Význam genderové optimalizace rozvoje lidských zdrojů Genderový audit v návaznosti na personální audit Reg.č.: CZ.1.04/3.4.04/76.00273.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Personální řízení v malých podnicích
Advertisements

Genderový audit nástroj pro vyhodnocování prosazování genderové rovnosti na úrovni organizace orientován spíše na organizaci jako takovou než na dopady.
KDO JSME SLUŽBY personální management Výběr pracov níků Personální poradenství Vzdělávání Psychologické služby KONTAKT PROFI-MEN, v.o.s. personální management.
M A N A G E M E N T 3 Akad. rok 2009/2010, Letní semestr
managementu znalostí podle
Pracovněprávní vztahy v organizaci
Personální řízení a jeho úloha v podniku
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Hodnocení
Strategická podnikatelská jednotka Strategic Business Unit - SBU
Zefektivňování, zvyšování výkonnosti a kvality
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Vzdělávání, kvalifikace, rozvoj
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Získávání a výběr Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
Nabídka personálních služeb
Analýzy administrativních procesů. Analýzy ve 2 krocích Analýza dokumentů Analýza administrativních procesů.
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ Plánování, audit Katedra řízení Ekonomická fakulta Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích
ŘÍZENÍ LIDSKÝCH ZDROJŮ a personální činnosti
Strategie personálně-poradenské společnosti La Brava
Evropský sociální fond
© HMP 2003 DATABÁZE NEJLEPŠÍCH PRAKTIK Trenér TRÉNINKOVÁ ČÁST „Řízení lidských zdrojů“ Trenér.
Personální informační systém
Činnost veřejné správy
Management kontinuity činností organizace
LIDSKÉ ZDROJE A KVALITA Národní konference kvality ve veřejné správě Simeona Zikmundová Brno
- manažerská práce je závislá na lidských zdrojích - manažeři uskutečňují cíle podniku prostřednictvím svých spolupracovníků - personální management se.
Hodnocení, realizace a kontrolní etapa. Hodnotí se tři skupiny kriterií: A)Prospěšnost – žádoucnost 1. Jak navržená strategie pomáhá dosažení cílů? 2.
Informační strategie. řešíte otázku kde získat konkurenční výhodu hledáte jistotu při realizaci projektů ICT Nejste si jisti ekonomickou efektivností.
Vykonavatelé ŘLZ v organizaci
Personální management
MANAGEMENT - VŽ1 M A N A G E M E N T 1. cvičení. MANAGEMENT - VŽ2 ROLE MANAŽERŮ.
Podniková ekonomika Personální činnost.
Vedení lidí – personalistika v podnicích poskytující služby.
Systém managementu jakosti
Příprava a realizace kroků k využití strukturálních fondů EU v období 2007 – 13 Jiří Čunek 1.místopředseda vlády a ministr pro místní rozvoj.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2 Č. materiálu VY_32_INOVACE_219.
Podniková ekonomika Personální činnost. Personální řízení Proces, ve kterém se přijímají rozhodnutí v oblasti zaměstnaneckých vztahů a který ovlivňuje.
Komponent 3 Situační analýza 3.1 Komunikační strategie 3.2 Zlepšování přístupnosti a obsahu informací na Internetu 3.3 Model vzdělávání Podpůrné dokumenty.
Řízení lidských zdrojů v mezinárodním prostředí Seminář pro studenty VŠE listopad 2003 Alena Olšarová, HR & Development Manager.
1 NÁSTROJE V OBLASTI ŘÍZENÍ ANEB ÚSPĚŠNOST BEZ NÁSTROJŮ ? ÚSPĚŠNOST S NÁSTROJI ? Ing. Pavel Sladký M: Semináře, konzultace, motivační a certifikační.
Personální funkce Ekonomika a řízení podniku 2008/2009 Seminář č. 6 JUDr. Martin Landa.
Prosperita organizace
Název školy: Střední odborná škola stavební Karlovy Vary Sabinovo náměstí 16, Karlovy Vary Autor: ING. HANA MOTYČKOVÁ Název materiálu: VY_32_INOVACE_20_PODNIKATELSKÁ.
Mgr. Martin Turnovský, MBA Sekce rozvoje podnikatelského prostředí a konkurenceschopnosti © Ministerstvo průmyslu a obchodu Strategické záměry a.
Přístup k řešení bezpečnosti IT Nemochovský František ISSS Hradec Králové, dubna 2005.
Personální plánování.
MANAGEMENT - Pojetí managementu
Moderní personalistika I. BLOK
Moderní personalistika I. BLOK
Moderní personalistika
VYSOKÁ ŠKOLA FINANČNÍ A SPRÁVNÍ, o.p.s.
Moderní personalistika DS 2009/ Hlavní úkoly moderní personalistiky   Zařazení správného člověka na správné místo (a ve správný čas)
Management Přednáška 5: - Výběr a rozmístění pracovníků
6. Profesní kompetence jako pracovní způsobilost Dagmar Svobodová.
Personální plán pro podnikatelský plán
BSC 1992 Robert S. Kaplan a David P. Norton článek navrhující měření výkonnosti organizací – BSC – Vyrovnaný přehled výsledků kniha The Balanced.
Efektivní řízení lidských zdrojů a zavádění moderních metod řízení na Městském úřadu Bruntál CZ.1.04/4.1.01/
Ekonomika malých a středních podniků Přednáška č. 10: Personální řízení v MSP.
Akreditace laboratoří podle revidované ČSN EN ISO/IEC 17025:2005 Ing. Martin Matušů, CSc.
Personální audit - cesta k efektivitě využívání lidských zdrojů.
Zlepšení podmínek pro vzdělávání na středních školách Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost Název a adresa školy: Integrovaná střední.
Sociální systém hospodářské organizace Charakteristika sociálního systému hospodářské organizace.
Katedra Řízení Podniku Řízení Lidských Zdrojů Ing. Miloš Krejčí
PROJEKT SYSTÉMU ŘÍZENÍ PODNIKU PS 2015 / 2016 PERSONÁLNÍ FUNKCE Ladislav Blažek.
IS jako nástroj moderního personálního managementu Vít Červinka
Personální práce v malé organizaci Milada Matyšková.
Systém managementu jakosti
Nenaplněné cíle a vize majitelů
Osobní management – modul č.4
Ekonomika malých a středních podniků
Místo lidských zdrojů ve znalostní ekonomice
Transkript prezentace:

Význam genderové optimalizace rozvoje lidských zdrojů Genderový audit v návaznosti na personální audit Reg.č.: CZ.1.04/3.4.04/

Řízení lidských zdrojů  Jedná se o zabezpečení podniku potřebným počtem kvalifikovaných a motivovaných pracovníků a zajištění rozvoje těchto pracovníků. Na podnik působí negativně jak nedostatek, tak i nadbytek pracovníků. Pro jejich získávání, výcvik, zařazování a hodnocení nemusí být použity vhodné postupy.

Řízení lidských zdrojů  Na dosažených výsledcích podniku se odráží i morálka zaměstnanců a jejich nesplněná pracovní očekávání. Podnik může pracovat s vysokým objemem přesčasové práce nebo mít značnou míru pracovní absence. K pozitivnímu vývoji nepřispívá ani nejasně vymezená odpovědnost jednotlivých pracovníků.

Personální a genderový audit  Jak napomáhá současná politika podniku v oblasti lidských zdrojů zabezpečení efektivního provozu podniku?  Kdo vymezuje a definuje požadavky na znalosti a dovednosti zaměstnanců potřebné pro plnění pracovních úkolů v rámci jednotlivých útvarů?  Jak je zabezpečen systém vzdělávání pracovníků konkrétního útvaru?  Odpovídá systém vzdělávání potřebám konkrétního útvaru?  Schází se vedení útvaru se zaměstnanci ke zhodnocení pracovního výkonu a hledání cest ke zdokonalení?

Personální a genderový audit  Jak je v hodnocení pracovníků přihlíženo k plnění Etického kodexu ?  Kdo zabezpečuje, že systém vzdělávání pracovníků jednotlivých útvarů odpovídá potřebám útvaru?  Jaká je fluktuace pracovníků konkrétního útvaru ve srovnání s podnikem jako celku?  Má podnik zpracován motivační systém, který přispívá ke stabilizaci pracovníků?

Personální a genderový audit  Jsou dodržovány a rozvíjeny dobré pracovní vztahy tak, že žádné operace a procesy nejsou přerušovány?  Jak je zabráněno přerušení služeb, které jsou poskytovány zákazníkům?  Nedochází k vyhroceným debatám se zaměstnanci, které jsou nákladné a mají negativní dopad na image a pověst organizace?  Je politika podniku v oblasti pracovních vztahů odsouhlasena a je dodržována?

Personální a genderový audit  Realizují se pracovní jednání a vyjednávání v souladu s požadavky platné legislativy?  Existuje důvěra a angažovanost zaměstnanců jako způsob efektivního řízení změn v podniku?  Jsou vztahy a vyjednávání s odbory či zaměstnaneckou radou zvládány?  Je podnik schopen rychle identifikovat a promptně napravovat potenciální pracovní problémy?

Personální a genderový audit  Má podnik schválenou, autorizovanou a zdokumentovanou politiku pro oblast pracovních vztahů?  Jsou jasně vymezeny základy pro komunikaci s pracovníky a jejich zástupci? Vědí o nich zaměstnanci?  Má podnik zaměstnance s potřebnou zkušeností a kvalifikací, kteří jsou důvěrně obeznámeni s pracovním vyjednáváním a dalšími příbuznými technikami?

Personální a genderový audit  Jsou zaměstnanci a jejich oficiální představitelé zapojováni do rozvoje podniku a realizace navrhovaných velkých změn?  Vymezil a definoval management odpovědnost za jednání s veřejností a medii v případě pracovních vyjednávání?

Personální a genderový audit  Jak je zabezpečeno, že pověst podniku na veřejnosti je chráněna proti jakýmkoliv pracovním sporům?  Jaké postupy jsou stanoveny pro vyjednávání (např. o výši mezd) a jak jsou tyto postupy dodržovány?

Personální a genderový audit  Uvědomuje si management, jakou roli v urovnávání pracovních sporů má arbitr a souhlasí s formálními arbitrárními postupy (pokud s nimi souhlasí i dotčené strany)?  Jsou přijata opatření pro komunikaci stanovisek zaměstnanců managementu (např. mítinky se zaměstnanci, pracovní výbory, zástupci pracujících atd.)?

Rozvoj lidského faktoru  Hlavní úlohou strategicky řízeného rozvoje lidského faktoru je zabezpečení a udržení adekvátní pracovní síly, odborný a osobnostní růst pracovníků a efektivní využívání lidského potenciálu organizace za účelem dosažení a udržení její hodnoty a plnohodnotného naplnění stanovených cílů.

Rozvoj lidského faktoru  Systémový přístup se osvědčuje v návaznosti na moderní trendy v řízení lidského faktoru a jejich aplikace do praxe, který rozděluje toto řízení na logicky provázané a navazující na jiné systémy.

Logicky provázané a navazující systémy  1. systém adaptace pracovníků.  2. systém vzdělávání pracovníků.  3. systém karierního rozvoje.  4. systém hodnocení pracovníků.  5. systém odměňování a motivace pracovníků.

Strategické řízení lidského faktoru  Strategické řízení lidského faktoru je přístup k rozhodování o záměrech a plánech organizace, týkajících se charakteru zaměstnávání lidí a strategie politiky a praxe získávání, vzdělávání a rozvoje pracovníků, řízení pracovního výkonu, odměňování a pracovních vztahů.

Integrované, propojené řízení  Charakteristikou, která definuje strategické řízení lidského kapitálu ve fungujících systémech, je skutečnost, že jde o řízení integrované, vícenásobně propojené, strategie lidského kapitálu by měla být integrovaná s celkovou strategií a tedy by z ní měla vycházet.

Strategické řízení  Východiskem při strategickém řízení je vzájemná spojitost systémů řízení lidského kapitálu s celkovou strategií a současně vnímání lidí jako strategického zdroje při dosahování konkurenční výhody a naplňování stanovených cílů.