Liberalizace trhu s plynem

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Vztah distribuční společnosti a Zákazníka po otevření trhu se zemním plynem Ing.Milan Kajtman člen představenstva Jihočeské plynárenské a.s. 1.
Advertisements

Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Energetická bezpečnost ČR - představy x mýty x realita; technologický úhel pohledu Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce regulace.
SOUČASNÁ OBCHODNÍ NABÍDKA Martin Polák senior specialista prodeje ZP, ČEZ Prodej, s.r.o. Praha, 3. června 2010.
Praha Gas Business Breakfast1 Model trhu s plyne v ČR Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
JP XV. Seminář energetiků. © Jiří Pavlíček1 Otevírání trhu s plynem a pozice subjektů českého plynárenství v evropském kontextu Jiří Pavlíček.
TRH S ELEKTŘINOU TRH S ELEKTŘINOU E URO E NERGIE CZ, spol.s r.o. E URO E NERGIE CZ Pokyny pro ovládání prezentace: Pokyny pro ovládání prezentace: Prezentace.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
19. října 2004Podzimní plynárenská konference1 Principy modelu trhu s plynem v ČR Ing. Blahoslav Němeček místopředseda a ředitel sekce licencí a regulace.
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Obchod se zemním plynem Výzvy a rizika Vratislav Ludvík.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
Problémy českého plynárenství v prostředí otevírání trhu s plynem
MODEL TRHU S PLYNEM, DOPAD NA VELKÉ SPOTŘEBITELE SOUČASNÁ SITUACE VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ, CO LZE PODNIKNOUT PRO ZLEPŠENÍ Seminář SVSE Dne Jindřich.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
0 Jak ovlivňuje členství v EU obchodování s elektřinou v ČR Seminář AEM Praha, 8-9. září 2004 Jan Kanta.
Hodnocení a současné podoby modelu trhu s plynem – vývoj a výsledek, dopad na velké zákazníky Jitka Kafková MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Problémy provozovatelů přenosových soustav Zuzana Šolcová ČEPS, a.s. Jelenovská, Naše cesta vede k Vám.
Zásobování plynem jako součást energetické bezpečnosti ČR 27. listopadu 2014, Žofínské Fórum.
Pravidla pro organizování trhu s plynem
Otevírání trhu s elektřinou základní pravidla a informace
Situace na trhu s plynem v ČR
1 Optimalizace nákupu elektřiny pro oprávněného zákazníka.
1 Přehled situace, dopad změn pro rok 2009 na odběratele, cenové srovnání dostupných evropských zemí Zdeněk K Á N S K Ý ENA s.r.o. listopad 2008
Očekávaný vývoj trhu s elektřinou v kontinentální Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Analýza vývoje odchylek ve vazbě na vývoj trhu s elektřinou v ČR Pavel Kašpar AEM Praha.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
Práce operátora trhu – roční zkušenost Ing. Miroslav Marvan Seminář AEM „Otevření trhu s elektřinou – první rok zkušeností a jak dále“ 5. března 2003.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
Problémy provozovatelů PS v Evropě Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
Příprava změn zákona č. 458/2000 Sb. v oblasti plynárenství Ing. Jan Zaplatílek Odbor plynárenství a kapalných paliv Ministerstvo průmyslu a obchodu.
1 Zabezpečení dlouhodobé spolehlivosti přenosu v podmínkách mezinárodního trhu s energií Poděbrady 18. a 19. března 2003.
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Asociace energetických manažerů a Sdružení velkých spotřebitelů Ing. Aleš Valla Obchodní ředitel MORAVIA ENERGO, a.s. Nová pravidla vyhodnocování odchylek,
ZMĚNY NA TRHU S PLYNEM OD Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. březen 2005
Obchodování s elektřinou v ČR a vývoj po vstupu do EU Miroslav Marvan Konference AEM Česká energetika po vstupu do EU 8. září 2004.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
ENA s.r.o. – energetické analýzy ŘÁDY PROVOZOVATELŮ Význam a základní obsah Ing. Vladimír Ing. Zdeněk
Podpora obnovitelných zdrojů podle návrhu nového zákona a souvisejících vyhlášek Stanislav Trávníček ERÚ.
Vazby OTE na poskytovatele regulační energie a ČEPS. Role poskytnuté regulační energie při zúčtování odchylek. Operátor trhu s elektřinou a.s. AEM
Podmínky obchodování se zahraničím Pavel Šolc, ČEPS, a.s. Naše cesta vede k Vám.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Pohled operátora trhu na energetickou legislativu a příprava úprav při otevírání trhu s elektřinou Jaroslav Müller Seminář AEM Revize plynoucí z aplikace.
Řešení dodavatelských vztahů při dodávkách zemního plynu Jaroslav Horych 1.vicepresident; národní prodej VEMEX s.r.o. AEM,
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
RWE Transgas po unbundlingu – pohled na otevírání trhu s plynem Praha 7. září 2006 Milan Kajtman, člen představenstva, CCO RWE Transgas, a.s.
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
PROČ SE NÁS NEDOTKLA KRIZE DODÁVEK PLYNU PŘES UKRAJINU
ENA s.r.o. – energetické analýzy MODEL TRHU S PLYNEM Ing. Vladimír Ing. Zdeněk Praha.
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.. Základní informace/ Kdo jsmeInformace o majitelíchProč právě my/ Co umíme Jak zajistíme bezpečnost dodávek.
Praha – Žofín, 29. Září 2009 Vliv evropské legislativy na energetiku v ČR Tomáš HÜNER náměstek ministra průmyslu a obchodu Praha 29. září 2009.
Žofínské fórum Co ohrožuje energetickou bezpečnost ČR? Priorita – bezpečnost dodávek 18. února 2016.
10/2017_Aukce skladovací kapacity_produkt s pevnou cenou
10/2017_Aukce skladovací kapacity_produkt s parametrickou cenou
10/2017_Aukce skladovací kapacity_produkt s pevnou cenou
10/2017_Aukce skladovací kapacity_produkt s parametrickou cenou
Webové portály LDS/MDS
Prezentace společnosti CONTE spol. s r.o.
Transkript prezentace:

Liberalizace trhu s plynem Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. červen 2003

Základní principy - směrnice EU pro plyn obsahuje pouze Základní principy -  směrnice EU pro plyn obsahuje pouze základní pravidla -   každý stát EU si vytvořil vlastní model -   tvorba modelu obvykle navazuje na historicky obvyklé podmínky jednotlivého státu -   výrazně narůstá úloha RÚ

Zapracování direktivy EU pro plyn do legislativy jednotlivých států EU   Zapracování direktivy EU pro plyn do legislativy jednotlivých států EU Stát EU Dělení aktivit Regulace Rakousko Účetní Ex-ante Belgie Právní Dánsko Ex-post Francie Itálie Německo NTPA Holandsko Hybrid Španělsko V. Británie ČR

Současná pozice ČR před otevřením trhu: -   ČR je na uspokojivé úrovni pokud jde o výši prodejních cen a strukturu tarifů (regulaci v ČR lze považovat za účinnou) -    z porovnání kontraktů Transgasu na import plynu se státy EU vyplynulo, že kontrakty Transgasu jsou srovnatelné s kontrakty okolních států i pokud jde o výši importní ceny

- liberalizace povede k vyšší diferenciaci cen na straně odběratelů (zejména mezi pravidelnými a nepravidelnými odběry) -   srovnání cenové úrovně ČR s EU ukazuje, že otevření trhu nepovede k výraznějšímu snížení cen plynu pro odběratele, zejména pokud jde o ceny pro domácnosti a maloodběratele

Těžba plynu -         těžební společnosti vlastní soustavu plynovodů, mají tedy i postavení distribuční společnosti -         na druhou stranu v liberalizovaném prostředí je umožněn přístup k těžebním plynovodům za stanovených podmínek - kvalita plynu zatím nebyla v ČR výraznějším problémem

Pravidla organizace trhu s plynem v liberalizovaném prostředí Je nutno vypracovat: -        - pravidla pro přístup k zásobníkům -       - pravidla pro přístup k sítím -       - pravidla bilancování soustavy -       - obchod s komoditou je předmětem soutěže

Doprava plynu - síťová pravidla - přístup k sítím -  definice a rozdělení plynárenského systému ČR -   meziroční eskalace poplatku - délka platnosti smluv

Výše tarifů a závislost tarifů na vzdálenosti (point to point)   Výše tarifů a závislost tarifů na vzdálenosti (point to point) v jednotlivých státech EU Stát EU Tarify – výše Vzdálenost Rakousko Vysoká Částečně Belgie Střední Ano Dánsko Ne Francie Itálie Německo Holandsko Nízká Španělsko V. Británie ČR ?

Tarify pro přístup k sítím   Plynárenský systém ČR bude rozdělen na dvě úrovně z hlediska tlaku: -        národní systém (entry – exit nikoliv známka) -        regionální vtl. a místní sítě (poštovní známka) Regulované tarify (stanovené regulátorem nebo schválené na základě návrhu provozovatele soustavy) Předem publikované tarify Přecenění regulačního základu kvůli relaci dálkovod - MS

Kapacity -   stanovování kapacit na hodinové bázi -   sekundární obchod s kapacitou -   přerušitelné kontrakty -   alokace dosažitelných kapacit -   zveřejňování dosažitelných kapacit -   postup při poptávce přepravní služby -   nominace - renominace

Pravidla pro přístup ke skladování - prvotní akumulace - typy zásobníků plynu v ČR - sezónní a špičkové skladování - přístup k zásobníkům plynu - virtuální přístup nebo přístup k jednotlivým zásobníkům - oznamování volné kapacity - délka kontraktu na skladování a přechod na plynárenský rok   - přístup ke kapacitě zásobníků

Zásobníky   -   sjednaný přístup k zásobníkům, regulátor jako princip uloží sjednávat cenu, v úvahu se berou náklady -    směrnice EU pro plyn preferuje sjednaný přístup k zásobníkům -     přístup k možnosti výstavby nových POZA pro co nejširší okruh subjektů (i v zahraničí na základě reciprocity)

Součást přepravního kontraktu   Přístup ke skladovacím službám v EU a ČR Stát Přístup ke skladování Rakousko Sjednaný, aukce Belgie Součást přepravního kontraktu Dánsko Sjednaný Francie Německo Itálie Regulovaný Ex ante Holandsko Regulovaný (po dohodě principů operátora s regulátorem) V. Británie Neregulováno, stanoveno trhem ČR

% skladovací kapacity z roční spotřeby   Poměr skladovací roční kapacity k roční spotřebě plynu v EU a ČR Stát % skladovací kapacity z roční spotřeby Rakousko 33 Belgie 5 Dánsko 17 Francie 28 Německo Itálie 26 Holandsko 4 V. Británie ČR 32

Složení poplatků za skladování v EU a ČR   Složení poplatků za skladování v EU a ČR Stát Zaměření poplatku za skladování Rakousko Těžební výkon Belgie Roční objem, Těžební výkon Dánsko Objem, vtláčení, Těžební výkon Francie Německo Těžební výkon, (vtláčení a objem nepřímo), Itálie Těžební výkon, vtláčení, objem Holandsko V. Británie ČR

Povinnost využívání zásobníků pro importéry plynu: V souvislosti s uložením této povinnosti je nutno vyřešit několik otázek:   Komu: -         povinnost skladovat lze uložit: -        pro všechny importéry (tedy i pro odběratele s pravidelnou spotřebou plynu, pro které je teoreticky dostatečná flexibilita importního kontraktu a potřeba skladování je minimální) -        pouze pro obchodníky dodávající chráněným odběratelům -        pro importovaný plyn obecně nebo pouze pro import ze zdrojů mimo EU Co: -       povinnost nakontrahovat roční skladovací kapacitu zásobníku -       povinnost zajistit krytí špičkové spotřeby

Jakou formou: - ALTERNATIVA 1 roční kapacitu skladování zajistit stanoveným procentem z importovaného plynu, povinnost zajistit těžební výkon ve výši stanoveného procenta (např. 50%) z průměrné denní spotřeby importovaného plynu (na počátku nebo na konci těžebního období). Oba parametry lze stanovit nezávisle na sobě, touto formou lze stimulovat vyšší těžební výkon

-         ALTERNATIVA 2 v úvahu lze vzít i návrh Směrnice EU o bezpečnosti dodávek požadující krytí dodávek plynu pro nepřerušitelné odběratele: -  na minimálně 60 dnů výpadku dodávky plynu (jedná se o opatření na krytí výpadku rozhodujícího dodavatele plynu) -  na tři po sobě jdoucí dny s průměrnou denní teplotou na úrovni dvacetiletého minima uvedeného období (dostatečný denní výkon pro krytí špičkové spotřeby) -  bezpečnost dodávek by měla být zabezpečena v případě zimy, která statisticky nastane jednou za 50 roků. U této alternativy je nutno nalézt formu srozumitelnou pro odběratele.

- klient vyjádří požadavek na maximální těžební výkon v m3/hod. -         ALTERNATIVA 3 maximální těžební výkon požadovaný odběratelem je základem i pro stanovení objemu skladovaného plynu a stanovení max. vtláčecího výkonu: -         klient vyjádří požadavek na maximální těžební výkon v m3/hod. -         objem skladovaného plynu se dopočte jako: maximální těžební výkon (m3/hod.) x 1 200 hod. -         max. vtláčecí výkon se dopočte jako: objem skladovaného plynu : 3 360 hod.

Bilancování soustavy - tolerance pro odběratele -    překročení maximálních tolerancí -    měsíční vyrovnávání množství plynu v rámci stanovených tolerancí -    hodinový režim bilancování -    odpovědnost za spolehlivý a bezpečný provoz soustavy ČR -    předběžné a finální bilance -    stanovení bilančních odchylek -    alokace odchylek

Stát EU Cena Rakousko Aukce Tržní cena za plyn Belgie Poplatky za vyrovnávání nerovnoměrnosti (Imbalance charges)    Metodika stanovování poplatků za nerovnoměrnost v jednotlivých státech EU Stát EU Metodika vyrovnávání nerovnoměrnosti Cena Rakousko Aukce Tržní cena za plyn Belgie Cena za flexibilitu Objem: 3,2 E/m3 Kapacita: 18,1 E/(m3/h) Dánsko Standardní tarify   Francie Nákup:0,5 x (Z + 0,5) Prodej:1,5 x (Z + 1,5) (11 +1,5) x 0,5 (11 + 0,5) x 1,5 Itálie Nepoužívá se Součást ceny plynu pro odběratele Německo Nákup: 0,5 x imp. c. Prodej: 3,0 x imp. c. 11 x 0,5 11 x 3,0 Holandsko Nákup: 0,5 x fixní c. Prodej: 2,0 x fixní c. 11 x 2,0 Španělsko Dosud nedefinováno V. Británie ČR ? Z - denní referenční cena plynu v Zeebrugge 11 - Importní cena v €/MWh zvolená pro ilustraci propočtu ceny

Bilancování: - odběratel (obchodník) je odpovědný za bilancování - provozovatel soustavy je odpovědný za plynulý a bezporuchový provoz soustavy - odpovědnost za bilancování soustavy ČR může být pravidly přenesena na dominantního provozovatele -  provozovatel nevlastní plyn s výjimkou plynu pro krytí ztrát, vlastní spotřeby a vybilancování soustavy

Penalizace: - nepenalizuje se rozdíl mezi nominací a skutečností - odchylka je rozdíl mezi množstvím plynu na vstupu a na výstupu - stanovují se bezplatné tolerance a penalizační poplatky za překročení tolerancí -  při překročení kapacity (max. hod.) se platí roční poplatek za kapacitu

Výpočet bilanční rovnice: -  provozovatel stanovuje výši odchylky -  pravidla pro rozdělení odchylky na základě dohody obchodníků (předem)

Základní rozdíly elektřina - plyn 1. Rozdíly pokud jde o síť: elektřina plyn známka entry – exit, známka nedoporučována EU nezávislý provozovatel provozovatelem je plynáren. společnost(i ve Velké Británii) síť je celek systém je rozdělen na části, snahou je diferencovat podmínky v různých částech sítě neposkytuje tolerance poskytuje tolerance v kapacitě a bilancování v kapacitě i bilancování krátkodobá rezerva 0 akumulace plynovodů pro krátkodobou flexibilitu

Bilancování Elektřina Bilancování Elektřina Odchylku tvoří rozdíl mezi nominací a skutečností na výstupním bodě. Plyn Odchylka mezi nominací a skutečností není penalizována, postihován je rozdíl mezi plynem dodaným na vstupu a odebraným na výstupu.

Skladování energie elektřina plyn ne ano

Objektivní předpoklady pro liberalizaci elektřina plyn převaha nabídky vyrovnanost nabídky nad poptávkou s poptávkou i na základě kriterií bezpečnosti   lokální energie globální energie   organizace konkurence účinná regulace základním nástrojem v kombinaci s otevíráním trhu základním nástrojem

5.Přínosy pro odběratele z liberalizace na základě údajů bodu 4 elektřina plyn vyšší nižší   6. Základní rozdíly mezi jednotlivými energiemi: ropa plyn elektřina ropovody plynovody síť systém systém síť zásobníky zásobníky 0 cena ropy dle cen ropy cena dle inflace 7. Vazba ceny plynu na jiné energie: ropa elektřina 70% 5 až 10%