým motivačním prvkem při snižování nezaměstnanosti Odpůrci stanovení minimální mzdy zákonem tvrdí, že představuje brzdu podnikání deformující trh práce. Pracovní síla je kvůli ní v některých případech příliš drahá, neumožňuje rozvoj kratších pracovních úvazků a práce pro více zaměstnavatelů je mnohem komplikovanější.

Informace k dané problematice najdete na: www.czso.cz (Český statistický úřad) Mzdy a náklady práce http://portal.mpsv.cz Příjmy a životní úroveň