STŘEDOVĚKÁ MĚSTA V 11.a 12.století města nabývají na významu, důležitá ekonomická, kulturní a politická role Měšťané (obyvatelé měst) – různá práva a privilegia.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Česká společnost se učí podnikat
Advertisements

Život na venkově.
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-52 Anotace
Multimediální svět Projekt SIPVZ 2006
Středověká vesnice Kdy vznikla vesnice, ve které bydlíte?
Egyptské pyramidy.
Středověká Města Šárka Papoušková 2.B.
Vznik státních útvarů III.
Vznik měst a jejich význam
Vznik měst Městská správa v Lounech
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
registrační číslo CZ.1.07/1.5.00/
Městská sídla, proces urbanizace, suburbanizace
Struktura středověké společnosti
Život lidí v novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Evropa po třicetileté válce
Gotická kultura a vzdělanost
VRCHOLNÝ STŘEDOVĚK Anotace: Materiál je určen k výuce dějepisu v 7. ročníku ZŠ. Seznamuje žáky s pojmy a informacemi o vrcholném středověku a jeho charakteristice.
ZEMĚDĚLSTVÍ ve vrcholném středověku
Vznik státních útvarů II.
Všeználek vypravuje o středověku.
Sídla.
Velká Morava.
Vrcholný středověk SPOLEČNOST.
Vrcholný středověk.
Středověká města Města = místa příhodná k obchodování, podnikání, usídlení - v Čechách a na Moravě byla zakládána od 13. století - vznikala na - křižovatkách.
Teorie optimální velikosti města
Kulturní dějiny 23. února 2011 Mgr. Ondřej Kunc
Města ve středověku Základní škola Kutná Hora, Kremnická 98
Název školy Základní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektu
SZŠ a VOŠZ Zlín Zdravotnický asistent, první ročník Kapitoly z českých a světových dějin Rozvinutý středověk - města Autor: Mgr. Jan Slovák Vytvořeno:
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Středověk, gotický sloh
VY_12_INOVACE_85 Pro žáky 7. ročníku Člověk a společnost – Dějepis – Křesťanství a středověká Evropa Prosinec 2011 Mgr. Regina Kokešová.
CÍLE A PŘÍNOS MISTROVSKÉ ZKOUŠKY
SPOLEČNOST VRCHOLNÉHO A RANÉHO STŘEDOVĚKU
VY_32_Inovace_ICT2.4_3-51 Anotace
Byzantská říše Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr. Marie Toncrová.
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Sídla -venkovská sídla a jejich funkce města – definice, funkce, urbanizace, suburbanizace, … struktura měst Andrea Pivná 4.Z.
SÍDELNÍ STRUKTURA ČESKÁ REPUBLIKA.
Hradec Králové město+akvárium. Historie  Z archeologických průzkumů vyplývá, že lokalita na soutoku Labe a Orlice byla osídlena již v období pravěku.
Sídelní struktura jako faktor regionálního rozvoje
SUBURBANIZACE.
Teorie optimální velikosti města
Vysoká škola technická a ekonomická v Českých Budějovicích
Téma: Gotika v českých zemích Vypracovala: Ing. arch. Marie Nosková.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Blanka Žánová Název DUM: VY_32_Inovace_5.3.3 Doba pobělohorská II. Téma: Vývoj v českých zemích Číslo projektu:
Lomnice nad Popelkou Liberec Lomnice nad Popelkou Představení města Lomnice a památky Program regenerace Lomnické zkušenosti.
Anotace: Prezentace pro 7. ročník. K výkladu o životě v středověkém městě a městských právech. Slouží též k zápisu do sešitu a procvičení nových pojmů.
Základní škola a Mateřská škola generála Pattona Dýšina, příspěvková organizace AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_02 TÉMA: Proměna středověké.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Dagmar Svobodová NÁZEV: Rostoucí úloha středověkých měst TÉMATICKÝ.
Středověké městské právo Privilegium vydané Karlem IV. pro Moravskou Ostravu, kterým přiznal městu právo na konání výročního trhu Obr. 1.
VY_32_INOVACE_D7.15   Autor: Mgr. Nováková Jana
Sídla.
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Dolní Benešov
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
NÁZEV ŠKOLY: ZŠ Brandýs n. L. – Stará Boleslav, Školní 291
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Šárka Petříková Číslo
Lidová kultura Základní škola Choltice, okres Pardubice – „Učíme se pro život“ Šablona: č. III/2 Inovace a zkvalitnění výuky pomocí ICT Pořadové číslo:
Renesance Vlastivěda 4. ročník
NÁZEV ŠKOLY: Speciální základní škola,
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Středověká města Města = místa příhodná k obchodování, podnikání, usídlení - v Čechách a na Moravě byla zakládána od 13. století - vznikala na - křižovatkách.
Základní charakteristika a hlavní rysy (Učebnice strana 52 – 59)
Škola ZŠ Třeboň, Sokolská 296, Třeboň Autor Mgr. Milena Závišová Číslo
Středověké městské právo
Středověká Města Šárka Papoušková 2.B.
9.Vrcholný a pozdní středověk
Transkript prezentace:

STŘEDOVĚKÁ MĚSTA V 11.a 12.století města nabývají na významu, důležitá ekonomická, kulturní a politická role Měšťané (obyvatelé měst) – různá práva a privilegia Měšťanská kultura – její znaky jsou patrné na městské architektuře, projevech každodenního života i v literatuře a výtvarném umění

ZPŮSOBY VZNIKU MĚST Přímá návaznost na město antické Z významnějších řemeslnických a obchodních osad Založení „na zeleném drnu“

CHARAKTER MĚST Stará antická města – především středisky obchodu Nová obchodní centra od 12.století – osady při Severním a Baltském moři (významná obchodní trasa) Střediska řemeslné výroby – podhradí Městská střediska - specializují se na určitý typ produkce nebo obchodu, např. horní města, přístavy

LOKACE MĚST = založení zcela nového města Dopravní spojení – musely již existovat dobré komunikační možnosti Dostatečná spádová oblast trhu Potřebné vesnické zázemí Místo poskytující vhodné podmínky pro obranu

MĚSTSKÁ PRÁVA Městská práva – soubor mimořádných práv a privilegií Nejdůležitější právo osobní svobody pro měšťany a právo vlastního soudnictví Práva a privilegia hospodářská – mílové právo (v okruhu jedné míle nesměla být nikým provozována ta řemesla, jež provozovali měšťané) Právo pořádat různé trhy

CECHY Cechy = zvláštní komporace, do které byla organizována řemeslná výroba Cechy sdružovaly výrobce z jednoho řemesla nebo i několika řemesel příbuzných Členem se mohl stát pouze mistr (majitel dílny) Úkolem bylo organizovat výrobu i kontrolovat její kvalitu Určovaly normy výrobku, termíny prodeje i pracovní podmínky Plnily funkci hospodářskou i sociální

Erb cechu v Rothenburgu

SOCIÁLNÍ SLOŽENÍ Právní pojetí: město sociálně-politickou jednotkou Hospodářské pojetí: výrobně-obchodní prostor zahrnující město i jeho vesnické okolí Obyvatelé měst byli sociálně rozděleni podle míry práv: Měšťané, kteří měli plná městská práva (kupci, kramáři, někteří řemeslníci), největší politický vliv, tvořili tzv. patriciát Měšťané, kteří měli jen část celkových městských práv (tovaryši a učni, vojáci, sloužící), i nižší vrstva této skupiny(chudina, žebráci, nemocní) Příslušníci těch společenství, která měla upravena zvláštní právní předpisy (duchovenstvo světské i řádové, šlechta, univerzitní učitelé a studenti) Uzavřená skupina byli židé

HANZA Kupci se spojili do zvláštních zájmových společenství, aby se obchodní spojení usnadnila – obchod se stal pravidelnější, stabilnější, bezpečnější Nejvýznamnější: německá hanza v čele s přístavním městem Lübeck – sdružovala kolem 150 německých měst V polovině 14.století boj mezi Dánskem a hanzou – uzavření tzv. Kolínské konfederace (r. 1367) r. 1370 hanza porazila nebezpečného soupeře

LÜBECK

STAVEBNÍ VÝVOJ MĚSTA Před 12. stoletím se města příliš nelišila od vesnic – domy byly dřevěné a jejích umístění nebylo regulováno žádným urbanistickým plánem, shluk malých tržních nebo řemeslnických osad Od 12.století se města budovala podle jednotného plánu – centrem města bylo tržiště (náměstí) s radnicí, nedaleko náměstí i farní kostel se hřbitovem, kolem tržiště pravidelná síť hlavních a vedlejších ulic, před městskými hradbami předměstí

VELIKOST MĚSTA Většina evropských měst měla jen 3 000 obyvatel Největším městem říše byl Kolín nad Rýnem (40 000 obyvatel) Benátky, Milán, Janov a Florencie (nad 100 000 obyvatel) Malá města – plocha kolem 20 hektarů Velkoměsta – plocha nad 50 hektarů Rozlohou byl největším městem Konstantinopol Na západním kontinentu Paříž a později také Praha

KONSTANTINOPOL

ROTHENBURG

BRUGGY

MARSEILLE

CARCASSON

FLORENCIE

RIOM

PISA

SIENA