Reforma Paktu o stabilitě a růstu a dohled nad makroekonomickými nerovnováhami v EU: hlavní otázky pro ČR Jakub Mazur Vedoucí oddělení 532 Hospodářská.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
1 Změny v Paktu stability a růstu (základní přehled) Michal Andrle (MFČR)
Advertisements

MAKROEKONOMICKÁ SITUACE V ČESKÉ REPUBLICE
Problematika přistoupení ČR k Evropské měnové unii
Evropské fórum podnikání Rizika předčasného přijetí společné měny Poslanecká sněmovna Parlamentu ČR 17. září 2008 Vladimír Tomšík.
Jsou nová fiskální pravidla EU skutečně funkční? Tomáš Křivka FPR ZČU Plzeň 10/07/2014 AKTIVITA JE SPOLUFINANCOVÁNA EU JAKO PROJEKT č. COMM/PRG/008-1 V.
Reforma rozpočtového dohledu EU: Hlavní prvky rámce účinného od prosince 2011 Jakub Mazur Ministerstvo financí Odbor Mezinárodně právní a záležitosti EU.
FUNGOVÁNÍ EUROZÓNY, FEDERATIVNÍ PRVKY V EU
Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
Nástroj změny v místním prostředí
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 5. května 2014.
Finanční prostředky pro příští programové období prosince 2006 Ing. Bohdan Hejduk, náměstek ministra.
SOUČASNÝ VÝVOJ V EUROZÓNĚ (v kontextu konkurenceschopnosti)
Veřejný dluh a Barro-Ricardova hypotéza
Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 7. dubna 2014 Rozpočtová odpovědnost a rozpočtová kázeň.
Přijetí eura v Estonsku I.Břicháčková. Historie ► Estonsko je 1. zemí bývalého SSSR, které přijalo euro - k ► Během krátké doby podruhé vyměnili.
Makroekonomický vývoj a situace na trhu práce Setkání s představiteli odborových svazů Tomáš Holub Ředitel sekce měnové a statistiky Praha,
Bankovní unie JUDr. Zuzana Vostrá, Ph.D..
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role Sekce pro evropské záležitosti Aleš Opatrný Odbor koordinace evropských politik Sekce pro evropské záležitosti.
Spotřebitel na finančním trhu Eva Zamrazilová Členka bankovní rady a vrchní ředitelka ČNB ČSE 22. září 2010.
Národní rozpočtové rámce: reforma řízení veřejných financí ČR v sektoru vládních institucí ve světle minimálních požadavků rozpočtového dohledu EU Jakub.
VY_32_INOVACE_ Smlouva o EU je platná od Je zavedeno „evropské občanství“ Přináší „kritéria konvergence“ – ekonomické sblížení 1.Stabilita.
Senát Parlamentu České republiky EURO: Rozbouřené vody nebo přístav? Způsobí problémy či pomůže české ekonomice? Spasí exportéry? Kdy novou měnu zavést?
Fiskální cyklus – dekompozice salda Lukáš Lang – oddělení Fiskálních predikcí a makroekonomického modelování, MF ČR.
Fiskální ústupové strategie v EU Daniel Sachs Prezentace pro seminář MF – Smilovice, prosinec 2009.
Dva příklady snahy o řešení ekonomické krise eurozóny
Ing. Vojtěch Jindra Katedra ekonomie (KE)
Připravenost České republiky na zavádění opatření strategie Evropa 2020 Ing. Martin Tlapa, MBA náměstek ministra průmyslu a obchodu © 2010 Ministerstvo.
1 Analýzy stupně ekonomické sladěnosti České republiky s eurozónou Tomáš Holub Seminář MF ČR Smilovice, 6. prosince 2005.
Mgr. Lenka Geržová katedra finančního práva a finanční vědy PF UK
Ekonomická situace EU a návrhy na silnější hospodářskou koordinaci JUDr. Lenka Pítrová, CSc. Úřad vlády ČR, SEZ Únor, 2011.
Projekt Anglicky v odborných předmětech, CZ.1.07/1.3.09/
Plnění Národního programu reforem Ing. Tomáš Zídek Ministerstvo financí ČR Odstraňování bariér konkurenceschopnosti EU a ČR.
Konvergenční kritéria
€ Několik argumentů pro stanovení termínu zavedení eura Petr Očko Telefónica O2 Czech Republic & Univerzita Karlova Praha EuroTeam, 7. listopadu 2007.
1 VŠFS – KS MEI Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou.
Správa hospodářských záležitostí v EU a dlouhodobá vize „skutečné hospodářské a měnové unie“ Jakub Mazur Ministerstvo financí Odbor Mezinárodně právní.
Evropský semestr a posílená koordinace hospodářských politik v EU Jakub Mazur Oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF.
Konvergenční kritéria Evropská hospodářská a měnová unie.
Česká fiskální politika jako přizpůsobovací mechanismus
1 VŠFS – KS – LS 2005/06 mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
1 VŠFS – KS – LS 2006/07 Mezinárodní ekonomická integrace Plnění maastrichtských konvergenčních kritérií a ekonomická sladěnost ČR s Eurozónou
Evropské právo životního prostředí Přednáška č. 2 Úvod: hlavní změny v EU po ratifikaci LS Ochrana ŽP jako cíl EU Pravomoci EU Prameny EP.
Evropské právo životního prostředí Osnova přednášky Ochrana životního prostředí v EU - vývoj EPŽP Environmentální politika + akční programy.
Konvergenční zprávy, Pakt stability a růstu Hospodářská a měnová unie.
Doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 11. května 2015.
Financování kapitol státního rozpočtu II
Daně Rizikem pro volný pohyb zboží může být i rozdílné zdanění Sjednocení daňových soustav - nereálné 1. Daňová diskriminace zakázána - (Případ „Whisky.
Koordinace hospodářských politik v EU BIVŠ. Hospodářské politiky v EU SPOLEČNÉ – např.: měnová, zemědělská, obchodní, dopravní KOORDINOVANÉ – např.: fiskální,
PLÁN ODPADOVÉHO HOSPODÁŘSTVÍ KARLOVARSKÉHO KRAJE 2016 – 2025 Vyhodnocení koncepce z hlediska vlivů na životní prostředí a veřejné zdraví Mgr. Alena Kubešová,
Evropské environmentální právo úvodní přednáška
 Vznik Hospodářské a měnové unie  Etapy HMU  Instituce měnové unie  Kroky, jež musí být učiněny k přijetí eura v ČR  Výhody a nevýhody přijetí eura.
HYNEKFAJMON Euro a Česká republika. HYNEKFAJMON Euro a Česká republika Výchozí situace 1.ČR se přistoupením k EU zavázala přijmout měnu euro (čl. 4 Aktu.
Rozpočtová odpovědnost a rozpočtová kázeň 25. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy 29.
Strategie sociálního začleňování na období let 2012 – 2020 Příspěvek ke konferenci "Sociálně vyloučené lokality - vznik, rizika, možnosti řešení"
Maastrichtská kritéria a ČR, současnost a perspektivy. ČR a Euro.
Fiskální pravidla v EU – Pakt stability a růstu – Stabilizační/konvergenční programy BIVŠ.
Proces komitologie Mgr. Ondřej Veselský Ředitel odboru Evropské unie a mezinárodního práva Ministerstvo vnitra.
Příprava předsednictví ČR v Radě EU a role
Rozpočtová kázeň a rozpočtová odpovědnost
Kontroly na místě a nesrovnalosti projektů realizovaných v OP LZZ
Rozpočet Evropské unie
Rozpočet Evropské unie
Pakt stability a růstu EVSE Šárka Horáková.
Rozpočtové právo I 20. dubna 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
VLIV ZÁKONA O ROZPOČTOVÉ ODPOVĚDNOSTI NA ZADLUŽOVÁNÍ OBCÍ
Rozpočtové právo 2. května 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Nástroj změny v místním prostředí
Nástroj změny v místním prostředí
Nástroj změny v místním prostředí
Rozpočtová kázeň a rozpočtová odpovědnost
Transkript prezentace:

Reforma Paktu o stabilitě a růstu a dohled nad makroekonomickými nerovnováhami v EU: hlavní otázky pro ČR Jakub Mazur Vedoucí oddělení 532 Hospodářská a finanční politika EU Prezentace pro seminář MF ve Smilovicích, prosinec 2010

Tři pilíře reformy ekonomického řízení v EU 1) posílení rozpočtového dohledu 2) ustavení nového dohledu nad makroekonomickými nerovnováhami 3) zavedení mechanismu krizového řízení pro země eurozóny

Legislativní návrhy Komise: Rozpočtový dohled: dvě novely Paktu stability a růstu nové nařízení o posílení vynutitelnosti rozpočtového dohledu pro eurozónu nová směrnice k rozpočtovým rámcům Makroekonomický dohled: nové nařízení pro prevenci a nápravu makroekonomických nerovnovah v EU nové nařízení pro vynucení nápravy makroekonomických nerovnovah v eurozóně

Právní základ současného koordinačního a dohledového rámce Základem Smlouva o fungování EU: Čl. 121 „Členské státy považují své hospodářské politiky za věc společného zájmu a koordinují je v rámci Rady.“ Čl. 126 a Protokol 12 a Pakt stability a růstu „Členské státy se vyvarují nadměrných rozpočtových schodků.“ Čl. 136 „Členské státy, jejichž měnou je euro, …“

Spojené království – výjimka ze sankcí Má udělenou trvalou výjimku pro přijetí eura V Protokolu 15 ke Smlouvě je uvedeno, že „bude usilovat o to, aby neměla nadměrné rozpočtové schodky“ Pro EU obecně platí ve Smlouvě článek 126, který říká, že se „země vyvarují nadměrným rozpočtovým schodkům“

Pakt o stabilitě a růstu = rozpočtový dohled preventivní část: Nařízení 1466/97 ve znění novely z roku 2005 nápravná část: Nařízení 1467/97 ve znění novely z roku 2005 Smyslem je podporovat dodržování rozpočtové kázně členských států a rychlé nápravy

Rozpočtový dohled – preventivní část Beze změny: povinnost předkládat Radě a Komisi programy stability/konvergenční programy = plány k dosažení vyrovnaných rozpočtů a udržitelných veřejných financí Střednědobý rozpočtový cíl = strukturální saldo: očištěné od cyklických dopadů a jednorázových a dočasných opatření; zohledňuje potenciální růst, úroveň vládního dluhu a implicitní závazky ze stárnutí obyvatelstva

Rozpočtový dohled – preventivní část Státy eurozóny a ERM2 mají uloženo jako dříve snižovat strukturální schodek ročně alespoň o 0,5% HDP, pokud ho ještě nedosáhly; ostatní beze změny Pokud členský stát nedosáhl svého střednědobého rozpočtového cíle a navíc má nadměrný dluh a/nebo nadměrné makroekonomické nerovnováhy, má uloženo snižovat schodek o více než 0,5% HDP ročně Pokud tak nečiní, dá mu Komise varování, aby přijal účinná opatření, pokud je nepřijme, dá mu Rada doporučení

Rozpočtový dohled – preventivní část: sankce pro eurozónu Sankce pro země eurozóny: úročený vklad ve výši 0,2% HDP společně s doporučením Rady k návratu k obezřetné fiskální politice Pro uvalení sankce ve formě úročeného vkladu státu eurozóny by se nově měla použít procedura obráceného hlasování v Radě (reverse voting): Návrh Komise na sankci je přijat, pokud Rada ve složení členů eurozóny nerozhodne jinak kvalifikovanou většinou do deseti dnů Sankce se státu vrátí s úroky, jakmile se vrátí obezřetné fiskální politice

Rozpočtový dohled – preventivní část Pro všechny státy zavádí nový pojem obezřetné fiskální politiky: Bude se monitorovat a hodnotit tempo růstu výdajů, zda jsou o 1 p.b. nižší než obezřetně odhadnuté střednědobé tempo růstu HDP Výjimka: pokud stát výrazně nad svým rozpočtovým cílem (v přebytku), nebo zvýší diskrečním rozhodnutím své příjmy Všechny nečekané příjmy dávat na snížení dluhu, ne na další výdaje

Rozpočtový dohled – nápravná část aktivace dluhového kritéria: tempo snižování nadměrného dluhu je dostatečné, pokud se poměrový ukazatel vládního dluhu (v % HDP) v minulých třech letech snižoval průmětným ročním tempem 5 % svého převisu nad referenční hodnotou relevantní faktory: vývoj vládního dluhu, zda jeho snižování nebylo komplikováno velmi nízkým nominálním růstem, rizikovost dluhové struktury, výše implicitních závazků s ohledem na stáří obyvatelstva; závazky soukromého sektoru? Menší váha relevantním faktorům v případě nesouladu s kritériem rozpočtového schodku, pokud země bude mít dluh nad prahovou hodnotou 60% HDP

Rozpočtový dohled – nápravná část: sankce pro eurozónu Sankce výrazně dříve v nápravném procesu Komise navrhuje, aby státy složil neúročný vklad ve výši 0,2% HDP již při zahájení procedury při nadměrném schodku Neúročený vklad bude přeměněn na nenávratnou pokutu, pokud Rada po 6 měsících stanoví, že dotčený stát neplní doporučení Rady Obrácené hlasování v Radě

Makroekonomický dohled Nově zavést dohled nad makroekonomickými nerovnováhami a sledovat vývoj konkurenceschopnosti Systém včasného varování: sada indikátorů a prahových hodnot, rozlišení pro eurozónu a nečleny, a ekonomické posouzení Procedura při nadměrné nerovnováze: sankce pro země eurozóny? Rada bude dávat doporučení pro hospodářské politiky, např. pro fungování trhu práce, monitorování makroobezřetnostních principů, například nadměrné úvěrové emise, vytváření bublin na trhu nemovitostí apod

Makroekonomický dohled - Nařízení o prevenci a nápravě nadměrných makroekonomických nerovnovah v EU Komise hodnotí riziko vzniku nerovnováh Vychází ze systému včasného varování založeného na tabulce indikátorů s prahovými hodnotami a ekonomickém posouzení V případě signalizace výskytu či rizika nerovnováhy Komise po diskusi v Radě provede hloubkovou analýzu Pokud nezjistí velké problémy, nepřijme další kroky Při vážné nerovnováze se spustí nápravná procedura při nadměrné nerovnováze

Makroekonomický dohled - Nařízení o prevenci a nápravě nadměrných makroekonomických nerovnováh v EU Nápravná procedura: Doporučení Rady k nápravě ve stanoveném období Stát předloží nápravný program podle doporučení Rada vyhodnotí do dvou měsíců, zda jsou přijatá opatření dostatečná a vydá na základě návrhu Komise stanovisko Pokud jsou nedostatečná, vyzve stát podle návrhu Komise k nápravě v novém termínu Komise stát monitoruje, může vykonat kontrolní misi na místě Pokud stát nepřijal účinná opatření Rada na doporučení Komise přijme další doporučení s prodloužením nápravného období Až Rada vyhodnotí, že stát není zasažen nadměrnými nerovnováhami, rozhodne na doporuční Komise o ukončení procedury

Makroekonomický dohled – nařízení o vynucení nápravy makroekonomických nerovnováh v eurozóně Pokud by stát eurozóny dvakrát za sebou nepřijal účinná opatření na doporučení rady, uvalí na něj Rada pokutu v roční výši 0,1% HDP Obrácené hlasování v Radě Pokud stát dostane pokutu a přijme nápravu během stejného roku, je mu pokuta vrácena V opačném případu se pokuta propadá

Děkuji za pozornost.