Veřejné zakázky Smlouva o dílo

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ZMĚNY ZÁKONA O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH
Advertisements

NEJČASTĚJŠÍ POCHYBENÍ ZADAVATELE při zadávání veřejných zakázek
Zákon o veřejných zakázkách: problémové okruhy
Dohled nad zadáváním veřejných zakázek v České republice
Co je důležité znát pro realizaci projektu?
Organizace a řízení výstavbových projektů v praxi
Úspěšné podání nabídky a obrana při vyloučení zadavatelem
Postupy pro zadávání zakázek při pořizování zboží, služeb či stavebních prací z prostředků finanční podpory OP VK.
Zákon o veřejných zakázkách
Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Liberec, 19. května 2008.
Individuální projekt Pardubického kraje na sociální služby.
Otevírání trhu s elektřinou jak vybrat dodavatele
Možnosti kontroly veřejných zakázek Oživení, o. s.
Realizace projektu - ČR Centrum pro regionální rozvoj.
Společně Měníme a Rozvíjíme Venkov – SMARV PRV ČR III /005/3310a/672/
1. Poskytování informací komunikace mezi uchazečem a zadavatelem Dobrá praxe = Otevřenost 2 kvalita & množství forma a způsob uveřejňování a poskytování.
1 NOVÝ ZÁKON O VEŘEJNÝCH ZAKÁZKÁCH 40/2004 Sb., o veřejných zakázkách účinnost: prováděcí vyhlášky: 239/2004 Sb. - zadávací dok. stavby 240/2004.
ZÁKON 139/2006 O koncesních smlouvách a koncesních řízeních (koncesní zákon)
1 Moderní učitel CZ.1.07/1.3.00/ Vdělávání v oblasti veřejných zakázek dle postupu uvedeného v Příručce pro příjemce Ing. Jan Weigel, lektor VŘ.
Smluvní výtahy ve výstavbě Poptávka, nabídka, smlouva o dílo, plnění
PRÁVNÍ ÚPRAVA PODLE ZÁKONA Č. 40/2004 Sb. V ÚPLNÉM ZNĚNÍ
Zadávací dokumentace Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
ŘÍZENÍ STAVEBNÍHO DÍLA I Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Veřejné zakázky města nově od 2016 MĚSTO V PROMĚNÁCH ČASU A MYŠLENÍ LIDÍ 5. konference Platformy městských architektů a Společnosti Petra Parléře, o.p.s.
Způsob financování sociálních služeb v rámci projektu „Služby sociální prevence v Olomouckém kraji“ Ing. Pavel Poles Odbor strategického rozvoje kraje.
Novela zákona o veřejných zakázkách Porada s ekonomy neškolských příspěvkových organizací Jihomoravského kraje Mgr. Michal Lipovský.
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP Závazné postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR JUDr. Jana Nedvědická Odbor práva veřejných zakázek a koncesí MMR ČR Zákon o veřejných zakázkách – možnosti společensky.
PROVÁDĚCÍ PŘEDPISY transparentní novela zákona Vlastimil Fidler 1.
Pravidla pro zadávání zakázek v IOP a OP LZZ zvláštní část Závazná postupy pro zadávání veřejných zakázek spolufinancovaných ze zdrojů.
SETKÁNÍ ZÁSTUPCŮ STATUTÁRNÍHO MĚSTA PŘEROVA SE ZÁSTUPCI PODNIKATELSKÉ VEŘEJNOSTI „NOVELA ZÁKONA č. 137/2006 Sb. o veřejných zakázkách “ Odbor: Vnitřní.
MINISTERSTVO PRO MÍSTNÍ ROZVOJ ČR Mgr. Jan Sixta Veřejné zakázky od 1.dubna 2012 zásadní změna k lepšímu?
„Přírodovědné a technické vzdělávání Ústeckého kraje“ CZ.1.07/1.1.00/ Nejčastější chyby při zadávání veřejných zakázek z OPVK
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ a IOP Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek ( Příloha OM OP LZZ D9) Závazné postupy pro.
Pravidla pro zadávání veřejných zakázek pro přímo řízené organizace na MZ ČR Ing. Mgr. Zdeňka Zatloukalová.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Nejčastější chyby v zadávací dokumentaci Podporujeme Vaši budoucnost Seminář pro příjemce ve výzvě č. 89 OP LZZ, Praha – Hotel.
Postup při zadávání VZ - Příspěvkové organizace Kompetence k rozhodování o nákupu věcí, služeb a stavebních prací Rozsah Číslo usnesení Rady ÚK z
ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OP VK Seminář pro příjemce 10. ledna 2012.
PROBLÉMOVÁ MÍSTA PŘI ZADÁVÁNÍ VEŘEJNÝCH ZAKÁZEK V RÁMCI OP VK 15. prosince 2011.
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část Zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách Metodický pokyn pro zadávání veřejných zakázek (Příloha.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Veřejné zakázky.
Seminář pro žadatele k 5. výzvě IROP „ VYSOCE SPECIALIZOVANÁ PÉČE V OBLASTECH ONKOGYNEKOLOGIE A PERINATOLOGIE " Ing. Oldřich Hnátek Zadávání a kontrola.
Seminář pro žadatele k 25. výzvě IROP „KNIHOVNY"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zákon 417/2009 Sb. Mgr. Pavel Herman.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost Věcná část
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Oblast intervence 3.2 Integrovaného operačního programu
Novelizace Zákon č. 417/2009 Sb. a č. 179/2010 Sb. a další novelizace
Veřejné zakázky vybrané kapitoly
Seminář pro žadatele k 21. výzvě IROP „MUZEA"
Seminář pro žadatele k 29. výzvě IROP „Rozvoj sociálních služeb"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Seminář pro žadatele k 72. výzvě IROP „Cyklodoprava II"
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Veřejné zakázky Robert Páleník
Nejčastější chyby v zadávací dokumentaci
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Přednáška č. 10 Hodnocení veřejných zakázek - druhá část
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ zvláštní část
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Pravidla pro zadávání zakázek v OP LZZ
Stavební zakázka.
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Zadávání a kontrola veřejných zakázek
Výzva č. 3 MAS Nad Prahou – IROP – Místa setkávání a řešení krizí
Transkript prezentace:

Veřejné zakázky Smlouva o dílo Obsah: Veřejné zakázky Smlouva o dílo

Veřejné zakázky Zákon o veřejných zakázkách č. 40/2004 Povinné pro osoby hospodařící s financemi ze státního rozpočtu: Veřejní zadavatelé Subjekty min. 50% financovány veřejnými zadavateli

Veřejní zadavatelé: Česká republika Státní příspěvkové organizace Územní samosprávní celky Fond národního majetku Česká národní banka Český rozhlas Česká televize a další

Veřejná zakázka = zakázka na dodávky, služby nebo stavební práce cena > 2 000 000,-Kč Veřejná zakázka na stavební práce: Provedení nové stavby nebo změn dokončené stavby Provedení udržovací práce na stavbě Odstranění stávající stavby Provedení montážních prací Projektová a inženýrská činnost

Hranice pro nad a podlimitní zakázky Zakázka Zadavatel Nad/Podlimitní Dodávky a služby ČR, státní příspěvkové org. 130 000,- EUR Územní samosprávy a ostatní státní org. 200 000,-EUR Vodní hosp., energetika a doprava 400 000,- EUR Oblast telekomunikace 600 000,-EUR Stavební práce Všichni 5 000 000,-EUR

Veřejné zakázky dodávané po částech: Pokud je celé dílo nadlimitní, lze jednotlivé části zadat jako podlimitní pokud jejich součet nepřekročí 20% celkové ceny produktu nebo pokud cena jednotlivých částí je nižší než 1 000 000,-EUR u staveb. prací a 80 000EUR u služeb. Σ podlimitní < 20 % Celého díla → zadává se jako podlimitní Část 1 - podlimitní Část 2 - podlimitní Dílo - nadlimitní Část 3 - podlimitní < 1 mil (800 tis.) EUR Část 4 - podlimitní Část 5 - podlimitní

Zadávací řízení Pro podlimitní i nadlimitní zakázky Druhy: Otevřené zadávací řízení – nabídku může podat kdokoliv Užší zadávací řízení – ze zájemců vybrána užší skupina pro podání nabídek Jednací řízení s uveřejněním – nabídku podávají pouze vybraní zájemci a poté vybráni k jednání, zvláštní případy Jednací řízení bez uveřejnění – výzva přímo jednoho nebo více dodavatelů

Jednací řízení s uveřejněním Použití pouze když V Otevřeném nebo Užším řízení pouze neúplné nabídky Nelze stanovit celkovou cenu předmětu Řízení pro účely výzkumu a vývoje (bez zisku)

Jednací řízení bez uveřejnění Použití pouze když: V Otevřeném nebo Užším řízení nebyli podány nabídky Může splnit pouze určitý dodavatel Krizová situace Řízení pro účely výzkumu a vývoje (bez zisku) Dodatečná zakázka Stejný druh zakázky jako byla již dříve smluvena Zakázka o pozemních komunikací s cenou < 30 000 000,-Kč (stavby) nebo 4 000 000,-Kč (služby)

Předběžné oznámení Na počátku kalendářního roku (do 30 dnů po schválení rozpočtu) Oznamují se velké plánované projekty: Zakázka Min. cena všech zakázek Obsah oznámení Dodávky 750 000,- EUR Celkové množství zboží Služby Celková odhad. cena Stavební práce 5 000 000,-EUR Druh, rozsah, termín plánovan. oznámení Formulář PO (www.centralniadresa.cz)

Kvalifikace dodavatelů Podmínky vyhlášeny v oznámení zadávacího řízení Splnění kvalifikace: Prokázání základních kvalifikačních předpokladů Prokázání finanční, ekonomické a technické způsobilosti a jakosti Výpis z obchodního rejstříku (starý max. 90 dní) Prokázání odborné způsobilosti

Osvědčení certifikačního orgánu o splnění kritérií národního kvalifikačního a klasifikačního systému stavebních dodavatelů Lze použít pro prokázání klasifikace Lze použít pro prokázání klasifikace Seznam kvalifikovaných dodavatelů Vede Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Zápis dodavatelů splňujících kvalifikaci Veřejně přístupný

Základní kvalifikační kritéria Nesmí být v likvidaci Nesmí být na něj v posledních 3 letech prohlášen konkurz Nesmí mít daňové nedoplatky Nesmí být odsouzen v souvislosti s předmětem podnikání Nesmí mít nedoplatek na pojistném (zdravotní, socilání, zaměstnanost)

Prokázání základních kvalifikačních kritérií: Prohlášením Výpisem z rejstříku trestů (max. starý 6 měsíců)

Prokázání finanční a ekonomické způsobilosti Vyjádření banky Účetní závěrkou včetně zprávy auditora Výkazem celkového obratu Doklad o pojištění odpovědnosti za škodu

Prokázání technické způsobilosti Osvědčení o vzdělání a profesní kvalifikaci Seznam nejvýznamnějších stavebních prací za posledních 5 let Přehled provozních a technických zařízení Přehled techniků a technických útvarů Přehled průměrného ročního počtu zaměstnanců

Výpis ze Seznamu kvalifikovaných dodavatelů Lze použít pro prokázání technické způsobilosti

Prokázání jakosti a ochrany životního prostředí Certifikátem systému řízení jakosti podle českých technických norem Podobným certifikátem vydaným v členském státě Evropské unie

Zahájení zadávacího řízení Otevřené řízení oznámení neomezenému počtu dodavatelů výzva k podání nabídek Užší řízení výzva k podání žádosti o účast (+doklady o splnění kvalifikace) lhůta pro podání žádosti min. 37 dnů nabídky do 2.kola podává 5 – 20 dodavatelů

Zahájení zadávacího řízení Jednací řízení s uveřejněním oznámení neomezenému počtu dodavatelů výzva k podání žádosti o účast lhůta pro podání žádosti min. 37 dnů k jednání (2.kolo) min. 3 zájemci Používá se formulář ZV (www.centralniadresa.cz) Jednací řízení bez uveřejnění písemné oslovení omezeného počtu dodavatelů výzva k jednání

Výzva k podání nabídky Pouze v užším řízení a v jednacím řízení s uveřejněním (= výzva pro 2. kolo) Výzva obsahuje: - kde, kdy a za kolik získám dokumentací - lhůtu pro podání nabídek - kritéria hodnocení a jejich váhy

Jistota Do 3% předpokládané ceny zakázky Uvolní se do 7 dnů po oznámení výsledků U vítězného dodavatele se uvolní do 7 dnů po uzavření smlouvy

Zadávací dokumentace Požadavky a podmínky pro zpracování nabídky Projektová dokumentace Výkaz výměr (soupis prací a dodávek)

Zadávací dokumentace Technická specifikace - odkazy na české nebo evropské normy, - veřejné specifikace a - technická osvědčení Obchodní podmínky, způsob zpracování nabídkové ceny a platební podmínky

Podání nabídky Písemně v uzavřené obálce Na obálce přesný název veřejné zakázky a adresa uchazeče Lze elektronicky s elektronickým podpisem Po doručení – pořadové číslo, datum a čas doručení, údaje o odesílateli

Lhůty pro podání nabídek Velikost zakázky Druh řízení Lhůta nadlimitní Otevřené řízení 22 dnů Užší řízení nebo jednání s uveřejněním 26 dnů podlimitní 36 dnů 20 dnů

Kritéria pro zadání veřejné zakázky: Ekonomická výhodnost nabídky - dílčí kritéria + váhy % - např.: nabídková cena, provozní náklady, údržba, vlastnosti předmětu(technické,jakostní, ekologické, funkční) Nejnižší nabídková cena

Hodnocení nabídek Hodnotící komise: min. 5 členů min. 1/3 odborníků vždy přítomen zadavatel U velkých zakázek 7 nebo 9 členů přítomen zástupce ministerstva

Otevírání obálek Termín je stanoven v oznámení zadávacího řízení (do 30 dnů po podání nabídek) Kontroluje se: Jazyk Podpis oprávněné osoby Obsahová úplnost

Otevírání obálek Posouzení nabídek Zveřejňuje se: Identifikační údaje uchazeče Nabídková cena Zda nabídka splňuje základní požadavky Posouzení nabídek Posuzuje se: Naplnění kritérií Cena – extrémní výkyvy je požadováno vysvětlit do 7 dnů Množství

Hodnocení nabídek Dle ekonomické výhodnosti např.: body 1 – 10 Kritéria Váhy F1 F2 F3 Výsledné pořadí Cena 50 5 9 8 Záruky 30 6 3 Reference 20 10 7 Celkem 530 760 630 Dle nejnižší nabídkové ceny

Zpráva o posouzení a hodnocení nabídek Formulář „ Zpráva o posouzení a hodnocení nabídek“ Obsahuje: Seznam posuzovaných nabídek Seznam vyřazených nabídek včetně důvodu vyřazení Postup hodnocení Výsledek hodnocení Informace o členech hodnotící komise

Ukončení zadávacího řízení Zadavatel musí zadat zakázku nejvýhodnějšímu dodavateli. Písemná informace všem soutěžícím 15 dnů lhůta pro námitky Smlouva uzavřena od 15. do 30. dne Uveřejnění výsledků – formulář VY Velikost zakázky Lhůta uveřejnění Nadlimitní Do 48 dnů od podepsání smlouvy Podlimitní Do 30 dnů od podepsání smlouvy

Ukončení zadávacího řízení Jednací řízení bez uveřejnění: Formulář IL Do 15 dnů od uzav. smlouvy informace ministerstvu Písemná zpráva zadavatele - obsah: Předmět a celková cena veřejné zakázky Údaje o hodnocených uchazečích + pořadí Údaje o vyloučených uchazečích + důvod Údaje o vítězném uchazeči + proč vybrán Podmínky použití jednacího řízení s/bez uveřejnění Jak vybíráni uchazeči do 2. kola

Informační systém Správce – Ministerstvo pro místní rozvoj: Uveřejňuje informace o veřejných zakázkách na centrální adrese (www.centralniadresa.cz) Statistické hodnocení pro Evropskou komisi Zadavatel povinen uveřejnění na centrální adrese (u nadlimitních i v Ústředním věstníku EU)

Námitky Do 15 dnů od oznámení výsledků soutěže → zadavateli Do 10 dnů ode dne obdržení reakce zadavatele → orgánu dohledu „Návrh na přezkoumání řízení“ zpoplatňováno ! Orgán dohledu – Úřad pro ochranu hospodářské soutěže → Řízení o přezkoumání úkonů zadavatele

2. Smlouva o dílo Zákon č. 513/1991 - obchodní zákoník, občanský zákoník Závazek zhotovitele provést dílo Závazek objednatele zaplatit a převzít dílo Dílo = zhotovení, montáž, údržba, oprava nebo úprava stavby

Dodavatelské systémy Míra pravomocí, odpovědnosti, starostí, rizik investora x nároky na kvalitu smluv Hlavní dodavatel projektu + hlavní dodavatel stavby (2 smlouvy) Investor Hl. dodavatel poddodavatelé Projektant

Dodavatelské systémy 2. Vyšší dodavatel (více smlouvy) Investor Projektant dodavatel

Dodavatelské systémy 3. Přímí dodavatelé (desítky smluv) Investor poddodavatelé Přímý dodavatel Projektant Přímý dodavatel

Dodavatelské systémy 4. Jediný dodavatel (1 smlouva) Investor poddodavatelé Projektant

Smlouva o dílo požadavky na stavební podnik Provede výkon, dodrží technické a ekonomické podmínky Dodrží sjednanou cenu, kvalitu a časový plán Ručení Odstranění vad Další podmínky smlouvy Sankce

Obsah smlouvy o dílo Smluvní strany: Předmět plnění, jakost Objednatel, Zhotovitel – název, sídlo, odpovědné osoby, IČO, bankovní spojení Předmět plnění, jakost Zhotovitel provede na svůj náklad a nebezpečí Dle projektové dokumentace a norem Objednatel převezme a zaplatí

Obsah smlouvy o dílo Čas plnění Cena Zahájení Doba plnění Prodloužení o vícepráce Cena Cena bez DPH, DPH, cena s DPH Rozpočet Ocenění víceprací Zohlednění změny vstupů o více jak 5%

Obsah smlouvy o dílo Odpovědnost za škodu Spolupůsobení objednatele Zhotovitel je vlastníkem nebo Objednatel je vlastníkem nebo Objednatel je vlastníkem a zhotovitel zodpovídá nebo Postupný přechod ze zhotovitele na objednatele Spolupůsobení objednatele Objednatel předá projekt, rozpočet, územní rozhodnutí, stavební povolení, geolog. průzkum, staveniště

Obsah smlouvy o dílo Stavební deník Přerušení prací Povinnost vést Časový postup prací a jakost Použitý materiál Doklady Uchování 10 let Přerušení prací Objednatel neplatí Prodlužuje se lhůta výstavby

Obsah smlouvy o dílo Věci potřebné k provedení díla Provádění kontrol Zabezpečuje a zodpovídá zhotovitel I. Jakostní třída – doklady Provádění kontrol Zhotovitel – zkoušky, revize Výzva objednatele k účasti na zkouškách, kontrole zakrytých kcí apod. Kontrolní dny

Obsah smlouvy o dílo Staveniště Předání a převzetí díla Zhotovitel - zařízení staveniště a deponie Zhotovitel označí a oplotí Zhotovitel – zdroj vody a energii, zábory Zhotovitel – bezpečnost, znečištění Předání a převzetí díla Zhotovitel vyzve objednatele Zkoušky, zápis, vady Předání projektové dok., dokladů, záručních listů apod.

Obsah smlouvy o dílo Vyklizení staveniště Platební podmínky Lhůta Záloha Fakturace, soupisy prací, lhůty splatnosti Konečná faktura

Obsah smlouvy o dílo Smluvní pokuty Výše (Kč, %) Prodlení termínu stavby Prodlení termínu platby Prodlení předání staveniště Neodstranění vad a nedodělků Nevyklizení staveniště

Obsah smlouvy o dílo Záruky Porušení smlouvy Vyšší moc Lhůta (36 měsíců) Na jakost dle smlouvy a norem Porušení smlouvy Vyšší moc Ostatní ujednání

Děkuji za pozornost