J AK PLATIT MOBILEM Ondřej Malý, Lidové noviny 8. října 2009.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
mPO2S (mobilní POS terminál od O2)
Advertisements

1 PaySec pro neziskové organizace. 2 Co je PaySec  Internetový platební systém  Založený na předplacené peněžence  Otevřený klientům všech bank.
Modré volání Zaměstnanecký program pro skupinu AGROFERT HOLDING, a.s.
Platební karty a elektronické peníze
Moderní věrnostní programy
Ekonomická gramotnost
VY_32_INOVACE_ Finanční trh.
Česká parkovací asociace Praha Technologické prvky řešení dopravy v klidu v podmínkách 21.století.
Integrace mobilních plateb ve veřejné dopravě Integrované dopravní systémy Žďár nad Sázavou 20. – 22. května 2013 RNDr. Jan Kotík Jednatel ČSAD SVT Praha,
C3 - Vodafone Confidential Classified on: Printed on: Vodafone + Seznam.cz: Mobilní internet a mobilní reklama 8. října 2009 Tomáš.
PLATEBNÍ STYK - příkaz k úhradě, složenka, platební karta
Česká spořitelna – banka pro franchising!
Technologie a možnosti rozvoje mobilních sítí Jiří Peterka.
1 Mobile Internet Fórum října Ekosystém internetové reklamy Cílení dle kontextu (klíčová slova, sekce) Reklamní formáty (bannery, text,
1 VOLKSBANK – PARTNER PŘI EXPORTU DO RUSKA Filip Vavruška.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona:III/2Č. materiálu VY_32_INOVACE_147.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Bezhotovostní platby a jejich zabezpečení Vojtěch Ouška UOP
Platební karty a přímé bankovnictví Základy ekonomiky a účetnictví – 9. ročník Autorem materiálu je Jitka Fialová, ZŠ Dobříš, Komenského nám. 35, okres.
Platební systémy na českém internetu
Plzeňská kartastrana 1 eTown s Plzeňskou kartou.
Tomáš Václav, manažer produktového marketingu V Praze dne 23. září 2008 Internet v mobilu, nebo mobilní Internet?
Jan Křečan ISSS 2006 Profesionální řešení komunikace pro státní správu a samosprávu.
Podmínky provozování směnárny
, ShopRoku surfování na internetu web aplikace lokalizační služby cloud premium SMS IVR USSD i-banking NFC karty.
Finanční arbitr - informace o činnosti, informační spolupráce s ČBA V Praze dne Dr. Ing. František Klufa Finanční arbitr České republiky - 1.
Poštovní poukázky.
Rozvoj nehlasových služeb Současnost a budoucnost mobilních sítí
VY_32_INOVACE_FG.9.18 Finanční gramotnost – 9.ročník Téma- Platební karty Období zpracování – duben 2013 Metodické poznámky – prezentaci je možné použít.
NEBOLI. Pojem elektronické bankovnictví Podstatou je elektronické jednání mezi klientem a finanční institucí. Podstatou je elektronické jednání mezi klientem.
Platit se dá i jinak než penězi
Plzeňské městské dopravní podniky, a. s.
Mobilní Marketing. Co je Mobilní Marketing? Všechna řešení, která využívají nástrojů mobilní komunikace pro komunikaci s uživatelem a zákazníkem. SMS,
Češi mají zájem o mobilní platby Zájem o využití mobilního telefonu jako platební karty Zdroj: Advanced Payments Czech Republic 2013; n=498 Ano Možná.
VY_62_INOVACE_1_2_10 Pokud není uvedeno jinak, autorem obrázk ů a text ů je Ing. Renata Hethová“. Platební karty II.
 Podstata  Využití  Zabezpečení  Zdroj: Petr Kinský a kol.: Finanční gramotnost, obsah a příklady z praxe škol. Praha. Národní ústav odborného vzdělání,
Peněžní ústavy Petr Machala. 1.Každá domácnost, firma i stát musí každý měsíc platit řadu služeb. a)Které provozní náklady platíte u vás doma? b)Jakým.
Mobilní platby Soumrak bankomatů a prasátek?. Společnost Yeseter Zabýváme se monitoringem sociálních sítí zlepšováním vztahů se zákazníkuy systémy CRM.
Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiáluVY_62_INOVACE_73 8 _ Přímé bankovnictví II. AutorIng. Renata Wagnerová Průřezové téma Člověk a svět.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0201 Název vzdělávacího materiálu: Bankovní účty Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
Metody placení a finance nejen na internetu Martin Dlask.
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení ro Název projektu: Nové ICT rozvíjí matematické a odborné kompetence Číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/
FINANČNÍ GRAMOTNOST NAKLÁDÁNÍ S PROSTŘEDKY NA BĚŽNÉM ÚČTĚ 2 VÝBĚRY HOTOVOSTI A BEZHOTOVOSTNÍ PLATBY.
Finanční gramotnost: Platební karty. PROČ CHTÍT VĚDĚT VÍC … 04 Platební karty 2 „Karetní business: body za platbu, slevy, balíčky, spoření, pojištění,
Vytvořili: jaroslav Šindler a Tereza Žitníková I.B.
Název školyZákladní škola a mateřská škola Libchavy Název a číslo projektu EU peníze pro ZŠ Libchavy CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivityIII/2.
S K ARTA. Jedná se o platební kartu od České spořitelny sKartu postupně obdrží všichni klienti, kteří pobírají sociální dávky a podporu v nezaměstnanosti.
Střední škola a Vyšší odborná škola cestovního ruchu, Senovážné náměstí 12, České Budějovice Č ÍSLO PROJEKTU CZ.1.07/1.5.00/ Č ÍSLO MATERIÁLU.
Kód vzdělávacího materiálu: VY_62_INOVACE_0205 Název vzdělávacího materiálu: Platební karty Datum vytvoření: Jméno autora: Ing. Zdenek Páže Předmět:
III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VY_32_ INOVACE _ 7 Jméno autora: Mgr. Marcela Chalúpková Datum: duben 2012 Ročník: 8. Vzdělávací.
Elektronické platební prostředky, platební karty, platební systémy Předmět Platební styk, Jaro 2008 Mgr. Bc. Libor Kyncl Právnická fakulta Masarykovy univerzity.
ŠKOLA: Gymnázium, Chomutov, Mostecká 3000, příspěvková organizace AUTOR:Marcela Zahrádková NÁZEV:VY_62_INOVACE_01B_15_Bezhotovostní placení TEMA:Finanční.
Občanská výchova Formy placení. Platby a platební styk  Za zakoupené zboží nebo službu je vždy nutné zaplatit.  Mezi plátcem a příjemcem peněžní částky.
VY_62_INOVACE_ – Přímé bankovnictví Autor Ing. Hana Sůvová
Měnové právo II 12. dubna 2017 doc. JUDr. Radim Boháč, Ph.D.
Elektronické bankovnictví
EU_62_B_sada 1_05_M_Bankomat_Poliačíková
TICKET RESTAURANT® CARD
Vodafone Zaměstnanecký program
Výukový materiál Zpracovaný v rámci projektu EU peníze školám
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení 5.
Elektronické předprodeje
Platební karta Základní škola a mateřská škola Nesovice, příspěvková organizace; CZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
EU_62_A_sada 1_09_M_Banka_Pol
FINANČNÍ GRAMOTNOST Bezhotovostní placení 4.
BANKA.
1. Charakteristika platebního styku
Vymoženosti z měst patří i do menších obcí
DUM - Digitální Učební Materiál
PLATEBNÍ KARTY Projekt Senioři komunikují.
Transkript prezentace:

J AK PLATIT MOBILEM Ondřej Malý, Lidové noviny 8. října 2009

J AK SE DÁ PLATIT MOBILEM ? Premium SMS Audiotex (volání na číslo se zvýšeným tarifem) Vodafone M-Peněženka T-Mobile m-platba NFC (pilot O2) Bankovní aplikace (PaySec) GSM Banking

m-platba T-Mobile H ISTORIE MOBILNÍCH PLATEB V ČR Prémiový hlas + audiotex Hlas SMS WAP/WEB „nepravé“ m-platby PR SMS Juice M- Peněž enka VF GSM banking PaySec

J E TU MÍSTO PRO MOBILNÍ PLATBY ? Česku stále vévodí hotovost Průměrný výběr z bankomatu je kolem tří tisíc korun, průměrná částka placená kartou je kolem tisícovky (u retailerů 700, u prodejců elektra 4000). Lidé dostanou výplatu na účet, vyberou si ji v bankomatu a pak peníze utrácejí V Česku je asi tisíc terminálů u obchodníků

C O SE DÁ PLATIT MOBILEM ? Doprava Drobnosti (noviny, žvýkačky, sušenky...) Lístky do kina... ALE!  kde budou uložené peníze? U operátora, banky...?  jak se řeší propojení s obchodníkem?  všechny transakce jsou v česku prováděné on-line (proto tak dlouho trvají)  averze bank k riziku v transakční oblasti je v Česku obrovská

S ITUACE DNES Prémiové SMS a audiotex stále vedou Vodafone zkouší svou M-Peněženku T-Mobile už několik let stagnuje (m-platba) O2 pilotuje NFC v Plzni Mobilní PaySec je bezvýznamný  1 % všech návštěv PaySec je přes mobil, 4 % všech plateb jsou přes mobil

P REMIUM SMS VEDE Za rok 2008 byl obrat z Premium SMS přes miliardu korun Dělení výnosů:  Většinu si vezme operátor (30 – 65 % podle ceny SMS), u nejnižších cen je marže operátora nejvyšší  jízdenky, SMS lékař apod. – marže je procent  Např. u mobilních her je dělení výnosů 50:50 mezi poskytovatele služby a agregátora (ten se dále dělí s operátorem)

VÝVOJ PREMIUM SMS A AUTIOTEXU mil. CZK včetně DPH pramen: prezentace APMS z

V ODAFONE, T- MOBILE, O2 Vodafone M-Peněženka  Funguje od února 2009  Zatím jen i-Legálně  Realizátor Et netera dokáže obchodníkům nabídnout kompletní službu, outsourcuje připojení partnerů k VF T-Mobile m-platby:  Skomírají od roku 2003  Erotika, inzeráty (16 partnerů) O2 – pilot NFC  Plzeňská karta v mobilu  Od května 2009

B EZKONTAKTNÍ PLATBY (NFC) Pay-Buy-Mobile (GSMA)  s velkou pompou ohlášeno v roce 2007 na GSM kongresu v Barceloně  od kongresu v roce 2008 ticho po pěšině  počítá s kooperací karetních asociací, bank, operátorů (mobil = karta) V ČR probíhá trial TO2 v Plzni (plzeňská karta) Výhoda NFC v telefonu (podle TO2):  displej + klávesnice (možnost sledovat zůstatek, chránit transakce PIN kódem  nejen peněženka, ale i dopravní kupon, lístky na hokej atd.

PROČ U NÁS „SKUTEČNÉ“ M-PLATBY NEJSOU (I) Obchodník vyžaduje nízké transakční náklady Zákazník chce bezproblémovou transakci a platbu přímo přes tarif / kredit Operátor vyžaduje slušnou marži Banka se chce dostat do malých transakcí a nezničit si dobře rozjetý karetní byznys

PROČ U NÁS „SKUTEČNÉ“ M-PLATBY NEJSOU (II) Operátor:  Banky hlídaly operátory, aby nedělali nějaké ‚blbosti‘ a pak trh ‚analyzovaly‘  Banky nevybavují obchodníky potřebnými NFC terminály. Asi se obávají, že by do toho mohl mobilní operátor vstoupit. Banka:  Míček je na straně operátorů. Operátoři si business case rádi vylepšují o další typy transakcí. Nechceme si kanibalizovat karetní byznys, se kterým jsme spokojeni my i naši zákazníci. Karetní asociace:  Zavedení této služby závisí pouze na rozhodnutí bank.  Poskytovatelé služeb jako Global Payments Europe či First Data International jsou na bezkontaktní technologie připraveni

PROČ U NÁS „SKUTEČNÉ“ M-PLATBY NEJSOU (III) Obě karetní asociace jsou na bezkontaktní platby připraveny  MC: „Pro společnost MasterCard je umožnění plateb pomocí bezkontaktních technologií v České republice jednou z priorit.“  VISA, MC: Vybavení čtečkou NFC karet je levné / případně EMV terminály už jsou čtečkou vybaveny Jsou ale připraveni i lidé?  průzkumy vždy ukazují nadšení uživatelů  realita je ale jiná (Mobipay, Simpay)

NOVÝ ZÁKON O PLATEBNÍM STYKU (OD ) Mobilní operátoři jsou poskytovateli platebních služeb. ČNB tak je další instituce, která bude operátory regulovat – kromě ČTÚ. Operátor bude fungovat v regulovaném režimu jako platební instituce malého / velkého rozsahu podle objemu služeb. Transakce do druhého/třetího dne

Z ÁVĚR Rozvoj m-plateb závisí na dohodě operátorů a bank Čeká nás ještě několik let hledání správného byznys modelu Operátoři nesmějí chtít m-platbami vytlačit hotovost a karty, musejí si najít svůj vlastní trh Dominantní technologií bude do budoucna NFC

D ĚKUJI ZA POZORNOST