Bezpečnost potravin v ČR, spolupráce s EU a spotřebiteli

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Odbor potravinářské výroby a legislativy Úřad pro potraviny - MZe
Advertisements

Ochrana spotřebitele v České republice seminář Senát ČR
Fakulta veterinární hygieny a ekologie
JITKA GÖTZOVÁ Odbor bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství
BEZPEČNOST KRMIV Pojmy
Cizinci Vláda České republiky v roce 1999 zahrnula problematiku integrace cizinců na území České republiky do státní politiky. Bylo to jedinečné a velmi.
PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA 2004 PRVNÍ ZASEDÁNÍ MONITOROVACÍHO VÝBORU RÁMCE PODPORY SPOLEČENSTVÍ 18. KVĚTNA.
Moc výkonná ii VY_32_INOVACE_ 08 - Moc výkonná II.
Aarhuská úmluva a požadavky na účast veřejnosti Zuzana Drhová, Zelený kruh.
Kontrola potravin Legislativa, bezpečnost, kontrolní orgány, standardy řetězců, sanitace, hygiena.
Státní Rostlinolékařská Správa Ztracená 1099/10, Praha 6 Telefon: Fax: V Brně dne.
Bezpečné potraviny na českém trhu
Představení projektu Seminář k projektu Vliv změn světa práce na kvalitu života Ing. Lenka Svobodová VÚBP Praha, 25. září 2006.
Ústav zemědělské ekonomiky a informací Praha Jsme státní příspěvkovou organizací zřízenou Ministerstvem zemědělství. Hlavní činnosti ÚZEI: - základní a.
Geneticky modifikované organismy a výroba potravin a krmiv Odbor bezpečnosti potravin, environmentálního rozvoje a prevence znečištění Ing. Karel Říha.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
PPP – aktuální vývoj v ČR 28. září 2005 Julie Leitgebová, PPP Centrum.
Program rozvoje venkova ČR na období Olomouc Šumperk
Biopotraviny ve školním stravování
Institut zemědělské ekonomiky a informací Praha 2 – Slezská 7 Postaven jako Dům zemědělské osvěty v roce 1926.
Bezpečnost potravin - regulace v EU
PROJEKT R E G M E T TEMPLATE DOPORUČENÍ PRO SPRÁVNOU LEGISLATIVNÍ PRAXI Z HLEDISKA METROLOGIE.
Legislativa potravin Hejmalová Michaela.
Národní konference kvality ve veřejné správě – Brno 2013
Informace o životním prostředí ve veřejné správě Legislativní rámec problematiky, služby pro veřejnou správu česká informační agentura životního prostředí.
Vyjednání Národního strategického referenčního rámce a operačních programů na období 2007 – 2013 Jiří Čunek 1. místopředseda vlády a ministr pro místní.
Bezpečnost potravin v ČR
Celostátní síť pro venkov. Obsah  Cíle, nástroje a zásady Sítě  Organizační zajištění Sítě  Tématické pracovní skupiny  Kontaktní místa Sítě  Informační.
Aktuální situace nejen v oblasti legislativy ÚNMZ
Projekt Brno-Zdravé město přínos občanům v rámci veřejné správy
PŽP Ekologická újma, organizace ochrany ŽP, zákon o ŽP + opakování obecné části.
Kontrola potravin Hejmalová Michaela.
Venkov a zemědělství po vstupu do EU Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.Doc. RNDr. Antonín Věžník, CSc.
Mgr. Michal ŠAFRA DOHLED NAD OBECNOU BEZPEČNOSTÍ VÝROBKŮ (OBV) V RÁMCI DOVOZU ZE TŘETÍCH ZEMÍ Mgr. Michal ŠAFRA
Ochrana veřejného zdraví ZÁKON č. 258/2000 Sb. Práva a povinnosti osob a výkon státní správy v ochraně veřejného zdraví POJMY Veřejným zdravím je zdravotní.
Zajištění bezpečnosti potravin v České republice
BEZPEČNOST A OCHRANA ZDRAVÍ PŘI PRÁCI
Informační systém BOZP v ČR (IS BOZP)
Zkušenosti ze zavedení systému řízení bezpečnosti informací ve shodě s ISO a ISO na Ministerstvu zdravotnictví ČR Ing. Fares Shima Ing. Fares.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Komunikace se členskými organizacemi Kateřina Vondrášová pro
ČESKÉ INOVAČNÍ PARTNERSTVÍ Jaromír Volf.  sdružuje 68 zájmových společností a 5 regionálních Domů techniky, které pokrývají většinu oborů dle číselníku.
Implementácia Inspire v ČR Jiří Hradec. INSPIRE v ČR  Gestor transpozice: MŽP, pověřena CENIA  Spolupracuje:Ministerstvo informatiky (vnitra)  Vize.
OEF/CSF Česká republika 2004>2006 Rámec podpory Společenství Ministerstvo pro Místní rozvoj ČR Odbor evropských fondů.
Koncepce environmentální bezpečnosti a snižování rizika katastrof
Studium pro školní metodiky prevence
Národní fytosanitární workshop EUPHRESCO / ERA-Net Příležitosti k mezinárodní spolupráci s EFSA v oblasti bezpečnosti potravin Ministerstvo zemědělství.
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
ÚSTAV ZEMĚDĚLSKÉ EKONOMIKY A INFORMACÍ V Praze 6. května 2015.
Ekologická politika a potraviny JUDr. Jana Tkáčiková, PhD.
Organizační zabezpečení práva životního prostředí JUDr. Jana Dudová, Ph.D.
Regionální potravina a novinky v legislativě
Systém úřední kontroly v ČR. Úřední kontrola v ČR Úřední kontroly v celém potravinovém řetězci od prvovýroby až po prodej spotřebiteli provádějí příslušné.
Regionální potravina Konzultační seminář Olomouc
Zdraví 2020 – Národní strategie ochrany a podpory zdraví a prevence nemocí MUDr. Vladimír Valenta, Ph.D. Hlavní hygienik ČR a náměstek ministra pro ochranu.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
Národní politika BOZP a příprava Národního akčního programu BOZP pro období konference Společně bezpečně v EU – Partnerství v prevenci rizik.
Globální akční plán WHO pro zdraví pracovníků na období Pavel Urban Státní zdravotní ústav WHO spolupracující centrum pro pracovní lékařství.
Akční plán Strategie vzdělávání pro udržitelný rozvoj Materiál je připravován na základě usnesení vlády č. 851/2008, o Strategii vzdělávání pro udržitelný.
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
AKTUÁLNÍ INFORMACE MINISTERSTVA ZDRAVOTNICTVÍ („MZ“) – „Bílý dům“ Mgr. Aleš Kapucián Oddělení vědy a výzkumu (odbor VLP/1)
Regionální inovační strategie Libereckého kraje
Postavení PS ve struktuře orgánů Rady vlády pro udržitelný rozvoj
Jednou nohou v Bruselu – Česko a normalizace prevence kriminality
Informační zdroje české veřejné správy
Inovační potenciál České republiky Ing. Martin Štícha Sekce VaVaI
Ing. Luděk Sosna, Ph.D. Odbor Strategie Ministerstvo dopravy
Obor zdravotních služeb MZ
Svaz měst a obcí ČR Základní informace o činnosti
ZÁKLADY ZBOŽÍZNALSTVÍ
Transkript prezentace:

Bezpečnost potravin v ČR, spolupráce s EU a spotřebiteli Ing. Jitka Götzová Ing. Kamila Grulichová

Proč bezpečnost potravin? dotýká se všech obyvatel zajímá se o ni 91 % obyvatel EU má přímý dopad na kvalitu a délku života zdravotní stav populace

Zajištění bezpečnosti potravin vychází z nařízení EP a Rady 178/2002 vyžaduje dobrou komunikaci mezi resorty s nevládními organizacemi s odbornou i laickou veřejností informace jsou založeny na vědeckém základě

Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) Nařízení EP a Rady č. 178/2002, EK č. 2230/2004 vědecké posouzení na úrovni společenství stanoviska k právním přepisům Společenství států EU a EHS EFTA spolupráce s obdobnými úřady členských komunikace o riziku

Orgány EFSA Správní rada Výkonný ředitel Poradní sbor Pracovní skupiny poradního sboru Vědecký výbor a Vědecké komise

Správní rada Zajišťuje řízení EFSA Má 14 členů + zástupce Evropské komise Jmenuje výkonného ředitele a členy Vědeckého výboru a Vědeckých komisí

Výkonný ředitel Jmenován na 5 let Zodpovídá za technické, vědecké, administrativní a komunikační složky EFSA Předsedá Poradnímu sboru EFSA

Poradní sbor EFSA Je konzultativním orgánem EFSA Každý stát EU zde má zástupce z instituce, která vykonává podobné úkoly jako EFSA Je zde také zástupce Evropské komise Slouží pro výměnu a sdílení informací z oblasti bezpečnosti potravin a hodnocení rizik

Vědecký výbor a Vědecké komise Zajišťují hodnocení rizika Vědecký výbor je složen z předsedů jednotlivých komisí a šesti nezávislých vědců VV koordinuje činnost Vědeckých komisí

Vědecké komise Přijímají vědecká stanoviska Jsou složeny z předních nezávislých odborníků z celé Evropy

Vědecké komise pro potravinářské přídatné látky, látky určené k aromatizaci, pomocné látky a materiály přicházející do styku s potravinami (AFC Panel) pro přísady a produkty nebo pro látky používané v krmivech pro zvířata (FEEDAP Panel) pro zdraví rostlin, pro přípravky na ochranu rostlin a rezidua přípravků na ochranu rostlin (PPR Panel)

Vědecké komise pro geneticky modifikované organismy (GMO Panel) pro dietetické výrobky, výživu a alergie (NDA Panel) pro biologická nebezpečí (BIOHAZ Panel) pro kontaminující látky v potravinovém řetězci (CONTAM Panel) pro zdraví a pohodu zvířat (AHAW Panel)

Pracovní skupiny Poradního sboru Komunikace Slouží k vytvoření jednotného přístupu ke komunikaci o riziku IT Rozvíjí komunikační portál Extranet a videokonference Pro přínos národních úřadů do práce Vědeckého výboru, komisí a dalších expertních skupin EFSA

Spolupráce ČR a EFSA komunikaci s EFSA zajišťuje KS BP při MZe spolupráce od 3/2003 v roli pozorovatele v současnosti: účast na jednání poradního sboru EFSA, pracovní skupiny pro komunikaci a IT, přístup do Extranetu videokonference

Strategie zajištění bezpečnosti (zdravotní nezávadnosti) potravin v ČR Dokumenty ČR Strategie zajištění bezpečnosti (zdravotní nezávadnosti) potravin v ČR přijata usnesením vlády č. 1320 v roce 2001 stanovila klíčové požadavky do vstupu ČR do EU

Strategie zajištění bezpečnosti potravin v ČR po vstupu do EU Dokumenty ČR Strategie zajištění bezpečnosti potravin v ČR po vstupu do EU schválena v prosinci 2004, revize bude provedena do konce roku 2006 zdůrazňuje zdokonalení systému komunikace v ČR, s členskými státy EU, s orgány EU a třetími zeměmi

Meziresortní spolupráce Ministerstvo zemědělství koordinace systému bezpečnosti potravin dozor nad produkcí potravin a krmiv Ministerstvo zdravotnictví hodnocení zdravotních rizik dozor nad veřejným stravováním

Meziresortní spolupráce Ministerstvo životního prostředí sledování a hodnocení stavu životního prostředí Ministerstvo vnitra krizové řízení Státní úřad pro jadernou bezpečnost radiační monitoring

Meziresortní spolupráce zajišťuje KOORDINAČNÍ SKUPINA BEZPEČNOSTI POTRAVIN

Koordinační skupina Funkce: poradní orgán ministra zemědělství koordinuje aktivity v oblasti bezpečnosti potravin, zajišťuje spolupráci mezi orgány státního dozoru, vědeckými výbory, spotřebiteli a státní správou, spolupracuje s EFSA a národními institucemi bezpečnosti potravin členských států EU

Vědecké výbory zřízeny v roce 2002 sestaveny jsou z předních odborníků v daných oblastech poradní orgán

Vědecké výbory VV fytosanitární a životního prostředí (MZe) www.phytosanitary.org VV veterinární (MZe) www.vri.cz VV výživy zvířat (MZe) www.vuzv.cz VV pro GM potraviny a krmiva (MZe) VV pro potraviny (MZ) www.chpr.szu.cz

Vědecké výbory Hlavní úkoly: příprava nezávislých hodnotících stanovisek navrhování opatření k zajištění zdravotní nezávadnosti v celém řetězci výroby potravin posuzování směrů výzkumu a vývoje

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích na MZe zahájen v roce 1992 cizorodé látky kontaminanty a rizikové látky látky organické i anorganické povahy jsou přirozenou složkou potravního řetězce

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích Podává informace o stavu, dynamice, vzájemných vazbách zatížení jednotlivých složek agrárních, vodních a lesních ekosystémů

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích MZe zajišťuje monitoring: surovin a potravin krmiv a napájecí vody zemědělské půdy spadů na zemědělskou půdu povrchové vody (drobné vodní toky) vodních a lesních ekosystémů

Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích Organizace provádějící monitoring v zemědělství: SZPI, SVS ČR, ÚKZÚZ, Zemědělská vodohospodářská správa Ústav pro vodohospodářskou úpravu lesů Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy Výzkumný ústav rostlinný výroby Výzkumný ústav lesního hospodářství

Komunikace se spotřebiteli úzká komunikace MZe s nevládními organizacemi účast zástupců „spotřebitelů“ v koordinační skupině v pracovní skupině pro komunikaci se spotřebiteli

Pracovní skupina pro komunikaci se spotřebiteli je složená ze zástupců ministerstev, vědeckých výborů, spotřebitelských organizací ÚZPI koordinuje informační toky pro širokou veřejnost

Pracovní skupina pro komunikaci se spotřebiteli Cíle pracovní skupiny: informování a vzdělávání veřejnosti podpora vhodných výživových návyků spotřebitelů osvěta spotřebitele a propagace domácí produkce

Informační centrum bezpečnosti potravin www.bezpecnostpotravin.cz moduly Informační centrum Potravinářství Legislativa Zemědělství Ministerstvo zdravotnictví informuje Poradenství

INFOPULT z internetu e-mailem info@uzpi.cz zodpovídání dotazů pro širokou veřejnost – odpověď do tří dnů bezplatná služba přístupná: z internetu e-mailem info@uzpi.cz telefonicky 227 010 277 nebo 227 010 270 faxem 227 010 115 osobně

Výsledky průzkumu veřejného mínění (květen 2005) provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění AV ČR

Mají spotřebitelé dostatek informací o bezpečnosti potravin? (v %)

Obavy ze zdravotní závadnosti potravin (v %)

Sledování údajů, které jsou uvedeny na obalech potravin (v %)

Názory na změny v úrovni zdravotní nezávadnosti potravin na českém trhu po vstupu ČR do Evropské unie (v %)

Děkujeme za pozornost Kontakt: jitka.gotzova@mze.cz kamila.grulichova@mze.cz