Plánování auditu 3. cvičení.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ministerstvo financí ČR Odbor 54 – Ekonomické informace
Advertisements

SCHVALOVÁNÍ ÚČETNÍCH ZÁVĚREK VYBRANÝCH ORGANIZACÍ.
Účetní závěrka ÚČETNÍ ZÁVĚRKA OBSAHUJE: Rozvahu Výkaz ziků a ztrát
Pracovní setkání s účetními obcí Zlínského kraje Schvalování účetních závěrek Zlín, 3. října 2013 Ing. Leona Kočařová Odbor ekonomický Krajského úřadu.
Spolupráce mezi obcemi Spolupráce při výkonu samostatné působnosti a)Na základě smlouvy o splnění konkrétního úkolu b)Na základě smlouvy o vytvoření svazku.
Kvalita administrativních procesů. TQM Podniková strategie Přínos kvality procesů Systém a důsledné uplatňování Odpovědnost zaměstnanců Modelování procesů.
Riziko a významnost v auditu
7. zasedání pracovní skupiny interních auditorů kraje Vysočina
Odbor 28 - Účetnictví a audit Rámec základních legislativních změn Ministerstvo financí Odbor Účetnictví a audit Praha,
ÚČETNÍ SYSTÉM PODNIKU.
Zkušenosti s reformou účetnictví státu při kontrolách hospodaření INSTITUT CERTIFIKACE ÚČETNÍCH Ing. Tomáš Bartoš ATLAS AUDIT s.r.o.
Auditorské postupy Činnosti před uzavřením smlouvy
Audit seminář CGI duben 2014.
Zpráva auditora Zpráva auditora představuje vysoce koncentrovanou informaci pro uživatele účetních závěrek.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Účetní závěrka Označení materiálu: VY_32_INOVACE_UCE2.OA
Pravidla pro poskytování nepeněžitých vkladů Zjistitelnost a hospodářská využitelnost ve vztahu k předmětu podnikání Musí být splaceny před zápisem výše.
EKONOMIKA AKCIOVÁ SPOLEČNOST Ing. Hana Kročová
10 zemí. 1 společnost. Ing. Jana Skálová, Ph.D.
Postakviziční integrace Jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Pavel Seeman.
Regulace auditingu – 2.část Právní úprava v ČR Směrnice o povinném auditu ročních a konsolidovaných účetních závěrek (pokračování)
Sekce 05 - Odbor Účetnictví a audit
ROZPOČET 2009 NÁVRH ROZPOČTU 2010 Informace pro VH ČKA 2010,
Přednáška č. 1 Základy účetnictví.
Účetní uzávěrka a závěrka „23“
Účetní reforma v druhém roce
Teplárna Otrokovice po změně majoritního vlastníka XVII. SEMINÁŘ ENERGETIKŮ Jelenovská.
Jsme tu pro Vás Poznámky pro řečníky: Koho můžete zavolat ? Jsme tu pro Vás.
Společnost s ručením omezeným
Akciová společnost Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Hospodaření MAS Šluknovsko Výnosy : - Hlavní činnost: ,94 - Hospodářská činnost: ,86 - Výnosy celkem: ,80 Náklady : - Hlavní činnost:
UZAVÍRÁNÍ ÚČETNÍHO OBDOBÍ. Uzavírání účetního období Uzavírání účetních knih upravuje zákon o účetnictví (§ 17 zákona o účetnictví)
01.14 Inventarizace majetku
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
= kapitálová obchodní společnost - společníci = akcionáři se na ní podílejí poskytnutým kapitálem (přičemž samotný chod řídí profesionální management)
1 14.Postakviziční integrace-jaké kroky se mají učinit po podpisu kupní smlouvy Kateřina Čepeláková, E-72 Šk.rok:2009/2010.
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2014 / 2015 SPRÁVNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
Ekonomická a správní funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 4.
Obchodní společnosti a jejich finanční výkazy
Ekonomická a správní funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Přednáška č. 3 JUDr. Martin Landa
Mezinárodní federace účetních - IFAC
IFRS 1 První aplikace IFRS.
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Cenný papír Je listina, s níž zákon spojuje určité právo.
N_SD/c-pVPH TB č. 10 Správa dokumentů v mezioborových souvislostech – 2. část.
ÚČETNICTVÍ 3 1. KAPITOLA : ÚČETNÍ ZÁVĚRKA – OBSAH A FORMA ÚČETNÍCH VÝKAZŮ V ČR Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of.
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Závěrečný audit projektu kapitola rozpočtu 8 – Náklady vyplývající přímo ze smlouvy Denisa Kolouchová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Marie Hovorková. Dostupné z Metodického portálu ISSN Provozuje Národní.
SPOLEČNOST S RUČENÍM OMEZENÝM. Pojem patří mezi kapitálové společnosti (společníci neřídí přímo společnost, za závazky ručí omezeně s.r.o. je společnost,
ORGÁNY AKCIOVÉ SPOLEČNOSTI. Obchodný zákonník do upravoval tzv. „německý model hlavní akcionáři jsou zastoupení v dozorčí radě a ne v představenstvu.
Analýza účetní uzávěrky a závěrky ve vybraném podniku Autor bakalářské práce: Tereza Pálková Vedoucí bakalářské práce: Ing. Romana Píchová, DiS. Oponent.
Účetní uzávěrka a závěrka – II. část. Sestavení účetní závěrky Seskupování konečných zůstatků v účetních knihách do jednotlivých složek účetních výkazů:
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Ústav podnikové strategie Autor práce: Jana Svitáková, UČO: Vedoucí práce: Ing. Romana.
Inventarizace majetku a závazků
Publikace vydané RVDA Martina Smetanová.
Financování a účetnictví základních škol
Účetní uzávěrka a závěrka
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Ing. Petra Kábrtová Máchová Název materiálu:
Hospodaření města Chomutov
Akciová společnost Právnická osoba, typická kapitálová společnost, anonymita společníků Společnost je podnikatelem, ale může být založena i k nepodnikatelskému.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
SCHVALOVÁNÍ ÚČETNÍCH ZÁVĚREK
Mezinárodní federace účetních - IFAC
Bilanční právo 1. blok.
Bilanční právo 1. blok.
IFRS 1 První aplikace IFRS.
IAS 1 Prezentace účetní závěrky
Vyhodnocení stavební zakázky
nevýdělečné organizace (ČÚS a vyhláška 504/2002 Sb.)
Odbor školství oddělení školské ekonomiky
Transkript prezentace:

Plánování auditu 3. cvičení

Vztah účetnictví a auditu sestavení účetní závěrky a její zveřejnění Audit ověření údajů předložených v účetní závěrce věrný a poctivý obraz (true and fair view) o majetku, zdrojích financování, nákladech , výnosech a výsledku hospodaření

Odpovědnost za účetnictví Za účetní závěrku odpovídá statutární orgán Obchodní zákoník §192 „Představenstvo zabezpečuje obchodní vedení včetně řádného vedení účetnictví společnosti a předkládá valné hromadě ke schválení řádnou, mimořádnou a konsolidovanou popř. mezitímní účetní závěrku a návrh na rozdělení zisku nebo úhradu ztráty v souladu se stanovami společnosti.“

Schéma podřízenosti útvaru účetnictví Ředitel společnosti Obchodní útvar Ekonomický útvar Technický útvar Hlavní účetní investice materiál mzdy fakturace

Odpovědnost za audit Za audit odpovídá auditor Postupuje v souladu s mezinárodními auditorskými standardy Výstupem = zpráva auditora, obsahuje výrok auditora Auditor odpovídá za výrok nikoli za účetní závěrku

Účetní výkaznictví ÚČETNICTVÍ Postup dle IAS/IFRS US GAAP Analýza položek a transakcí Ocenění a zaúčtování transakcí Sumarizace Příprava a zpracování účetní závěrky AUDITING Postup dle ISA Převzetí účetní závěrky k ověření Ověření ÚZ Vydání auditorské zprávy Doručení auditorské zprávy účetní jednotce

Plánování auditu ISA 300 – Plánování auditu Uzavření smlouvy o ověření účetní závěrky Časový harmonogram prací Stanovení strategie auditu Metody a auditorské postupy Sběr důkazních informací –účast u inventarizací

Smlouva o auditu Cíl auditu účetní závěrky Odpovědnost vedení společnosti za ÚZ Rozsah auditu Způsob sdělení výsledků ověřování Doba provádění auditu a jeho ukončení Povinnost společnosti zajistit auditorovi neomezený přístup ke všem záznamům a dokumentům Způsob provedení auditu, upozornění na omezení Cena za audit a způsob fakturace Doba platnosti smlouvy a případná výpovědní lhůta Důvody k odstoupení od smlouvy ze strany auditora a ze strany společnosti

Příklad Sestavte plán auditu ve vybrané společnosti v souladu se standardem ISA 300