Výživa II – alpské lyžování

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Osteoporóza Role potravy v prevenci i léčbě
Advertisements

Výživa v zimních sportech - lyžování
Výživa ve sportu.
AUDIT Školní svačina.
Pitný režim Ztráta tekutin odpovídající 4% tělesné hmotnosti (u 70kg sportovce asi 3 l) redukuje výkon o 40%.
KAŽDODENNÍ STRAVA Zpracovali: Sklenář Jiří
B.Procházka Poděbrady 16. –
TUKY (LIPIDY).
autor Mgr. Alena Marková
Vytrvalostní výkon. Vytrvalostní sporty Příprava Pitný režim Přísun sacharidů Pravidelnost Po zátěži.
Praktické rady pro výživu závodních plavců ve věku let
DIABETES MELLITUS A STRAVOVÁNÍ
Zásady výživy sportovce
ŠKOLA V PŘÍRODĚ Orlík
stravovací režim školáků
SPRÁVNÁ VÝŽIVA PROJEKT „ZDRAVĚ JÍST, ZDRAVĚ ŽÍT“.
Věra Boháčová, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
??? Kolik jídel by člověk měl denně sníst?
Potraviny rostlinného původu
Jitka Rusková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí
Potraviny – zdroje energie
Číslo šablony: III/2 VY_32_INOVACE_ P9 _ 1.9 TEMATICKÁ OBLAST: Biologie člověka s rozsahem pro ZŠ Metabolické procesy trávicí soustavy TYP: DUM výkladový.
Zdravé mlsání Dana Růžičková, DiS. nutriční terapeutka Poradenské centrum Výživa dětí, Praha 26. února 2008.
Stopové prvky Olivia Stamates.
Nutriční strategie v prevenci DM
Název Výživová pyramida
Příprava stravy v rodině
Sacharidy a výživa před, při a po výkonu.
Principy výživy kojenců a malých dětí podle doporučeních WHO (2002)
Nadregionální síť středních zdravotnických škol pro vyšší kvalitu vzdělávání a praxe (reg. číslo CZ.1.07/1.1.00/ ), OPVK Klíčová aktivita č. 2 –
Sacharidy a výživa před, při a po výkonu.
BE soup 1 Hovězí se zeleninou a smaženým hráškem 10,60 Kč / 16,- Kč BE soup 1 Špenátová 16,60 Kč / 21,- Kč Úterý.
Zásady zdravé výživy Dagmar Šťastná.
Výživa běžců.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Lydie Klementová. Dostupné z Metodického portálu ISSN:
Zdravá výživa Správné sestavení jídelníčku VY_32_INOVACE_01_36.
Elektronické učební materiály - … stupeň Předmět Autor: Mgr. Roman Havlíček Elektronické učební materiály – II. stupeň Tělesná výchova 1.1 Zdravá výživa.
 Materiál je určen pro první vyučovací hodinu tělesné výchovy tříd 3. ročníku středních škol a čtyřletých gymnázií, dále pro 7. ročník osmiletých gymnázií.
RACIONÁLNÍ VÝŽIVA je taková, která obsahuje optimální množství a poměr makronutrientů (bílkoviny, sacharidy, tuky) i mikronutrientů (vitamíny, minerální.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
Technika nás připravuje o přirozený pohyb Mobilní telefony a dálkové ovladače nás připravují o přirozený pohyb - chůzi ! 20 krát denně x 20 m = 400 m Celková.
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor:Bc. Martina Jeřábková Název materiálu:
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291 AUTOR: Mgr. Slaminková Jana NÁZEV: VY_32_INOVACE_15_Výchova ke zdraví TEMA: Zdravá snídaně a.
DUM - Digitální Učební Materiál Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky. Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/
PYRAMIDA VÝŽIVY aneb NAUČME SE SPRÁVNĚ JÍST Obrázek 1.
Výživa v zimních sportech - lyžování
13. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
20. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
16. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
20. – 24.června PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
13.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Veronika Březková Masarykův onkologický ústav Poradna pro výživu
PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
26. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
9. – 13. května PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
5.12. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
23.1. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PESTROST STRAVY.
Autor: Mgr. Marcela Holubová
2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
7. – 11. listopadu 2016 PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
27.2. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
27.3. – PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
– PONDĚLÍ ÚTERÝ STŘEDA ČTVRTEK PÁTEK
Sportovní výživa Ing. Babet Linhartová.
NÁZEV ŠKOLY: ZÁKLADNÍ ŠKOLA KOLÍN V., MNICHOVICKÁ 62
Změna jídelníčku vyhrazena Denní pitný režim na každé třídě
Transkript prezentace:

Výživa II – alpské lyžování

Rizika Nadmořská výška Teplota okolí Nedostupnost jídla

Z toho vyplývající rizika Nedostatek energie Dehydratace Ztráty nebo nedostatek některých ML Nedostatečná regenerace, špatný timing jídla

Energie Nadmořská výška a nízká teplota – ztráty energie – až o 17% vyšší BM Snížení hmotnosti – v 4300 až o 1,4kg/týden Zvyšuje se potřeba příjmu energie – Falco doporučuje navýšit S Alpské disciplíny – 180 – 230 kcal/ den Ženy se lépe adaptují na v.n.v. – vyšší množství T

230 kcal – co to je? 230 kcal = 960 kJ porce těstovinového salátu 300g 2 ks pečiva se šunkou Hovězí steak, rýže 180g

Sacharidy Doporučují se jako základní zdroj energie Vysoký GI – bílé pečivo, cornflakes, sušenky, brambory vařené Střední GI – těstoviny, ovesná kaše, ovoce Nízký GI – jablka, celozrnné výrobky, luštěniny

Rafinovaný cukr Obilky jsou zpracovány, odstraněna vláknina

Forma sacharidů Zjištěno, že samotná glukoza se vstřebává pomalu a v nižším množství Směs S – vyšší vstřebatelnost Glu – 60g/h Směs- 78g/h Směs – jednoduché cukry, maltodextriny – 8-10 sacharidových jednotek

Glykogen Zásoba sacharidů Obnova glykogenu – 5-7%/h – kompletní za 15-20 hodin Doporučený příjem po výkonu – 1-1,5g /kg TH Kombinace s B Kirkendall (1993) – fotbal – 30g S – 30% rychlost

Tekutiny Dehydratace nebezpečná Forma nápoje – voda, čaj, teplota vstřebávání – 10 stupňů Celsia optimum, při běžné teplotě, v chladu – se teplota zvyšuje na cca 20 stupňů

Dehydratace 1% TH – každé procento o 5-8tepů/min více, teplota jádra se zvyšuje o 0,2-0,3 stupně

Iontové nápoje Hypotonické – osmolalita nižší Izotonické – osmolalita jako kr.plazma Hypertonické – kombinace S a iontů, osmolalita vyšší než 300 Pivo – složky vhodné pro regeneraci – chmel, sycení, vit. B, Mg, Na, neobsahuje K , ne alkohol

Pitný režim 1l potu – 460-1618 mg Na Lžička soli – 2300mg Na 4h před aktivitou- 5-7 ml/kg 2h před aktivitou – 3-5 ml/kg Kofein – stimulant – 3mg/kg asi optimum

Tuky Omega 3 –ryby, olej lněný – protizánětlivé látky Omega 6 – ořechy, oleje sezamový, slunečnicový MCT – medium chain t – kokosvý, palmojádrový – 25-30g dávka – nemá účinky, které očekávali

Aplikace před Silový a rychlostní trénink LZ – pokud jídlo bylo do 4 hod před, není třeba NZ –2-3h před–200-400kcal – 35-85g S, 10-15g B

Aplikace během LZ – pokud není trénink před snídaní, nemusí být SZ – pokud trvá do 60 minut není třeba, pokud více, viz NZ NZ – 15-20g S pro děti, 20-60g S pro dospělé

Aplikace po LZ – není třeba SZ – 7g/kg + 0,1-0,2g/kg B NZ- 1-1,2g/kg za hodinu +0,1-0,2g B

Silově vytrvalostní - před LZ – cca 25g S před tréninkem SZ – stejně NZ – 1-2h před- 200kcal – do 50g S

Během SZ – 60-75 min- 15-30g S NZ – 30-60g S na hodinu

Po LZ –není třeba SZ – 1 g S/kg + 0,1-0,2g/kg B NZ – 1,0-1,5g /kg S + 0,1-0,2gB

Sacharidy Ovesná kaše z 100g vloček- 45g S Velký banán – 30g 2krajíčky chleba – 30g Jablko – 20g Miska rýže – 100 g – 30g

Bílkoviny 250 ml mléka – 15g 1 vejce – 6g 100g kuřecího masa – 23 g 30g mozzarely- 8g 125g lososa – 28 g 2 plátky sýra – 14g

Doporučené jídlo Snídaně – ovesná kaše 120g vloček, banán Svačina – sacharidová tyčinka – 30g S Oběd – rizoto s kuřecím masem, tvarohový dort jako dezert Trénink Před tréninkem- banán, pečivo s marmeládou Po tréninku – energetický nápoj – gainer Večeře – těstovinový salát s tuňákem, vejcem, sýrem a zeleninou, ovoce II. Večeře – mléčný ovocný koktejl