Národní platforma na podporu udržitelného rozvoje

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Východiska EU pro zaměření priorit Olomouckého kraje v kohezní politice EU Budoucnost Olomouckého kraje v rámci kohezní politiky EU 2014+,
Advertisements

Vazby OP Doprava a IROP pro období Vysoká škola mezinárodních a veřejných vztahů Praha Ing. Květoslava Kořínková, CSc. Seminář IDS Žďár nad Sáz.
Představení Generálních sekretářů a generálního zmocněnce Aktuální stav přípravy 2014 – 2020.
Vstupní informační seminář k přípravě dokumentu Strategie rozvoje města Ústí nad Labem do roku 2015 a posuzování vlivu tohoto dokumentu na životní prostředí.
Aktuální stav čerpání evropských fondů Příprava na další programovací období z pohledu regionů Mgr. Radko Martínek hejtman Pardubického kraje.
Obsah a pořízení politiky územního rozvoje Politika územního rozvoje -určuje ve stanoveném období požadavky na konkretizaci úkolů územního plánování v.
Příprava na kohezní politiku EU nadnárodní, národní a krajská úroveň Workshop pro zástupce ORP Olomouckého kraje, , Přerov.
SPOLUPRÁCE ZDRAVÝCH MĚST A ZDRAVÝCH ŠKOL Chrudim, 17. května 2005.
... ve vztahu k životnímu prostředí. dobrovolné začleňování ekonomických, sociálních a environmentálních aspektů do činnosti člověka obec nebo město,
Tento produkt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Právo na informace o životním prostředí.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR 2014+
Energetika a stavebnictví Územní energetická koncepce Mezinárodní konference ABF P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo průmyslu a obchodu.
© NSZM ČR1 Zdravá města, regiony, kraje – cesta ke zdravému rozvoji Oucmanice, 5. června 2007.
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a Zdraví 21 v kraji Vysočina.
Pozice EP k budoucí kohezní politice Dominují národní zájmy nebo ideologie? Oldřich Vlasák Poslanec Evropského parlamentu Předseda Svazu měst a obcí České.
KULATÝ STŮL S OBČANY – DISKUZE O BUDOUCNOSTI. Místní akční skupina (dále MAS) je na politickém rozhodování nezávislým společenstvím občanů, neziskových.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR PRO OBDOBÍ
Monitoring dalšího vzdělávání
Příprava krajů na programovací období Praha
Vzdělávací program k sociálnímu podnikání Vzdělávací program k sociálnímu podnikání „Sociální podnikání jako efektivní nástroj snižování nezaměstnanosti“
Organizace chránící přírodu a životní prostředí
Udržitelnost z pohledu kvality územního rozvoje Konference k aktuálnímu stavu udržitelného rozvoje na místní úrovni Ministerstvo životního prostředí
Technologické platformy a dopravní výzkum
Evropské fondy v kontextu rozvoje města Brna Marie ZEZŮLKOVÁ Kancelář strategie města.
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE 2014+
Projekt 3.3 „Partnerství pro budoucnost“. Úvodní informace o projektu Projekt byl úspěšně předložen Karlovarským krajem v rámci výzvy SROP, priority 3.
Management a rozvoj obcí
Chomutov, RNDr. Josef POSTRÁNECKÝ URBÁNNÍ DIMENZE VÝHLED V OBDOBÍ 2014+
Podpora přípravy projektů NNO pro příští programovací období 2007 – 13 Chceme zpracovat takové projekty NNO, jejichž cíle jsou společné více organizacím.
Společenská odpovědnost organizací
Národní síť Zdravých měst ČR Místní Agenda 21 Brno, NKQ, 20. února 2013.
Místní Agenda 21 podpora místní udržitelnosti Ing. arch. Marie Petrová Praha, 23. března 2012.
Koncepce podpory místní Agendy 21 v ČR zpracování strategického dokumentu 2010.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Daniel Braun 1. náměstek ministra Výsledky střednědobého hodnocení, návrh rozvojových cílů.
Místní Agenda 21 Hodnocení místní udržitelnosti v ČR Ing. arch. Marie Petrová Hradec Králové, 18. února 2014.
Účast veřejnosti při naplňování Karpatské úmluvy Setkání se zástupci krajů Barbora Šafářová Ústav pro ekopolitiku, o.p.s.
KONFERENCE „MÍRA REGULACE V ÚZEMNÍCH PLÁNECH VE STŘEDOEVROPSKÉM PROSTORU“ ČESKÝ TĚŠÍN 8. A ING. ARCH. PETR GAJDUŠEK.
Zdravý kraj Vysočina a MA 21
EFEKTIVITA VEŘ. PROSTŘ. SPOKOJENOST OBYVATEL SYSTÉM VZÁJEMNĚ PROPOJENÝCH INFORMACÍ SUR ČR, strategie minist. KVALITA VEŘ.SPRÁVY Regiony KVALITA ŽIVOTA.
MAS Rozvoj Tanvaldska z.s.. 14 obcí obyvatel 43 členů.
LOKÁLNÍ A REGIONÁLNÍ POLITIKA VEP ZS 2007_2008. Kritéria členění veřejné politiky Segmenty veřejného zájmu (VeP obranná, kulturní, vzdělávací, energetická,
Projekt Zdravé město a místní Agenda 21 Ing. Soňa Krátká
Zásady kraje Vysočina pro poskytování dotací na podporu naplňování a propagace principů místní Agendy 21 a ZDRAVÍ 21 v kraji Vysočina.
Dovolte mi představit se…  Haken Roman, Ing.  ředitel Centra pro komunitní práci (CpKP) střední Morava/1996 – člen Rady vlády pro nestátní neziskové.
RODINNÁ POLITIKA Rodinná politika na úrovni krajů a obcí, Metodické „doporučení“ MPSV ČR, 2008) souhrn aktivit a opatření za účelem podpory rodiny podpora.
Komunitní a akční plánování v praxi Co je to zapojování veřejnosti.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Aktuální stav přípravy programového období František Kubeš odbor regionální politiky Ministerstvo pro místní rozvoj ČR RSK Pardubického.
Pracovní schůzka aktérů integrace - příprava navazujícího projektu „Jihomoravské regionální centrum na podporu integrace cizinců 2010“ 30. září 2009 EVROPSKÝ.
Koncepce účinnější podpory umění Ministerstvo kultury 4. dubna 2007 Marta Smolíková.
SETKÁNÍ ŘÍDÍCÍHO VÝBORU MAP vzdělávání ORP ŠUMPERK Mgr. Ivana Hanáková, Mgr. Martin Kuchtík.
Neziskový sektor jako partner. Národní úroveň Pracovní skupina „NNO a regionální rozvoj“ - otevřená platforma NNO na národní úrovni - téma: regionální.
Regionální interveční rámec pozice AK ČR pro programové období 2014+
Výroční zprávy Rady vlády pro udržitelný rozvoj 7. zasedání Pracovní skupiny pro udržitelný rozvoj regionů, obcí a území RVUR 31. březen 2010.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR RNDr. IVO RYŠLAVÝ STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
5 POTŘEBNÝCH SOUČÁSTÍ místní Agendy 21
Aktualizace Strategie udržitelného rozvoje ČR
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
STRATEGIE REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
Aktualizace SUR ČR – Analýza podkladových dokumentů
STRATEGII REGIONÁLNÍHO ROZVOJE ČR
The Ministry for Regional Development of the Czech Republic (MRD)
LIPSKÁ CHARTA o udržitelných evropských městech
Plán činnosti PS na rok 2009 Náměty na činnost PS
Ministerstvo pro místní rozvoj Velká zasedací místnost
Tvorba veřejných projektů – příklad Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Mgr. Bc. David Póč Oddělení pro strategii a rozvoj/Katedra.
Liberecký kraj a nestátní neziskové organizace
Centrum pro regionální rozvoj České republiky Územní odbor IROP pro Kraj Vysočina prezentace v rámci semináře „Dotační příležitosti pro obce na rok.
Odbor pro udržitelný rozvoj
Základní údaje Samostatná městská část od roku 1994 Rozloha 1 353,1 ha
Transkript prezentace:

Národní platforma na podporu udržitelného rozvoje

Situační analýza  Imperativ UR nepronikl do konání rozhodovací sféry  Neprobíhá celospolečenská diskuze o cestách udržitelného rozvoje ČR  Jen mechanické naplňování předpisů EU, oklešťování některých pokrokových zákonů  Snahy eliminovat občanskou společnost z rozhodovacích procesů x evropské úmluvy  Vzdělávání pro udržitelný rozvoj jen formálně deklarovanou strategií  Aktivity NNO v humanitární, sociální a environmentální oblasti x redukce podpory státu  Kvalita veřejné správy důležitá pro budoucnost x čistkám při výměně vlád  Neprobíhají diskuze a obrana základních hodnot důležitých pro stmelení celé společnosti –zdraví, zdravého životního prostředí a krajiny, humanitních ideálů a pomoci bližním

Hlavní strategický cíl  Aby základním kritériem všeho národního, regionálního, místního a osobního rozhodování a z něj vyplývajících aktivit byl jasný příspěvek k udržitelnému rozvoji ČR

Deklarace vzniku Platformy  Národní platforma na podporu udržitelného rozvoje:  Organizace a jednotlivci, usilující o udržitelný rozvoj  Základem činnosti: - sdílení informací ze všech 3 pilířů UR - podnícení společenského dialogu o : → základních směrech UR ČR → úloze rozhodovací sféry v procesu - koordinace úsilí nevládní sféry k UR 4

 Odhalovat problémy směřování k UR  Iniciovat a podílet se na strategiích směřování ČR k udržitelnému ekonom.rozvoji, šetrnému k ŽP a napomáhajícímu sociálnímu smíru  Vést dialog s decisní a odbornou sférou o udrž. a neudrž. trendech – z celostního úhlu  Mobilizovat veřejnost k udržitelnějším osobním přístupům  Napomáhat zavádění kritérií udržitelnosti do rozhodovacích procesů (nástroje integrovaných strategií) 5 Hlavní náplň Platformy UR

 Prosazovat udrž.hospodaření s půdou, chránit krajinu (před zábory, biodiverzitu a stabilitu)  Podporovat udržitelnější využívání již zastavěného území  Podporovat realizaci vzdělávání k UR  Podílet se na evropských/mezinárodních aktivitách, přispívajících k UR  Prosazovat etické hodnoty do dalšího rozvoje společnosti 6

Priority

Krátko- a střednědobé cíle

Priorita 1: Národní úroveň 1. Angažmá v rozvojovém dění ČR, podněty 2. Vypracování principů/kritérií pro poměřování udržitelnosti-dialog s decisní sférou 3. Nápomoc zacílení národních rozvojových priorit a operačních programů na udržitelnější rozvoj ČR 4. Dosáhnout změny v hospodaření s půdou legisl., ekonom. nástroji včetně územního plánování 5. Vstupy a veřejná diskuze k nár.strategiím a rozvoj. dokumentům (SRUR ČR 2010, PUR ČR 2012, SRR ČR, energetické a surovin. strategie,..)

Priorita 2: Podpora obcí a regionů 1. Využít zkušenosti prac. veřejné správy v MA Příprava materiálů pro uplatňování principů UR a při rozhodovacích procesech rozvoje obcí, měst, regionů 3. Vstupy a veřejná diskuze při přípravě regionál. strategických a rozvojových dokumentů ( ZÚR, PUR, SUR, UAP/RURU) 4. Přispět k zvýšení kvality života zvýšením zájmu o ochranu kulturního dědictví 5. Nabízet zkušenosti členů platformy obcím a regionům

Priorita 3: Aktivace občanské společnosti v místním udrž. rozvoji 1. Zasadit se o zavádění UR do škol a celoživotního vzdělávání 2. Podpořit veřejnost a NNO v udržitelnějším přístupu k ochraně krajiny-přírodní i kulturní, vč. udržitelnějšího využívání zastavěného území 3. Aktivně podporovat vznik a fungování Regionálního centra expertízy (RCE) ke vzdělávání pro udržitelný rozvoj 4. Přispět ke koordinaci úsilí NNO o správnou implementaci Evropské úmluvy o krajině 5. Dostat témata etických hodnot udržitelného rozvoje do veřejného prostoru

Nadnárodní úroveň  Přispět k přípravě nové strategie udržitelného rozvoje EU  Sledování kohezní politiky EU a její implementaci v ČR, aktivně prosazovat další sociální aspekty UR  Účast na přípravě závěrečného dokumentu konference RIO + 20

Dosavadní aktivity  Národní platforma na podporu udržitelného rozvoje: Deklarace vzniku platformy organizací, usilujících o udržitelný rozvoj ČR  Rozpracována Deklarace vzniku Platformy pro veřejnost  Podíl na připomínkách k návrhu Státní politiky životního prostředí  Principy a kritéria nepřekročitelná při přípravě operačních programů a následně při přípravě a posuzování vhodnosti projektů pro operační programy (včetně indikátorů)  Spolupodíl na přípravě materiálu pro Rio+20

schůzky Platformy UR  cca 1x měsíčně (maximum y)  Café THERAPY,  Školská ul. 30, Praha 2  Kontakt pro zájemce: m