Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Prezentace se nahrává, počkejte prosím

Výukový materiál zpracován v rámci projektu

Podobné prezentace


Prezentace na téma: "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"— Transkript prezentace:

1 Výukový materiál zpracován v rámci projektu
EU peníze školám Název školy Střední škola elektrostavební a dřevozpracující, Frýdek-Místek, příspěvková organizace Adresa školy Pionýrů 2069, Frýdek-Místek Název operačního programu OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/ Označení vzdělávacího materiálu VY_32_INOVACE_9_27MisS-10 Název tematické oblasti (sady) Technická příprava výroby Název vzdělávacího materiálu Technická příprava výroby - 4. část - Technologická příprava výroby Druh učebního materiálu Prezentace Anotace Materiál je určen žákům truhlářských oborů a na technickou přípravu výroby v kusové i sériové výrobě, řeší především problematiku technologické přípravy v sériové výrobě. Klíčová slova technický, technologický, popis, postup, předpis, přípravek, prototyp, výroba Vzdělávací obor, pro který je materiál určen 33-42-M/01 , L-51 Nábytkářská a dřevařská výroba Ročník II.- IV. Typická věková skupina let Speciální vzdělávací potřeby žádné Autor Bc. Stanislav Míša Zhotoveno, (datum/období) Celková velikost 199 kB Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Bc. Stanislav Míša Dostupné z portálu

2 Technická příprava výroby 4. část Technologická příprava výroby

3 Technologická příprava výroby
Bývá zpracovávaná jen pro specializovanou opakovanou výrobu. V kusové výrobě tuto problematiku řeší přímo ten, kdo zpracovává materiál, volí postup výroby i použité stojní zařízení.

4 Struktura technologické přípravy výroby
1. pracovní postup – seznam operací uspořádaných za sebou tak, aby vznikl výrobek. Pořadí operací se volí tak, aby bylo co nejúčelnější.

5 2. technologický postup – je to pracovní postup doplněný časy na vytvrzování lepidel, zasýchání NH, někdy jsou také stanoveny podmínky obrábění, např. posuv při hoblování, použité zrnění pro broušení a podobně.

6 3. technologický předpis – receptury lepidel, nátěrových hmot, podmínky pro zpracovaní, např. minimální teplota, otevřená doba, životnost lepící směsi, vlhkost vzduchu, termíny výměn nástrojů, zrnění drusných pásů pro broušení, ... 4. návrh strojního vybavení – hodnocení stávajícího strojního zařízení pro zamý-šlenou výrobu, návrh nových strojů v několika variantách, dle výkonu, technické úrovně, ceny.

7 5. nástrojové vybavení – informace
o nástrojích na dílně, ve skladě, návrh pro nákup nových nástrojů. 6. návrh přípravků – do tohoto úkolu bývají zainteresováni i mistři, předáci a zkušení pracovníci. Cílem jsou přípravky zvyšující výko, kvalitu obrábění a také bezpečnost práce. V této oblasti je největší prostor pro zlepšovatelské hnutí.

8 7. výroba prototypu – výrobek je zhoto-vován v dílně s univerzálním strojním zařízením a také se zkušenými pracov-níky. Výroba je pracná, porvé je vidět výrobek v reálném stavu.

9 8. hodnocení a zkoušení prototypu – hodnotí se vzhled, proporce, pevnost, houževnatost a další vlastnosti. Cílem je předejít problémům při reklamaci a užití po celou dobu životnosti výrobku. Pokud se objeví problémy, tak jsou nutné úpravy začínající zpravidla od výkresů. Některé výrobky podléhají povinnému zkoušení ze zákona (okna, dveře, …), některé výrobky dávají výrobci zkoušet dobrovolně.

10 9. zkušební nultá série – má menší počet vyráběných kusů, má prověřit nástroje, podmínky obrábění, přípravky a také slouží k zapracování obsluhy. 10. sériová výroba – sledují se nestandardní kusy a jejich příčina vzniku, výsledek sledování se promítne do podmínek opracování, školení obsluhy,... U některé výroby je toto sledování předepsáno příslušnou ČSN.

11 Úkol č.1: vypracuj technologický předpis pro olepování boků plošných dílců na obdobném strojním zařízení jako má školní dílna. Úkol č.2: na kotoučové pile uřízni vzorek podél vláken, sleduj rychlost posuvu, získej informace o nástroji. Odhadni technický stav stroje a nástroje. Vypočítej úběr na zub, vyhodnoť kvalitu řezu.

12 Doporučené cvičení Úkol č.1: vypracuj technologický předpis pro olepování boků plošných dílců na obdobném strojním zařízení jako má školní dílna. Úkol č.2: na kotoučové pile uřízni vzorek podél vláken, sleduj rychlost posuvu, získej informace o nástroji. Odhadni technický stav stroje a nástroje. Vypočítej úběr na zub, vyhodnoť kvalitu řezu.


Stáhnout ppt "Výukový materiál zpracován v rámci projektu"

Podobné prezentace


Reklamy Google