Strategie CŽU ČR a její implementace

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Ing. Hana Procházková (Úřad práce Pardubice)
Advertisements

Integrovaný systém kvality v dalším profesním vzdělávání KVALITA V DALŠÍM VZDĚLÁVÁNÍ Liberec,
Problematika ověřování a uznávání podle zákona č.179/2006 Sb.
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 hl. m. Praha Magistrát hl. m. Prahy, odbor fondů EU, oddělení pro implementaci.
Zákon č. 179/2006 Sb. a právní úpravy systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
NÚV a jeho priority v oblasti celoživotního učení
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení IPn SETKÁNÍ ŘEDITELŮ STŘEDOČESKÉHO KRAJE
JPD 3 Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
CzechInvest Agentura pro podporu podnikání a investic NÁRODNÍ DIALOG KE KLASTROVÝM KONCEPCÍM Martina Froňková Praha,
Monitorování dalšího vzdělávání – Základ pro koncepční rozhodování Mgr. Hana Žáčková Národní vzdělávací fond, o.p.s. Národní observatoř zaměstnanosti a.
Podpora dalšího vzdělávání v MSK Zpracovala: Ing. Petra Kaláčová Datum: 26. dubna 2012.
Projekty na podporu cílů vzdělávací politiky ČR v kontextu Lisabonské strategie a dalších iniciativ EU Jana Švecová MŠMT odbor pro záležitosti EU 20.října.
Další vzdělávání v terciárním vzdělávacím sektoru Současnost a výhled do budoucna MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Monitoring dalšího vzdělávání
Problematika ověřování a uznávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Projekt: Analýza dalšího profesního vzdělávání v Pardubickém kraji Návrhy a doporučení Kolektiv autorů: Institut rozvoje evropských regionů,o.p.s. Univerzita.
Neformální vzdělávání jako součást Strategie celoživotního učení ČR Martin Sycha
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
1 Školy jako centra celoživotního učení a uznávání Jana Bydžovská KONFERENCE MŠMT K VYUŽÍVÁNÍ ESF VE VZDĚLÁVÁNÍ
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti a úkoly.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu Ing. Petra Semeráková, manažerka projektu.
Mgr. Jana Brabcová jednatelka Grafia, s.r.o. Konference KONCEPCE DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, 13. června 2012.
„Sjednocení úřadů práce podpoří spolupráci zaměstnavatelů s kariérovými poradci – realizace Dohody o spolupráci MPSV se Sdružením automobilového průmyslu.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. Další vzdělávání v ČR.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji - Klíčové aktivity projektu a jeho úloha v rámci současného vzdělávacího systému ČR přednáší.
Podpora poskytování dalšího vzdělávání v Pardubickém kraji reg.č.: CZ.1.07/3.2.13/ Představení projektu - rekapitulace dosavadní činnosti aktivity.
Střední školství a trh práce Akční program podpory odborného školství.
Evropská dimenze odborného vzdělávání Helena Úlovcová Helena Úlovcová Otrokovice 6. – Konference projektu UNIV 2 KRAJE.
Kongresové dny 2010 Praha Národní vzdělávací fond, o.p.s. Středisko podpory poradenských služeb Ing. Zuzana Freibergová
Jan Brůha Konference UNIV 2 KRAJE Seč 2012 Další vzdělávání v ČR.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 KRAJE , Liblice.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Organizační struktura
Rozvoj dalšího vzdělávání jako jedna ze strategických priorit MŠMT Celostátní seminář, Celoživotní učení 12. května 2010 Kroměříž, Dům Kultury Kroměříž.
MU Brno, Vzdělávání knihovníků Mgr. Jana Nejezchlebová Moravská zemská knihovna
Jednotný programový dokument pro Cíl 3 regionu NUTS 2 hlavní město Praha Podpora inovací Oddělení řízení a implementace JPD 3, MPSV Ing. Světlana.
Odborné vzdělávání a Evropa Helena Úlovcová
Kongres 2006 Pardubice Poradenské služby v evropských souvislostech Ing. Zuzana Freibergová Národní vzdělávací fond Národní informační středisko pro poradenství.
OSTRAVA 26. – 27. DUBNA 2012 ŘEŠENÍ PROJEKTU UNIV 2 KRAJE V MORAVSKOSLEZSKÉM KRAJI 10. KRAJSKÁ KONFERENCE PROJEKTU Jana Bydžovská.
13. ročník mezinárodní konference Investment & Business Forum, Ostrava Role FDV v rámci dalšího profesního vzdělávání Fond dalšího vzdělávání, Na Maninách.
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Otrokovice.
Ing. Eva Bartoňová, náměstkyně ministra, skupina finanční, právní a správy úřadu, MŠMT.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
Škola jako poskytovatel DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Aktuální vývoj v oblasti vzdělávání dospělých Konference k 10. výročí evropského programu Grundtvig 9. září 2010 Praha, Hotel President.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Druhy DV a strategické směry Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
Strategie komunitně vedeného místního rozvoje MAS Podřipsko Vzdělávání.
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna Rekvalifikace a dílčí kvalifikace ; Monika Pokorná.
3. BLOK Aktuality v DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
1 PROJEKT UNIV 2 KRAJE Školy jako centra celoživotního učení Jana Bydžovská KULATÝ STŮL MŠMT – PŘEDSTAVENÍ INDIVIDUÁLNÍHO NÁRODNÍHO PROJEKTU
Národní ústav odborného vzdělávání Aktuální úkoly v příštím období Jitka Pohanková Celostátní seminář ředitelů středních průmyslových škol Špindlerův Mlýn,
Podpora vzdělávání prostřednictvím OP Rozvoj lidských zdrojů a OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Ing. Jan Vitula MŠMT.
Prioritní osa 2 Terciární vzdělávání, výzkum a vývoj OPERAČNÍ PROGRAM VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST PhDr. Kateřina Pösingerová, CSc.
Střední odborné vzdělávání a trh práce „odpověď na demografický vývoj“
Úvodní konference projektu UNIV 2 KRAJE, PRAHA
Aktuální stav dalšího vzdělávání a vize do budoucna
Vyhlášení 3. výzvy předkladatelům grantových projektů k předkládání projektových žádostí o finanční podporu z Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost,
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje , Liberec.
CENTRUM UZNÁVÁNÍ A CELOŽIVOTNÍHO UČENÍ OLOMOUCKÉHO KRAJE __________________________________________ Olomouc, Rooseveltova 79 Česká republika.
Organizační struktura
Podpora polytechnického vzdělávání v Centrech celoživotního učení škol
  Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje Karlovy Vary.
„Koncept“ – Koncepce dalšího vzdělávání
Transkript prezentace:

Strategie CŽU ČR a její implementace   Strategie CŽU ČR a její implementace FÓRUM PRE ROZVOJ CELOŽIVOTNÉHO VZDELÁVANIA 20.9.11, Bratislava, AIVD SK

Strategie celoživotního učení ČR

Situace v ČR Snižující se počet nastupujících do středního vzdělávání: ✓ výrazné snížení počtu žáků ✓ hrozba uzavírání některých oborů Nedostatek kvalifikované pracovní síly – zejména v technických oborech na úrovni vyučení Malé zapojení dospělých do dalšího vzdělávání Veřejnost ČR není systematicky ani informována ani motivována k DV, k zapojení se do procesů uznávání

Alarmující výsledky v gramotnostech PISA PIAAC = zrcadlo vzdělávacího systému IT gramotnost Čtenářská gramotnost Numerická gramotnost

Procento osob starších 60 let (+ výhled) Zdroj: United nations, 2009

Česká republika v číslech DV Účast v celoživotním učení (formální a neformální, 25-64) Účast na DV - 6,8 % (2009) Účast na DV - 7,5 % (2010) Hlavní překážky pro účast Překryv s pracovním časem Překryv s rodinnými povinnostmi Poskytovatelé DV v ČR Zaměstnavatelé 43 % Soukromí poskytovatelé 28 % Školy 10 % Jiné instituce 19 %

Opatření pro DV – Strategie CŽU A. Zvyšování účasti v DV B. Ověřování a uznávání C. Sladění nabídky s trhem práce D. Rozvoj nabídky a dostupnost DV E. DV zaměstnanců podniků F. Kvalita DV G. Informační a poradenský systém

Přehled systémových projektů DV 36 26 4 6,8 37 Přehled systémových projektů DV Mil. € UNIV – Centra CŽU (UNIV 1,2,3) Národní soustava kvalifikací Koncept (koncepce DV) Předvídání kvalifikačních potřeb - PŘEKVAP Systém kariérového poradenství DV CEKOS – cesta ke konkurenceschopnosti Zde dáme rozdělení kompetencí MPSV x MŠMT (o to se postarám já) 8

Výzvy pro grantové projekty pro VI Mil. € Podpora kvality DV – OP VK 3.2 Výzva pro občanské vzdělávání (2011) 120 4,1 Zde dáme rozdělení kompetencí MPSV x MŠMT (o to se postarám já) 9

Ověřování a uznávání Národní soustava povolání Národní soustava kvalifikací Propojení s počátečním vzděláváním (mj. UNIV)

Počet zkoušek v režimu uznávání výsledků DV 1/2009 - 6/2011 Červen 2011 # standardů 250 # zkoušejících 381 # zkoušek 12512 (0,13 %)

Sladění nabídky s trhem práce Sektorové rady Sektorové dohody (efektivní využívání veřejných zdrojů; dohoda všech zúčastěných) Politika založená na znalostech AES; VŠPS; PIAAC Rekvalifikace v novém hávu Vzdělávání ≠ kvalifikace = příprava na zkoušku Získání kvalifikace dle NSK

PŘEKVAP – předvídání kvalifikačních potřeb Cíl Vybavení subjektů dalšího vzdělávání informacemi umožňující jim racionální rozhodování vytvořením stálého systému analýz a předvídání nároků lidské zdroje Aktivity Kvantitativní projekce Šest sektorových studií Předvídání kvalifikačních potřeb v regionech (3 kraje) Diseminace výstupů Fórum bylo zřízeno rozhodnutím ministryně školství, mládeže a tělovýchovy a ministra práce a sociálních věcí, jako poradní orgán obou resortů pro oblast kariérového poradenství v celoživotní perspektivě. Jako poradní orgán ministra školství a ministra práce se NPF se nyní vyjadřuje ke klíčovým otázkám v oblasti kariérového poradenství. Historie NPF spadá do roku 2007, kdy bylo neformálním sdružením odborníků, kteří navzájem sdíleli informace a snažili se v rozvoji poradenství vzájemně podporovat. Nyní, po „formalizaci“, mají členové kompetence formulovat klíčové politiky na úrovni státu.

CEKOS – cesta ke konkurenceschopnosti Cíl Aktivní podpora občanského vzdělávání dospělých Aktivity Systém e-learningových opor Finanční gramotnosti Mediální gramotnost Práva a povinnosti občanů Aktivní občanství Fórum bylo zřízeno rozhodnutím ministryně školství, mládeže a tělovýchovy a ministra práce a sociálních věcí, jako poradní orgán obou resortů pro oblast kariérového poradenství v celoživotní perspektivě. Jako poradní orgán ministra školství a ministra práce se NPF se nyní vyjadřuje ke klíčovým otázkám v oblasti kariérového poradenství. Historie NPF spadá do roku 2007, kdy bylo neformálním sdružením odborníků, kteří navzájem sdíleli informace a snažili se v rozvoji poradenství vzájemně podporovat. Nyní, po „formalizaci“, mají členové kompetence formulovat klíčové politiky na úrovni státu.

Kariérové poradenství – DV Cíl Dotvořit systém kariérového poradenství sladěním činností současných pracovišť kariérového poradenství Aktivity Implementace konceptu informačního a poradenského systému Kvalita služeb kariérového poradenství Kvalifikace kariérových poradců Rozvoj kariérového poradenství v regionech Fórum bylo zřízeno rozhodnutím ministryně školství, mládeže a tělovýchovy a ministra práce a sociálních věcí, jako poradní orgán obou resortů pro oblast kariérového poradenství v celoživotní perspektivě. Jako poradní orgán ministra školství a ministra práce se NPF se nyní vyjadřuje ke klíčovým otázkám v oblasti kariérového poradenství. Historie NPF spadá do roku 2007, kdy bylo neformálním sdružením odborníků, kteří navzájem sdíleli informace a snažili se v rozvoji poradenství vzájemně podporovat. Nyní, po „formalizaci“, mají členové kompetence formulovat klíčové politiky na úrovni státu.

Národní poradenské fórum Poradní orgán MPSV a MŠMT Akční plán NPF Analýzy Kvalifikace poradců (NSP + NSK) Organizace + materiálně technické zabezpečení KP Marketing Péče o specifické cílové skupiny www.narodniporadenskeforum.cz

Kvalita DV - rating Lektorské zázemí Evaluace výsledků vzdělávání Materiálně technické zázemí Zákaznický přístup Další znaky kvality 10% lektorů má kvalifikaci Dotazník spokojenosti Prostory odpovídající hyg. potřebám Nabídka zveřejněná na webu 25 % lektorů má kvalifikaci Průzkum potřeb Min. 1 učebna stále k dispozici 1 kontaktní pracovník min. 8h/d 50 % lektorů má kvalifikaci Vzdělávací plány s klienty Některé vlastní vzdělávací produkty Pracovník pro poradenství 65 % lektorů má kvalifikaci Vzdělávání na klíč zákazníkovi Multimediální didaktické pomůcky Kurz dle poptávky do 10 dnů 80 % lektorů má kvalifikaci Evaluace pomocí LMS systému Vlastní výukové texty Výuka i v cizích jazycích Zde dáme rozdělení kompetencí MPSV x MŠMT (o to se postarám já) 17

Národní přiřazovací zpráva Přiřazuje jak počáteční, tak i další vzdělávání Schváleno 20. července 2011 – Vláda ČR

Rozšiřte si obzory – kampaň DV www.vzdelaniaprace.cz

Děkuji Vám za pozornost. jakub.starek@msmt.cz