Vlastimil TLUSTÝ stínový ministr financí Moderní daňový, důchodový a sociální systém.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Návrh státního rozpočtu ČR na rok 2010 Ministerstvo financí září 2009.
Advertisements

– – Očekávané změny v oblasti zákoníku práce, občanského zákoníku a v důchodovém systému 1.
4. Cvičení – Vliv zdanění na finanční rozhodování 1FP211.
Panelová diskuse ČSSD Daňová reforma
Příjmy do rodinného rozpočtu
Petr NEČAS ministr práce a sociálních věcí 9. dubna 2008 Bilance dopadů sociálních reforem za rok 2008.
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 23. října 2013.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Daň z příjmů fyzických osob
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. 22. května IFA. 1. Příjmové daně 2. Věcný záměr nového zákona o daních z příjmů 3. Nový zákon o daních z příjmů (NZDP)
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
DAŇ Z PŘÍJMŮ ZE ZÁVISLÉ ČINNOSTI
Makroekonomie I ( Cvičení 12 – Fiskální politika - shrnutí )
Modelové příjmové situace rodin s malými dětmi při vstupu pečujícího rodiče na trh práce Robert Jahoda VUPSV, v.v.i.
Odborná konference ODS Jihlava, 6. března 2006 Moderní a efektivní stát, moderní daňový, důchodový a sociální systém Mirek Topolánek – předseda ODS Miroslava.
Komentář k důchodové reformě z pohledu VV 1. Dopad zvýšení DPH Sjednocení DPH na 20% (65 mld. Kč) pro financování důchodové reformy Zachování snížené.
Dopad daňových reforem na trh bydlení ing. Tomáš Prouza, MBA, ředitel péče o klienty a ombudsman Stavební fórum, Praha, 22. května 2007.
Důchodová reforma ČSSD Principy a cíle Prof. PhDr. Martin Potůček, CSc. MSc.
Co je to rovná daň? Žďár nad Sázavou, Třebíč, Ivo Strejček poslanec Evropského parlamentu ODS.
Konference €FPA ČR řešení případové studie
Sociální pojištění Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
– – Úsporná opatření platná od ledna 2011 a jejich dopady na občany.
ZELENÁ KNIHA Daňová politika ČSSD, vyrovnaný rozpočet a euro.
NÁVRH KONCEPCE PENZIJNÍ REFORMY V ČR Generali TOP Talent 2007 Bc. Martin SVOBODA.
Makroekonomie I ( Cvičení 7 – Nezaměstnanost)
Vzdělávací materiál vytvořený v projektu OP VK Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení.
Úsporná opatření v působnosti MPSV a daních z příjmů.
Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu: Moderní škola Autor: Ing. Petr Benda Název materiálu: Daně z příjmů Označení materiálu: VY_32_INOVACE_EKO.OA
VY_32_INOVACE_ Daňová soustava.
TÉMA: SPRAVEDLIVÁ REFORMA HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY AUTOŘI: JAN MLÁDEK, JIŘÍ HAVEL HOSPODÁŘSKÁ POLITIKA.
Daňová reforma - reformní novela 2013 JUDr. Radim Boháč, Ph.D
Návrhy změn právních předpisů v oblasti daňové Daňová reforma 2008 – 2010 Návrhy změn právních předpisů v oblasti daňové Daňová reforma 2008 – 2010 Miroslav.
Vyplatí se (více) pracovat? Jan Pavel MF, oddělení Koordinace hospodářských politik Smilovice – květen 2005.
Svaz měst a obcí České republiky a zákon o rozpočtovém určení daní Ing. Oldřich Vlasák předseda.
1 Reforma veřejných financí Reforma veřejných financí 2007.
definice daně přímé daně (daň z příjmu, majetkové daně) nepřímé daně
Generali pojišťovna Penzijní připojištění se státním příspěvkem.
Souvislý příklad na mzdy
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, Není –li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Spoření a pravidelné investice
THEME 7 Social Security Welfare State Types of Social Security Systems.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Není –li uvedeno jinak, je tento.
Vážení obchodní partneři, V souvislosti se zákonem č. 261/2007 Sb., o stabilizaci veřejných rozpočtů si Vám dovolujeme ukázat přehled dopadů tohoto zákona.
Daňová reforma ČR Konference ODS k reformním krokům vlády ČR Vlastimil Tlustý, 3. května 2007 Návrh nového zákona o dani z příjmů.
Právo sociálního zabezpečení J.Kožiak. Předmět úpravy  Pojem Právní odvětví, které upravuje pomoc občanům v tíživé společenské situaci z veřejných zdrojů.
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Finanční plán – rozpočet domácnosti II
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Tento text upravíte v menu: Zobrazit / Záhlaví a zápatí1 Daňové návrhy vlády Miroslav Kalousek.
Daňová soustava – přímé daně I. Ing.František Balák Střední průmyslová škola, Mladá Boleslav, Havlíčkova 456 CZ.1.07/1.5.00/ MODERNIZACE VÝUKY.
Navrhovaná reformní opatření důchodový systém Ministr práce a sociálních věcí Petr Nečas.
OSVČ – sociální zabezpečení 2014
Důchodový systém v České republice a jeho reforma zákon č. 155/1995 Sb., o důchodovém pojištění ve znění pozdějších předpisů.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Druhá fáze reformy veřejných rozpočtů - prorůstové daňové změny - Ministerstvo financí ČR
Stabilizace veřejných rozpočtů – novely daňových předpisů Michal Radvan Za využití Kalousek, M. Návrhy změn právních předpisů. Daňová reforma 2008 – 2010.
OSVČ – zdravotní pojištění 2014 Každý občan ČR a cizinec s přechodným či trvalým pobytem v ČR musí být zdravotně pojištěn Zákon č. 48/1997 Sb., o veřejném.
Rozpočty obcí a krajů v roce 2009 v návaznosti na aktuální ekonomický vývoj Ministerstvo financí ČR Praha červen 2009 Jan Zikl ředitel odboru financování.
DAŇOVÁ SOUSTAVA. Daňová soustava  Členění na přímé (z příjmu a majetkové) a nepřímé  Kdo je plátce a poplatník?  Daně přímé  Daň z příjmu FO a PO.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Jihlava Šablona 32 VY_32_INOVACE_399.UCE.34 Sociální pojištění.
VÝPOČET ČISTÉ MZDY 2013 HRUBÁ MZDA Vypočítáme ji podle druhu mzdy Časová – počet odpracovaných hodin x hodinový tarif Úkolová – počet kvalitních výrobků.
Název školy Gymnázium, střední odborná škola, střední odborné učiliště a vyšší odborná škola, Hořice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název materiálu.
1 Důchodové pojištění. 2 Důchodové pojištění v roce 2012 Důchodové pojištění musí mít každý občan ČR Sociální pojištění se skládá ze tří složek: - důchodové.
Daně a rozpočty (Státní rozpočet, daňová soustava, hospodaření domácnosti, mzda, ZP + SP) Finanční gramotnost pro 9. ročníky 2016 / 2017 Bc. Tomáš Janda.
Daň z příjmů fyzických osob ze závislé činnosti
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_21-07
Daň z příjmů fyzických osob
Dlouhodobá udržitelnost veřejných financí
Zpráva o dlouhodobé udržitelnosti veřejných financí
Transkript prezentace:

Vlastimil TLUSTÝ stínový ministr financí Moderní daňový, důchodový a sociální systém

Vlastimil Tlustý Daně a odvody jsou příliš vysoké Vysoké daně a sociální a zdravotní pojištění připravují o peníze každého z nás a brzdí růst životní úrovně Současný systém podporuje více ty, kteří nedělají nic, než ty, kdo se snaží Příliš složité daně se stovkami výjimek vedou k daňovým únikům a podvodům Náklady na výběr daní jsou nejvyšší v OECD

Vlastimil Tlustý Současný daňový systém je nepřehledný 8 RŮZNÝCH SAZEB DANĚ 447 RŮZNÝCH DRUHŮ PŘÍJMU 8 RŮZNÝCH ODVODŮ DO STÁTNÍ KASY Dnešní zákon o dani z příjmu má 71 novel … a výsledky se už dostavily

Vlastimil Tlustý Státní dluh ČR 173,1 395,9 799,9

Vlastimil Tlustý Kolik ročně platíme na úrocích za státní dluh 17,59 18,63 38,6

Vlastimil Tlustý Hříchy socialistů - nezaměstnanost

Vlastimil Tlustý Podíl starobního důchodu k průměrnému platu (%)

Vlastimil Tlustý Délka života se už nezvyšuje

Vlastimil Tlustý Kdo dohání Evropskou unii – HDP na hlavu k průměru EU ČR +1,2%

Vlastimil Tlustý Složená daňová kvóta

Vlastimil Tlustý Negativní vztah mezi dvěma typy investic v ČR

Vlastimil Tlustý Jak ČSSD ničí podnikatele Počet živnostníků Počet drobných zaměstnavatelů

Vlastimil Tlustý Tři pilíře pro zvýšení příjmů občana a stabilizaci státních financí Rovná daň Rovný důchod Státem zaručený příjem

Vlastimil Tlustý Rovná daň 15% sazba daně z příjmu zaměstnanců, živnostníků i podniků Nezdaněný příjem 6.000,- Kč pro dospělého a Kč pro jím vyživovanou dospělou osobu Nezdaněný příjem na vyživované děti podle jejich počtu – v průměru více než Kč na jedno dítě Jednotná sazba DPH ve výši 15% Zrušíme daně: dědickou, darovací, z převodu nemovitostí, daň z dividend a daň z kapitálových výnosů Odstraníme většinu výjimek

Vlastimil Tlustý Nezdaněný příjem (odpočitatelné položky) na děti Výše položky 1. dítě2 400 Kč 2. dítě3 600 Kč 3. dítě3 600 Kč 4. dítě2 400 Kč 5. dítě1 200 Kč 6. a každé další600 Kč Dnes žije nejvíce dětí v rodinách, které platí největší díl daní

Vlastimil Tlustý ROVNÁ DAŇ NENÍ ŽÁDNÝ EXPERIMENT!!!! Lotyšsko (15%) Libanon (15%) Bulharsko (15%) Litva (15%) Lichtenštejnsko (15%) Rumunsko (16%) Chille (17%) Hongkong (17,50%) Slovensko (19%) Polsko (19%) Rovná daň pro fyzické osoby: Rusko (13%), Egypt (20%) a Ukrajina (13%) STÁTY S ROVNOU DANÍ mají 2x VĚTŠÍ RŮST HDP oproti státům, které rovnou daň nemají. ROVNÁ DAŇ JE ZAVEDENA A FUNGUJE V 41 STÁTECH SVĚTA

Vlastimil Tlustý Výhody rovné daně - HDP

Vlastimil Tlustý Reforma daní a státu Návrhy ODS Výhody rovné daně - nezaměstnanost

Vlastimil Tlustý Rovný důchod Zvýšení starobních důchodů současných důchodců od Snížení výše sociálního pojištění – zrušení 8% odvodu zaměstnance Rovný důchod garantovaný státem ve výši 20 až 25% průměrného platu po celou dobu jeho čerpání Bonus za vychované děti Zvýšení podpory dobrovolného penzijního připojištění Zvýšená podpora životního pojištění

Vlastimil Tlustý 1. pilíř důchodového systému – ROVNÝ DŮCHOD Solidarita – bohatí platí víc, přispívají na důchod chudým Je financován ze sociálních odvodů Důchod bude pevně fixován na průměrnou mzdu Výše důchodu bude 20 až 25% průměrné mzdy Valorizace každý rok k 1. lednu Garantován všem občanům ČR Důchodce si muže libovolně přivydělat Dnešních důchodců se reforma netýká!

Vlastimil Tlustý 2. pilíř– BONUS ZA VYCHOVANÉ DĚTI Důchodce dostane nad rámec rovného důchodu od každého ze svých vychovaných dětí přímou platbu z jejich sociálního odvodu Jedná se o daňovou asignaci 2 procent z hrubé mzdy dětí (10% ze sociálního odvodu) Poměrnou část platby dostává každý, kdo dítě vychoval Lidem se vyplatí vychovat své děti dobře a dát jim kvalitní vzdělání Čím více děti vydělávají, tím větší přilepšení k důchodu Obnova mezigenerační solidarity

Vlastimil Tlustý 3. pilíř – DOBROVOLNÉ SPOŘENÍ SE STÁTNÍ PODPOROU Dnes spoří 3 miliony občanů cca 500 Kč měsíčně (zavedeno ODS v roce 1994) Princip zásluhovosti: čím více spoříte, tím více budete v důchodu dostávat Zvýšená státní podpora bude motivovat ke spoření až Kč měsíčně Přilepšení k důchodu v řádech tisíců korun měsíčně

Vlastimil Tlustý Státem zaručený příjem (SZP) občana Nahrazuje tu část současných sociálních dávek, které se týkají občanů s nezměněnou pracovních schopností (sociální dávky ostatního typu zůstávají zachovány) Je existenční jistota pro všech 10,235 milionů obyvatel ČR po celý život

Vlastimil Tlustý Státem zaručený příjem (SZP) občana Státem zaručený příjem dospělých i dětí je navržen ve stejné výši jako jsou odpočitatelné položky v rovné dani Výše SZP Procento SZP Dospělý pracující6 000 Kč100 % Dospělý v domácnosti6 000 Kč100 % 1. dítě2 400 Kč40 % 2. dítě3 600 Kč60 % 3. dítě3 600 Kč60 % 4. dítě2 400 Kč40 % 5. dítě1 200 Kč20 % 6. a každé další600 Kč10 % SZP bude pravidelně zvyšována podle růstu inflace

Vlastimil Tlustý Státem zaručený příjem (SZP) rodiny Je součtem všech Státem zaručených příjmů členů rodiny nebo domácnosti Je hrubým příjmem rodiny, pokud si její členové sami nic nevydělají Pokud si sami vydělávají, je snižován podle výše jejich příjmu, a to o 15% skutečného hrubého příjmu (skutečný hrubý příjem je dnešní hrubý příjem zvýšený o sociální a zdravotní pojištění hrazené zaměstnavatelem)

Vlastimil Tlustý Jak se vypočítá čistý příjem Skutečná hrubá mzda plus součet SZP všech členů domácnosti Odečte se 15% ze skutečné hrubé mzdy Z výsledné sumy se odečte rovná daň 15%, sociální odvod 15% a zdravotní odvod 10% Výsledek je čistý měsíční příjem domácnosti 1 dospělý pracuje, druhý je v domácnosti a starají se o 3 děti Skutečná hrubá mzda – hrubý příjem celé domácnosti Kč Součet SZP dospělých Kč Děti x Kč Součet SZP Kč Celkem příjem domácnosti Kč odpočet 15% ze skutečné hrubé mzdy (15% z Kč) Kč Rovná daň (15%) Kč Sociální odvod (15%) Kč Zdravotní odvod (10%) Kč CELKOVÝ ČISTÝ PŘÍJEM DOMÁCNOSTI Kč

Vlastimil Tlustý Celkový čistý příjem rodiny je vypočten ze součtu: Státem zaručeného příjmu rodiny upraveného v závislosti na vlastním hrubém příjmu vlastního hrubého příjmu všech členů domácnosti/rodiny činí 60% z tohoto součtu po odvedení: rovné daně 15% sociálního pojištění 15% (dnes 8% + 26% = 34%) zdravotního pojištění 10% (dnes 4,5 + 9% = 13,5%)

Vlastimil Tlustý Rovná daň a Státem zaručený příjem Zachování úrovně sociální podpory lidí a rodin bez příjmů a s nejnižšími příjmy Zvýšení podpory lidí a rodin s podprůměrnými a průměrnými příjmy Snížení nezaměstnanosti v prvním roce po zavedení o 100 tisíc lidí (cílově o 300 tisíc) Motivace k práci a aktivitě – každá výdělek se vyplatí Všem rodinám se výrazně zvýší čisté příjmy

Vlastimil Tlustý Příklady zvýšeného příjmu podle ODS Daňový poplatník Jeho vlastní příjem (hrubá mzda) CELKOVÝ ČISTÝ PŘÍJEM DLE ČSSD (včetně soc. dávek) ČISTÉ CELKOVÉ PŘÍJMY DLE NÁVRHU ODS DOPAD 15% SAZBY DPH MĚSÍČNĚ NAVÍC OD ODS Samoživitel Kč Kč8 419 Kč983 Kč Kč Matka samoživitelka, 2 děti Kč Kč Kč1 805 Kč Kč Bezdětný manželský pár, 1 v domácnosti Kč Kč Kč2 448 Kč Kč Rodina - 1 dospělý v domácnosti, 2 děti Kč Kč Kč2 868 Kč Kč Rodina – dospělí pracují, 2 děti Kč Kč Kč4 475 Kč Kč

Vlastimil Tlustý Makroekonomické dopady návrhů ODS Dopad na státní rozpočet Rok Celková bilance příjmů a výdajů Kč Kč Kč Kč

Vlastimil Tlustý Makroekonomické dopady daňových reforem Měsíční existenční jistota v roce Kč Existenční jistota za rok Kč Sazba pro výpočet SZP15% Daň z příjmu fyzických osob15% Daň z příjmu právnických osob15% Sazba DPH15% Sociální odvod15% Zdravotní odvod10% Veřejné zdroje na podporu důchodového spoření ročně15 mld. Kč Dítě0,5 Vstupní parametry

Vlastimil Tlustý Sociálně demokratická vláda utratí každý den o 203 milionů korun více, než vybere od občanů.