 označením peněžní formy kapitálu, který má podobu zápůjček nebo výpůjček na finančních trzích nebo u finančních institucí.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní pravidla při finančním investování, rentabilita, riziko, likvidita Zdeněk Jelínek.
Advertisements

Vysoké učení technické v Brně Fakulta podnikatelská
Obecná část finančního práva II
Úrok, úroková míra Přednáška č. 3.
Úvěrové operace.
Kapitálové trhy – Podstata Finanční trh a finanční systém
BANKOVNICTVÍ Finanční trhy.
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Trh peněz Ing. Vojtěch Jindra
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
Investiční společnosti a podílové fondy
BANKOVNICTVÍ Mgr. Marcela Stryjová
Asociace finančních zprostředkovatelů a finančních poradců České republiky, o.s. CIFA forum PRAHA duben 2008 Investiční příležitosti.
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Říjen 2012VY_32_INOVACE_EKO_ Autory materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, jsou Ing. Dana Gebauerová a Ing. Romana Venclíková. Střední.
1 Postavení bankovnictví v tržní ekonomice.  jsou prostředkem směny a měřítkem hodnot  aktiva, která mají vysokou likviditu a nízkou míru rizika 2.
Výukový program: Obchodní akademie Název programu: Finanční trh a banky Vypracoval : Ing. Ingrid Ilčíková Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Stanislav Polouček Vysoká škola sociálně-správní, Havířov
ÚROKOVÉ SAZBY Stanislav Polouček Slezská univerzita Obchodně podnikatelská fakulta, Karviná.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval: Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Kapitálové trhy Finanční systém Finanční investování
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy: Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Výukový program: Ekonomické lyceum Název programu: Hospodářská politika státu Vypracoval : Ing. Lenka Gabrielová Projekt Anglicky v odborných předmětech,
Střední odborná škola a Střední odborné učiliště Horky nad Jizerou 35 Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Předmět: Ekonomika Ročník: 2.
Petr Machala. Kde můžete mít uložené peníze? Kdo vám může poskytnout úvěr? 1.Bankovní účty 2.Podílové fondy 3.ETF (fondy obchodované na burzách) 4.Investiční.
Česká národní banka Česká národní banka je podle zákona č. 6/1993 Sb., o České národní bance (pdf, 190 kB) zodpovědná za dohled nad finančním trhem v.
1. přednáška FINANCE II.
DUM - Digitální Učební Materiál Název školy : Střední odborná škola obchodní s.r.o. Broumovská 839, Liberec 6 IČO: REDIZO: Vzdělávací.
Finanční trh I. Peněžní trh
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku (dividendy) z majetkového podílu.
Ministerstvo financí je ústředním orgánem státní správy pro –státní rozpočet republiky, –státní závěrečný účet republiky, –státní pokladnu České republiky,
Nominální a reálná úroková sazba
Úvod do financí Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Komerční bankovnictví 1 / VŠFS ZS 2008/09 1 Zkouškové termíny  ST :00, E 127  PO :00, E 127  ČT :00, E 127  ST :00, E.
Finanční trhy 2. část, přednáška KS
ČÍSLO PROJEKTU:CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV PROJEKTU:ICT ve výuce OZNAČENÍ MATERIÁLU:VY_32_INOVACE_EKO_93 ROČNÍK: 4. VZDĚLÁVACÍ OBOR:65-42-M/01 HOTELNICTVÍ.
KAPITOLA 11: AKTIVNÍ BANKOVNÍ OBCHODY Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business In České Budějovice.
Tržní ekonomika, peníze, banky, burzy. Test - učitel
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí1 Ostatní finanční zprostředkovatelé a subjekty působící na finančním trhu.
Mezinárodní finance Ing. Miroslav Sponer, Ph.D. - Základy financí.
Ing. František Řezáč, Ph.D. Mgr. Silvie Kafková Masarykova univerzita Správa aktiv pojišťovny, investiční činnost.
KAPITOLA 9: ZÁKLADNÍ DRUHY OPERACÍ - KOMERČNÍ BANKOVNICTVÍ Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích Institute of Technology And Business.
EKONOMIKA FINANČNÍ TRH-POJMY Ing. Renata Slaná
FINANČNÍ MATEMATIKA Jiří Matějíček MENDELU, LDF Brno Kurz CŽV – 2. výukový blok dne
Kapitálový trh Ekonomika podniku 2. ročník Kapitálový trh - zaměřuje se na umístění kapitálu ve finanční podobě - má dlouhodobou povahu, tzn. investice.
Téma 2: Časová hodnota peněz a riziko ve finančním rozhodování 1. Časová hodnota peněz ve finančním rozhodování podniku 2. Riziko ve finančním rozhodování.
Finanční trh. Banka. Bankovní systém.. TRHY ZBOŽÍ A SLUŽEB PRODUKČNÍ JEDNOTKY (PODNIKY) DOMÁCNOSTI TRHY VÝROBNÍCH FAKTORŮ výrobní faktory tok výdajů za.
Jednoduché úročení Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T. G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí.
Příjmy z kapitálového majetku Příjmy z kapitálového majetku vymezuje z hlediska FO § 8 ZDP, jsou jimi: podíly na zisku z obchodní korporace a úroky z držby.
Další vzdělávání v Moravskoslezském kraji Finanční gramotnost v praxi Ing. Ludmila Tkáčová CZ.1.07/3.1.00/
Veřejné rozpočty Mgr. Oldřich Hájek. Téma na dnešní cvičení Příjmy a výdaje obce za léta 2,3,4,5 a 6 –Obecné příjmy a výdaje –Zohledňuje se: Počet obyvatel.
Kam s penězi, aby nezahálely
Financování podniku, investice, investování a kapitálový trh TNH 1 (S-6) Pavel Seknička.
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Finanční a kapitálový trh VOKT (P-1)
Právo finančního trhu 19. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Struktura finančního trhu
Řízení vztahu podniku k věřitelům
MONETÁRNÍ POLITIKA.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Financováno z ESF a státního rozpočtu ČR.
Průvodní list Šablona: VI/2 Vytváření podmínek pro rozvoj znalostí, schopností a dovedností v oblasti finanční gramotnosti   Vzdělávací materiál: Prezentace.
Investiční služby investiční nástroje
Finanční trhy a cenné papíry
Trh peněz Pavel Janíčko.
Právo finančního systému
Kolektivní investování
DUM - Digitální Učební Materiál
Finanční trh a peníze TNH 2 (S-5)
Transkript prezentace:

 označením peněžní formy kapitálu, který má podobu zápůjček nebo výpůjček na finančních trzích nebo u finančních institucí.

 se cokoli, co je všeobecně přijímáno při placení za zboží a za služby nebo při úhradě dluhu.

 Můžeme charakterizovat jako soustředění nabídky volných peněžních prostředků a poptávky po nich a soustavu institucí a nástrojů k soustřeďování a používání (umísťování) těchto peněžních prostředků za účasti finan č ních zprost ř edkovatel ů.

 Finanční trh je systém nástrojů a vztahů mezi nimi, jejichž prostřednictvím dochází k soustřeďování a přelévání volných finančních prostředků na základě nabídky a poptávky.

 pen ě žní trh  kapitálový trh  primární trh  sekundární trh

 Soustřeďování dočasně volných zdrojů peněžních prostředků  Pružné přelévání kapitálu mezi odvětvími (alokace volných zdrojů tam, kde je jejich využití nejefektivnější)  Přerozdělování volných zdrojů (přeměna úspor v investice)

 Riziko úpadku dlužníka  Riziko snížení hodnoty kapitálu  Riziko snížení příjmu ze zapůjčeného kapitálu  Riziko spojené s potřebou rychlé návratnosti úvěru

 Riziko úpadku dlužníka  Riziko snížení hodnoty kapitálu (Inflace, snížení hodnoty akcií, …)  Riziko snížení příjmu ze zapůjčeného kapitálu  Riziko spojené s potřebou rychlé návratnosti úvěru

 přímo  polopřímo  nepřímo

 Věřitelé  Dlužníci  Finanční zprostředkovatelé

 vstupují na finanční trh, představují spojení mezi dlužníky a věřiteli  Zprostředkovatel, který zajišťuje přesun peněz, nebo kapitál  mají 2 základní formy: 1. banky 2. nebankovní finanční zprostředkovatelé :

 pojišťovny:  penzijní fondy:  vzájemné fondy:  podílové a investiční fondy  firmy cenných papírů

 liberalizace na finančních trzích  nárůst volatility peněžních a finančních veličin – volatilita = pohyb hodnot  rozvoj techniky a technologie

 transformace peněz a kapitálu  redukce transakčních nákladů  monitorování bonity dlužníka  racionalizace platebního systému

 stimulační  motivační  stabilizační  alokační  distribuční  Shromažďovací

 alokační  obchodní (likvidity)  cenotvorná (informační)  diverzifikace rizika  realizace vlastnických práv  funkce uchovatele hodnoty  depozitní

 peníze  dluhové instrumenty  investiční instrumenty  finanční instrumenty  reálné instrumenty

předmět instrumentu je aktivum, ze kterého mi plyne nárok budoucí cash flow  investiční cenné papíry  cenné papíry kolektivního investování  odvozené investiční nástroje  složené investiční nástroje  speciální typy smluv

většinou nemají hmatatelnou podobu; v situaci inflace ztrácejí hodnotu  patří sem všechny typy cenných papírů  deriváty  pojistné produkty  bankovní účty

většinou hmatatelné podoby  v situaci inflace a nestability většinou hodnota roste  drahé kovy  drahokamy

 Investování chápeme i jako pořízení takového aktiva, které v budoucnosti přinese svému vlastníkovi určitý ekonomický prospěch  investice je oběť dnešní jisté hodnoty (spotřeby) ve prospěch budoucí nejisté spotřeby

 Investiční cenné papíry  CP vydané fondem  Deriváty

 ČNB  Ministerstvo financí

 informace o bankovním sektoru v ČR,  bankovní dohled ČNB  centrální registr úvěrů, který spravuje ČNB

 seznam pojišťoven působících v ČR a jejich vybrané souhrnné údaje  seznam pojistných matematiků  seznam a registr pojišťovacích zprostředkovatelů a likvidátorů pojistných událostí  informace ke zkouškám odborné způsobilosti pro pojišťovací zprostředkovatele či makléře

 informace o pravomocných rozhodnutích ČNB  o nabídkách převzetí a o manažerských obchodech  seznamy subjektů působících na kapitálovém trhu ČR,  seznamy kótovaných cenných papírů,  informace pro zájemce o makléřské zkoušky

 přehled penzijních fondů působících v ČR  indikátory jejich hospodaření  výroční zprávy orgánů dohledu nad penzijním připojištěním

 zabezpečení dostatečných informací  spolehlivosti finančního trhu  řízení monetární politiky  Upravuje fungování burzy  Upravuje mimoburzovní trh  centrální depozitáře centrální depozitáře

 Zákon o České národní bance č. 6/1993 Sb.  Zákon o bankách č. 21/1992 Sb.  Zákon č. 87/1995Sb., o spořitelních a úvěrních družstvech  Zákon č. 253/2008 Sb., o některých opatřeních proti legalizaci výnosů z trestné činnosti a financování terorismu  Zákon č. 189/2004 Sb., o kolektivním investování  Zákon č. 591/1992 Sb., o cenných papírech  Zákon č. 190/2004 Sb., o dluhopisech

 Zákon č. 42/1994 Sb., o penzijním připojištění se státním příspěvkem  Zákon č. 340/2006 Sb., o činnosti institucí zaměstnaneckého penzijního pojištění z členských států Evropské unie na území České republiky  Zákon č. 15/1998 Sb., o dohledu v oblasti kapitálového trhu  Zákon č. 513/1991 Sb., obchodní zákoník  Zákon č. 40/1964 Sb.,občanský zákoník (spotřebitelské smlouvy o finančních službách)  Zákon č. 104/2008 Sb., o nabídkách převzetí a o změně některých dalších zákonů (zákon o nabídkách převzetí)

 Banka bývá charakterizována jako zprost ř edkovatel pohybu finan č ních prost ř edk ů mezi jednotlivými ekonomickými subjekty.  Úroková instituce

 Úrok vyjádřený v procentech z hodnoty zapůjčeného kapitálu se nazývá úrokovou sazbou.  úrokové období - období, za něž se úroky platí nebo připisují k dluhu, zvolí rok (což je nejčastější praxe), úroková sazba se označuje symbolem p.a. – z latinského per annum.

 jednoduché úro č ení  složeném úro č ení

 úročení polh ů tné (dekurzívní)  úročení p ř edlh ů tné (anticipativní)

 u = úrok,  K = kapitál,  p = úroková sazba v %,  d = doba splatnosti ve dnech,  i = úroková míra v setinách,  t = doba splatnosti v letech

 K 0 = hodnota dluhu na počátku (vyplacená částka).  I = úroková sazba v setinách p.a.  K 1 = kapitál splatný za rok

 Za období t roků:

splátka = úmor + úrok

 Uvedeme na ilustrativním p ř íkladu p ě tiletého úv ě ru K č p ř i 9% úrokové sazb ě výpo č et anuity a porovnání b ě žného (tab.1) a anuitního splácení tohoto úv ě ru (tab.2).

Rok Úvěr na počátku roku ÚrokyÚmorSplátka Úvěr na konci roku

Rok Úvěr na počátku roku ÚrokyÚmorSplátka Úvěr na konci roku