...aneb jak předejít tragédii

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Možnosti spolupráce a sdílení dat v cloudu
Advertisements

Jakub Ježek 2IT Ubuntu. Co je Ubuntu?  Ubuntu je operační systém založený na kernelovém jádře a unixové struktuře  Je distribuován pod licencí GNU-GPL.
Ochrana dětí na internetu
Využití cloudových služeb ve školství
III/2 8.ABC XVII Informatika prevence, bezpečnost, zabezpečení, ochrana, údržba, aktualizace, update, brána firewall, antivir, malware,
Název a adresa školy Střední škola zemědělská a přírodovědná Rožnov pod Radhoštěm nábřeží Dukelských Hrdinů Rožnov pod Radhoštěm Název operačního.
Počítačové praktikum Úvod do předmětu
| Copyright© 2010 Microsoft Corporation Markéta Douděrová Microsoft PŘEDSTAVENÍ:
Polycom® RealPresence® Desktop
SOFTWARE operační systémy
Operační systémy a aplikační servery Tomáš ZACHAT SPŠ Praha 10, STIC.
Web Rangers Filip Komarov. Co je pro vás slovo e-bezpečí ??????????????
Přínosy virtualizace a privátního cloudu
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Světlana Filipová. Materiál zpracován v rámci projektu Implementace ICT techniky do výuky.
Přínosy a druhy počítačových sítí. Jednou z nejvýznamnějších technologií používaných v oblasti výpočetních systémů jsou již řadu let počítačové sítě.
Technologická centra a hostování Jihlava
Představení Office365 Břetislav Regner PROJEKT financovaný
Elektronická pošta Elektronická pošta ( ) je obdobou běžné pošty a umožňuje přijímat a distribuovat dokumenty v textové podobě na jednu nebo více.
ESET - Chytré řešení bezpečnosti dat Filip Navrátil, Sales Engineer, ESET Software spol. s r.o.
M-Cloud.cz Groupwarové řešení pro malé a střední podniky.
Pravidelné zálohování dat
Informatika I 7. a 8. hodina 4. týden. Operační systémy I Operační systém (dále také OS) je základní programové vybavení počítače (SW), které je zavedeno.
Dotyková zařízení ve výuce ​ Aktivita B2 Ing. Libor Měsíček, Ph.D.
ICQ. Co je ICQ? ICQ je nejpoužívanější a nejpopulárnější komunikační program. ICQ je zkratka slangového výrazu „I seek you“ (hledám tě). Slouží ke komunikaci.
Google Apps Kateřina Macháčková EU peníze školám Základní škola Stříbrná Skalice, Na Městečku 69,
Sdílení obsáhlých souborů na webu Výpočetní technika.
Internet.
Gymnázium, Obchodní akademie a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Hodonín Zálohování dat MS Windows - Aktovka.
Nebezpečí na Internetu
JAK UČIT OCHRANU POČÍTAČE Vypracoval: Martin Rais P03466 Předmět:KVD/DIDI2 Studijní program: MT - VT - ZŠ Akademický rok: 2006/2007 Datum:
Ochrana dat Ochrana dat je jednou z nejdůležitějších činností uživatele výpočetní techniky. Data, uložená v počítači, jsou různě důležitá. Od souborů,
Internetový prohlížeč
Bezpečí a počítače Počítače škodlivé programy - malware Internet komunikační praktiky Učební materiál vznikl v rámci projektu INFORMACE – INSPIRACE – INOVACE,
Jak jsou informovaní naši žáci- dotazníkový průzkum 11/2014 Kyberšikana S postupem doby a technickým vývojem se na scéně objevila tzv. kyberšikana. Jedná.
Internet– přenos dat Bohumil Bareš. Přenos dat – pomocí E-meilu 2 Jak vidíte k e-meilu můžete přiložit různé soubory, jako je obrázek, pdf soubor, prezentaci.
Diskové pole RAID Disková pole (RAID - Redudant Array of Inexpensive Disks) se používají v souvislosti se zabezpečením dat. Princip RAID pole spočívá.
INFORMATIKA 7 Ukládání dokumentu III2 - I ANOTACE Materiál obsahuje prezentaci ve formátu Microsoft PowerPoint (.ppt) pro učivo v předmětu Informatika,
* Obecně lze říci, že software je programové vybavení počítače např.: * BIOS * Operační systém * Aplikace * Ovladače * Je software důležitý? * Zatímco.
Dropbox je webová služba, pomocí které můžete: zálohovat a synchronizovat svá data mezi více počítači tato data sdílet i s více uživateli Dropbox můžete.
Referát č.8 Daniela Venusová.
2OP381 Manažerská informatika 1
Zálohování a posílání fotografií Hrušková Markéta.
ICT – Informační a komunikační technologie Ing. Libor Měsíček, Ph.D. CN460
Kyberšikana Cyberbulling.
Základy práce s PC , SB 104, 9.15 – h doc. Ing. Tomáš Kubálek, CSc. kancelář: NB 246.
Posílání fotek Letecká pošta- První web ne který můžeme umístit velké množství fotek.
Windows XP a live distribuce Knoppix, Danix apod
Zálohování fotografií
Práce v lokální síti Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je MGR. MILOŠ NYGRÝN.
Kyberšikana.
Zálohování dat Zoner cloud Webové úložiště fotografií. Virtuální disk. Zabezpečené přihlašovací údaje.
Aktuální bezpečnostní výzvy … a jak na ně ….. v praxi Dalibor Lukeš Platform and Security Manager Microsoft Czech and Slovak Michal Pechan Production Stream.
Ivana Topolová VŠE v Praze
Google Apps Martin Kotlík Brno, 12. květen 2015 Cloudová řešení 1.Cloudové řešení Apple 2.Cloudové řešení Microsoft 3.Cloudové řešení Google.
 nejvíce využívaná služba internetu založená na www stránkách  poskytuje virtuální informační prostor, přístupný pomocí prohlížeče  výhodou www stránek.
Elektronická pošta, zkráceně (zkráceně také mail) je způsob odesílání, doručování a přijímání zpráv přes elektronické komunikační systémy.
Kyberšikana Kybergrooming Sexting. Záměrné zneužití informačních komunikačních technologií k činnostem, které mají druhého vyvést z rovnováhy.  Šikanování.
INTERNET Mgr. Petra Toboříková. Internet = celosvětový systém navzájem propojených počítačových sítí –WWW (text, grafika a multimédia - hypertextové odkazy)
EU peníze školám Registrační číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu Inovace školství Šablona - název Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
Internet (služby Internetu, WWW) Služby Internetu WWW (World Wide Web) – dnes nejrozšířenější služba; spoustě lidí splývá s Internetem jako takovým WWW.
Dotkněte se inovací OP VK 51 CZ.1.07/1.3.00/
Pojmy internetu - test Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2013.
KYBERŠIKANA Mgr. Martina Miloica ZŠ Heyrovského 33, Olomouc.
Pojmy internetu Gymnázium a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky Zlín Tematická oblastInternetové technologie, programování Datum vytvoření2012.
Název šablony: ICT2 – Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Vzdělávací oblast dle RVP:Základy výpočetní techniky Okruh dle RVP:Počítačové sítě.
Číslo projektuCZ.1.07/ / Název školySOU a ZŠ Planá, Kostelní 129, Planá Vzdělávací oblastVzdělávání v informačních a komunikačních technologiích.
Elektronický archiv v ÚMV
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Programy pro komunikaci
Číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Název DUM: Internetové služby – Disk Google Číslo DUM: III/2/VT/2/2/36 Vzdělávací předmět: Výpočetní technika Tematická.
Transkript prezentace:

...aneb jak předejít tragédii Jiří Zounek (s využitím výsledků seminárních prací studentů) Archivace, zálohování a bezpečnost (nejen) dat – základ úspěchu při psaní odborného textu ...aneb jak předejít tragédii

Obsah Počítač Ukládání dat Zálohování dat Bezpečnost (nejenom) ve virtuálním prostoru

Počítač Zabezpečení počítače (aktualizace systému, antivirový program, antispaware, zdroje na webu – slunečnice.cz, CHIP download, http://www.filehippo.com/ ) Zabezpečení domácí bezdrátové sítě (návod), vyhýbat se nezabezpečeným připojením na veřejnosti Internetové prohlížeče Další zdroj: Jen technická obrana nestačí

Ukládání dat Doporučení: Na počítači (v počítači 2 disky – SSD + klasický disk na data) Jasná struktura souborů

Ukládání dat Pravidelné zálohování (každý den, na jiné/nezávislé médium, zálohovací SW) Rada: např. magisterská práce-každý den ukládat s aktuálním datem/používat zálohovací SW (zdroje: př. 1, př. 2) Nastavit automatické zálohování v textovém editoru

Ukládání dat Google cloud connect

Zálohování dat Externí disk – vhodný způsob, mobilita Flash disk – nejhorší způsob, dočasné uložení, přenos Vypalování na CD/DVD, blu-ray disk RAID (Redundant Array of Independent Disks) - „zrcadlení“: obsah v počítači zaznamenává současně na dva disky

Zálohování dat – cloudová uložiště Nejnovější způsob uchovávání dat Data jsou zde ukládána na server poskytovatele (Apple, Microsoft, Google, Dropbox, vlastní server, vlastní prostor na webu - placený atd.).

Zálohování dat – cloudová uložiště Bezpečnost této metody - poskytovatel používá pokročilé zálohy (RAID apod.) = je téměř nemožné o data přijít. Riziko - může být možnost odcizení dat z důvodu nízkého zabezpečení poskytovatele proti útokům crackerů (hackerů).

Zálohování dat – cloud (M. Macinková)   https://www.dropbox.com/ Kapacita 2GB plus za každého doporučeného uživatele 500MB až do kapacity 18GB. Volné místo platí na 2 roky. Pokud už jste registrovaní tak klikněte na tlačítko vpravo nahoře "Get free space!" a validujte přes svůj školní email (UČO@mail.muni.cz) nebo si založte Dropbox přímo pod školním emailem a získáte dalších 25GB zdarma. Maximální velikost souboru neomezena. Kromě webové rozhraní možnost instalace applikace (podpora Win XP, Win Vista, Win 7, Linux, Mac OS, iOS, Android) která umožnuje např. synchronizaci souborů atd. https://www.google.com/intl/cs/drive/start/index.html V základu 5GB zdarma. Oproti konkurenci možnost zobrazení souborů mnoha formatů (DOC, ODT, PDF, JPG, PNP, atd.) přímo na webu a přímá editace souborů na webu (DOC, XLS, PPT, atd.). Další možností je editace jednoho souboru více lidmi a další funkce zameřené na teamovou spolupráci. https://one.ubuntu.com/ Kapacita 2GB. Vytvořena za účelem synchronizaci dat mezi počítači s operačním systémem Ubuntu kde je služba součástí systému a není třeba instalovat.

https://skydrive.live.com/ Jedna ze služeb Live.com poskytovaných společností Microsoft. Kapacita 7GB. Maximální velikost souboru 50MB. Ve spojení s Office Web Apps (další službou Live.com) poskytuje možnosti editace, zobrazení a vytváření dokumentů kancelářského balíku MS Office přímo na webu. http://www.leteckaposta.cz Neumožňuje vyhledávání souboru. Zásilka bude uskladněna minimálně 19 dní, počet stahování zásilky je neomezený. Celková velikost zásilky je omezená na 161 MB. http://www.edisk.cz Umožňuje vyhledavani souboru. Je možno nahrát v jedné relaci (souboru) data o velikosti až 3000 MB. Data uživatelů jsou na serveru eDisk.cz uložena po dobu nejvýše 30 dnů od posledního stažení. Pokud bude soubor stažený více než 5x, prodlužuje se doba uložení na 90 dní od posledního stažení http://www.uschovna.cz/ Maximálni velikost zásilky je omezená na 300 MB. Zasilku lze po dobu 14ti dnů až 30x stáhnout.

Překvapení?!

Překvapení?!

10 pravidel bezpečnosti pro studenta VŠ (L. Lichter) Rozmyslete si, zda je nutné pro danou službu vyplňovat všechna svá osobní data. Své heslo neposkytujte 2. osobě, a to ani poskytovateli služeb. Nereagujte na anonymní zprávy, ani neotvírejte odkazy v nich uvedené.

Čtěte licenční ujednání služeb nebo alespoň důležité odstavce o osobních údajích a ukončení poskytování služeb (soubory se stávají majetkem poskytovatele služeb). “You agree that by posting any material or information anywhere on the ICQ Services and Information you surrender your copyright and any other proprietary right in the posted material or information. You further agree that ICQ Inc. is entitled to use at its own discretion any of the posted material or information in any manner it deems fit, including, but not limited to, publishing the material or distributing it.” (odkaz)

Skryjte své osobní údaje na Facebooku před veřejností a nepoužívejte aplikace třetích stran. Zasílejte a sdílejte jen ty soubory, na které máte autorské právo.

Dávejte pozor na to, co vy nebo váš počítač nahrává na internet a zda tím neporušujete zákony. Rozmyslete, co chcete publikovat na internetu (články, diskuze) a zda to nemůže ovlivnit vaši kariéru nebo bezpečnost (v budoucnosti). Příklad: http://archive.org/web/web.php

Na internetu nikdy nedůvěřujte nikomu, koho osobně neznáte! Zálohujte svá cenná data (diplomové práce, fotografie atd.) vhodným způsobem. Na internetu nikdy nedůvěřujte nikomu, koho osobně neznáte! Další zdroj: Bezpečnost na internetu

Prezentace / přednáška Uložit prezentaci v několika formátech Uložení na přenosné médium + cloud (nezávislé zdroje) Využít i např. IS (vlastní Úschovnu)

Kyberšikana (cyberbullying) (E. Janová – seminární práce) S tradiční šikanou má společný cíl a to někomu ublížit, buď fyzicky nebo psychicky. Kyberšikanující k tomu využívá elektronických prostředků. Je to úmyslné, nepřátelské chování a obvykle je opakující... posílání urážlivých SMS a mailů webové stránky, blogy s cílem zesměšnit někoho obtěžování prostřednictvím ICQ, Skype… zesměšňování prostřednictvím sociálních sítí zneužití identity oběti – rozesílání zpráv pod jejím jménem (zdroj – seminární práce)

Kybergrooming „Kyberkrášlení“ Neznámá osoba se dělá přitažlivým pro své oběti něčím co je ve skutečnosti vymyšlené vzbuzení důvěry a snaha izolovat oběť podplácení dárky, penězi, budování přátelského vztahu získání nebezpečných materiálů k vydírání emocionální závislost na útočníkovi osobní schůzka napadení, zneužívání, vydírání (Kweensey, 2010)

Kyberstalking Opakované sledování nebo obtěžování Může mít více forem: posílání opakovaných sms, emailů, zpráv, telefonátů či dokonce posílání dárků, o které oběť nemá zájem

Opakované sledování nebo obtěžování Může mít více forem: posílání opakovaných sms, emailů, zpráv, telefonátů či dokonce posílání dárků, o které oběť nemá zájem