Ing. Martin Vyvážil, Ing. Vladan Prachař

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
BETONY.
Advertisements

Ilustrace podkladů pro prezentaci
PRO AKUMULACI SOLÁRNÍ ENERGIE René Čechmánek, Pavel Leber
KAMENIVO SPŠ stavební, České Budějovice.
Zkoušení asfaltových směsí
Stavebnictví Pozemní stavby Výroba betonu(STA23) Ing. Naděžda Bártová.
Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost, oblast podpory 1.5 Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zvyšování.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
V003 - „Navrhnout a ověřit nové neaplikované způsoby využití vedlejších energetických produktů pro ostatní odvětví průmyslu“ Dílčí cíl byl zaměřen na využití.
ÚSTAV MATERIÁLOVÉHO INŽENÝRSTVÍ
NAVRHOVÁNÍ A POSOUZENÍ VOZOVEK
Zadání diplomové práce Studium materiálových vlastností CF kompozitů s termoplastickou matricí.
Název a adresa školy: Střední odborné učiliště stavební, Opava, příspěvková organizace, Boženy Němcové 22/2309, Opava Název operačního programu:
Přehled stavebních materiálů
VYUŽITÍ ODPRAŠKŮ PŘI VÝROBĚ a-SÁDRY Vysoké učení technické v Brně
Měření kabelů. Měření vláken SM vláknaMM vlákna 1310 nm850 nm 1550 nm1300 nm 1625 nm Měří se po každé operaci  Výroba sekundární ochrany  Splétání kabelové.
Doc. Ing. Jan Vodička, CSc., ČVUT v Praze Seminář BETON UNIVERSITY
Ing. Michal Batelka Ing. Pavel Kovács
Podlahy Normativní základna Skladby vrstev Ing. Vladimír Veselý
Výzkumný ústav stavebních hmot, a. s.
STEELCRETE ® Kontrola a zkoušení Ing. Stanislav Smiřinský 5. Seminář Beton University, Plzeň,
ODPADOVÉ FÓRUM – Hustopeče u Brna
Možnosti solidifikace nebezpečného odpadu z průmyslu
Mechanické vlastnosti celulózových vláken
Chemik technologických výrob projekt financovaný Úřadem práce.
Výzkumný ústav stavebních hmot, a. s.
s dopravní infrastrukturou
Strojírenství Strojírenská technologie Technické materiály (ST 9)
PŘEDPJATÝ VLÁKNOBETONOVÝ SLOUPEK PROTIHLUKOVÉ STĚNY
Autoři: Ing. Dominik Gazdič Prof. Ing. Marcela Fridrichová, CSc.
Vápno pro speciální účely - měkce pálené
Způsob zhutňování je ovlivněn těmito faktory:
Jak specifikovat beton a další produkty
SOLI Stavební materiály
Vliv přídavku odpadního čedičového a odpadního skelného vlákna
Zpracování ocelárenských odprašků metodou stabilizace/solidifikace
STEELCRETE® FLOORCRETE®
Výzkumné projekty MŽP v oblasti odpadového hospodářství
Hornicko-geologická fakulta VŠB–TUO VEŘEJNÁ SOUTĚŽ VE VÝZKUMU A VÝVOJI Výzkumná centra - 1M poskytovatel - MINISTERSTVO ŠKOLSTVÍ, MLÁDEŽE A TĚLOVÝCHOVY.
Zkušebnictví a řízení jakosti staveb 3.přednáška,akademický rok 2012/13,V.Mencl Úvod do stavebního zkušebnictví Rozdělení zkušebních metod Upřesněné zkušební.
OB21-OP-STROJ-STE-MAR-U Aplikace zkoušky v tahu Ing. Josef Martinák.
Standardy pro vrstvy konstrukcí vozovek Ing. Stanislav Smiřinský
Úprava zařízení pro rázové zkoušky tahem
Zkušební postupy pro beton dle ČSN EN 206 Tomáš Vymazal
Ing. Irena Lysoňková FVTM UJEP
RUGEN® lehké umělé kamenivo Vlastnosti a využití
Návrh složení cementového betonu.
Receptury Střední odborná škola Otrokovice
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Vypracoval: Ing. Roman Rázl
Využití odpadního materiálu z výroby minerální vlny do stavebních materiálů a produktů Ing. Ivana Chromková Ing. Pavel Leber Ing. Petr Bibora Ing. Jiří.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum: duben 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_24-15 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorRobert.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_32_INOVACE_24-16 Název školy Střední průmyslová škola stavební, Resslova 2, České Budějovice AutorRobert.
Název školy Střední škola stavební a dřevozpracující, Ostrava, příspěvková organizace Autor Ing. Marie Varadyová Datum:červen 2012 Předmět: Zkoušení stavebních.
Použitelnost kovů se určuje v praxi podle vlastností materiálu: Fyzikální Chemické Technologické Mechanické.
Směsi I Suspenze, Emulze, Pěna, Mlha, Dým, Aerosol
Pionýrů 2069, Frýdek-Místek IČ
Využití teplárenské strusky pro výrobu betonového zboží
Vysoká škola technická a ekonomická Ústav technicko-technologický
Technologické platformy podpora ve výzkumných programech MZe
Defektoskopie a zkušebnictví
V003 - „Navrhnout a ověřit nové neaplikované způsoby využití vedlejších energetických produktů pro ostatní odvětví průmyslu“ Dílčí cíl byl zaměřen na využití.
Složení betonu VY_32_INOVACE_02_029
ELEKTROTECHNICKÉ MATERIÁLY
Potraviny a výživa 1. ročník – kuchař, číšník, servírka
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Využití ejektoru k záchytu jemného dýmu
Teplárenská struska a její využití jako náhrada drobného kameniva
Ing. Ivana Chromková, Ing. René Čechmánek, Lubomír Zavřel,
Transkript prezentace:

Ing. Martin Vyvážil, Ing. Vladan Prachař Výzkumný ústav stavebních hmot,a.s., Hněvkovského 65, Brno, Tel: 513 036 090 www.vustah.cz Vláknobetonové prvky s obsahem odpadních granálií z výroby minerální vlny Ing. Martin Vyvážil, Ing. Vladan Prachař 23. - 25. 4.2014 Hustopeče RECYCLING 2012

Úvod Příspěvek pojednává o vývoji tenkostěnného sklovláknobetonového prvku s definovaným obsahem odpadního materiálu z výroby minerální vlny (tzv. granáliemi) jako náhrada jemnozrnného slévárenského písku. Pro tento účel je nezbytné sledování jeho technologické vhodnosti. Obecně můžeme říci, že vláknobeton je kompozit, který je složen z cementové hmoty, jemného kameniva, vody, rozptýlených resistentních skelných vláken a ostatních chemických příměsí. Kompozit se vyznačuje výbornými fyzikálně-mechanickými vlastnostmi, především vysokou pevností a odolnosti v rázu. RECYCLING 2012

Technologie výroby Sklovláknobetonové prvky lze vyrábět dvěma různými postupy: stříkání Premix Porovnání některých charakteristických vlastností tenkostěnných sklovláknobetonů vytvořených technologií stříkáním a technologií Premix jsou uvedeny v tabulce č. 1. Tabulka č. 1. Porovnání charakteristických vlastností stříkaného sklovláknobetonu a Premix Při použití Premixu lze dosáhnout srovnatelné pevnosti v tahu za ohybu při zhruba 80% surovinových nákladech v porovnání s technologií stříkáním. RECYCLING 2012

Tabulka č. 2a. Skladby směsí Charakteristika odpadů Největší objem odpadů z výroby minerální vlny je tvořen na počátku výrobní technologické linky, kdy se chladnější kapičky již nemohou protáhnout na vlákno a odletují od kotoučů jako drobná zrnka (tzv. granálie). Většina granálií padá do spodní části rozvlákňovacího stroje. Návrh skladeb směsí Návrh skladeb technologických směsí vychází ze skladby pro standardní sklovláknobeton. Tabulka č. 2a. Skladby směsí RECYCLING 2012

Návrh skladeb směsí Tabulka č. 2b. Skladby směsí Na navržených směsích byly stanoveny základní fyzikálně-mechanické vlastnosti: stanovení pevnosti v tahu za ohybu stanovení objemové hmotnosti hydraulickým vážením stanovení nasákavosti vodou RECYCLING 2012

Výsledky zkoušek Výsledky základních fyzikálně – mechanických vlastností zkušebních vzorků navržených receptur jsou uvedeny v tabulce č. 3. Tabulka č. 3. Základní fyzikálně-mechanické vlastnosti zkušebních vzorků RECYCLING 2012

Výsledky zkoušek Obrázek č. 1. Pevnost v tahu za ohybu zkušebních vzorků Obrázek č. 2. Nasákavost zkušebních vzorků RECYCLING 2012

Shrnutí Z uvedených výsledků vyplývá, že všechny navržené skladby tenkostěnných sklovláknobetonových prvků s obsahem granálií v rozmezí 10, 30, 60, 70, 80, 90 a 100 % hmotnostních splňují základní požadavky na tenkostěnný vláknobetonový prvek. Bylo prokázáno, že zužitkování odpadních granálií z výroby minerální vlny, jako náhrada kameniva ve vláknobetonových směsích je možná. Tyto granálie po patřičných úpravách vykazují velmi vhodné vlastnosti právě pro výrobu tenkostěnných sklovláknobetonových prvků. RECYCLING 2012

Děkuji za pozornost… Tento příspěvek vznikl za podpory TAČR v rámci programu ALFA TA02021147 “Výzkum a vývoj optimálních environmentálně šetrných technologií pro nové a progresivní využití tuhých odpadních materiálů z výroby minerální vlny”. 23. - 25. 4.2014 Hustopeče RECYCLING 2012