Zemědělství – 1. část.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
JUDr. Radim Boháč, Ph.D. katedra finančního práva a finanční vědy PF UK 20. listopadu 2013.
Advertisements

Odnětí půdy ze zemědělského půdního fondu Aleš Roztočil
KOMPLEXNÍ PRŮZKUM PŮD (KPP).
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271
24. Obsah katastru nemovitostí a jeho uspořádání
Agroekologie Pedologie
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Zemědělství ČR.
Zemědělství České republiky.
Bonitovaná půdně ekologická jednotka
ZEMĚDĚLSTVÍ ČR ZEMĚPIS 8. ročník
Společenské a hospodářské prostředí
PŮDA, ZEMĚDĚLSTVÍ, LESNICTVÍ
Demografie je věda, která se zabývá:
Název Zemědělství – obecný úvod Předmět, ročník Zeměpis, 2. ročník
Zemědělství.
Rostlinná produkce a prostředí
Magisterský studijní program FVL a FVHE
Zákon č. 344/1992 Sb. o katastru nemovitostí České republiky
Bonitované půdně ekolologické jednotky (BPEJ)
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Adamčíková Zdeňka Název šablonyIII/2.
Účelová kategorizace Jana Dudová.
Zemědělství ČR Název školy
Digitální výukový materiál zpracovaný v rámci projektu „EU peníze školám“ Projekt:CZ.1.07/1.5.00/ „SŠHL Frýdlant.moderní školy“ Škola:Střední škola.
Kulatý stůl dne Environmentální opatření PRV 2014+
Majetkové daně Daň z nemovitostí Silniční daň Daň dědická Daň darovací Daň z převodu nemovitostí.
Oceňování pozemků JUDr. Jana Dudová, Ph.D.. Prameny právní úpravy z. 151/1997 Sb., o oceňování majetku z. 526/1990 Sb., o cenách z. 219/2000 Sb., o majetku.
Metody hodnocení vodní eroze pomocí GIS
Hospodářská úprava lesa Legislativa
Majetkové daně Nejstarší typy daní vůbec; v současnosti omezený význam; povinnost platit vzniká na základě vlastnického či uživatelského vztahu k majetku.
TEORIE OCENĚNÍ LESNÍHO POROSTU
VYHODNOCENÍ VYVÁŽENOSTI PILÍŘŮ ROZBORU UDRŽITELNÉHO ROZVOJE ÚZEMÍ Ostrava Ing. Jiří Hon.
OCEŇOVÁNÍ NELESNÍCH POZEMKŮ
GEOGAFIE ZEMĚDĚLSTVÍ PARDUBICKÉHO KRAJE
Veřejné podpory při oceňování zemědělské půdy výnosovou metodou.
Daň z nemovitých věcí 1. 2 okruhy (zákon č. 338/1992 Sb.) – POZEMKY na území ČR evidované v katastru nemovitostí (§ 2) – STAVBY (budovy a inženýrské stavby)
Daň z nemovitostí 1. 2 okruhy – POZEMKY na území ČR vedené v katastru nemovitostí (§ 2) – obecně STAVBY s kolaudačním rozhodnutím a stavby užívané, dále.
Zemědělství Rozvoj venkova.
Zákon č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku a o změně některých zákonů ( zákon o oceňování majetku ), ve znění zákona č. 121/2000 Sb., zákona č. 237/2004.
Bonitace ZPF = ohodnocení půdy, zvláště její oceňování Účel: Původně potřeba stanovit produkční schopnost zemědělských pozemků pro potřeby státních institucí.
Zemědělství ČR. Živočišná výroba Chov skotu Rozhodující odvětví v živočišné výrobě Mléko, hovězí maso, trus jako hnojivo Po celém území, zejména východní.
KATASTR NEMOVITOSTÍ. Je soubor údajů o nemovitostech v ČR, který zahrnuje jejich soupis a popis a jejich polohové a geometrické určení. Tvoří ucelený,
MAJETKOVÉ DANĚ (DAŇ Z NEMOVITOSTÍ) Úvod 2  Daňová soustava ČR  Přímé daně Důchodového typu (DPFO, DPPO) Majetkového typu (daň z nemovitostí,
Bonitace ZPF = ohodnocení půdy, zvláště její oceňování Účel: Původně potřeba stanovit produkční schopnost zemědělských pozemků pro potřeby státních institucí.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Z0047 Geografie průmyslu a zemědělství Cvičení z geografie zemědělství Michael Král.
Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Název školy: Základní škola a mateřská škola, Hlušice Autor: Martin Klepl Autor: Martin Klepl Číslo.
Zákon č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku a o změně některých zákonů ( zákon o oceňování majetku ), ve znění zákona č. 121/2000 Sb., zákona č. 237/2004.
Ekonometrické modely poptávky Spotřeba Poptávka. Typy poptávky  Agregovaná  Desagregovaná – dílčí Poptávka jednotlivých spotřebitelů Poptávka po jednotlivých.
Zelená nafta Seminář k novele zákona o spotřebních daních
Zranitelné oblasti.
Povolení kácení dřevin rostoucích mimo les
Stav českého zemědělství Celkový pohled českého zemědělce z prvovýroby
Daň z nemovitých věcí 23. listopadu 2016 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
VY_52_INOVACE_63_Zemědělství ČR
ŠKOLA: Gymnázium, Tanvald, Školní 305, příspěvková organizace
Konzultace : středa , kancelář č. 506
Speciální projekty založené na principu HÚL
Veřejné podpory při oceňování zemědělské půdy výnosovou metodou
Z0047 Geografie průmyslu a zemědělství
Daň z nemovitostí.
Zranitelné oblasti.
Integrovaná střední škola, Hodonín, Lipová alej 21, Hodonín
Daň z nemovitých věcí 29. listopadu 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
ZEM Ě D Ě LSKÝ PR Ů MYSL Karafiátová Jana. Zemědělství je nedílnou součástí hospodářství Důležité nejen ve výrobě potravin a zemědělských produktů, ale.
Zákon č. 151/1997 Sb., o oceňování majetku a o změně některých zákonů (zákon o oceňování majetku), ve znění zákona č. 121/2000 Sb., zákona č. 237/2004.
DOTAČNÍ ROK 2018 – LFA; PPO; ANC LFA
4. Nemovitosti (stavby, byty, nebytové prostory, pozemky a trvalé porosty), jejichž cena je plně nebo částečně hrazena ze státního rozpočtu, státního fondu.
Demografie je věda, která se zabývá:
DOTAČNÍ ROK 2019 – LFA; PPO; ANC LFA
Transkript prezentace:

Zemědělství – 1. část

O čem tato lekce bude: o základních funkcích zemědělství, o tom, co zemědělství ovlivňuje, o ukazatelích charakterizujících zemědělství.

Základní funkce zemědělství (zákon 252/1997 Sb. o zemědělství) produkční sociální a demografická ekologická a krajinotvorná

Faktory ovlivňující zemědělskou výrobu ekonomické a sociální přírodní podmínky

vytvářejí rozdíly v produkční schopnosti zemědělské půdy Přírodní podmínky charakter reliéfu půdní předpoklady klimatické podmínky vytvářejí rozdíly v produkční schopnosti zemědělské půdy

Půda – produkční faktor ????????

Funkce půdy produkční ekologická tvorba krajiny sociální

Reliéf nadmořská výška svažitost Klimatické podmínky teplota srážky

Půdní předpoklady půdní druhy – zrnitost půdy těžké (málo propustné) – 7 % středně těžké – 84 % lehké (písčité) – 9 %

Půdní typy

Zemědělské výrobní oblasti vymezeny na základě diferenciace přírodních podmínek ČR kukuřičná řepařská bramborářská horská

Otázka ? „Do jaké míry jsou v jednotlivých regionech skutečné přírodní předpoklady pro zemědělskou výrobu fakticky využívány“ ???????????

Index zemědělského hospodaření (hodnota HZP v Kč na 1 bod produkční schopnosti ZP) kvalita přírodních podmínek (produkční schopnost ZP) měřeno bonitou půdy zemědělská produkce měřeno HZP/ha ZP

Bonitovaná půdně ekologická jednotka pětimístný číselný kód související se zemědělskými pozemky, vyjadřuje hlavní půdní a klimatické podmínky, které mají vliv na produkční schopnost zemědělské půdy a její ekonomické ohodnocení. Vyhláška č. 546/2002 Sb., kterou se stanovuje charakteristika bonitovaných půdně ekologických jednotek a postup pro jejich vedení a aktualizaci.

Pro oceňování zemědělských pozemků jsou stanoveny úřední ceny v obecně závazném právním předpisu Ministerstva financí, ve vyhlášce č. 279/1997 Sb. Poslední úprava této vyhlášky byla provedena s účinností od 1. října 2001 vyhláškou 338/2001 Sb. Základní (úřední) cena zemědělských pozemků, které jsou evidovány v katastru nemovitostí ve druzích pozemků orná půda, chmelnice, vinice, zahrady, ovocné sady a trvalé travní porosty se zjistí podle ceny závazně stanovených bonitovaných půdně ekologických jednotek (BPEJ, vztažené k 1m2 zemědělského pozemku. Na území České republiky je nyní vytvořeno celkem 2.199 BPEJ (dříve 1.818) a jejich ceny se pohybují v rozmezí od 0,70 Kč/ 1m2 do 14,81 Kč/1m2 (dříve od 0,50 Kč/1m2 do 13,50 Kč/1m2). Nejvyšší cenu vykazuje jediná BPEJ s kódem 30300.

Odpověď nadměrné - Českomoravská vrchovina (vysoká eroze půdy) - Strakonicko, Náchodsko, Novojičínsko podprůměrné – středoč. Polabí, Znojemsko, Břeclavsko, Vyškovsko

Extenzivní zemědělství zvyšování objemu zemědělské výroby využitím většího množství výrobních faktorů

Intenzifikace zemědělské výroby proces zvyšování produkce z jednotky plochy půdy intenzita zem. výroby vyjadřuje stupeň intenzifikace

Ukazatele intenzity zemědělské výroby přímé výsledné pomocné

Přímé ukazatele vyjádřeny poměrem spotřebovaných dílčích produkčních faktorů a výměrou půdy spotřeba paliv na ha z. p., spotřeba osiv na ha z.p., spotřeba krmiv na ha z. p.

Výsledné ukazatele poměr jednotlivých kategorií hmotných výsledků výroby a výměry zem. půdy hrubá zemědělská produkce na ha z. p. hrubá produkce rostlinné výroby na ha z. p. hektarové výnosy plodin

Pomocné ukazatele informují o celkové vybavenosti zemědělské výroby struktura plodin na orné půdě mechanizační prostředky na orné půdě struktura zemědělské půdy

1948 - 1989 úbytek ZP cca 18 % 1976 – ZP chráněna zákonem PROČ ?

Transformace českého zemědělství 1989-1994 1995-2004 2004-2012 2012 ----