Prevence – Inovace a vylehčování PET

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Co s PET láhvemi na škole ?
Advertisements

Řešení komunálního odpadu v městech a obcích
Zpracoval: Ing. Tomáš Kotyza
TŘÍDĚNÍ ODPADU Nožičková Monika.
1 Sdružení EPS ČR Pěnový polystyren (EPS) pro stavebnictví Ing. František Vörös konzultant Sdružení EPS ČR reprezentant Plastics Europe ČR
Nauka o podniku Seminář 6..
Zákon o obalech Česká republika
Nová směrnice o energetické účinnosti
Ing. René Neděla poradce předsedkyně Energetický regulační úřad
Kdo jsme Zpracovatelé odpadu, dodavatelé surovin a energie Aktivní v celém odpadovém řetězci Roční obrat €1.2 miliardy V osmi zemích Mezi Top 5-ti hráči.
Václav Metlička Cyklokros
Jak v praxi využít analýzu bodu zvratu?
Objem a struktura trhu. Průmyslový řetězec Skládá se ze všech sektorů průmyslu, které jsou zapojeny do realizace výrobku Proces od získávání surovin přes.
Registrace ochranné známky a loga Darya Maslova Vil Shakirov.
VY_32_INOVACE_M.6.02-Převody jednotek hmotnosti – PL
NÁZEV: Udržitelné stavebnictví a průmysl Přednášející KAM Sika CZ Vedoucí PS 12 v Czech BCSD FOTO.
Změní „černobylské“ děti postavení k třídění odpadu?
LOGISTICKÉ SYSTÉMY 11/14.
Nástroj změny v místním prostředí
Stav přípravy novelizace energetických zákonů a vyhlášek a účinnost užití energie v průmyslu Současný stav energetické legislativy v ČR Seminář AEM
Stav a vývoj legislativy v oblasti odpadů v České republice Vladimír Mana.
MALÉ VODNÍ ELEKTRÁRNY Sekce podporovaných zdrojů Energetický regulační úřad
Současné trendy outsourcingu mezd
Implementace Politiky druhotných surovin ČR
Integrovaný registr znečišťování Platná právní úprava Ing. Bc. Jan Maršák, Ph.D. Odbor integrované prevence a IRZ Ministerstvo životního prostředí.
Potravinová bezpečnost a soběstačnost Co změní novela zákona o potravinách? Žofínské fórum Marian Jurečka ministr zemědělství 16. října 2014.
Informace o dotačních titulech Olomouckého kraje.
Výrobce a prodejce v EU – praxe v oblasti ochrany spotřebitele Ing. Zbyněk Jančík
Obaly a nakládání s obaly.
PLASTY.
Hmotnostní zlomek převáděný na %
Odpadové hospodářství ČR ve světle členství v EU Praha 1. prosince 2010.
TONDA OBAL NA CESTÁCH nás opět navštívil. Pamatujeme si z loňského roku co kam patří?????
Seminář KOMTERM, 21. duben 2010 Dipl. - Ing. Roman Baláž, MBA Generální ředitel SPP CZ, a.s. 1 Bezpečnost dodávek – nevyhnutná podmínka zákazníka.
Privatizace a liberalizace v energetickém průmyslu, ztráty a příležitosti v důlním průmyslu Balatongyörök, 29. duben 2006 Vilmos Holló ředitel majetkové.
Interní trénink Coca-Cola HBC.
Kvalita potravin, příležitost pro české produkty
Zvyšování manažerských kompetencí středního managementu a zaměstnanců firem Zlínského kraje TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM.
Energetické úspory metodou EPC v Moravskoslezském kraji Milan Novotný Praha,
Ekologický pilíř – celkový přehled
1 Etika podnikání Společenská odpovědnost organizací Ing. Jaroslav Prachař – výkonný ředitel, Korektní podnikání, o.s CEBRE – Kam směřuje Společenská.
Enviros s.r.o. | Vlasta Švejnohová | Národní kontaktní místo čistší produkce Projekt ActClean – ENVIROS, s.r.o. Česká republika 11. dubna 2011 Vlasta Švejnohová.
Vývoj kvality ovzduší v České republice
JISTOTA VÝKONNOST VSTŘÍCNOST ORIENTACE NA BUDOUCNOST
1. Minimalizace 2. Třídění a recyklace 3. Odstraňování Vypořádávání se s odpady zpět znovu 2.
R E C Y K L A C E P E T L A H V Í.
Jak je to s odpady ?.
EU PENÍZE ŠKOLÁM Operační program Vzdělávání pro konkurenceschopnost ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: 585.
Valná hromada Svazu dopravy - Ekologická daňová reforma v ČR Ekologická daňová reforma (EDR) v ČR JUDr. Jan Dusík, MSc. I. náměstek ministra ředitel.
UGO.
První registrace nových osobních automobilů v zemích EU + EFTA za období 1990 až 2014 (z ) První registrace nových osobních automobilů Kontakt,
DOBROVOLNÁ CERTIFIKACE DĚTSKÉ OBUVI PhDr. Vlasta Mayerová Česká obuvnická a kožedělná asociace Praha,
Continental Automotive Czech Republic s. r. o
Zákon o podpoře výroby elektřiny z obnovitelných zdrojů Ladislav Pazdera Ministerstvo průmyslu a obchodu Seminář AEM Praha,
Problematika odpadních PET láhví Martin Fišer. Dlouhodobá předpověď spotřeby PET v Evropě V ČR se v roce 2000 uvedlo na trh cca t PET láhví (200.
Konference „Inovace a technologie v rozvoji regionů“ Inovace a marketingový výzkum Duben 2004 / Příspěvek v diskusi / RNDr. Tomáš Raiter / obchodní ředitel,
Ztracená energie v PET láhvích
DEN ZEMĚ TEST.
Inovační marketing. Přenášení inovačních impulzů Je nutná aktivní účast obchodníků nebo marketingových pracovníků Vylepšování a inovace výrobků je možná.
8. Marketing.
Prevence vzniku obalových odpadů podle zákona o obalech Aktuální informace týkající se omezování spotřeby plastových odnosných tašek v ČR v návaznosti.
Sdružení EPS ČR PREVENCE VZNIKU PLASTOVÝCH ODPADŮ S DŮRAZEM NA PĚNOVÝ POLYSTYREN Ing. František Vörös - konzultant.
Nealkoholické nápoje. Sodová voda uměle tvořená kyselina Výroba nezávadná voda + hydrogen uhličitan sodný + malé množství kuchyňské soli Sytí se pod tlakem.
Ing. Lenka Bombera Piskačová. Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu DUM Škola budoucnosti s využitím IT VY_12_INOVACE_OV55 Název školy.
Vysoká škola technická a ekonomická Racionalizace procesů logistických aktivit ve společnosti Alfa s.r.o. Autor diplomové práce: Martina Hlatká Vedoucí.
Zemědělci a potravináři se ode dna musejí odrážet společně
Logistika výroby a distribuce dřevěných pelet v ČR
Společenská odpovědnost v Rodinném pivovaru BERNARD
Prevence vzniku (plastových) odpadů v každodenním životě
Vzdělávací oblast: Odborné vzdělávání Tematická oblast:
Transkript prezentace:

Prevence – Inovace a vylehčování PET Odpady a obaly stav a praxe, legislativa po roce 2014 Seminář PS PČR, 10. dubna 2014 Prevence – Inovace a vylehčování PET Milan Luzum ředitel pro vnější vztahy a komunikaci Coca-Cola HBC ČR/SR

Coca-Cola HBC ČR/SR krátce v číslech 2 výrobní závody (Praha a Lúka u Piešťan) 1.200 zaměstnanců (800 ČR / 400 SR) 6-8 pracovních míst na každé místo u nás 65.000 zákazníků / prodejců 20 značek / 62 příchutí 9 kategorií (sycené a nesycené nealkoholické nápoje, balené vody, ochucené balené vody, energetické nápoje, sportovní nápoje, džusy a ovocné šťávy, ledové kávy, ledové čaje) ~140 SKUs člen sdružení CICPEN od 1997

Zákon o obalech 477/2001 Sb. § 3 Prevence (1) Osoba, která uvádí na trh obal, je povinna zajistit, aby hmotnost a objem obalu byly co nejmenší při dodržení požadavků kladených na balený výrobek a při zachování jeho přijatelnosti pro spotřebitele nebo jiného konečného uživatele, s cílem snížit množství odpadu z obalů, který je nutno odstranit.

Portfolio balení v České republice 2014

Portfolio PET balení v České republice Obsahuje 30% recyklovaného materiálu PET 2014

Nejpreferovanější PET balení 0.5L PET 2L PET 2014

Nejprodávanější 2L balení 700g min váha, 30x těžší 0.5L PET 2014

2004->2008->2009->2011->2014 preforma 0.5L PET -26% Výroba z preforem nafouknutím 2004->2008->2009->2011->2014

-13,5% preforma 2L PET 2004 -> 2006 -> 2009 -> 2014

Preformy, víčka celkem ročně 456t PET

456t Úspora 7% nákladů při nákupu suroviny Motivace (nikoliv par. 3), úspora – ekonomická nutnost Úspora 7% nákladů při nákupu suroviny Úspora 0,7% na celkových nákladech distribuce

150t CO2 díky distribuci lehčích lahví 270t CO2 ušetřených při výrobě preforem (tavení, nafukování, chlazení, přeprava) 4,85t CO2 při dopravě resinu 150t CO2 díky distribuci lehčích lahví

456t Více se ušetří recyklačním procesem Fungující systém tříděného sběru je řešením

7 PET lahví z 10 bylo roce 2013 v České republice recyklováno 70% dnes recyklováno, tato recyklace uspoří Každá lahev již obsahuje 30% recyklátu PET