Metoda konečných prvků

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Prutové těleso, výsledné vnitřní účinky prutů
Advertisements

Téma 5 Metody řešení desek, metoda sítí.
Vymezení předmětu pružnost a pevnost
Mechanické vlastnosti materiálů.
Mechanika s Inventorem
Notace napětí 2. ZÁKLADNÍ POJMY A VZTAHY Symetrie tenzoru,
Obecná deformační metoda
Téma 8, Nelineární chování materiálů, podmínky plasticity.
Téma 2 Rovinný problém, stěnová rovnice.
Téma 3 Metody řešení stěn, metoda sítí.
Téma 7, modely podloží Úvod Winklerův model podloží
Téma 3 ODM, analýza prutové soustavy, řešení nosníků
Obecná deformační metoda
Nelineární projevy mechanických konstrukcí Petr Frantík Ú STAV STAVEBNÍ MECHANIKY F AKULTA STAVEBNÍ V YSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V B RNĚ školitelé: Zbyněk Keršner.
Mechanika s Inventorem
Plošné konstrukce, nosné stěny
Obecné vlastností pružného materiálu a pružného tělesa
ANALÝZA KONSTRUKCÍ 6. přednáška.
Fyzika kondenzovaného stavu
ANALÝZA KONSTRUKCÍ 7. přednáška.
Princip a možnosti matematického modelování
Příklad.
TYPY MODELŮ FYZIKÁLNÍ MATEMATICKÉ ANALYTICKÉ NUMERICKÉ.
DEFORMACE PEVNÉHO TĚLESA
METODA KONEČNÝCH PRVKŮ
STABILITA NÁSYPOVÝCH TĚLES
Prostý ohyb Radek Vlach
Statika nosných konstrukcí
Stísněná plastická deformace
M. Havelková, H. Chmelíčková, H. Šebestová
Různé druhy spojů a spojovací součásti
GEOTECHNICKÝ MONITORING Eva Hrubešová, katedra geotechniky a podzemního stavitelství FAST VŠB TU Ostrava.
Prvek tělesa a vnitřní síly
Závěrečná zkouška P&P I Radek Vlach Ústav mechaniky těles,mechatroniky a biomechaniky FSI VUT Brno Tel.:
Volné kroucení masivních prutů
Téma 7, ODM, prostorové a příčně zatížené prutové konstrukce
Jana Cibulková Obor Matematické modelování v technice
Odvození matice tuhosti izoparametrického trojúhelníkového prvku
Typy deformace Elastická deformace – vratná deformace, kdy po zániku deformačního napětí nabývá deformovaný vzorek materiálu původních rozměrů Anelastická.
Strojírenství Strojírenská technologie Statická zkouška tahem (ST 33)
ANALÝZA KONSTRUKCÍ 8. přednáška.
ANALÝZA KONSTRUKCÍ 2. přednáška.
Prut v pružnosti a pevnosti
Mechanické vlastnosti dřeva
Prostý tah a tlak Radek Vlach
MKP 1 – Podklady do cvičení
DETERMINUJÍCÍ FAKTORY STABILITNÍ ANALÝZY
Prostý krut Radek Vlach
METODA ODDĚLENÝCH ELEMENTŮ (DISTINCT ELEMENT METHODS-DEM) Autor metody – Peter Cundall(1971): horninové prostředí je modelováno systémem tuhých bloků a.
Další úlohy pružnosti a pevnosti.
Výpočet přetvoření staticky určitých prutových konstrukcí
Modelování a výpočty MKP
Technická mechanika Pružnost a pevnost Prostý smyk, Hookův zákon pro smyk, pevnostní a deformační rovnice, dovolené napětí ve smyku, stříhání materiálu.
Konference Modelování v mechanice Ostrava,
Aproximace parciálních diferenciálních rovnic – Galerkinova metoda
Řešení příhradových konstrukcí
Kmitání mechanických soustav I. část - úvod
Téma 12, modely podloží Úvod Winklerův model podloží
Obecná deformační metoda Řešení nosníků - závěr. Analýza prutové soustavy Matice tuhosti K (opakování) Zatěžovací vektor F Řešení soustavy rovnic.
Téma 6 ODM, příhradové konstrukce
Fyzika kondenzovaného stavu
Fyzika kondenzovaného stavu
Priklad 2.
Mechanika kontinua – Hookův zákon
Analýza napjatosti tupých rohů
Obecná deformační metoda
Rovinné nosníkové soustavy II
Plastická deformace a pevnost
Modelování deskových konstrukcí v softwarových produktech
Stabilita a vzpěrná pevnost prutů
Transkript prezentace:

Metoda konečných prvků Mezi moderními metodami napěťově-deformační analýzy dnes jednoznačně dominuje metoda konečných prvků (dále jen MKP), používaná i v jiných oblastech inženýrských výpočtů (vedení tepla, proudění kapalin, elektřina a magnetismus). V oblasti mechaniky těles MKP umožňuje řešit tyto základní typy úloh: Deformačně-napěťová analýza při statickém, cyklickém i dynamickém zatěžování, včetně nejrůznějších nelineárních úloh. Vlastní i vynucené kmitání soustav s tlumením i bez tlumení Kontaktní úloha pružnosti (rozložení stykového tlaku) Stabilitní problémy (ztráta tvarové stability konstrukcí) Analýza stacionárního i nestacionárního vedení tepla a určení teplotní napjatosti (včetně zbytkové).

Funkcionál MKP je založena na zcela jiném principu než analytické metody pružnosti. Zatímco analytické metody jsou založeny na diferenciálním a integrálním počtu, MKP je založena na obecně méně známém počtu variačním, hledá minimum nějakého funkcionálu. Vysvětlení pojmu: Funkce – zobrazení mezi množinami čísel. Je to tedy matematický termín pro pravidlo, kterým jednoznačně přiřadíme nějaké číselné hodnotě (z definičního oboru funkce) jinou číselnou hodnotu (z oboru funkčních hodnot). Funkcionál – zobrazení z množiny funkcí do množiny čísel. Je to tedy pravidlo, podle něhož přiřadíme funkci na jejím definičním oboru (nebo jeho části) nějakou číselnou hodnotu. Příkladem je určitý integrál funkce.

Věta o minimu kvadratického funkcionálu. Ze všech přípustných posuvů (tj. těch, které vyhovují okrajovým podmínkám úlohy, při splnění geometrických a fyzikálních rovnic) se při přechodu do blízkého zatěžovacího stavu (změna posuvů u o variaci δu) realizují takové posuvy, které minimalizují kvadratický funkcionál ΠL. Tento funkcionál (zvaný Lagrangeův potenciál) představuje celkovou potenciální energii tělesa a příslušné posuvy, přetvoření a napětí, které ho minimalizují, jsou hledanými funkcemi pružnosti. Věta se také nazývá Lagrangeův variační princip. Lagrangeův potenciál je dán vztahem ΠL = W – P kde W je celková energie napjatosti tělesa P je celková potenciální energie vnějších sil

Základní termíny MKP Prvek (konečný – finite element) Uzel (node) Bázová funkce Tvarová funkce Diskretizace Hustota sítě Matice posuvů tuhosti bázových funkcí Konvergence Procentuální energetická chyba Izoparametrický prvek

Řešení koncentrace napětí ve vrubu Typ prvku Hustota sítě vypočtené max. napětí [MPa] lineární – čtyřuzlový hrubá 1,28 jemná 1,67 kvadratický – osmiuzlový 1,59 kvadratický - osmiuzlový

Rozložení napětí v nebezpečném průřezu ve vrubu

Přehled základních typů prvků Rozlišujeme podle toho, na jakých předpokladech je prvek založen (prutové předpoklady, rotační symetrie, Kirchhoffovy desky aj.), resp. pro jakou problematiku je navržen. 2D prvky (rovinné, resp. rot. symetrické) 3D prvky (prostorové) prutové prvky (pouze pro tah-tlak nebo i pro ohyb, příp. krut) skořepinové prvky deskostěnové prvky speciální prvky (kontaktní, trhlinové, se speciálními konstitutivními vztahy apod.)

Typy prvků – jednorozměrné Příhradový prvek (prutový, namáhaný jen na tah-tlak) Nosníkový prvek (prutový, namáhaný na ohyb, příp. smyk) Rámový (prutový, namáhaný na tah-tlak, ohyb, v prostoru i na krut)

Typy prvků – dvourozměrné Stěnové (membránové) prvky Trojúhelník lineární Trojúhelník kvadratický Čtyřúhelník bilineární Čtyřúhelník izoparametrický Deskový prvek Skořepinový prvek (obecná skořepina, membránové i ohybové namáhání)

Typy prvků – trojrozměrné Tělesové) prvky (obecná prostorová napjatost) Čtyřstěn lineární Pětistěn lineární Šestistěn osmiuzlový – lineární Šestistěn dvacetiuzlový – kvadratický, izoparametrický

Základní typy konstitutivních vztahů v MKP lineárně elastické anizotropní (elastické parametry jsou směrově závislé, příkladem jsou monokrystaly, dřevo, vláknové kompozity nebo vrstvené materiály) pružně plastické (ocel po překročení meze kluzu) s různým charakterem chování nad mezí kluzu (ideálně pružně plastický materiál, různé typy zpevnění), nelineárně elastické (deformace jsou vratné, ale nelineárně závislé na napětí), hyperelastické (vykazující pružné deformace řádu desítek až stovek procent, rovněž nelineární), viskoelastické (deformace je i časově závislá, vykazují tečení, resp. relaxaci napětí), viskoplastické (jejich plastická deformace je časově závislá) atd.

Příklad nelineární úlohy konečnoprvková síť v plastovém ochranném krytu

Příklad řešení nelineární úlohy