Platební karty a elektronické peníze

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Platební karty Podstata Embosované a čipové karty Debetní karty
Advertisements

VY_62_INOVACE_1_2_09 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Platební karty I.
Ekonomická gramotnost
Název projektu Moderní škola Registrační číslo projektu
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
JEDNOTNÝ ODBAVOVACÍ SYSTÉM V ODIS
Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj vzdělanosti Číslo šablony:
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_62_INOVACE_19_FINANCE Název školy Táborské soukromé gymnázium, s. r. o. Tábor Autor Ing. Pavla.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiálu VY_32_INOVACE_147.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
ODPOVĚDNÝ PŘÍSTUP K FINANCÍM
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Název školyIntegrovaná střední škola technická, Vysoké Mýto, Mládežnická 380 Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ Inovace vzdělávacích metod EU.
Poštovní poukázky.
6. července 2013VY_32_INOVACE_100302_Bankovnictvi_2_DUM Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Roman Blaha. Obchodní akademie.
NEBOLI. Pojem elektronické bankovnictví Podstatou je elektronické jednání mezi klientem a finanční institucí. Podstatou je elektronické jednání mezi klientem.
Platit se dá i jinak než penězi
Obchodní akademie a Střední odborná škola, gen. F. Fajtla, Louny, p.o. Osvoboditelů 380, Louny Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo sady 36Číslo.
Plzeňské městské dopravní podniky, a. s.
VY_62_INOVACE_1_2_10 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Platební karty II.
Finanční arbitr - informace o činnosti, informační spolupráce s Bezpečnostním výborem SBK V Praze dne Dr. Ing. František Klufa Finanční arbitr.
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
VY_62_INOVACE_02_11 CZECH SALES ACADEMY Trutnov – střední odborná škola s.r.o. EU PENÍZE ŠKOLÁM CZ.1.07/1.5.00/ VY_62_INOVACE_02_11 Zpracoval:Ing.
Pasivní bankovní obchody Platebně zúčtovací bankovní produkty
Platební styk Název školy
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
OBCHODNÍ BANKY – PLATEBNÍ KARTY Ing. Renata Slaná
OBCHODNÍ BANKY – PLATEBNÍ KARTY Ing. Renata Slaná
Praha 28. dubna 2015 Kontrolní činnost České obchodní inspekce v oblasti výkupu odpadů Mgr. Michael Maxa Česká obchodní inspekce.
Charakteristika a členění bankovních produktů
Bankovnictví.
FINANČNÍ GRAMOTNOST PLATEBNÍ KARTY. Projekt: CZ.1.07/1.5.00/ OAJL - inovace výuky Příjemce: Obchodní akademie, odborná škola a praktická škola.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_62_INOVACE_73 8 _ Přímé bankovnictví II. AutorIng. Renata Wagnerová Průřezové téma Člověk a svět.
Platební styk - teorie a praxe JUDr. Denisa Jindřichová, Ph.D. Právnická fakulta UK 9. března 2015, Praha Prezentace vyjadřuje osobní názor autora.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0201 Název vzdělávacího materiálu: Bankovní účty Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název školyGymnázium, Soběslav, Dr. Edvarda Beneše 449/II Kód materiáluVY_62_INOVACE_21_12 Název materiáluBěžný účet,
FINANČNÍ GRAMOTNOST HOTOVOSTNÍ A BEZHOTOVOSTNÍ PLATBY ZPRACOVALA: MGR. IVA NOVOTNÁ SPECIÁLNÍ ZÁKLADNÍ ŠKOLA, ČESKÁ KAMENICE, JAKUBSKÉ NÁM. 113, PŘÍSPĚVKOVÁ.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
Bezhotovostní platební styk Petr Mrkývka. Rozvinutá ekonomika Platby předáváním oběživa Bezhotovostní platební styk prosté převody*platební karty*šeky*jiné.
Bankovní služby Úvěry Obchodní banky vykonávají : pasivní úvěrové operace (banka přijímá peníze) a aktivní ú.o. (banka poskytuje úvěry) Druhy úvěrů:
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Platební styk Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Alena Hůrková. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0205 Název vzdělávacího materiálu: Platební karty Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 7 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: duben 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
Elektronické platební prostředky, platební karty, platební systémy Předmět Platební styk, Jaro 2008 Mgr. Bc. Libor Kyncl Právnická fakulta Masarykovy univerzity.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_15_Bezhotovostní placení TEMA:Finanční.
Občanská výchova Formy placení. Platby a platební styk  Za zakoupené zboží nebo službu je vždy nutné zaplatit.  Mezi plátcem a příjemcem peněžní částky.
FINANČNÍ GRAMOTNOST BEZHOTOVOSTNÍ PLATEBNÍ STYK ZŠ HejniceZ.Hyxa.
VY_62_INOVACE_ – Přímé bankovnictví Autor Ing. Hana Sůvová
Měnové právo II 12. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Elektronické bankovnictví
EU_62_B_sada 1_05_M_Bankomat_Poliačíková
Pasivní bankovní operace - platební karty
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
Moderní platební nástroje
VKLADOVÉ SLUŽBY BANK II.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL zpracovaný v rámci projektu
Opakování – pracovní list
Kurz finanční gramotnosti OA Neveklov
Název školy: ZŠ Varnsdorf, Edisonova 2821, okres Děčín, příspěvková organizace Člověk a svět práce, Finanční gramotnost, Hotovostní a bezhotovostní peníze.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení 4.
Číslo projektu Číslo materiálu název školy Autor Tematický celek
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště, Hradec Králové, Vocelova 1338, příspěvková organizace Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
1. Charakteristika platebního styku
Bezhotovostní platební styk
PLATEBNÍ KARTY Projekt Senioři komunikují.
Transkript prezentace:

Platební karty a elektronické peníze Petr Miňovský Odbor metodiky a rozvoje platebního styku eGovernment Tagung Lengenfeld - 22. října 2004

Legislativní základ Normy EU v českém právu Zákon č. 124/2002 Sb., Směrnice 2000/46/ES o přístupu k činnosti institucí elektronických peněz, o jejím výkonu a o obezřetnostním dohledu nad touto činností Směrnice 97/7/ES o ochraně spotřebitele pokud se týká smluv uzavřených na dálku Doporučení 97/489/ES o operacích prováděných elektronickými platebními prostředky, a zejména o vztahu mezi vydavatelem a držitelem Zákon č. 124/2002 Sb., o převodech peněžních prostředků, o elektronických platebních pro-středcích a o platebních systémech (zákon o platebním styku) Část třetí - Vydávání a užívání elektronických platebních prostředků Vyhláška č. 547/2002 Sb., kterou se stanoví náležitosti žádosti o předchozí souhlas k vydávání elektronických peněžní prostředků Vzorové obchodní podmínky pro vydávání a užívání elektronic-kých platebních prostředků, které ČNB vydala jako doporučení

Definiční pojmy Doporučení 97/489/ES elektronický platební prostředek zahrnuje prostředek vzdáleného přístupu k účtu umožňuje držiteli přístup k finančním prostředkům uloženým na jeho účtu v instituci a dovoluje provést platbu ve prospěch jiné osoby především platební karty (kreditní, debetní, s odloženým debetem nebo charge) a aplikace phone- a home- banking elektronický peněžní prostředek nabíjitelný platební prostředek, jiný než platební prostředek vzdáleného přístupu v podobě karty uchovávající hodnotu nebo počítačové paměti, v níž se hodnotové jednotky uchovávají elektronicky

Definiční pojmy Směrnice 2000/46/ES elektronické peníze peněžní hodnota vyjádřená pohledávkou za vydavatelem uchovaná na elektronickém médiu, vydávaná proti přijetí peněžních prostředků, jejichž hodnota není nižší než vydávaná peněžní hodnota, přijímaná jako platební prostředek jinými podniky než vydavatel

Zákon o platebním styku Definiční pojmy Zákon o platebním styku elektronický platební prostředek prostředek vzdáleného přístupu k peněžní hodnotě elektronický peněžní prostředek platební prostředek, který uchovává peněžní hodnotu v elektronické podobě a který je přijímán jako platební prostředek i jinými osobami než jeho vydavatelem elektronické peníze peněžní hodnota uchovávaná na elektronickém peněžním prostředku Elektronické peníze smějí být vydávány pouze vydavatelem elektronických peněžních prostředků a pouze na základě předchozího přijetí peněžních prostředků v hodnotě ne nižší, než je hodnota elektronických peněz

Povinnosti vůči ČNB poskytnout své obchodní podmínky České národní bance všichni vydavatelé (vzdáleného přístupu i elektronických peněz) vydavatel elektronických peněz navíc oznamovat objem elektronických peněz vydaných za posledních 6 měsíců a počet vydaných elektronických peněžních prostředků, a to vždy k 30. červnu a 31. prosinci každého kalendářního roku na vyžádání povinnost sdělit i další skutečnosti týkající se vydávání elektronických peněžních prostředků a elektronických peněz ČNB může stanovit vyhláškou další údaje podléhající hlášení, vymezit strukturu těchto údajů a stanovit způsob a lhůty jejich poskytování.

Vzdálený přístup povinnosti vydavatelů stanovené zákonem o platebním styku informovat zájemce o vydání elektronického platebního prostředku o svých obchodních podmínkách pro vydávání a užívání elektronických platebních prostředků, a to v dostatečném předstihu před vydáním elektronického platebního prostředku v úvodních ustanoveních svých obchodních podmínek pro vydávání a užívání elektronických platebních prostředků výslovně informovat, zda tyto podmínky odpovídají vzorovým obchodním podmínkám České národní banky a jaký je obsah případných odchylek

Vzdálený přístup v ČR ke konci roku 2003 17 bank vydává platební karty (celkem bank 29) 48% VISA, 46% MC, 6% ostatní (Amexco, Diners Club aj.) 21 bank nabízí „bankovnictví na dálku“ PC, Home, Tele, Phone, Mobile nebankovní karty především společnosti poskytující spotřebitelské úvěry (úvěrové karty) různé místní obchodnické karty

Mezibankovní zúčtovací Proces použití karty BANKA “A" autorizační požadavek data o transakci souhlas Autorizační centrum kartových transakcí data o transakci BANKA "B" příkaz k zúčtování mezi bankami "A“ a "B" Mezibankovní zúčtovací centrum

Vydávání

Akceptace

Počty bankomatů a obchodnických terminálů

Elektronické peníze peníze stejné jako hotovost emisní banka zná objem hotovostí v oběhu nezná však jejich pohyb, počet „peněženek“ nebo dokonce kolik je v každé jednotlivé peněz může však rozpoznávat padělky (různé stupně kvality) a místo jejich výskytu elektronické peníze na stejném principu předem přijaté peněžní prostředky od všech držitelů na jediném účtu bez údaje od koho a kolik při používání e-peněz se nepřenáší údaj o jejich držiteli vydavatel však nepozná „padělané“ e-peníze v systému

Elektronické peníze uchovaná peněžní hodnota (systémy roku 2000) “na základě karty” (elektronická peněženka) “na základě sítě” (digitální hotovost) Centrální systém ATM server Web server ATM Internet „float“ Uchování zakódované hodnoty do čipu Uchování zakódované hodnoty na disk

Elektronický peněžní prostředek povinnosti vydavatelů stanovené zákonem o platebním styku informační povinnosti jako vydavatel vzdáleného přístupu zpětnou výměnu v době platnosti elektronického peněžního prostředku na požádání držitele v nominální hodnotě za mince a bankovky nebo bezhotovostním převodem na účet, aniž by si za tuto službu účtoval cenu s výjimkou nákladů nezbytných k provedení zpětné výměny může stanovit minimální hodnotu pro zpětnou výměnu, která však nesmí překročit částku 300 Kč podmínky pro zpětnou výměnu elektronických peněz musí být jasně a srozumitelně stanoveny v obchodních podmínkách

E – peníze v ČR bankovní „peněženky“ nebankovní systémy 1997 pilotní projekty 2 systémů - CLIP (převzatý od Europay Int.), MONET (převzatý od VISA) systém FUNCHIP v používání 1999 - 2003 nebankovní systémy především dopravci jako náhrada prodeje jízdenek za hotové nebo internetové „mikroplatební“ systémy diskuze o mobilních operátorech když uživatel mobilního telefonu kupuje výrobky (zboží) a služby třetí strany a platí elektronickou hodnotou zastoupenou na předplacené kartě (GTIAD)

Kartové systémy dopravců multifunkční bezkontaktní čipové karty Zařízení pro plnění „kreditu“ do bezkontaktních čipových karet bezhotovostní odbavování cestujících v hromadné dopravě prodej jízdenek při odbavování cestujících v hromadné dopravě revizorské čtecí zařízení

„Mikroplatební“ internetový systém Vydavatel Bankovní účet vydavatele Internet A D C B

Rozvoj platebního styku rozvoj komunikační technologií a přenosu dat rychlost, objem přenášených dat, hlasové zadávání stále nové způsoby placení, resp. způsoby vyhotovení příkazu k převodu prostředků bez fyzické existence platebního instrumentu nutnost nové legislativní úpravy technologicky neutrální ochrana plátce namísto ochrany držitele platebního instrumentu současný poslední způsob placení bez platebního instrumentu i bez vyhotovení příkazu k převodu telefonní operátor pevné sítě nabízí předpověď budoucnosti věštkyní a cena je stanovena „jen“ za minutu hovoru (75 Kč) operátoři mobilních telefonů nabízejí tzv. DMS (dárcovské SMS) a k nim seznam klíčových slov označujících jednotlivé nadační fondy – cena DMS je cena SMS+“přirážka“

Nashledanou na webu ČNB