Velcí spotřebitelé v ČR a výsledky spolupráce s IFIEC Europe Jelenovská 01/06 K.Šimeček.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Soulad připravované legislativy ČR s legislativou EU, další očekávaný vývoj Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. prosinec 2004
Advertisements

VY_32_INOVACE_ Tržní mechanismus.
První zkušenosti ze vstupu ČR do EÚ Dopady na energetiku a průmysl Pohled ERÚ konference AEM 14. a 15. září 2005 Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Předpokládaný vývoj české elektroenergetiky Pozice ERÚ seminář VSE 28. května 2007 – Praha Josef Fiřt - ERÚ.
Oprávněný zákazník na liberalizovaném trhu s elektřinou v ČR
Pravidla trhu s plynem v ČR - účastníci trhu s plynem Říčany, červen 2003 Pavel Dočekal, Transgas, a.s.
Podmínky podnikání v teplárenství a kogeneraci v ČR a v EU Ivo Slavotínek MVV Energie CZ s.r.o. Agora Flora, Chrudimská 2526/2a Praha 3.
XI. jarní konference energetických manažerů Problémy ČR v kontextu evropského trhu s energiemi (Bezpečnost a dostupnost dodávek energií v ČR a EU) Vliv.
Nezávislý výrobce na trhu s elektřinou v ČR a v EU. Problémy LDS Ing. Petr Matuszek Jelenovská
Říčany, 19. června 2003 Client Logo Copyright © Česká plynárenská unie 2003 Žádná část této prezentace nesmí být rozmnožována nebo kopírována bez výslovného.
Veřejné podniky a státní monopoly
MUDr. Martin Kuba ministr průmyslu a obchodu AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ POLITIKY STABILNÍ ELEKTŘINA ZA PŘIJATELNOU CENU AKTUALIZACE STÁTNÍ ENERGETICKÉ.
Názor velkých spotřebitelů na postup liberalizace trhu s elektrickou energií 09/ EGÚ Brno K.Šimeček.
Pozice průmyslových spotřebitelů v globální konkurenci, vývoj cen Karel Šimeček, Seminář SVSE 15/05/08.
 2007 Ministry of Industry and Trade, Energy Department Nová evropská energetická legislativa Cíle a opatření „energetického balíčku“ Ladislav Pazdera.
První zkušenosti s aplikací novely energetických zákonů a vyhlášek Role ERÚ v novelizované energetické legislativě seminář AEM , Brno Josef.
Hromadná kampaň (např.DUHA, aukce) Kontinuální obchodování
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Budoucnost české energetiky v Evropě Vliv směrnic č. 54 a 55/2003 ES na vývoj trhu s elektřinou a plynem v ČR a v Evropě seminář AEM 22. a 23. března 2006,
Ing. Dan Ťok, prezident ČPU Gas Business Breakfast Praha, 9. prosince 2005 Nová role České plynárenské unie na otevřeném trhu s plynem.
Plynárenství v evropském kontextu Situace na trhu s plynem ČR Možnosti odběratelů při výběru dodavatele Ing. Vladimír Štěpán, ENA s.r.o. 8. březen 2007.
Hospodářská soutěž a její vliv na konkurenceschopnost evropského/českého průmyslu.
EURO Gas Business Breakfast Plynárenství před a po otevření trhu z pohledu distributora plynu Ing. Josef Kastl President, Česká plynárenská unie Praha,
Vývoj trhu s elektřinou v Evropě z pohledu provozovatele přenosové soustavy Pavel Šolc, ČEPS, a.s.
1 NOVELIZACE ENERGETICKÉ LEGISLATIVY NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Spolehlivost dodávek a velcí spotřebitelé v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Jarní konference AEM Poděbrady 21. – 22. března 2007.
Pozice velkých spotřebitelů energií v roce 2005 Karel Šimeček,SVSE Konference AEM,09/05.
Dopady obchodování s povolenkami CO 2 na průmyslovou energetiku Ing. Bohuslav Bernátek Jarní konference AEM Poděbrady 22. –
1 Cenová úroveň roku 2006, očekávaný vývoj cen silové elektřiny v roce 2007, aktuality Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, 170.
Soutěžní právo.
1 Cenová úroveň roku 2005, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
Vývoj požadavků na obchodování s elektřinou Ing.Karel Šimeček Seminář SVSE 11/2003.
Daně na energie z pohledu velkého odběratele paliv a elektřiny Ing. Petr Matuszek Seminář AEM/SVSE – Spotřební daně na energie Praha 27. listopadu 2007.
Strategie činnosti na další období K.Šimeček,členská schůze SVSE.
Změna Státní energetické koncepce a priority České republiky k zajištění bezpečnosti zásobování elektřinou Ing. Tomáš H ü n e r náměstek ministra © 2008.
Pozice odběratelů elektřiny v ČR Seminář SVSE květen 07 K.Šimeček.
1 Brno, Ing. Petr Fajmon Dopady liberalizace a legislativních změn na JMP,a.s.
1 Cenová úroveň roku 2004, vývoj cen pro OZ Asociace Energetických Manažerů Partyzánská 7, Praha 7 Sdružení velkých spotřebitelů energie.
XXI. Seminář energetiků Regulace v energetice. Podpora OZE a její vliv na cenu elektřiny. Cenová rozhodnutí na r Seminář Teplárny Otrokovice, a.
Ekonomické dopady obchodování s povolenkami z pohledu provozovatele velké podnikové energetiky Ing. Petr Matuszek Seminář AEM Praha 23. listopadu 2006.
Liberalizace energetiky a její vliv na PRE
1 ENERGETICKÁ LEGISLATIVA NÁZOR VELKÝCH SPOTŘEBITELŮ Luděk Piskač – tajemník SVSE ;
Ing.K.Šimeček Stav otvírání trhu s energií v ČR z pohledu SVSE Září 2002.
PROBLÉMY ČESKÉHO TRHU S ENERGIEMI Martin Pecina Předseda Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
Lokální distribuční soustavy – nejdůležitější zásady
Stav otevření trhu a energetické legislativy v ČR z pohledu spotřebitelů a nezávislých výrobců Ing. Bohuslav Bernátek - ENERGETIKA TŘINEC, a. s. Ostrava.
Pozice průmyslových spotřebitelů elektřiny Podzimní konference AEM 9/2007 K.Šimeček předseda předsednictva SVSE.
Předpokládaná funkčnost trhu s elektřinou v roce 2005 Ing. Miroslav Marvan Asociace energetických manažerů Praha 14. dubna 2004.
ELEKTROENERGETIKA Z POHLEDU SOUTĚŽNÍHO ÚŘADU Robert Neruda ředitel Sekce hospodářské soutěže Úřad pro ochranu hospodářské soutěže.
10.listopadu 2003ČEA, Ing.Josef Bubeník Zákon o podpoře výroby elektřiny a tepelné energie z obnovitelných zdrojů energie.
Liberalizace trhu z elektřinou a plynem má být prostředkem k dosažení větší konkurenceschopnosti evropského průmyslu, ne cílem za který je často vydávána.
1 Cenová úroveň roku 2003, vývoj cen pro OZ 1. a 2. etapy otevírání trhu, problematika LDS – stručné shrnutí a úvod dalšího bloku Asociace Energetických.
Názor průmyslového spotřebitele na Státní energetickou politiku K.Šimeček - SVSE Seminář AEM,Poděbrady 3/2003.
Česká energetika ve sjednocené Evropě Vliv směrnic EU na energetickou legislativu ČR Konference AEM 10. a 11. září 2003 P r a h a Josef Fiřt Ministerstvo.
Komentář ERÚ k cenovým rozhodnutím, kterými se stanovují ceny plynu, tepla, elektřiny a souvisejících služeb seminář AEM , Praha Josef Fiřt.
Asociace energetických manažerů Brno, 20. září 2004 Energetický zákon ELEKTROENERGETIKA A TEPLÁRENSTVÍ Ladislav Havel © 2004 Ministerstvo průmyslu a obchodu.
Vliv nefunkční liberalizace trhu s energiemi na průmyslové spotřebitele Jarní konference AEM 03/06 K.Šimeček,SVSE.
NÁRODNÍ ALOKAČNÍ PLÁN, OBCHODOVÁNÍ SE SKLENÍKOVÝMI PLYNY, DOPADY ZÁKONA O INTEGROVANÉ PREVENCI NA PRŮMYSL Ing. Josef Bubeník Česká energetická agentura.
Pozice provozovatele LDS a obchodníka s energií při uplatnění na tuzemském a na evropském trhu Ing. Bohuslav Bernátek Praha
Novela Energetického zákona změny a zkušenosti v oblasti elektroenergetiky a teplárenství Brno Ing. Josef Snítilý © 2005 Ministerstvo průmyslu.
Pohled nezávislého výrobce na trh s elektřinou v ČR a EU Ing. Petr Matuszek Poděbrady
Hodnocení členství ČR v EU z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Konference AEM 2005 Praha 14. – 15. září 2005.
TRH (tržní mechanismus)
Fungování energetických trhů v EU a ČR Dopady chystaných změn energetických koncepcí na energetiku a její zákazníky 1. listopadu 2012 Ing. Jiří Bis.
Hodnocení energetických trhů z pohledu velké průmyslové energetiky Ing. Petr Matuszek Fungování energetických trhů v ČR a EU Praha 23. října 2006.
Úřad pro ochranu hospodářské soutěže1 Ing. Martin Pecina, MBA předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže Fungování energetických trhů v ČR a EU Budoucnost.
Dopady energetické politiky na provozovatele přenosové soustavy
Fungování energetických trhů v ČR a EU
Ing. Martin Pecina, MBA Předseda Úřadu pro ochranu hospodářské soutěže
Vývoj trhu s elektřinou v ČR versus působení velkých hráčů
Transkript prezentace:

Velcí spotřebitelé v ČR a výsledky spolupráce s IFIEC Europe Jelenovská 01/06 K.Šimeček

Charakteristika českých průmyslových spotřebitelů •Vyšší energetická náročnost daná strukturou, historickým vývojem technologií a nižší kapacitou výrobních jednotek.Růst cen energií je pro český průmysl citlivou záležitostí •V ceně elektřiny pro průmysl tvoří silová složka 73.5%, v ceně plynu představuje komodita 80% •Z dotazníku mezi členskými podniky plyne,že náklady na elektřinu představují 1- 8% tržeb,náklady na plyn 0,5 – 6% tržeb •Substituovat lze pouze plyn v tepelných procesech

Úroveň spolupráce SVSE a IFIEC EU •Výměna názorů – shoda na nefunkčnost evropského trhu s elektřinou a plynem •Zastupování při jednání s DG TREN a DG Competition •Předávání informací,vystupování zástupců na odborných konferencích •Celoevropský benchmark zatím nerealizován

Hlavní problémy trhu s energiemi •Dochází k prudkému růstu cen po konsolidaci energetických odvětví na otevřeném evropském trhu s elektřinou a plynem. •Trh s energiemi není zatím v Evropě funkční, velcí výrobci a dodavatelé se snaží držet dominantní postavení na národních trzích a prakticky si nekonkurují. Relevantní trh z hlediska antimonopolního zákona není evropský trh, ale příslušné národní trhy. •Velcí spotřebitelé se domnívají, že vlivem nedostatečného dohledu nad trhem s plynem a elektřinou zneužívají v České republice ČEZ a Transgas své dominance k vnucování svých nepřiměřených cen a obchodních podmínek. Ceny pro průmysl rostou přes deset procent ročně bez možnosti uplatnění množstevních slev či snížení za rovnoměrnost, což jsou výhody, které běžně čerpá evropská konkurence.

Hlavní problémy trhu s energiemi •Vláda podpořila dominantní postavení RWE a ČEZ privatizačním procesem (podmínky prodeje Transgas; sloučení ČEZ s 5-ti REAS), aniž by zajistila dostatečně nezávislé postavení a funkčnost regulátora dle směrnice EC 2003/54/EC a 2003/55/EC – viz výtka Mezinárodní energetické agentury. Řízení firmy ČEZ se státní majoritou není součástí SEK a dle chování a motivace managementu, řídích a kontrolních orgánů lze usuzovat, že strategie je zaměřena na krátkodobé politické a skupinové cíle – a to získat rychle velké finanční prostředky na úkor ostatního českého průmyslu. Domníváme se, že tímto chováním může umožnit vláda porušování zákona o ochraně hospodářské soutěže, tedy nezákonné chování, které může vyústit v množství soudních sporů s velkými finančními dopady na náhrady za neoprávněné obohacení.

Velcí spotřebitelé energií požadují •Trvalý dohled a posuzování přiměřených cen a obchodních podmínek nad primárními dodavateli elektřiny a plynu, kteří mají podíl na trhu v ČR vyšší než 40 %. V tomto smyslu posílit postavení nezávislých orgánů (ÚOHS a ERÚ) na úroveň soudní moci, s financováním nezávislým na státním rozpočtu. •Strategii řízení společnosti ČEZ zprůhlednit zařazením do SEK s možností kontroly Parlamentu či širší odbornou veřejností ze strany spotřeby.

Dále doporučujeme •Zajistit tzv. neutrální unbundling, tj. oddělení přenosu a distribuce od výroby a prodeje komodity až na úroveň oddělení vlastnictví. Distribuční společnost vyčlenit z ČEZ nerovnoměrným rozdělením se 100% státním podílem. Tuto společnost nedoporučujeme zatím privatizovat.

Návrhy IFIEC na řešení trhu s elektřinou –Omezení podílu na trhu pro výrobce s dominantním postavením (nad 20000MW,max 20% trhu), podobná pravidla na národních,relevantních trzích –Plné otevření elektrických sítí tj.úplné oddělení na úroveň „efektivní neutrality“ včetně oddělení vlastnictví –Integrace sítí založená na společné spolupráci včetně ustavení koordinátora celoevropské sítě –Zvyšování průhlednosti informací,zlepšování dohledu a řízení trhu s elektřinou.Zajistit prevenci zneužívání postavení na trhu a podněcovat hospodářskou soutěž

Dosavadní výsledky (hubené) •SVSE se poprvé zúčastnila dle dohody s ERU na práci komise pro regulované složky ceny •V návaznosti na šetření IEA je prosazováno posilování nezávislosti ERÚ •Ve spolupráci s IFIEC rozšířeno šetření DG Competition i na ČR.Její závěry budou rozhodující pro další postup SVSE •Na základě jednání tripartity ustanovena komise expertů na ceny energií při MPO

Postup v nákupu plynu •Pro rok 2005 nebylo možno organizovat výběr dodavatele – jediný nabízející •13 oprávněných zákazníků na doporučení SVSE odmítlo podepsat nové smlouvy pro nerovnoprávné podmínky a podalo podnět na ERÚ •SVSE v zastoupení 32 OZ zaslalo stížnost na ERÚ a na ÚOHS prošetření přiměřenosti cen •2 OZ a následně ERÚ podalo podnět na ÚOHS

Snahy IFIEC •Snaha oddělit vývoj cen plynu od cen nafty a topných olejů •Důsledný unbundling prodeje od přenosu a distribuce až na úroveň oddělení vlastnictví – povinný odprodej •Zavedení maximální ceny v ČR použito jako case study

Výsledky šetření EK v sektorech elektřiny a plynu •Trhy elektřiny a plynu jsou vysoce koncentrované, bývalé státní monopoly si na většině národních trhů udržují dominantní postavení. •Oddělení přenosové soustavy od dodávek není ve většině zemí úplné a funkční – trhy jsou pro nově příchozí vertikálně uzavřeny, zejména tím, že bývalé monopoly podepsaly dlouhodobé kontrakty a jako vlastníci sítí často upřednostňují spřízněné“ obchodníky s plynem a elektřinou.

Výsledky šetření EK v sektorech elektřiny a plynu •Národní trhy s plynem a elektřinou zůstávají dosud ve velké míře odděleny jeden od druhého, přes-hraniční obchod netvoří reálnou konkurenci. •Účastníkům trhu chybějí nezbytné informace, což podvazuje nezávislé obchodní aktivity. •Ceny dosud neurčuje volná soutěž, tj. hra nabídky a poptávky – zejména u plynu je 86 % objemu obchodováno za ceny odvozené od cen ropy.

Předběžné závěry DG Competition •Komise chce všemi nástroji soutěžního práva prosazovat efektivní konkurenci na obou trzích. •Spojení velkých hráčů v energetice budou napříště zřejmě posuzována přímo Evropskou komisí i v případě, kdy více než 2/3 obratů spojujících se společností bude realizována na jednom národním trhu. Nové kolo debaty o ex- ante regulaci v energetice se rozeběhne v roce „Bezpečnost dodávek“ již nebude pro Komisi zaklínadlem, které by ospravedlňovalo chování tradičních energetických gigantů.

Závěr •Trh s energií se zatím v EU nepodařilo libera- lizovat ani ve smyslu chování dodavatelů,ani ve stavu a rozvoji potřebné infrastruktury. •Proti vzniku celoevropské konkurence na straně nabídky energií působí i obrovská lobbyistická síla energetických firem na vlády a politiky jednotlivých zemí,proti které je potřeba vytvořit protiváhu angažovaností v oborových svazech a zájmových, profesních sdruženích v ČR i EU •Do doby vytvoření konkurenčního prostředí je nezbytná ochrana spotřebitelů proti dominanci