SÍDLA jsou základní centra lidské aktivity,

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
ČESKÁ REPUBLIKA – SÍDELNÍ STRUKTURA
Advertisements

Život na venkově.
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Jádrové a periferní oblasti
Sídla v ČR Slepé mapy sídel jsou k dispozici ZDE..
SÍDLA.
Název školy:Gymnázium, Zábřeh, náměstí Osvobození 20 Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Zlepšení podmínek pro výuku na gymnáziu Číslo.
Městská sídla, proces urbanizace, suburbanizace
Perspektivy rozvoje venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Obyvatelstvo Evropy.
Sídla.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Určujeme podle několika hledisek:
SÍDLA.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín GEOGRAFIE SÍDEL – MĚSTSKÉ OSÍDLENÍ.
Česká republika Sídla Jan Dušek.
Název Sídla - městská sídla Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Sídla.
Obyvatelstvo ČR Podle posledních informací ČSÚ žije v ČR 10,5 mil. obyvatel. Počet obyvatel v posledních letech klesá, ve společností přibývá počet starších.
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Město a příměstské oblasti Obec, kde žiji. Město Většina obyvatel žije ve městech a v příměstských oblastech. Na předměstích byla postavena velká sídliště.
VLIV URBANIZACE NA ŽIVOTNÍ PROSTŘEDÍ
Světové hospodářství • propojení národních ekonomik prostřednictvím mezinárodních integrací • předpoklady rozvoje: světové ekonomické integrace světové.
Osídlení ČR Název školy
Obyvatelstvo ČR
Sídla ČR.
K současným trendům v rozvoji venkova RNDr. Josef Postránecký Ministerstvo pro místní rozvoj.
VENKOVSKÁ SÍDLA SÍDLA:
Název Sídla - venkovská sídla Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Sídla. místo koncentrace hospodářství a ubytování obyvatelstva - jde o základní centrum lidské aktivity. Studiem sídelních útvarů se zabývá věda zvaná.
Př í jemce Z á kladn í š kola, Třebechovice pod Orebem, okres Hradec Kr á lov é Registračn í č í slo projektuCZ.1.07/1.1.05/ N á zev projektu Digitalizace.
Funkce měst Jméno: Petra Příjmení: Havlíčková Třída: IX.
Sídla -venkovská sídla a jejich funkce města – definice, funkce, urbanizace, suburbanizace, … struktura měst Andrea Pivná 4.Z.
Organizační struktura kraje
SÍDELNÍ STRUKTURA ČESKÁ REPUBLIKA.
Hierarchie sídel.
1. Úvod Základní pojmy Obec, sídlo Definice venkova
SUBURBANIZACE.
Urbanizace.
JÁDROVÉ A PERIFERNÍ OBLASTI
Venkovská sídla Autorem materiálu, není-li uvedeno jinak, je Bc. Jana Kloučková.
IDENTIFIKÁTOR MATERIÁLU: EU
Teorie optimální velikosti města
Urbanizace a urbanismus
Společenské a hospodářské prostředí
místem koncentrace hospodářské činnosti a ubytování obyvatelstva.
Hospodářství.
ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.4.00/ NÁZEV : VY_32_INOVACE_26_10_Z9_Skála AUTOR : Mgr. Aleš Skála TÉMA : Co je a co není město? Základní škola Libina,
Materiál je určen pro 4. ročník studijního oboru Provoz a ekonomika dopravy, předmětu Doprava a přeprava, inovuje výuku použitím multimediálních pomůcek.
Sídla ČR B. Hofmanová. Opakování pojmů: 1.Připomeň a vysvětli pojmy: obec, sídlo, město, vesnice, velkoměsto 2.Co rozumíš pod pojmy: urbanizace, suburbanizace,
Soudobý svět Ekonomický pohled
SPRÁVNÍ ORGÁNY OBCE Mgr. Michal Oblouk.
Rozmístění obyvatelstva na Zemi
Hospodářství jádrové a periferní oblasti
Občanská výchova – 6. ročník, Obec, kraj
ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
Hierarchie sídel.
Sídla.
Můj domov, má vlast Obec.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Martin Havlena
Název školy: Základní škola Městec Králové
Autor: Mgr. Michaela Čapková Datum: Název: VY_52_INOVACE_29_ZEMĚPIS
Osídlení VY_32_Inovace_18KR-1
Město a příměstské oblasti
Určeno pro: žáky 2. stupně ZŠ Sekce: základní Předmět : zeměpis
OBCE V ČR.
Sídla ČR.
Obyvatelstvo a sídla.
Život na venkově Denisa Poskočilová 9.C. Charakteristika venkovského osídlení.
Transkript prezentace:

SÍDLA jsou základní centra lidské aktivity, obydlí nebo seskupení obydlí včetně komunikací a hospodářských objektů (materiální složka) a lidí, kteří ho obývají (sociální složka).

SÍDLA venkovská městská Uveď několik znaků, které odlišují venkovská a městská sídla.

venkovská sídla městská sídla Méně obyvatel Více zeleně Nízkopodlažní domy Více lidí pracuje v zemědělství Lidé vyjíždějí za prací a službami Rekreační funkce Horší dopravní dostupnost Čistší prostředí Více obyvatel Méně zeleně Vícepodlažní domy Lidé pracují v průmyslu, službách Lidé dojíždějí za prací a službami Centrum služeb Lepší dopravní dostupnost Větší znečištění

Obec Typy obcí je základní jednotkou veřejné a státní správy. Může být tvořena jedním nebo i více sídly. Obec Poděbrady je tvořena sídly Poděbrady, Polabec, Kluk, Přední Lhota, Velké Zboží Typy obcí Vesnice Městys Město je sídlo venkovského typu. je typ sídla, které velikostí i významem stojí mezi vesnicí a městem (tzv. městečko). Cerhenice, Červené Pečky, Karlštejn, Křinec, Plaňany je sídlo s charakteristickými znaky a funkcemi, které ho odlišují od vesnice.

Město V ČR je městem obec, které byl udělen status města a má městský úřad (592). Dle zákona o obcích uděluje Parlament ČR status města obci, která má alespoň 3000 obyvatel, přihlíží ale také k významu obce, přání obyvatel a k historickému hledisku. Menší obec může získat status města pokud prokáže, že už v minulosti status města měla. V Řecku je městem sídlo nad 10 000 obyvatel , ve Francii nad 2000, v Norsku nad 200, v Japonsku nad 50 000, v Kanadě nad 1 000 obyvatel a s hustotou zalidnění vyšší než 400 lidí/km 2 .

Venkovská sídla Jak se liší venkovská sídla v různých částech světa? Mongolsko Venkovská sídla Jak se liší venkovská sídla v různých částech světa? ČR Keňa Grónsko Švédsko Peru, Amazonie

Venkovská sídla v ČR skupinová silničního typu návesního typu rozptýlená samoty

Urbanizace Stupeň urbanizace Urbanizace je stěhování lidí do měst, rozvoj měst, městského způsobu života. Stupeň urbanizace je podíl lidí žijících ve městech z celkového počtu obyvatel. http://www.nationmaster.com

www.nationmaster.com

www.nationmaster.com

Komořany Valtířov Cetviny Ervěnice Vernéřov Těchnice Sídla vznikají, ale také zanikají. Na stránkách www.zanikleobce.cz zjisti informace o vybraných zaniklých sídlech v ČR. sídlo okres důvod zániku rok zániku současný stav Komořany Valtířov Cetviny Ervěnice Vernéřov Těchnice

S pomocí libovolného internetového zdroje zjisti informace o vybraných zaniklých městech. město poloha (dřívější a současný stát), současný stav Chichen Itza Tenochtitlán Babylon Efesos Persepolis Pompeje

Megaměsto Město s počtem obyvatel nad 10 000 000.

Aglomerace Propojení města s menšími sídly v jeho okolí v jeden celek (zástavbou, osobní i nákladní dopravou). Tokio Chiba Jokohama

Konurbace Propojení více měst, velkoměst i aglomerací v jeden celek. PORÚŘÍ

Megalopolis Propojení více konurbací a aglomerací v jeden celek.

BOSWASH CHIPITTS

SANSAN

TOKAJDO

YANGTZE RIVER DELTA PEARL RIVER DELTA Šanghaj