Francie za Ludvíka XIV..

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
FRANCIE ZA VLÁDY LUDVÍKA XIV.
Advertisements

VY_32_INOVACE_06_Francie za vlády Ludvíka XIV.
Využití multimediálních nástrojů pro rozvoj klíčových kompetencí žáků ZŠ Brodek u Konice reg. č.: CZ.1.07/1.1.04/ Předmět : Dějepis Ročník : 8.
Ludvík XIV.. Ludvík XIV. LUDVÍK XIV. VELIKÝ řečený Král Slunce Narozen:5.září 1638 v Saint-Germain-en-Laye.
Ludvík XIV Autor: Martin Pelák z 1.E . Vytvořeno 28.října 2004.
Francie v době Ludvíka XIV.
Ludvík XIV. ( ).
III/2 XV A
LUDVÍK XIV,král slunce Ludvík XIV
LUDVÍK XIV. KRÁL SLUNCE.
Mezi třicetiletou válkou a francouzskou revolucí III
Francie za vlády Ludvíka XIV.
KONEC ABSOLUTISMU VE FRANCII
Západní Evropa po třicetileté válce
5HD_200 2.cvičení. Francie v raném kapitalismu Nantský edikt – 1598 Vláda Ludvíka XIV (*1638-  1715) hospodářská politika – Jean-Babtist Colbert ( )
 Vláda =  Hospodářství =  Společnost =  Náboženství = absolutismus, oslabení Habsburků úpadek zemědělství, úbytek poddaných úbytek obyvatel, význam.
Rusko v 17. století Za Petra I. Velikého.
Vznik státních útvarů V.
1 GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Číslo materiálu 3_3_D_02 Datum vytvoření Druh učebního materiálu Prezentace Ročník8.
Od Karla V. po Filipa II. Nizozemské povstání
Francie v 17. a 18. století z třicetileté války vyšla Francie jako vítěz za nedospělého prince vládl od r kardinál Mazarin proti němu vypuklo šlechtické.
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Francie Ludvíka XIV. Název školy
Digitální učební materiály ŠIII/2 DĚJEPIS
POČÁTKY KAPITALISMU V ANGLII
Evropa po třicetileté válce
Základní typy monarchií
Parlamentarismus vs. absolutismus
Baroko umělecký sloh konce 16. století z Itálie spojen s protireformací po Evropě se baroko rozšířilo v 17. a 18. století dělí se na umírněné (v protestantských.
Evropa na počátku novověku
MEZI TŘICETILETOU VÁLKOU A FRANCOUZSKOU REVOLUCÍ
Vyber , co sem nepatří absolutismus osvícenství despocie
Ludvík XIV „KRÁL SLUNCE“.
Ludvík XIV. (1643–1715).
Dějepis Mgr. Milan Šimek
Absolutní monarchie Francie, Rusko, Prusko
Tento digitální učební materiál (DUM) vznikl na základě řešení projektu OPVK, registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ s názvem „ Výuka na gymnáziu podporovaná.
Společně opakujeme riskuj.
Francie v 15. – 18. století Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Hospodářská a zahraniční politika Ludvíka XIV. Mgr. Žaneta Janečková Dějepis Inovace výuky na Gymnáziu Otrokovice formou DUMů CZ.1.07/1.5.00/
Francie po 30leté válce Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Ludvík XIV. „Král slunce“.
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_04_francie.ppt
Šlechtická republika v Polsku © H.Trešlová
ABSOLUTISMUS Představitelé absolutismu. ANGLIE Jindřich VIII. Kateřina Aragonská rozvod.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 8.ročník III
FRANCOUZSKÝ ABSOLUTISMUS absolutismus = samovláda: absolutismus = samovláda: politický systém, ve kterém má veškerou státní moc jedna osoba, která vládne.
Opakování 8.ročník Absolutismus a parlamentarismus v Evropě.
Soukromé gymnázium AD FONTES, o.p.s. Číslo programu: CZ.1.07 Název programu:OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název projektu: Moderní škola Název:
Velká francouzská revoluce a napoleonské války Revoluce na konci 18.st. Z obyvatel – občané Změna v uspořádání státu i celé společnosti Zrušeno nevolnictví.
Francie za Ludvíka XIV. Název sady materiálů: Dějepis pro 8. ročník
ANGLIE A VELKÁ BRITÁNIE
F R A N C I E ZA 30 TI-LETÉ VÁLKY: KRÁL LUDVÍK VIII.
Anglie a Francie v 17. a na poč. 18. stol.
Nová doba a ekonomika Jaký ekonomický systém je typický pro středověk?
OBDOBÍ PO TŘICETILETÉ VÁLCE DO FRANCOUZSKÉ REVOLUCE
NOVOVĚK Kapitola VII. HABSBURSKÁ PODUNAJSKÁ MONARCHIE.
Anglická revoluce Stuartovci - Karel I. - rozmařilý král
Základní škola a Mateřská škola Bílá Třemešná, okres Trutnov
Francie za Ludvíka IV.. Francie za Ludvíka IV.
Náboženské války ve Francii
Evropa v 17. st..
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
Francie Označení materiálu: VY_32_INOVACE_04_francie.ppt
Ludvík XIV. Tereza Sekyrová 3.C.
Dějiny ČR Marie Terezie - osvícená panovnice
Anglie a Francie v 17. a na poč. 18. stol.
Ludvík XIV. ( ).
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Francie v 1. polovině 17. století
Transkript prezentace:

Francie za Ludvíka XIV.

Základní informace V polovině 17. století byla Francie jedna z nejvyspělejších a nejlidnatějších zemí Evropy. Politický systém se vyvinul do podoby absolutní monarchie. Moc panovníka = neomezená moc, král se o ni nemusí dělit se stavy (tj. šlechtou, duchovenstvem a měšťanstvem). Parlament má malou moc.  Král stojí nad zákony a nepodléhá kontrole, jeho vůle je zákonem.

Kardinálové – šedá eminence Richelieu se stal asi nejvýznamnějším politikem 17. století (za vlády Ludvíka XIII.), od roku 1624-42 byl první ministr, stavěl se za silnou roli státu, ničil šlechtu a hugenoty (nekatolické obyvatelstvo), podporoval osidlování Severní Ameriky Jeho nástupce je Mazarin (1642-1661), kardinál, který neměl ani kněžské svěcení, věrný služebník mladého Ludvíka XIV., milovník života, pokračuje v politice svého předchůdce Můžeme říci, že tito muži připravili Francii na její cestu k nejsilnějšímu státu Evropy

„Nej“ vlády Ludvíka XIV. Po smrti kardinála Mazarina vládne Ludvík osobně Prý Francie za jeho vlády: Je nejkrásnější země Je nejmocnější království Je nejslavnější monarchie (to řekl jeden ze současníků) Jisté ale je, že Francie v 17. st. : Má největší armádu na světě (cca 300 000 vojáků) Je nejlidnatější zemí v Evropě (cca 26 000 000 obyvatel)

Ludvík XIV. Král Slunce (proč? ) Vládne v letech 1643-1715, nejdéle vládnoucí král Francie Zaměřil se na vnitřní sjednocení Francie, vrchol absolutismu - „Stát jsem já“ (co to znamená?) Francie dosahuje dnešních hranic, podpora vědy, podpora armády Přepychové sídlo Versailles Rozvoj manufaktur a hospodářství Ale zrušil edikt nantský (náboženská tolerance, rovnoprávnost vyznání) – odchod asi 200 000 nejschopnějších sil do Nizozemí a okolních zemí Ale vede spoustu válek, které zemi vyčerpávají – třeba o dědictví španělské (skončila neúspěchem)

Své spolupracovníky si vybírá z řad měšťanů (Obavy o to, že by jeho vládu šlechta omezovala) Jedním z hlavních spolupracovníků ministr financí Colbert Zastává hospodářskou politiku, která se nazývá merkantilismus Podpora zakládání manufaktur, zejména na luxusní zboží Zlepšení podmínek pro obchod v zemi (silnice, průplavy, přístavy, lodě) Co nejvíce levných surovin z kolonií (podpora osídlování Kanady), na ostatní cizí výrobky velká cla Především vývoz Bohatství země se rovná množství drahých peněz v zemi, čím více, tím lépe

Padouch nebo hrdina? Padouch ? Hrdina ? Postupné zadlužování Francie nepřetržitý řetěz válek obrovské finanční náklady na vojsko a státní reprezentaci Stavba a následný provoz Versailles nepříliš úspěšné války o dědictví španělské zrušení ediktu nantského, Francii opouští více než 200 000 obyvatel, nalézají azyl v okolních protestantských zemích(odešlo mnoho významných osobností z řad finančníků, podnikatelů i vědců) Jeho zahraniční politika zaměřena na posílení postavení Francie ve světě Podpora obchodu, manufaktur Jeho vláda vrcholem absolutistické moci Podporuje vědu Za jeho vlády „Zlatý věk Francie“

Zlatý věk Francie přední postavení na poli módy, dvorského života i písemnictví Výstavba Versailles jako nové rezidence krále francouzština řečí urozených kruhů Ludvík sám byl vzdělaný, se smyslem pro vznešené vystupování a kultivovaný projev Byl velkým milovníkem baletu a hudby Finančně podporoval mnohé malíře, sochaře a hudebníky Jeho dvorním hudebním skladatelem byl Jean-Baptist Lully a velkým oblíbencem Molière

... Něco málo ze soukromí… malý mužík, měřící jen 162 centimetrů ješitný, chtěl vypadat impozantně (podpatky a vysoká paruka) po operaci čelisti mu v patře zůstal otvor (Co vložil do úst, mu často uteklo ven nosem.) silně zapáchal (Všude, kam vstoupil, otevírali sluhové okna.) ženy ho ale milovaly http://alik.idnes.cz/den-v-zivote-krale-slunce-0hl-/alik-alikoviny.asp?c=A100903_150724_alik-alikoviny_jtr

Pamatuj si: Události: Pojmy: Absolutní monarchie Merkantilismus Stavy Král Slunce „Stát jsem já“ Hugenot Zlatý věk Francie Události: Role kardinálů ve Francii 17. století Politika Ludvíka XIV. (řízení státu, hospodářská, vojenská) Význam jeho vlády (byla chvályhodná nebo zavrženíhodná?)