Přístupnost jako komplexní problematika eGovernmentu Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Přístupné dokumenty veřejné správy Moderní dokument s moderními vlastnostmi pro moderní veřejnou správu.
Advertisements

Přístupnost informací na webech Prezentace na seminář Parádní web Michal Rada, MVČR.
Spisová služba – páteřní systém eGovernmentu v úřadu
Spisová služba pro organizace zřízené Olomouckým krajem
PŘÍSTUPNOST DOKUMENTŮ Michal Rada. Na co se můžete těšit? 1.Něco k datovým schránkám 2.A teď k dokumentům 3.Přístupnost dokumentů 4.Sedm zásad pro přístupnost.
Přístupnost informací Michal Rada Seminář Podvýboru ISVS v PSP
Podívejme se nejen na mobilní bezpečnost v širším kontextu Michal Rada Iniciativa Informatiky pro Občany.
Metodické a produktové řešení požadavků zákona 300/2008 Sb.
Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál.
Czech POINT Pohodlná komunikace.
Statutární město Karlovy Vary
Přístupné dokumenty veřejné správy Moderní dokument s moderními vlastnostmi pro moderní veřejnou správu
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 20.
EGovernement a projekt Datové schránky Registry orgánů státní moci CzechPoint Projekt Datové schránky Další komponenty Portál veřejné správy Elektronický.
Veřejná správa bez bariér – služba všem občanům Michal Rada (Iniciativa informatiky pro občana)
Komplexní péče o dokumenty Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany Prezentace pro konferenci Data & Dokumenty 2010.
Legislativa a dokumenty Informační systémy ve státní správě a samosprávě.
Analýza dopadu zákona č. 300/2008 Sb. do území JUDr. Kateřina Černá Ing. Václav Koudele.
3. přednáška, Informační systémy veřejné správy (ISVS) Situace v ČR Úvod do eGovernmentu Výběrová přednáška.
Moderní eGovernment, moderní dokument, moderní bezpečnost Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany.
Hodnocení přístupnosti soutěžních webů aneb proč se vyplatí myslet na přístupnost webů veřejné správy RNDr. Hana Bubeníčková, Mgr. Radek Pavlíček, duben.
Seznam.gov.cz Seznam fyzických osob, podnikajících fyzických osob, právnických osob a orgánů veřejné moci, které mají zřízenu a zpřístupněnu datovou schránku.
Datové schránky a autorizovaná konverze dokumentů Zákon č.300/2008 Sb
Absolventská práce 2002 Aplikace XML rozhraní v prostředí krajského úřadu Autor : Marek Cop Vedoucí : Ing. Petr Pavlinec 2002.
Vaše jistota na trhu IT Důvěryhodné ukládání elektronických dokumentů (legislativní pohled) David Zimandl, ICZ a.s Brno.
Vzdělávání v oblasti základní registrů a dalších kmenových projektů eGovernmentu Mgr. Monika Pálková, odbor veřejné správy a eGovernmentu MV ČR.
Návrh zákona o elektronických úkonech, osobních číslech a autorizované konverzi dokumentů Zdeněk Zajíček náměstek ministra vnitra Vladimír Smejkal Legislativní.
Vaše jistota na trhu IT INTEROPERABILITA V PRAXI Josef Sedláček, ICZ a.s. 08/03/2007, Praha.
Principy SPIS pro legislativu eGovernmentu Aleš Kučera – NOVELL eGovernment Expert Forum , ISSS, Hradec Králové.
Portál veřejné správy © 2002 IBM Corporation ISSS 2003 ePUSA – elektronický portál územních samospráv Krajský úřad Plzeňského krajeMinisterstvo vnitra.
eGovernment Informační systémy ve státní správě a samosprávě
PSI a rozvoj IS J. Svoboda, MV ČR, OIVS. Národní konference – Praha 23. ledna 2008 Úvod Zákonná úprava Hodnocení stavu Veřejné informační služby Závěr.
Datové schránky a konverze dokumentů Zákon o eGovernmentu
Seminární práce z předmětu SIPOL
Sdílení dat ve veřejné správě Hradec Současný stav  V právním řádu neexistuje předpis, kterým by byla upravena jednotná pravidla pro sdílení.
government Zpracovali: Petra Vilímová , Monika Vatrtová,
STÁTNÍ INFORMAČNÍ POLITIKA E-Government a elektronický podpis Ing. Karel Březina ministr a předseda Rady vlády pro státní informační politiku.
EGovernment Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica 1 Datum: Jednání implementátorů ORP Moravskoslezského kraje Zpracoval: Ing. Tomáš Vašica Datum: 10.
Ing. Jarmila Cikánková Oddělení datových služeb CENIA.
Zjednodušení orientace na portálech veřejné správy Jaroslav Svoboda - Ministerstvo vnitra ČR Iva Zelenková - Ministerstvo informatiky ČR Konference ISSS,
Ministerstvo informatiky ČR ISSS, Hradec Králové, duben 2005.
Portál veřejné správy Prezentační část
Elektronické podatelny právo a praxe ISSS Hradec Králové Jan Hobza
Elektronické úřadování v archivní legislativě a spisových normách ústředních úřadů. Národní archiv Archivní Praha 4
E PUSA (elektronický portál územních samospráv)
Veřejné informační služby a Standardy ISVS
ISSS 2003 PORTÁL VEŘEJNÉ SPRÁVY Ing. Dana Bérová Ministerstvo informatiky.
Sdílení dat o veřejné správě Jaroslav Svoboda MV, úsek informatiky odbor informatizace veřejné správy.
Interaktivní personální portál
Vládní výbor pro zdravotně postižené občany. JUDr. Pavel Ptáčník vedoucí Oddělení sekretariátu Vládního výboru pro zdravotně postižené občany.
1 ISDS DATOVÉ SCHRÁNKY Michaela Housová Projektový manažer MSPR.
Co je to Czech POINT garantovaná služba pro komunikaci se státem prostřednictvím jednoho univerzálního místa možnost získání a ověření dat z veřejných.
Koncepce rozvoje eGovernmentu Strategický rámec Mgr. Bohdan Urban Chomutov,
Ministerstvo informatiky Cíle a plány. Cíle  Čtvrtina agend veřejné správy dálkově přístupná – ČR lídr e-Governmnetu ve střední Evropě  IT gramotná.
Základy práce s portálem CzechPOINT. 2 Úřad na cestě k lidem Český Podací Ověřovací Informační Národní Terminál Asistované místo výkonu veřejné správy.
Projekt e-Sbírka a e-Legislativa Moderní systém pro přístup k právu a pro jeho tvorbu 12. června 2013 seminář Osvěta Aleš Gola odbor legislativy a koordinace.
Biomedicíncký výzkum s podporou evropských zdrojů v nemocnicích 2012 Perspektivy elektronizace ve zdravotnictví v ČR 12. dubna 2012.
Workshop 3. června 2008, Praha Rozvoj služeb eGovernmentu v ČR a elektronizace zadávání veřejných zakázek Ministerstvo pro místní rozvoj ČR Odbor veřejného.
Systém základních registrů. Zákony a nařízení vztahující se k problematice základních registrů Zákon č.111/2009 Sb. o základních registrech v aktuálním.
Certifikace informačních systémů veřejné správy (ISVS) ve smyslu zákona č. 365/2000 Sb. - atest-
PREZENTUJÍCÍ Registry ve veřejné správě Mgr. David Marek
Zákon 179/2010 Sb., kterým se mění zákon č. 137/2006 Sb., o veřejných zakázkách, ve znění pozdějších předpisů, a některé další zákony Změny v oblasti uveřejňování.
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Národní rozvojový program mobility pro všechny (NRPM)
EGonovi tluče srdce!!!.
Kde jsme a kam jdeme na cestě k digitální ekonomice?
PVS - Elektronická podání a Úřední desky
HEIS VÚV Zajištění publicity a publikování výstupů a výsledků projektů řešených VÚV TGM,v.v.i. Petr Vyskoč, Jiří Picek, Jiří Dlabal Seminář VÚV.
Systém správy dokumentů
Základní registr prostorové identifikace
Transkript prezentace:

Přístupnost jako komplexní problematika eGovernmentu Michal Rada Iniciativa informatiky pro občany

Proč řešit přístupnost? Je to stanovená povinnost Došlo k zásadní změně pohledu práva na přístupnost Jsou k dispozici zásadní poznatky z praxe Stále se zvyšující okruh uživatelů se specifickými potřebami

Co je cílem? Změna v pojetí přístupnosti. Cílem není zpřístupnit úplně všechno, ale co nejvíc s co nejmenším úsilím. Od počátku stavět systémy a technologie tak, aby se staly co nejvíce přístupnými Neignorovat potřeby a požadavky přístupnosti Vážně se zabývat přístupností:  Informačních systémů (nejen ISVS)  Služeb egovernmentu  Úřadů a jejich technologií  Dokumentů generovaných (nejen) veřejnou správou

Legislativa Mezinárodní úmluva o právech osob se zdravotním postižením (čl. 4, 9, 21 a další), která je přímo aplikovatelná Zákon o svobodném přístupu k informacím Zákon o informačních systémech veřejné správy Zákon o některých službách informační společnosti Zákon o elektronických komunikacích Správní řád Legislativa týkající se spisové služby Zákony obchodního a občanského práva

Obecný právní rámec Zdravotně postižený uživatel má práva na rovný přístup k technologiím a informacím Systémy a aplikace nesmí tyto uživatele blokovat Stát musí garantovat:  Přístupnost webových stránek veřejné správy  Přístupnost veřejných informací a služeb na internetu  Dohled nad přístupností i v komerčním prostoru  Přístupnost dokumentů a informací poskytovaných a dodávaných občanovi jako klientovi veřejné správy

Nejdůležitější projekty Datové schránky Výstupy základních registrů Výstupy agendových informačních systémů eLegislativa a eSbírka Portály pro komunikaci s občanem Elektronické spisové služby a elektronické dokumenty

Přístupnost dokumentů Principem je, že dokumenty zejména veřejné správy si musí být schopen "přečíst" opravdu každý. Řada elektronických dokumentů úřadu není přístupná a dokonce s některými nelze i pracovat. Je to ale spíš z nevědomosti, než z úmyslu. Zcela nová oblast - v mnohém se odlišuje od přístupnosti webových stránek Zaměřujeme se na přístupnost dokumentů veřejné správy dle legislativy o spisové službě (formáty PDF a PDF/a) Vydáno Sedmero zásad pro přístupné dokumenty Spuštěn web Připravuje se souhrn obecných opatření a návrh na zakotvení povinnosti do Vyhlášky o spisové službě Pokud nelze přístupnost dokumentu zajistit, je nutné zajistit princip náhradního sdělení informací v dokumentu

Jsou dokumenty veřejné správy přístupné? (rok 2009)

Jsou dokumenty veřejné správy přístupné? (rok 2010)

Co je důvodem posunu? Pozitivní posun: •Více dokumentů vzniká v elektronické podobě •Daleko více dokumentů se tvoří jako výstupy v systémech •Dokumenty jsou často odesílány a publikovány v podobě, ve které vznikly Negativní posun •Častá neodborná digitalizace •Dokument vzniklý autorizovanou konverzí není přístupný •Dokument se nejprve vytvoří listinně a pak se digitalizuje a nefinalizuje se podle zákona

Co se již podařilo? Prosazení Mezinárodní úmluvy a souvisejících úkolů Aktualizace problematiky přístupnosti webových stránek veřejné správy Začali jsme s oblastí přístupnosti dokumentů (pristupnostdokumentu.cz) Zpřístupňují se datové schránky (mojedatovaschranka.cz, opends.cz)

Co nás čeká? Prosazení potřeb přístupnosti a osvěta Rozvíjení metodik a best practices Naplnění povinnosti, aby stát dozoroval přístupnost informací a služeb Aplikace plánování architektur a IS s ohledem na tyto principy Ustanovení povinnosti přístupnosti dokumentů do vyhlášky o spisové službě Nové právní a legislativní pojetí audiovizuálního vysílání Diskuse nad projekty eLegislativa a eSbírka Přístupnost služeb eGovernmentu (pro občany)

Vždycky je dobré se dohodnout Lidi bez handicapu si nedokáží představit, jaké nám něco může dělat problémy My nedokážeme dobře vysvětlit, co vlastně chceme Zodpovědní netuší, jak hledat zlatou střední cestu