Ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání v České republice Konference ke kvalitě a uznávání neformálního vzdělávání 12. prosince 2007 Bratislava.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Jděte vstříc změnám NSK pomáhá i nabízí šanci * Pracoval jsem v oboru jako obsluha čerpací stanice, ale nemám o tom žádný kvalifikační doklad. * Nyní.
Advertisements

Národní soustava povolání
Úloha sektorových rad v systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání
Národní soustava kvalifikací
Kvalifikace v praxi Bezpečnost a ochrana zdraví při práci.
•Národní soustava kvalifikací (NSK) •Metodika naplňování NSK Legislativní prostředí pro nové přístupy k uznávání kvalifikací je dáno zákonem č. 179/2006.
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Setkání se členy Svazu obchodu a.
Národní soustava kvalifikací
Obory vzdělání z oblasti IT a NSK Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Zákon č. 179/2006 Sb. a právní úpravy systému uznávání výsledků dalšího vzdělávání MŠMT Odbor vyššího odborného a další vzdělávání Mgr. Monika Měšťanová.
Národní soustava kvalifikací = řešení situace na trhu práce.
Martin Sycha Konference UNIV 2 KRAJE Ostrava Další vzdělávání v ČR.
Společným postupem sociálních partnerů k přípravě odvětví na změny důchodového systému Knihovnické profese v NSP Havlíčkův Brod, Zlata Houšková.
Rozvoj a implementace Národní soustavy kvalifikací (NSK2) Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Sektorové rady RNDr. Zdeněk Somr viceprezident Hospodářské komory České republiky.
Národní soustava kvalifikací Metodika naplňování NSK doplněné a upravené vydání Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem.
Národní soustava povolání a Národní soustava kvalifikací v praxi , Pardubice.
Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy
Národní soustava kvalifikací Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky Konference projektu KRUH
Tematická konference projektu UNIV 3 – Podpora procesů uznávání
HOSPODÁŘSKÁ KOMORA ČESKÉ REPUBLIKY - Pevný bod ve světě podnikání Systém ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání podle zákona č. 179/2006 Sb.
Národní soustava kvalifikací (NSK) Evropský rámec kvalifikací (EQF)
Neformální vzdělávání jako součást Strategie celoživotního učení ČR Martin Sycha
Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání Systémový projekt (NSK – Národní Soustava Kvalifikací)
Konference NIDM k uznávání neformálního vzdělávání Praha, 2. a 3. listopadu 2011.
Create think tank! Doc. PhDr. Jaroslav Mužík DrSc. 5. NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ, CZ NACE A NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ Doc.PhDr. Jaroslav Mužík, DrSc.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro řešení nerovnováhy na trhu práce Proč jsme šli do NSK? Jaroslava Doležalová personální ředitelka Synthesia,
Národní soustava kvalifikací a její přínosy pro zaměstnavatele
Národní soustava kvalifikací a možnosti jejího využití Monika Pokorná MŠMT
Registrace poskytovatelů sociálních služeb Odbor sociální péče a zdravotnictví MHMP.
Dalším vzděláváním k uspokojení požadavků zaměstnavatelů a k uplatnění na trhu práce Celoživotní učení - Kroměříž, Projekt je spolufinancován.
SEKTOROVÉ RADY A Národní soustava kvalifikací Konference ESF a vzdělávání, 30.říjen 2008.
Národní soustava kvalifikací Praktický nástroj pro zaměstnavatele Projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Národní soustava povolání. Národní soustava povolání  Popis světa práce v ČR: otevřená, veřejně dostupná databáze.
Národní soustava kvalifikací. N á rodn í soustava kvalifikac í –  Hlavní cíl: umožnit občanům,
Další vzdělávání v ČR Konference UNIV 2 Kraje
Výsledky referenčního procesu NSP, NSK, EQF Pavel Hradecký.
Rozvoj dalšího vzdělávání jako jedna ze strategických priorit MŠMT Celostátní seminář, Celoživotní učení 12. května 2010 Kroměříž, Dům Kultury Kroměříž.
Střední škola potravinářská a služeb, Brno, Charbulova 106  Autorizace MMR pro dílčí kvalifikace vztahující se k povoláním: Kuchař (6 – ÚK 3) Číšník (2.
Lednice,  vzdělávání dospělých je velmi důležité (je mu však věnována menší pozornost než v zahraničí)  nabídka je dostatečná, kvalita je.
Aktuální situace v oblasti DV Procesy uznávání a rekvalifikace
STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ STAV VÝVOJE A VYBRANÉ SOUVISLOSTI.
PŘISPÍVÁME K ROZŠÍŘENÍ NABÍDKY DALŠÍHO VZDĚLÁVÁNÍ, PODPORUJEME UZNÁVÁNÍ JEHO VÝSLEDKŮ CELOSTÁTNÍ SEMINÁŘ CELOŽIVOTNÍ UČENÍ – KROMĚŘÍŽ 2010 KROMĚŘÍŽ 12.
1 Vzpomínky starého zbrojnoše Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy Karmelitská 7, Praha 1 tel.:
ECVET pro TRAWI Hana Slámová ECVET expert. Výsledky analýzy p ř ihlášených materiál ů KA1 Ze 147 úspěšných přihlášek 63 deklarovalo ECVET 42,8 procent.
Veřejná zakázka na realizaci projektu MPSV NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ ing. Jaromír Janoš, Trexima spol. s r.o. Zlín 2. Národní konference projektu NSK,
Národní soustava kvalifikací: Zaměstnanci dle představ a potřeb zaměstnavatelů Konference k 20 letům výročí A.T.I.C. ČR Ostrava, 7. března 2014.
RNDr. Ivana Havlíková Ing. Jiří Štochel. STAVEBNÍ ZÁKON - STARÝ.
IPS Informační a poradenské středisko pro volbu povolání a změnu zaměstnání Ing. Ivana Šatrová.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání Seminář k rekvalifikacím Monika Pokorná Martin Sycha.
2. BLOK Zákon o uznávání – nástroj propojení PV a DV Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 20. prosince 2010 CVLK - Liberec.
NÁRODNÍ SOUSTAVA KVALIFIKACÍ (NSK) Hlavní cíl Umožnit občanům, aby jim mohly být uznávány skutečné znalosti a dovednosti, bez ohledu na to, jakou cestou.
Zákon o uznávání výsledků dalšího vzdělávání (179/2006 Sb.) Rozvoj Národní soustavy kvalifikací podporující propojení počátečního a dalšího vzdělávání.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
Systém dílčích kvalifikací - cesta k výučnímu listu Střední odborná škola a Střední odborné učiliště technické, Třemošnice, Sportovní 322.
Role MŠMT a Národní rady pro kvalifikace v procesu tvorby, posuzování a schvalování NSK Monika Pokorná.
ROZVOJ NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ Národní konference 18.dubna 2007.
PaedDr. Věra Kolmerová vedoucí oddělení vyššího odborného a dalšího vzdělávání MŠMT konference projektu UNIV 3 Nesuchyně, Aktuální situace.
Ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání Školy jako autorizované osoby.
Uznávání výsledků neformálního vzdělávání a informálního učení v sítích škol poskytujících vzdělávací služby pro dospělé Projekt je financován Evropským.
European Qualifications Framework Evropský rámec kvalifikací Národní ústav pro vzdělávání :
Zákon č. 179/2006 Sb. Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
ROZVOJ A IMPLEMENTACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ N S K II.
TVORBA A AKTUALIZACE NÁRODNÍ SOUSTAVY KVALIFIKACÍ (NSK)
Zákon č. 179/2006 Sb. Seminář propojování počátečního a dalšího vzdělávání v ČR 24. března 2011 Ústí nad Labem.
5. NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ, CZ NACE A NÁRODNÍ SOUSTAVA POVOLÁNÍ
NSK Jednání k PK chůva na MPSV
Role sektorových rad jako reprezentantů zaměstnavatelů v procesech NSK
Škola PRO firmu firma PRO školu Zlín, 4. října 2018
Příprava dotačního programu „Program na podporu stáží žáků a studentů ve firmách“
Transkript prezentace:

Ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání v České republice Konference ke kvalitě a uznávání neformálního vzdělávání 12. prosince 2007 Bratislava – Slovenská republika Mgr. Jakub Stárek

POŽADAVKY TRHU PRÁCE KVALIFIKACE POČÁTEČNÍ VZDĚLÁVÁNÍ DALŠÍ VZDĚLÁVÁNÍ Zkou š ky DÍLČÍ KVALIFIKACE Typov é pozice Š koln í vzd ě l á vac í programy Typov é pozice Kurzy, programy Povol á n í R á mcov é vzd ě l á vac í programy Ú PLN É KVALIFIKACE Praxe,… D Í L ČÍ KVALIFIKACE D Í L ČÍ KVALIFIKACE Národní soustava kvalifikací – most mezi světem práce a vzděláváním Výchozí model

Ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání  Zákon č. 179/2006 Sb., o ověřování a uznávání výsledků dalšího vzdělávání - účinnost od  Nabídka systémového nástroje pro celoživotní učení  Základní principy  Národní soustava kvalifikací  Kvalifikační a hodnotící standardy  Autorizované osoby  Organizace zkoušek  Uznávání výstupů pro účely praxe i studia PRO 129 ZDRŽ. 6 PROTI 0

Autorizace  Autorizace - oprávnění fyzické nebo právnické osoby ověřovat způsobem vymezeným v příslušném hodnotícím standardu dosažení odborné způsobilosti fyzické osoby vymezené v příslušném kvalifikačním standardu dílčí kvalifikace  Kompetence za provádění autorizace mají ministerstva dle věcné působnosti  proces autorizace podléhá správnímu řádu - zahajuje se na základě písemné žádosti  na udělení autorizace má žadatel právní nárok, splní-li všechny podmínky stanovené tímto zákonem pro udělení autorizace

Od uznávání k ověřování Uznávání - portfolio I. Uznávání – dle standardu či kreditů II. Ověřování - otevřený standard III. Ověřování – pevný standard IV.

DÍLČÍ KVALIFIKACE Ú PLN É KVALIFIKACE D Í L ČÍ KVALIFIKACE D Í L ČÍ KVALIFIKACE Způsobilost vykonávat určité povolání; zpravidla odpovídá určitému oboru vzdělání. Zedník, Zahradník Automechanik Způsobilost vykonávat určitou pracovní činnost nebo více pracovních činností, které dávají možnost pracovního uplatnění. Omítkář Zhotovitel zateplovacích systémů Kamnář, krbař Ovocnář Školkař Vazač a aranžér květin Mechanik pneusevisu Základníprvky NSK Základní prvky NSK

Standardy NSK Stanoví, co je třeba pro získání příslušné kvalifikace umět Kvalifikační standard  Posuzování pojetí a obsahu kvalifikačních standardů dílčích kvalifikací je velmi významnou příležitostí pro uplatňování požadavků zaměstnavatelů.

Standardy NSK  Kritéria musí umožňovat jednoznačné ověření, zda zkoušený má příslušnou kompetenci  Je třeba zvažovat i reálnost ověření jak z hlediska technického, tak ekonomického  Posoudit navrhované požadavky na odbornou způsobilost autorizovaných osob (+ návrhy a doplnění)  Posoudit navrhované požadavky na materiálně technické zabezpečení (+ návrhy a doplnění) Stanoví kritéria a postupy pro ověřování požadavků kvalifikačního standardu Hodnotící standard

Národní soustava kvalifikací Přehled kvalifikací celostátně uznávaných v České republice. Podrobný popis požadavků na jednotlivé kvalifikace umožňující jejich uznávání podle zákona č.179/ důležité jsou skutečné znalosti a dovednosti, nikoliv způsob jejich získání. Zprávy Důležité adresy - řešitelské stránky projektu NSK, informace o projektu, změna hesla v SSU, systém spravující uživatele (SSU). řešitelské stránky projektu NSK informace o projektuzměna hesla v SSUsystém spravující uživatele (SSU) Skupiny kvalifikací úplnédílčí Doprava a spoje Ekologie a ochrana životního prostředí Elektrotechnika, telekomunikace, výpočetní technika Gastronomie, hotelnictví a cestovní ruch Hornictví a hornická geologie Kožedělná a obuvnická výroba Obchod Osobní a provozní služby Polygrafie a zpracování papíru Potravinářství a potravinářská chemie Stavebnictví, geodézie a kartografie Strojírenství a strojírenská výroba Technická chemie a chemie silikátů Textilní výroba a oděvnictví Umění a užité umění Zemědělství a lesnictví Zpracování dřeva Vstup do informačního systému NSK

Inspirace z britského modelu: SSC‘s – Sector Skills Councils. Požadavky na obsah pozic, povolání a kvalifikací - Posuzování kvalifikačních a hodnotících standardů - Doporučení k autorizacím Britský model sektorových rad

Příprava standardů Data platná k DK se zpracovanými návrhy KS320 DK se zpracovanými návrhy HS315 DK schválené sektorovými radami158 DK schválené MŠMT57

Naplňování NSK Data platná k 11/2007  MŠMT schválilo 2 sady standardů a  Celkem schváleno 57 standardů DK pro 10 ÚK  2 resorty – MMR (2 ÚK) MZE (8 ÚK)  V procesu schvalování jsou standardy MD (3 DK pro 1 ÚK – železniční standardy)  V procesu vypořádávání připomínek ke standardům jsou standardy MPO (4 ÚK – stavební standardy)

Naplňování zákona Autorizace a zkoušky  MMR – 2 autorizované osoby (pro dalších 10 žádostí probíhá schvalovací řízení)  MZE – 5 autorizovaných osob Všechny jsou PO – školy (státní, soukromé)  proběhla první zkouška DK sommeliér a DK barman – úspěšně!

Kontroverzní a praktické otázky při tvorbě zákona  Definice  složitost a novost terminologie  provázanost mezi počátečním a dalším vzděláváním  provázanost mezi vzděláváním a trhem práce  Osvědčení o dílčí kvalifikaci – dokument podobný vysvědčení z formálního vzdělávání  Výše úhrady za provedení zkoušky (byznys nebo veřejná služba)

Výhled  Návrhy na úpravu zákona  Legalizace sektorových rad  Termíny konání zkoušek (agrotechnické lhůty)  Správní poplatky  Osvědčení není archiválií  Propojení NSK s EQF

Děkuji Vám za pozornost. Mgr. Jakub Stárek