VISUAL BASIC Práce s řetězci Použitá literatura: Kvoch: Visual Basic 4.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Standardní knihovní funkce pro práci s textovými řetězci
Advertisements

PRIPO Principy počítačů
Pro začátek něco lehčího
MS ACCESS - DOTAZY DATABÁZOVÉ SYSTÉMY.
Počítače a programování 1 Přednáška 13 Jiří Šebesta.
Vlastní skript může být umístěn: v hlavičce stránky v těle stránky
Dynamické dokumenty na straně klienta Informatika pro ekonomy II.
VY_32_INOVACE_7B12 Databáze Typy čísel.
Pascal - příklady.
Programování funkcí v Excelu
MS EXCEL rodné číslo na datum
HYPERTEXT PREPROCESSOR. JAZYK PHP. Jazyk PHP (Hypertext PreProcessor) je intepretovaný jazyk určený pro web. Je celkem jednoduchý, snadno přenositelný.
Jazyk VHDL Martin Štěpánek
VISUAL BASIC Práce se soubory.
Aplikační a programové vybavení
Třída Array Je součásti balíčku java.util Účelem je usnadnit práci s poli Metody – nejpoužívanější equel(),fill(),sort() a binarySearch() equels() Slouží.
ALGO – Algoritmizace 1. cvičení
Funkce Asc, Chr každý znak kód v ASCI tabulce číslu odpovídá znak
Druhé cvičení Vytváření identifikátorů Datové typy
Programování v Pascalu Přednáška 7
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
Materiály k přednášce Úvod do programování Ondřej Čepek.
( vstupy a výstupy v Matlabu na konzolu [ do Command Windows]
J a v a Začínáme programovat Lucie Žoltá pole řetězec debugr.
Informační a komunikační technologie
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B14 Příkazový řádek: obsah souborů PŘÍKLADY AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníLeden 2013 Ročník / věková kategorie3.
Základy Visual Basicu.
PHP PHP – základy syntaxe (část 1) - 03 Mgr. Josef Nožička IKT PHP
Tvorba uživatelských tiskových formulářů
Vzdělávací materiál / DUMVY_32_INOVACE_02B2 Správa procesů AutorIng. Petr Haman Období vytvořeníProsinec 2012 Ročník / věková kategorie2. ročník Vyučovací.
Reprezentace dat v počítači
Obchodní akademie, Ostrava-Poruba, příspěvková organizace
C# - znakové typy a řetězce
PHP FUNKCE DANIEL BEZNOSKOV. Seznam funkcí Strlen File Substr Trim File_exists Strrev Strtr.
OSNOVA: a) Řetězce v C b) Funkce stdio.h pro řetězce c) Funkce string.h pro řetězce d) Příklad Jiří Šebesta Ústav radioelektroniky, FEKT VUT v Brně Počítače.
Jednoduché datové typy
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Operátory (2. část) 4 Verze
Abeceda a formální jazyk
Geometrické značky a zápisy
Datové typy a práce s nimi
Číselné soustavy david rozlílek ME4B
Databázové systémy I Cvičení č. 6 Fakulta elektrotechniky a informatiky Univerzita Pardubice 2013.
MS Excel Funkce 1. Příklad logické funkce: KDYŽ 2. MATEMATICKÉ FUNKCE 3. LOGICKÉ FUNKCE 4. TEXTOVÉ FUNKCE 5. STATISTICKÉ FUNKCE.
Proměnné v PHP Každý programovací jazyk pracuje s nějakými hodnotami. To, do čeho se tyto hodnoty ukládají, se nazývá proměnné. Každý programovací jazyk.
3. Příkazy  Příkazy dělíme na jednoduché a strukturované.  Jednoduché příkazy - žádnou jejich dílčí částí neni příkaz - přiřazovací, vstupu a výstupu,
Využití vzorců a funkcí k úpravám v textu
VISUAL BASIC PRALG.
Datové typy a struktury
Orbis pictus 21. století Tato prezentace byla vytvořena v rámci projektu.
A1PRG - Programování – Seminář Ing. Michal Standardní knihovní funkce pro vstup a výstup 12 Verze
UNIX — doplňky Informatika pro ekonomy II přednáška 9.
KIV/PPA1 cvičení 9 Cvičící: Pavel Bžoch. Osnova cvičení Třída String a její metody –Řetězce a operace s nimi.
Práce s řetězci Řetězec je libovolný text nebo libovolná skupina znaků. Řetězec se také označuje jako string. Činnosti prováděné s řetězci: Počítání znaků.
VISUAL BASIC PRALG.
Datové typy a operátory. Co jsou datové typy  Charakterizují proměnnou nebo konstantu – jaká data obsahuje  Data jsou v počítači ukládána jako skupiny.
4. Typ pole 4.1 Jednorozměrná pole
Řetězce String. Co je to řetězec Jako řetězec označujeme pojmenovanou skupinu libovolných znaků Deklarujeme jej pomocí příkazu Délka řetězce není v tomto.
Číselné soustavy VII ASCII kódování Jana Bobčíková.
Fce VB - matematické Abs( výraz ) Fix( výraz ) Int( výraz) Sgn(výraz )
Programovací jazyk C# 2. část. Datové typy C# rozeznává dva druhy datových typů, hodnotové a referenční. Hodnotové datové typy Proměnné hodnotového datového.
Algoritmizace a programování
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Vzorové řešení zápočtového testu
Algoritmizace a programování
Funkce výstupu (2) Funkce printf: deklarována v: stdio.h
Databázové systémy a SQL
Řetězce (24) Funkce strchr: deklarována v: string.h
Práce s textovými řetězci
Databázové systémy a SQL
Transkript prezentace:

VISUAL BASIC Práce s řetězci Použitá literatura: Kvoch: Visual Basic 4

CO JE TO ŘETĚZEC Datový typ String Řetězec libovolných znaků ASCII tabulky 0-127 - standardní ASCII 128 - 255 - v závislosti na národním prostředí Dva typy řetězců: řetězec variabilní délky řetězec pevné délky

- řetězec variabilní délky String (dim jmeno as string) max. asi 65 000 znaků u 16bitové aplikace (216, asi 16 stran textu) max. 2 miliony znaků u 32bitové aplikace lépe využívá paměť než řetězec pevné délky

- řetězec pevné délky String *n (dim jmeno as string*20) n je celé kladné číslo od 1 do asi 65 000 Při kratším řetězci je doplněno mezerami. Vhodné při zpracovávání databází - položky stejné délky. Zabírá paměť pořád stejnou, i když v něm nic není. Rychlejší manipulace než u variabilního řetězce.

Zápis řetězců Řetězce se zapisují do uvozovek Dim st as string .... st = "Ahoj"

Řetězcové operátory Výsledek operace řetězcového operátoru je řetězec (hodnota typu řetězec). Zřetězení (+) Zřetězení (&)

Zřetězení (+) zřetězení řetězců (řetězcových proměnných). "abc" + "def" dá výsledek "abcdef"

Zřetězení (&) spojení i jiných operandů Dim cislo as Integer Dim msg As string ..... cislo = 10 msg = "počet=" print msg, cislo Vytiskne: počet= 10

Řetězcové funkce - obecně funkce manipulující s hodnotami řetězcových datových typů přípona $ znamená, že výsledná hodnota bude typu string.

Řetězcové funkce - String$(počet, kód) String$(počet,řetězec) vrací řetězec, který obsahuje počet znaků s ASCII kódem kód. String$(5,65) vrátí "AAAAA" String$(počet,řetězec) vrací řetězec, který je složen z počet prvního znaku řetězce řetězec. String$(5,"Beta") vrátí "BBBBB" Space$(počet) vrací řetězec s počtem počet mezer.

Řetězcové funkce - Left$(řetězec,délka) Right$(řetězec,délka) Mid$(řetězec,začátek[,délka]) vrací části řetězce řetězec o délce délka. Left zleva, Right zprava, Mid zprostředka od začátek Left$("abcdef",3) vrátí "abc" Right$("abcdef",4) vrátí "cdef" Mid$("abcdef",3,2) vrátí "cd" Mid$("abcdef",3) vrátí "cdef"

Ořezávání Len(řetězec) - vrací délku řetězce LTrim$, RTrim$, Trim Len("abcdef") vrátí 6 LTrim$, RTrim$, Trim odřezává levé, pravé, obojí mezery v řetězci Ltrim$(" abc ") vrátí "abc " Rtrim$(" abc ") vrátí " abc" Trim(" abc ") vrátí "abc"

Převod na malá/velká písmena Lcase$(řetězec), Ucase$(řetězec) vrátí řetězec převedený na malá, velká písmena respektuje národní prostředí nastavené ve Windows jmeno = "František Vomáčka" Lcase$(jmeno) - vrátí "františek vomáčka" Ucase$(jmeno) - vrátí "FRANTIŠEK VOMÁČKA"

Konverzní funkce 1/3 Konverze mezi jednotlivými datovými typy Asc(řetězec) vrací numerickou hodnotu ASCII kódu prvního znaku řetězce Chr$(kód) vrací jednoznakový řetězec podle ASCII tabulky

Konverzní funkce 2/3 Val(řetězec) konvertuje hodnoty řetězcového typu (řetězec číslic) na hodnoty numerického typu povoleny jsou mezery a prefixy soustav vyhodnocení vstupního řetězce končí ve chvíli, kdy se narazí na první nečíselný znak.

Konverzní funkce 3/3 Str$(výraz) konvertuje numerický výraz na řetězec znaků (číslic) návratový řetězec začín mezerou - pokud je výraz kladný znaménkem "-" - pokud je výraz záporný vrácený řetězec je max 17 znaků dlouhý, včetně znaménka a desetinné tečky.

Zadání úlohy Sestavte program na vyhodnocení rozhlasových hitparád. Hlasování posluchačů probíhá prostřednictvím SMS zpráv. V naší úloze to bude zapsání do TextBoxu. Posluchači dávají hlas písničce, která se jim líbí, prostřednictvím SMS ve tvaru FPOP číslo -20 písniček v hitparádě CZ12 číslo -12 písniček v hitparádě Výsledkem programu bude tabulka, která vypíše čísla písniček a počet jim došlých hlasů