Královéhradecký kraj.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola Rosice, okres Chrudim
Advertisements

Ján Chládek Vít Nakládal
Tomáš Pokorný Zdroj wikipedie
Kraje České republiky.
David Šaffek Aneta Tarabíková 04.B
Královehradecký Kraj.
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
Natálka C. Anžel S. 5.B PARDUBICKÝ KRAJ.
Projekt – Zeměpis Královéhradecký kraj ZŠ Mandysova Hradec Králové
ČLOVĚK A PŘÍRODA Zeměpis
Královéhradecký kraj Rozloha – km2 Počet obyvatel –
Královéhradecký kraj Lucie Kurová, IX.C.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
Královéhradecký kraj Od pramenů řeky Labe.
Inovace bez legrace CZ.1.07/1.1.12/
vypracoval: Jáchym Vérosta
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Přírodní poměry Zpracovala: Jana Pomikáčková
Ústecký Kraj.
Jihomoravský kraj.
Královéhradecký kraj Jan Motyčka, 2. C.
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Označení:Sada: Ověření ve výuce:Třída: Datum: Registrační číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ VY_32_INOVACE_ZEM_BR_2_13.
Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost
Královehradecký kraj nejvyšší pohoří ČR – Krkonoše
Česká republika: Ústecký kraj Hospodářský zeměpis
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Základní škola a Mateřská škola, Šumná, okres Znojmo OP VK Tematický celek: Prvouka pro 1.stupeň ZŠ Královéhradecký kraj VY_03_INOVACE_32_12.
ČR – Královehradecký kraj
Pardubický kraj.
 Počet obyvatel:cca 550 tisíc  448 obcí  Hlavním centrem kraje Hradec Králové.  Chráněnné krajinné oblasti :Broumovsko, Orlické hory a Český ráj.
- Socioekonomická sféra -
Nové modulové výukové a inovativní programy - zvýšení kvality ve vzdělávání Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Výukový materiál vytvořený v rámci projektu „EU peníze školám“
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová
Středočeský kraj Rozloha – km2 Počet obyvatel
Královéhradecký kraj. Královéhradecký kraj Obsah Vlajka kraje Základní informace Symboly Historické podoby Okresy.
Královéhradecký kraj Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Ivana Vávrová.
48.1 Královéhradecký kraj – poznáš jeho dominanty?
Pardubický kraj.
Královehradecký kraj krajské město: Hradec Králové Z á kladn í š kola Nový Jič í n, Komensk é ho 68, př í spěvkov á organizace EU – OPVK 1.4. – Inovativně.
území oblíbené sportovci a turisty
Královéhradecký kraj.
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ.
Královehradecký kraj - procvičování
Anotace: ČR – Královéhradecký kraj Vzdělávací oblast: Zeměpis 8. ročník Autor: Mgr. Kosík Lukáš Jazyk: český Očekávaný výstup: Žák vyhledá a zapíše do.
Dostupné z Metodického portálu ISSN: , financovaného z ESF a státního rozpočtu ČR. Provozováno Výzkumným ústavem pedagogickým v Praze.
Královehradecký kraj je vyšší samosprávný celek České republiky. Leží celý téměř na severovýchodě Čech. Na jihu sousedí s Pardubickým.
KRÁLOVÉHRADECKÝ KRAJ KRISTÝNA NOVÁKOVÁ KLÁRA POSPÍCHALOVÁ.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola T. G. Masaryka, Bojkovice, okres Uherské Hradiště AUTOR: Mgr. Jan Staník NÁZEV: Královéhradecký kraj – obyvatelstvo a hospodářství.
Základní škola Záhumení Rožnov pod Radhoštěm Boženy Němcové Rožnov pod Radhoštěm Předmět: Vlastivěda Vzdělávací oblast: Člověk a jeho svět.
Královéhradecký kraj Jan Staněk. Informace o kraji  Královéhradecký kraj leží v severovýchodní části Čech.  Krajským městem je Hradec Králové  V Královéhradeckém.
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Č e s k á r e p u b l i k a Která část České republiky je označena žlutě?
Název školy:  ZÁKLADNÍ ŠKOLA PODBOŘANY, HUSOVA 276, OKRES LOUNY Autor:
PARDUBICKÝ KRAJ POLOHA Pardubický kraj leží na pomezí Čech
Škola ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Název školy: ZŠ NETVOŘICE, OKRES BENEŠOV Autor: Mgr. Pavla Zrzavecká
Název školy Základní škola Šumvald, okres Olomouc Číslo projektu
Autor: Andrea Kolářová
Královéhradecký kraj-opakování
Název školy: ZŠ Klášterec nad Ohří, Krátká 676 Autor: Mgr
Královehradecký kraj nejvyšší pohoří ČR – Krkonoše
Královéhradecký kraj. Královéhradecký kraj Obsah Základní informace Navštěvované oblasti Zdroje.
Pardubický kraj Petra Alexandra Bergerová. Petra Nguyenová.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov
Č e s k á r e p u b l i k a Která část České republiky je označena žlutě?
STRUČNÁ ANOTACE (OBSAH, DATUM PILOTÁŽE): Práce s textem
Název školy: Speciální základní škola, Louny, Poděbradova 640, příspěvková organizace autor: Mgr. Věra Elbelová Název materiálu: VY_32_INOVACE_12_KRALOVEHRADECKY_KRAJ.
Královéhradecký kraj Nejvyšší kraj.
Transkript prezentace:

Královéhradecký kraj

Krajské město Královéhradeckého kraje je Hradec králové Rozloha kraje je 4758 km² Na jihu sousedí s Pardubickým krajem,na jihozápadě se Středočeským krajem a na západě s Libereckým krajem.Na severu sousedí s polským Dolnoslezským vojvodstvím.

Přírodní podmínky Kraj je protkán říčkami a řekami povodí Labe (největším přítokem je řeka Orlice). Pramen Labe najdeme v Krkonoších. Toto pohoří se svým národním parkem a nejvyšší horou Sněžkou tvoří jednu z nejnavštěvovanějších lokalit a výraznou dominantu kraje. Doplňují ji Orlické hory. Na druhou stranu se od nejvyšších vrcholů Krkonoš dostaneme do úrodné nížiny podél Labe.

Města Největšími městy v kraji jsou Hradec Králové (95.642 obyvatel), Trutnov (31.593 obyvatel) a Náchod (21.164 obyvatel), Jičín (16.847 obyvatel), Dvůr Králové nad Labem (16.282 obyvatel), Vrchlabí (13.000 obyvatel), Jaroměř (12. 908 obyvatel), Nové Město nad Metují (10.180 obyvatel).

Zemědělství Zemědělství má v úrodném Polabí velmi dobré podmínky pro pěstování cukrovky a obilovin (zejména pšenice). Podíl rostlinné a živočišné výroby je vyrovnaný.

Průmysl Královehradecký kraj je vyspělou průmyslově zemědělskou oblastí. Průmyslová činnost se soustřeďuje především na textilní výrobu, strojírenský a potravinářský průmysl. Textilní výroba má celostátní význam. Největší textilky jsou na Trutnovsku (Trutnov - Texlen, Dvůr Králové nad Labem - Tiba, Juta) a na Náchodsku (Náchod, Broumov - Veba). Strojírenský průmysl má široké zastoupení ve většině měst kraje (Hradec Králové, Trutnov, Náchod, Vrchlabí, Nové Město nad Metují, Hronov, Dobruška ad.). Závody potravinářského průmyslu (konzervárny, lihovary, pivovary ad.) jsou rozmístěny rovnoměrně v celé oblasti. Mezi další průmyslové obory patří gumárenský (Náchod - pláště na kola) a papírenský průmysl (Hostinné).

Těžba V Královéhradeckém kraji se těží hlavně Horniny, Uhlí, Zemní plyn, Rašelina, Uran, Ropa a Lignit

Zajímavosti Královéhradecký kraj disponuje pestrou nabídkou různých památek, za kterými se můžeme jako turisté vydat. K zámkům Častolovice, Chlumec nad Cidlinou, Hrádek u Nechanic, Kuks a Opočno můžeme přidat pevnost v Josefově či klášter v Broumově.

Zápis Krajské město: Hradec Králové Rozloha: 4758 km² Přírodní podmínky: Řeky: Labe,Orlice Hory: Krkonoše,Orlické hory Největší města: Hradec Králové,Trutnov a Náchod

Zemědělství: Dobré podmínky pro pěstování cukrovky a obilovin(pšenice). Podíl rostlinné a živočišné výroby je vyrovnaný. Průmysl: Královehradecký kraj je vyspělou průmyslově zemědělskou oblastí. Průmyslová činnost se soustřeďuje především na textilní výrobu, strojírenský a potravinářský průmysl. Těžba: Horniny, Uhlí, Zemní plyn, Rašelina, Uran, Ropa a Lignit

Zajímavosti: Zámek Častolovice, Chlumec nad Cidlinou, Hrádek u Nechanic, Kuks a Opočno