Bezpečnost potravin v ČR, spolupráce s EU a spotřebiteli Ing. Jitka Götzová Ing. Kamila Grulichová
Proč bezpečnost potravin? dotýká se všech obyvatel zajímá se o ni 91 % obyvatel EU má přímý dopad na kvalitu a délku života zdravotní stav populace
Zajištění bezpečnosti potravin vychází z nařízení EP a Rady 178/2002 vyžaduje dobrou komunikaci mezi resorty s nevládními organizacemi s odbornou i laickou veřejností informace jsou založeny na vědeckém základě
Evropský úřad pro bezpečnost potravin (EFSA) Nařízení EP a Rady č. 178/2002, EK č. 2230/2004 vědecké posouzení na úrovni společenství stanoviska k právním přepisům Společenství států EU a EHS EFTA spolupráce s obdobnými úřady členských komunikace o riziku
Orgány EFSA Správní rada Výkonný ředitel Poradní sbor Pracovní skupiny poradního sboru Vědecký výbor a Vědecké komise
Správní rada Zajišťuje řízení EFSA Má 14 členů + zástupce Evropské komise Jmenuje výkonného ředitele a členy Vědeckého výboru a Vědeckých komisí
Výkonný ředitel Jmenován na 5 let Zodpovídá za technické, vědecké, administrativní a komunikační složky EFSA Předsedá Poradnímu sboru EFSA
Poradní sbor EFSA Je konzultativním orgánem EFSA Každý stát EU zde má zástupce z instituce, která vykonává podobné úkoly jako EFSA Je zde také zástupce Evropské komise Slouží pro výměnu a sdílení informací z oblasti bezpečnosti potravin a hodnocení rizik
Vědecký výbor a Vědecké komise Zajišťují hodnocení rizika Vědecký výbor je složen z předsedů jednotlivých komisí a šesti nezávislých vědců VV koordinuje činnost Vědeckých komisí
Vědecké komise Přijímají vědecká stanoviska Jsou složeny z předních nezávislých odborníků z celé Evropy
Vědecké komise pro potravinářské přídatné látky, látky určené k aromatizaci, pomocné látky a materiály přicházející do styku s potravinami (AFC Panel) pro přísady a produkty nebo pro látky používané v krmivech pro zvířata (FEEDAP Panel) pro zdraví rostlin, pro přípravky na ochranu rostlin a rezidua přípravků na ochranu rostlin (PPR Panel)
Vědecké komise pro geneticky modifikované organismy (GMO Panel) pro dietetické výrobky, výživu a alergie (NDA Panel) pro biologická nebezpečí (BIOHAZ Panel) pro kontaminující látky v potravinovém řetězci (CONTAM Panel) pro zdraví a pohodu zvířat (AHAW Panel)
Pracovní skupiny Poradního sboru Komunikace Slouží k vytvoření jednotného přístupu ke komunikaci o riziku IT Rozvíjí komunikační portál Extranet a videokonference Pro přínos národních úřadů do práce Vědeckého výboru, komisí a dalších expertních skupin EFSA
Spolupráce ČR a EFSA komunikaci s EFSA zajišťuje KS BP při MZe spolupráce od 3/2003 v roli pozorovatele v současnosti: účast na jednání poradního sboru EFSA, pracovní skupiny pro komunikaci a IT, přístup do Extranetu videokonference
Strategie zajištění bezpečnosti (zdravotní nezávadnosti) potravin v ČR Dokumenty ČR Strategie zajištění bezpečnosti (zdravotní nezávadnosti) potravin v ČR přijata usnesením vlády č. 1320 v roce 2001 stanovila klíčové požadavky do vstupu ČR do EU
Strategie zajištění bezpečnosti potravin v ČR po vstupu do EU Dokumenty ČR Strategie zajištění bezpečnosti potravin v ČR po vstupu do EU schválena v prosinci 2004, revize bude provedena do konce roku 2006 zdůrazňuje zdokonalení systému komunikace v ČR, s členskými státy EU, s orgány EU a třetími zeměmi
Meziresortní spolupráce Ministerstvo zemědělství koordinace systému bezpečnosti potravin dozor nad produkcí potravin a krmiv Ministerstvo zdravotnictví hodnocení zdravotních rizik dozor nad veřejným stravováním
Meziresortní spolupráce Ministerstvo životního prostředí sledování a hodnocení stavu životního prostředí Ministerstvo vnitra krizové řízení Státní úřad pro jadernou bezpečnost radiační monitoring
Meziresortní spolupráce zajišťuje KOORDINAČNÍ SKUPINA BEZPEČNOSTI POTRAVIN
Koordinační skupina Funkce: poradní orgán ministra zemědělství koordinuje aktivity v oblasti bezpečnosti potravin, zajišťuje spolupráci mezi orgány státního dozoru, vědeckými výbory, spotřebiteli a státní správou, spolupracuje s EFSA a národními institucemi bezpečnosti potravin členských států EU
Vědecké výbory zřízeny v roce 2002 sestaveny jsou z předních odborníků v daných oblastech poradní orgán
Vědecké výbory VV fytosanitární a životního prostředí (MZe) www.phytosanitary.org VV veterinární (MZe) www.vri.cz VV výživy zvířat (MZe) www.vuzv.cz VV pro GM potraviny a krmiva (MZe) VV pro potraviny (MZ) www.chpr.szu.cz
Vědecké výbory Hlavní úkoly: příprava nezávislých hodnotících stanovisek navrhování opatření k zajištění zdravotní nezávadnosti v celém řetězci výroby potravin posuzování směrů výzkumu a vývoje
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích na MZe zahájen v roce 1992 cizorodé látky kontaminanty a rizikové látky látky organické i anorganické povahy jsou přirozenou složkou potravního řetězce
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích Podává informace o stavu, dynamice, vzájemných vazbách zatížení jednotlivých složek agrárních, vodních a lesních ekosystémů
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích MZe zajišťuje monitoring: surovin a potravin krmiv a napájecí vody zemědělské půdy spadů na zemědělskou půdu povrchové vody (drobné vodní toky) vodních a lesních ekosystémů
Monitoring cizorodých látek v potravních řetězcích Organizace provádějící monitoring v zemědělství: SZPI, SVS ČR, ÚKZÚZ, Zemědělská vodohospodářská správa Ústav pro vodohospodářskou úpravu lesů Výzkumný ústav meliorací a ochrany půdy Výzkumný ústav rostlinný výroby Výzkumný ústav lesního hospodářství
Komunikace se spotřebiteli úzká komunikace MZe s nevládními organizacemi účast zástupců „spotřebitelů“ v koordinační skupině v pracovní skupině pro komunikaci se spotřebiteli
Pracovní skupina pro komunikaci se spotřebiteli je složená ze zástupců ministerstev, vědeckých výborů, spotřebitelských organizací ÚZPI koordinuje informační toky pro širokou veřejnost
Pracovní skupina pro komunikaci se spotřebiteli Cíle pracovní skupiny: informování a vzdělávání veřejnosti podpora vhodných výživových návyků spotřebitelů osvěta spotřebitele a propagace domácí produkce
Informační centrum bezpečnosti potravin www.bezpecnostpotravin.cz moduly Informační centrum Potravinářství Legislativa Zemědělství Ministerstvo zdravotnictví informuje Poradenství
INFOPULT z internetu e-mailem info@uzpi.cz zodpovídání dotazů pro širokou veřejnost – odpověď do tří dnů bezplatná služba přístupná: z internetu e-mailem info@uzpi.cz telefonicky 227 010 277 nebo 227 010 270 faxem 227 010 115 osobně
Výsledky průzkumu veřejného mínění (květen 2005) provedlo Centrum pro výzkum veřejného mínění AV ČR
Mají spotřebitelé dostatek informací o bezpečnosti potravin? (v %)
Obavy ze zdravotní závadnosti potravin (v %)
Sledování údajů, které jsou uvedeny na obalech potravin (v %)
Názory na změny v úrovni zdravotní nezávadnosti potravin na českém trhu po vstupu ČR do Evropské unie (v %)
Děkujeme za pozornost Kontakt: jitka.gotzova@mze.cz kamila.grulichova@mze.cz