Zakarpatská Ukrajina.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Křižánky Vítejte u nás.
Advertisements

Historické památky města MIKULOV
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu
 Poloha.. Poloha..  Naše obec Naše obec  Mapa Obce Mapa Obce  Historie obce Historie obce  Tradice Tradice.
Maďarsko Prezentace.
Postavení národnostních menšin v ČR učebnice str. 41
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
SADA č.22 Identifikátor: VY_32_INOVACE_SADA22 _ VkO DUM č.4
ESTONSKO.
Celostátní setkání mládeže Žďár nad Sázavou.
CZ 1. kolo 6.ročník KVÍZ.
ČR – historický vývoj VY_32_INOVACE_Z ČR 8.01 Mgr. Kosík Lukáš
Mateřská škola, Základní škola a Praktická škola, Horní Česká 15, Znojmo EU peníze školám Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu:
Maďarsko Centrum pro virtuální a moderní metody a formy vzdělávání na Obchodní akademii T.G. Masaryka, Kostelec nad Orlicí Zeměpis – 1. ročník.
Maďarsko Aleš Jůn.
Poválečný vývoj v Československu
MOLDAVSKO.
Středočeský kraj.
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Javorník, okres Jeseník REDIZO:
Bývalé státy Sovětského svazu
Základní údaje Krajské město: Olomouc Rozloha: km²
Liberecký kraj Městská radnice.
Test – Východní Evropa autor: Mgr. Jana Mikešová
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Monika Chudárková ANOTACE Materiál seznamuje žáky s přírodními, společenskými a hospodářskými.
Zaandam je město v nizozemské provincii Noord- Holland. Leží na řece na Zaan, v blízkosti v blízkosti kanálu Noord sea a nedaleko hlavního města Amsterdamu.
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA
ČR – základní údaje + práce s mapou
ZEMĚ A NÁRODY NA ÚZEMÍ ČESKOSLOVENSKA
ČESKÁ REPUBLIKA Hlavní město:PRAHA Počet obyvatel:
ČESKÁ REPUBLIKA Vlajka Znak. Obecně Hlavní město: Praha Hlavní město: Praha Počet obyvatel: Počet obyvatel: Rozloha: km².
Bělorusko Daniel Knápek 8.B
Cestujeme po jižních Čechách
ZÁKLADNÍ ÚDAJE Hlavní město: Minsk Státní zřízení: republika Rozloha (km 2 ): Počet obyvatel:
SLOVENSKO.
Česká republika: Plzeň Hospodářský zeměpis
Darek Matwikow Jan Jelínek
Українська Республіки
Statutární město Opava
Ukrajina, Bělorusko, Moldavsko
VYSOČINA.
Renata Trojanová, Filip Vrba a Lukáš Veselý
Pardubický kraj. Pardubický kraj Pozice na mapě.
Bývalé státy Sovětského svazu
Slovensko aneb země nám nejbližší stát střední Evropy
SLOVENSKO VLAJKA ZNAK.
Německo.
Autor: Markéta Hřivnová
Jihomoravský kraj.
Rumunsko Rumunsko je stát ležící z větší části na Balkánském poloostrově v jihovýchodní části Evropy. Sousedí s Ukrajinou a Moldavskem na severovýchodě,
Igor Dostal
Naše vlast - ČESKÁ REPUBLIKA
Vsetín Město ve kterém žiji
Litva V několika jazicích : Anglicky : Lithuania / Lithuanian
N ÁRODNOSTNÍ MENŠINY NA ÚZEMÍ Č ESKÉ REPUBLIKY Jana Hřebíčková 4.B.
Elektronické učební materiály - II. stupeň Dějepis Autor: Mgr. Zdeněk Kóňa Dnes žijeme v samostatném státě a jako úřední jazyk používáme češtinu. Problémy.
Moldavsko. Základní informace Hl. město: Kišiněv Leží mezi Ukrajinou a Rumunskem. Počet obyvatel: Složení obyvatel: Moldavané, Rumuni, Ukrajinci,
ČESKÁ KRAJANSKÁ KOMUNITA V ZAKAVKAZÍ KRASNODARSKÝ KRAJ, RUSKÁ FEDERACE.
HLAVNÍ PAMÁTKY ČESKÉ REPUBLIKY Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Irena Čiháková. Dostupné z Metodického portálu
Praha – hl- město ČR Praha je největší a nejvíce obydlené město České republiky Patří mezi nekrásnější města světa Je sídlem prezidenta, vlády a parlamentu.
MENŠINY A JEJICH PRÁVA MGR. MICHAL OBLOUK. MENŠINY Menšina = dobře vymezená skupina osob, která se odlišuje od okolní „většinové“ společnosti Druhy menšin.
Název školy: Základní škola a Mateřská škola Sepekov Autor:
Ukrajina Bělorusko Moldavsko
JIHOČESKÝ KRAJ.
Komorní Lhotka 430 km Vyšné Nemecké 100 km Iršava.
ŠABLONA 32 VY_32_INOVACE_11_22_SLOVENSKO.
ČESKOSLOVENSKÁ REPUBLIKA MEZI VÁLKAMI – 1. část
Sčítání lidu domů a bytů 2011
Národnostní menšiny, migrace
Obyvatelstvo a sídla.
Transkript prezentace:

Zakarpatská Ukrajina

Odjezd z Komorní Lhotky

UŽHOROD

Užhorod - Ужгород Užhorod se rozkládá na obou březích řeky Už v nejzápadnější části Ukrajiny těsně u hranice se Slovenskem (hraniční přechod Vyšné Nemecké je vzdálen 4km z centra města). 25 km jižně od Užhorodu je Maďarsko a severně se nachází Polsko. Do Kyjeva je to autem 788 km, do Prahy 752Km. Užhorod leží v nadmořské výšce okolo 170m. Jméno Užhorodu znamená město (город) na řece Už.. V roce 2004 zde žilo okolo 117 000 obyvatel (zdroje o počtu obyvatel se výrazně liší). Užhorod je administrativním centrem Zakarpatské oblasti (regionu, něco jako kraj) a také centrem Užhorodského rajonu (přirovnal bych k okresu).

Užhorod - Ужгород

UŽHOROD - SKANZÉN

MUKAČEVO

Stručný historický přehled města Mukačeva 9 Stručný historický přehled města Mukačeva 9. století: pravděpodobně součástí Velké Moravy 10. až 11. stol.: město se nacházelo zřejmě v hraničních oblastech Kyjevské Rusi od 10./11. stol. do roku 1538: součástí uherského království (komitát/župa Bereg) od r. 1538 do konce 17. století: střídavě součástí knížectví sedmihradského a uherského království od konce 17. století do roku 1918: uherské království 1919–1938: Československo – resp. jeho součást Podkarpatská Rus 1938–1944: Maďarsko (opět župa Bereg) 1944–1945: nakrátko pod správou československé vlády 1945–1991: součást Svazu sovětských socialistických republik jakožto Zakarpatská oblast, od roku 1946 součástí Ukrajinské SSR od r. 1991 do současnosti: Ukrajina – Zakarpatská oblast Mezi nejvýznamnější památky patří hrad Palanok (též Palanka, 9.–16. století), který sehrál důležitou roli v protihabsburských povstáních (17.–18. století) v přilehlém regionu. Dále je zde možné navštívit klášter ze století 14. a dřevěný kostel v ukrajinském stylu z 18. století. Mukačevo bylo též známé poměrně velkou židovskou komunitou, dnes zde ovšem žije méně než 300 Židů. Dnešní Mukačevo je silničním uzlem Zakarpatské oblasti a významnou stanicí na trati spojující Lvov se Slovenskem a Maďarskem. Průmyslová výroba je zastoupena především potravinářstvím (pivovar, produkce tabáku a vína), textilnictvím, zpracováním dřeva a nábytkářstvím. V roce 1989 v Mukačevu žilo 85 000 obyvatel, při sčítání roku 2001 byl zjištěn počet 82 346 obyvatel, nejaktuálnější údaje (z roku 2004) pak jako počet obyvatel udávají číslo 77 300. Z etnického hlediska je město obýváno především Ukrajinci, případně Rusíny (nejsou na Ukrajině uznáváni jako samostatná menšina), dále je zde relativně četná maďarská minorita, ve městě žije též několik stovek Židů, Němců a Romů.

MUKAČEVO

IRŠAVA

Iršava - Іршава Iršava (ukrajinsky Іршава [Iršáva], rusky Иршава [Iršáva], maďarsky Ilosva [Ilošva], rumunsky Iloșva [Ilošva], polsky Irszawa [Iršava]) je neveliké okresní město ve střední části Zakarpatí. Iršava leží asi 4 km stranou od hlavní silnice Mukačevo - Chust. Turisticky je město atraktivní především jako konečná úzkorozchodné železnice z Vinohradova. Nachází se zde však i několik zajímavých kostelů a velmi rozlehlá tržnice. Ač Iršava leží mimo hlavní silnici a má jen necelých 10.000 obyvatel, tak centrum města je velmi živé.

Ulice Iršavy

Moskevská Pravoslavná církev

Kostel řeckokatolické církve

Ukrajinská Pravoslavná církev

UKRAJINA - ZAKARPATSKÁ OBLAST IRŠAVSKÝ RAJÓN I R Š A V A Brid Ilnica Osij Bilki Imstičovo Rakovec Vilchivka Trebla Midjanica Ardanovo

Příjezd do Iršavy

Příprava dárečků pro dětí

A můžeme vyjet

Kde to nejde autem tak se musí pěšky

Osij – Matiko Vera /vdova, 7dětí/

Prádelna, koupelna a myčka nádobí

Bilki – Zejkan Maria /vdova, 3 dětí/

Osij - Lakatošovi Romská rodina – 18 členů

Vilchivka - rodina Antoniukova 8 dětí

ARDANOVO - Anna Kapitan samotná matka a 8 dětí

Žalm 10,14 Ty to však vidíš! Ty vnímáš trápení i žal, svou vlastní rukou abys potrestal! Na tebe samého bezbranný spoléhá, ty jsi pomocníkem sirotka!   Žalm 68,6-7 Ochránce vdov, otec sirotků je Bůh ve svém svatém příbytku. Osamělým dává Bůh rodinu, vězně vyvádí na svobodu, vzpurní však obývají pustinu.   Žalm 82,3 Chudých a sirotků se zastávejte, nuzným a ubohým právo zjednejte! 4 Chudého ubožáka vysvobozujte, dejte mu uniknout z ruky ničemů!    Izaiáš 1,17 Přestaňte jednat zle , jednat dobře se naučte! Prosazujte spravedlnost, podpořte utlačovaného, zjednejte sirotkovi právo a zastaňte se vdov!    Jakub 1,27 Čistá a ryzí zbožnost před Bohem a Otcem je toto: pomáhat sirotkům a vdovám v jejich nouzi a chránit se před špínou světa. Kazatel 11, 1 Pouštěj svůj chléb po vodě, po mnoha dnech se s ním shledáš. Malachiáš 3,10 Přinášejte do mých skladů úplné desátky. Až bude ta potrava v mém domě, pak to se mnou zkuste, praví Hospodin zástupů: Neotevřu vám snad nebeské průduchy a nevyleji na vás požehnání? A bude po nedostatku.