Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Im Café bezahlen Střední odborná škola Otrokovice
Advertisements

Zustandspassiv Střední odborná škola Otrokovice
Im Café bestellen Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné
Účtování materiálových zásob, způsob A
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Snímače polohy I Střední odborná škola Otrokovice
Čistá mzda a částka k výplatě
Souvislé příklady na účtování DHM
Ocelové zárubně Střední odborná škola Otrokovice
Tagesablauf Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Dana Novotná Dostupné z.
Vorgangspassiv Střední odborná škola Otrokovice
Výměna schodišťových stupňů
Použití luštěnin v kuchyni
Oceňování zásob Střední odborná škola Otrokovice
Náklady – členění Střední odborná škola Otrokovice
Společné stravování Střední odborná škola Otrokovice
Rozdělení motorových vozidel
Propojení dat mezi MS-Word a MS-Excel
Schématické znázornění logických funkcí
Použití obilovin v kuchyni
Recepce Střední odborná škola Otrokovice
Stravitelnost luštěnin Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je ing. Zuzana.
Souvislý příklad na mzdy
Výnosy – členění Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková.
Vlastnosti číslicových součástek
Hospodaření se zaměstnanci 41.hodina. Hospodaření se zaměstnanci Výpočty jednotlivých forem mezd 1.mzda časová = mzdový tarif x počet odpracovaných hodin.
Klikový mechanizmus, demontáže a montáže
Faktury a jejich zpracování Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Finanční matematika – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva.
Vlastnosti posloupností
Rozdělení zeleniny Střední odborná škola Otrokovice
Word – Hypertextový odkaz
Excel – základní početní operace
Exponenciální rovnice řešené pomocí logaritmů
Ukončení pracovního poměru Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka.
Pokladní doklady Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – sestavení Střední odborná škola Otrokovice
Posloupnosti – úvod Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Cibulková.
Dvojitá okna deštěná Střední odborná škola Otrokovice
DHM – degresivní odpisy
Spojka třecí kotoučová – diagnostika
Účtování materiálových zásob, způsob B
Rozvaha – princip Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Účtování nákladů – příklady souvztažností
Vaření – rozdělení, způsoby
MS-Excel – financování školního výletu
Posloupnosti – základní pojmy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Úkoly personalistiky Střední odborná škola Otrokovice
Pasívní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
DHM – další způsoby pořízení Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
DHM – pořízení nákupem Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie Vašíčková.
Nápravy – druhy, diagnostika závad
Kontrola tlumičů pérování
Příklad na zpracování účetních dokladů
Snellův zákon lomu Střední odborná škola Otrokovice
Rozvaha – řešení bilanční rovnosti
Souvislý příklad na zásoby
Typy a výpočty hospodářského výsledku
Kulturní památky UNESCO České republiky - 2. část
DHM – lineární odpisy Střední odborná škola Otrokovice
Okna zdvojená Střední odborná škola Otrokovice
Aritmetická posloupnost – základní pojmy
Slovní úlohy řešené pomocí rovnic Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr.
Zboží z dovozu Střední odborná škola Otrokovice
Sčítání a odčítání výrazů Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana.
Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Iva Kočtúchová Dostupné z Metodického.
Účtování výnosů – příklady souvztažností
Aktivní bankovní obchody Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Marie.
Lineární nerovnice Střední odborná škola Otrokovice
Geometrická posloupnost – základní pojmy
Transkript prezentace:

Základní výpočty mzdy Střední odborná škola Otrokovice Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lenka Klimánková Dostupné z Metodického portálu www.rvp.cz, ISSN: 1802-4785, financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze. www.zlinskedumy.cz

Charakteristika DUM Název školy a adresa Střední odborná škola Otrokovice, tř. T. Bati 1266, 76502 Otrokovice Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/34.0445 /1 Autor Ing. Lenka Klimánková Označení DUM VY_32_INOVACE_SOSOTR_Mn-Px/4-EK-3/10 Název DUM Základní výpočty mzdy Stupeň a typ vzdělávání Středoškolské vzdělávání Kód oboru RVP 63-41-M/ 01 Obor vzdělávání Management hotelových a turistických služeb Vyučovací předmět Praxe Druh učebního materiálu Výukový materiál Cílová skupina Žák, 18 – 19 let Anotace Výukový materiál je určený k frontální výuce učitelem, případně jako materiál pro samostudium, nutno doplnit výkladem; náplň: mzda, výpočty základní mzdy Vybavení, pomůcky Dataprojektor Klíčová slova Základní mzda Datum 27. 5. 2013

Základní výpočty mzdy Náplň práce Časová mzda Úkolová mzda Podílová mzda Smíšená mzda

Časová mzda hodinová Pracovník je odměňován podle délky času stráveného v zaměstnání, je stanoven hodinový tarif. Příklad: Pracovník má hodinový tarif 115 Kč, v měsíci odpracoval 21 dnů, má 8 hodinovou pracovní dobu.

Řešení: 115 x 8 x 21 = 19 320 Základní mzda časová je 19 320 Kč.

Časová mzda měsíční Pracovník je odměňován podle délky času stráveného v zaměstnání, má stanovenu mzdu za měsíc. Příklad: Pracovník má měsíční časovou mzdu 23 500 Kč, z 22 pracovních dnů pracoval 18 dnů.

Řešení: 23 800 : 22 x 18 = 19 473 Pracovníkova měsíční časová mzda je 19 473 Kč

Úkolová mzda Pracovník je odměňován podle množství vykonané práce. Má stanoven hodinový tarif a výkonovou normu množství nebo výkonovou normu času. Výkonová norma množství – kolik MJ výrobku musí pracovník udělat za jednotku času (hodinu). Výkonová norma času – čas potřebný k vyrobení 1 MJ výrobku.

Úkolová sazba se pak vypočítá: Hodinový mzdový tarif Norma množství nebo Hodinový mzdový tarif 60 x norma času [min] Mzdu vypočítáme vynásobením sazby počtem vyrobených MJ.

Příklad 1: Pracovník má hodinový tarif 120 Kč, má stanovenu normu množství 40 ks/hodinu. V měsíci vyrobil 7 000 výrobků. Řešení: 12O : 40 x 7 000 = 21 000 Pracovníkova úkolová mzda je 21 000 Kč.

Příklad 2: Pracovník má hodinový tarif 120 Kč a stanovenu normu času 15 min. na vyrobení 1 ks výrobku. V měsíci vyrobil 600 výrobků. Řešení: 120 : 60 = 2 x 15 x 600 = 18 000 Pracovníkova úkolová mzda je 18 000 Kč.

Základní mzda podílová Pracovník dostává podíl na realizovaných výkonech, například podíl na tržbách, podíl na sjednaných zakázkách apod. Příklad: Pracovník je odměňován 2 % z realizovaných tržeb. Tržby činily v měsíci 1 800 000 Kč.

Řešení: 1 800 000 : 100 x 2 = 36 000 Pracovníkova podílová mzda je 36 000 Kč.

Smíšená mzda Je to kombinace časové a úkolové nebo časové a podílové mzdy. Příklad: Pracovník má hodinový tarif 95 Kč/h, odpracoval v měsíci 160 hodin a dostává podíl na tržbách 1 %. Tržby činily v měsíci 350 000 Kč.

Řešení: 95 x 160 = 15 200 1 % z 350 000 = 3 500 15 200 + 3 500 = 18 700 Pracovníkova smíšená mzda činila 18 700 Kč.

Seznam obrázků

Seznam použité literatury [1] Zákon č.1/1992 Sb. Zákon o mzdě, odměně za pracovní pohotovost a o průměrném výdělku