J APONSKÁ EKONOMIKA Poválečný ekonomický zázrak. J APONSKO OBECNĚ Ostrovní stát, 4 hlavní ostrovy Hlavní město: Tokyo Počet obyvatel: 127,4 mil (10.)

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Advertisements

Mikroekonomie I Domácí produkt
VY_32_INOVACE_18 Asie - Japonsko
Ekonomika České republiky
František Cvengroš Situace a výhled ekonomiky ČR (podklad pro kulatý stůl k přípravě Národního programu reforem 2013) Ministerstvo financí ČESKÉ REPUBLIKY.
MAKROEKONOMIE – 2. část Autor: Ing. Vladimír Havlík.
Jak podporovat malé a střední podniky při exportu Ing. Pavel Bartoš, viceprezident HK ČR Ostrava Export, jako významný pilíř ekonomického růstu.
Hospodářská politika státu
Ekonomika České Republiky Ing. Vojtěch Jindra
HRUBÝ DOMÁCÍ PRODUKT – 1. ukazatel úrovně ekonomiky
Škola: Střední škola právní – Právní akademie, s.r.o. Typ šablony: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Projekt: CZ.1.07/1.5.00/
Japonsko Člen G8, 130 mil. obyv.
Světové hospodářství Quinta, první ročník.
Globalizace Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta Karviná.
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA A OSTATNÍ NÁSTROJE HOSPODÁŘSKÉ POLITIKY – CVIČENÍ Autory materiálu a všech jeho č ástí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing.
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Výchova k občanství II. stupeň Název a číslo učebního materiálu.
Světové hospodářství.
Makroekonomie I ( Cvičení 6 – Hospodářské cykly a ekonomický růst)
* ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA květen 2013VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová.
Investice 2011: uklidnění nebo další stres? David Navrátil tel.: , Ekonomické a strategické analýzy.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Export jako šance pro růst České republiky Václav Kubata, poslanec, člen Hospodářského a Zahraničního výboru.
ZÁKLADNÍ MAKROEKONOMICKÉ AGREGÁTY
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Ekonomické dělení států světa
Nástroje makroekonomické politiky státu VY_32_INOVACE_
Mezinárodní obchod David Štros, Historie Starověk - Středomoří (Féničané, Římané) Středověk – vnitrozemí, středomoří, pobřeží Atlantiku, merkantilismus.
HDP= hrubý domácí produkt
Světová ekonomikaOPF1 SVĚTOVÁ EKONOMIKA 10. Světová ekonomikaOPF2 1)Tendence a problémy 2)Možnosti růstu 3)Bludný kruh chudoby 4)Růstové strategie 5)Příklad.
DŮCHODOVÁ, CENOVÁ a ZAHRANIČNĚ OBCHODNÍ POLITIKA – 5. a 6. nástroj hospodářské politiky Autor: Autor: Ing. Vladimír Havlík Autor je výhradním tvůrcem materiálu.
Ruská federace x WTO a OECD
2.Marketingové prostředí
Praha, 15. březen 2012 „POLSKO - OBCHODNÍ PARTNER“ Karel Kysilka, rada velvyslanectví velvyslanectví České republiky v Polsku.
David Štros, 2009 Lukáš Synek, 2011
SVĚTOVÁ HOSPODÁŘSK Á KRIZE SVĚTOVÁ.
CZ.1.07/1.3.45/ Ekonomické kompetence v občanském životě pro učitele Název operačního programu: OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost Číslo a název.
Lotyšsko (od roku 2006) Globální retailing Lucie Hlaváčková – KS Jičín 2012/2013.
Národohospodářské soustavy a hospodářská politika Ing. Vojtěch Jindra.
Hospodářská politika. HP je souhrn cílů, nástrojů, rozhodovacích procesů a opatření státu. Cíle: 1) plná zaměstnanost 2) cenová stabilita 3) růst ekonomiky.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Zadluženost domácností a její dopady na ekonomiku ČR
Čína Jan Dušek.
Ing. Jan Mládek, CSc. Ministr Vývoj české ekonomiky 11.
3. PLATEBNÍ BILANCE.
Brazílie Jana witkovská, IČO:
Služby obyvatelstvu Klára Čermáková 3.C. Dělení podle: - oblasti spotřeby: - pro potřeby celé společnosti = kolektivní (státní správa, obrana, bezpečnost)
EU ve světě Martina Šutová. Základní makroekonomické ukazatele Hrubý domácí produkt – HDP/obyvatele; HDP v paritě kupní síly Měření vývoje na trhu práce.
Světové hospodářství.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Česká ekonomika v prvním pololetí 2011: na prahu nového útlumu? Tisková konference.
OBSAH  HDP - definice  Výpočet HDP  HDP České republiky: o HDP v letech 1993 – 1996 o HDP v letech 1997 – 1998 o HDP v letech 1999 – 2002 o HDP v letech.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Ekonomie Makroekonomie Cíle a nástroje hospodářské politiky.
Reálná úroková míra Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
ČESKÝ STATISTICKÝ ÚŘAD Na padesátém 81, Praha 10 Jak se vyvíjely kraje v minulých letech ? Základní tendence demografického, sociálního.
Název školy:Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:Mgr. Miloš Kluiber Název:VY_32_INOVACE_274_Finsko Vzdělávací oblast:Člověk a příroda Číslo projektu:CZ.1.07/1.4.00/
ÚLOHA STÁTU V TRŽNÍ EKONOMICE
Soudobý svět Ekonomický pohled
Hospodářství (ekonomika)
Budoucnost zemědělství a výživy v rozvojových zemích
Charakteristika a vývoj plzeňského kraje
Hospodářský cyklus Pavel Seknička.
Nezaměstnanost (a agregátní nabídka)
Hospodářská politika - cíle, nástroje a nositelé TNH 2 (S-3)
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
MEZINÁRODNÍ OBCHOD 2016 východiska; komparace svět - ČR
Hospodářský cyklus TNH 2 (S-3)
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
EVROPSKÁ UNIE 7. TŘÍDA, ZŠ SUCHDOL.
13 OTEVŘENÁ EKONOMIKA.
Výkyvy světového trhu v časové ose
Transkript prezentace:

J APONSKÁ EKONOMIKA Poválečný ekonomický zázrak

J APONSKO OBECNĚ Ostrovní stát, 4 hlavní ostrovy Hlavní město: Tokyo Počet obyvatel: 127,4 mil (10.) Rozloha: 377,944 km 2 (61.) Státní zřízení: Konstituční monarchie - císař Akihito Měna: japonský jen (JPY)  100 jenů = Kč HDP - na osobu: $32,608 (23.) Index lidského rozvoje: (10.)

J APONSKÁ EKONOMIKA Je druhá největší na světě (pozor Čína) Vyznačuje se vysokým stupněm modernizace Služby dnes tvoří téměř ¾ HDP (nejvíce finančnictví), průmysl 26 % (nejvíce dopravní zařízení, elektronika a elektrotechnika) a zemědělství pouze 1,5 % (cla zvenčí) Dovoz surovin, vývoz hotových výrobků Obrovský problém – zadlužení (2.) Jako u nás: stárnoucí populace – medián 44,2 let : malý důchod a pozdější odchody

POVÁLEČNÝ EKONOMICKÝ ZÁZRAK Za tři desetiletí, Japonsko zaznamenalo prudký hospodářský růst  S průměrnou mírou růstu ve výši 10% v letech 1960, 5% v letech 1970, v 80. letech se růst zpomalil na průměr 2,5 % Posledním výrazným rokem ekonomického růstu byl rok 1988 s přírůstkem HDP 6,2 % Od 90. let japonská ekonomika stagnuje

H LAVNÍ PŘÍČINY Americké příspěvky Japonská vláda podporovala růst soukromého sektoru Ministerstvo zahraničního obchodu a průmyslu  založeno 1949  koordinovalo pomoc USA  formovalo spolupráci mezi japonskou vládou a soukromými firmami  byla mu udělena pravomoc vyjednávat o ceně a podmínkách dovozu technologií  poté získalo i schopnost regulovat veškerý dovoz

MITI A H AYATO I KEDA zavedli styl nad-zapůjčení (dodnes)  Bank of Japan má úplnou kontrolu nad závislými bankami vznikaly Keiretsu = soubory firem s propletenými obchodními vztahy a podíly dovozní kontroly s cílem zabránit zaplavení trhu zahraničním zbožím zvyšovali motivaci vývozu

D RUHÁ DEKÁDA -"Z LATÁ ŠEDESÁTÁ " Většina získána premiérem Ikedou  Japonská vláda přijala plán zdvojení příjmů  snížil úrokové sazby a poplatky soukromníkům  investovalo se do infrastruktury a komunikace  tlačil stát do liberalizace obchodu, což prosadil po zajištění bezpečnosti trhu  zajistil také mnoho spojeneckých zahraničních společností  pomohl Japonsku se připojit k světovým organizacím a dohodám Po jeho opuštění úřadu, hrubý národní produkt dosahoval neobyčejné míry 13,9 %

K ONEC ZÁZRAKU V osmdesátých letech se ale zároveň vytvořila obrovská cenová bublina na trhu akcií a nemovitostí. Doba růstu skončila s jejím prasknutím v roce bylo následované "ztracené desetiletí„