Otevřený přístup pohled autora

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Online nástroje pro podporu klinického rozhodování
Advertisements

BA-CPVŠK 2007 Univerzity, žebříčky hodnocení, role jejich knihoven Marta Machytková
Databáze citačních rejstříků Web of Science.  Online akademická služba provozovaná společností Thomson Reuters.Thomson Reuters  Databáze citačních rejstříků,
3.1. Typy vědeckých sdělení a periodik ústní forma - víceméně nezávazná forma sdělení, nezakládá prioritu sdělení formou semináře či přednášky na konferenci.
Open Access Week 24. – 30. října 2011 ciks.vse.cz/oa Open Access: podporujeme citační ohlasy 24. – 30. října 2011 Mezinárodní akce na.
Seminář ředitelů ZZ února III. pracovní seminář ředitelů nemocnic a zdravotnických zařízení Martin Zeman Masarykova nemocnice v Ústí nad Labem,
Bibliotheca academica – Cíle a perspektivy vysokoškolských knihoven 2008 Referenční služby online: rozvoj služeb knihoven ČVUT Ilona TRTÍKOVÁ
2. Národní konference o doporučených postupech , Olomouc Katalog klinických doporučených postupů – současný stav a možnosti využití Miroslav.
Akreditační standardy pro primární péči Bohumil Seifert Setkání auditorů
OD FAKULTNÍCH KNIHOVEN KE KNIHOVNĚ CENTRÁLNÍ Dana Lošťáková Knihovna UP Olomouc.
Poskytování informací krajskými odbory ÚZIS ČR
Informatizace veřejných knihoven Internet a veřejné knihovny jako informační centra měst a obcí PhDr. Ivana Štrossová Okresní knihovna Havlíčkův Brod.
Jako intranet Bc. Jan Beneš. Intranet - obecná funkcionalita  sdílení dokumentů  diskusní fórum  databáze kontaktů  novinky a aktuality  firemní.
Zpřístupnění plných textů vědeckých publikací v prostředí systému Medvik Helena Bouzková, Filip Kříž, Lenka Maixnerová, Eva Lesenková, Ondřej Horsák, Adéla.
MUDR. PETR LESNÝ LÉKAŘ A KNIHOVNA. OBSAH Medicína a informace Postřehy z teorie a praxe Lékaři a knihovna Medicína založená na důkazech a personalizovaná.
Možnosti financování rozvoje zdravotnického IT a návratnost investic MUDr. Pavel Kubů.
Prezentace Centra MU pro klinicky orientovaný výzkum kvality života (CEQOL) Marek Blatný PSU AV ČR & PSU FF MU Tomáš Kepák KDO FN Brno & LF MU Brno, 21.
Role vysokoškolského pedagoga ve WBL PaedDr.Vanda Hájková, Ph.D
Setkání účastníků neformálního konsorcia Brno Praha
Akademické publikování praktické zkušenosti Moderní způsoby publikování a hodnocení výsledků VaV RNDr. Dalibor Ciprian, Ph.D. Institut fyziky,
Informace a Informatika. Terminologie Informatika – anglicky information science Zabývá se zpracováním informací nejen na počítačích. Informatika (počítačová.
Systém dalšího vzdělávání pracovníků výzkumu a vývoje v MS kraji a jeho realizace Projekt A5 Nástroje informatiky pro získávání informací a jejich zpracování.
Celkový záměr Podpora a propagace informačního systému pro mládež (ISM) − vytvořit systém podporující trvale udržitelný rozvoj zájmového a neformálního.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra experimentální biologie rostlin PřF UK iHOP - plnotextové vyhledávání Pubmed.
B130P16: Praktické základy vědecké práce Katedra fyziologie rostlin, PřF UK RNDr. Jan Petrášek, Ph.D. Základní dělení 3.1.
Příslib do budoucna Zprávy z Univerzity Karlovy Alena Matuszková, Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Otevřené repozitáře, Brno,
Informační zdroje pro odbornou práci Kuchařka pro vědecký fast food.
Knihovna společenských věd TGM v Jinonicích Společné zařízení Centra pro otázky životního prostředí UK, Fakulty humanitních studií UK, Fakulty sociálních.
Účel a cíle zřízení TPS z pohledu MZe Praha Ing. Pavel Sekáč, Ministerstvo zemědělství Evropský zemědělský fond pro rozvoj venkova: Evropa investuje.
Národní úložiště šedé literatury (NÚŠL) informace o projektu SKIP Klub vysokoškolských knihoven AMU, Iva Horová.
Kvalita a bezpečnost IT ve zdravotnictví
Řešení informační bezpečnosti v malých a středních firmách Pavel Šnajdr – Informační management 2 Diplomová práce.
Využití NUŠL pro ukládání a zveřejňování výsledků výzkumu a vývoje V ČR Open Access: otevřený přístup k vědeckým informacím v EU a ČR Technologické centrum.
Dana Sigmundová Jak najít plný text článku nebo kompletní číslo odborného časopisu aneb článkové databáze a jak v nich vyhledávat ÚK FSS MU,
EndNoteWeb a ResearcherID – užitečné nástroje Web Of Science
Aktuální problémy vysokoškolských knihoven 21.předsednictvo RVŠ – Pracovní komise pro VŠ knihovny PhDr.Miloslava Faitová ZČU v Plzni.
B i o c y b e r n e t i c s G r o u p Nový obor - počítače v medicíně a biologii  Proč je management informací ústřední otázkou v biomedicínském výzkumu.
210 mm Národní technická knihovna podporuje.... OPEN ACCESS WEEK
3. Odborná literatura, její zdroje na Internetu a PřFUK
Katalogy a databáze I. Mgr. Anna Vitásková. Knihovny Národní knihovna Praha – Vědecká knihovna v Olomouci –
Dana Sigmundová Databáze Wiley ÚK FSS MU, Ústřední knihovna FSS MU.
Popularizace otevřeného přístupu a repozitářů PAVLA RYGELOVÁ Ústřední knihovna VŠB-TU Ostrava.
SPARC EUROPE V ČR Lenka Němečková Ústřední knihovna ČVUT.
Zdroje a vyhledávání informací pro vědeckou práci Mgr. Jiřina Procházková, Ph.D
1 Projekt EU na Lékařské fakultě UP v Olomouci TENTO PROJEKT JE SPOLUFINANCOVÁN EVROPSKÝM SOCIÁLNÍM FONDEM A STÁTNÍM ROZPOČTEM ČESKÉ REPUBLIKY „Zavádění.
Mgr. Karla Hrbáčková Metodologie pedagogického výzkumu
. Výuka pediatrie u lůžka pacienta Kazuistika založená na důkazu
Jak vyhledat kvalitní dokumenty a správně je citovat Bc. Radmila Kouřilová.
Elektronické informační zdroje (VIKBA25) Martin Krčál EIZ - kurz pro studenty KISK FF MUBrno, 22. října Významné e-zdroje dostupné na MU.
Etika a realita Jana Vojtíšková Ústav všeobecného lékařství 1. LF UK Praha Praktická lékařka Praha.
Přínos projektu VIP Kariéra II – Kariérové poradenství v podmínkách kurikulární reformy Ing. Jiří Vojtěch, hlavní manažér projektu, vedoucí oddělení pro.
OČKOVÁNÍ – vzdělávání PLDD MUDr.Alena Šebková, PLDD, předsedkyně OSPDL ČLS JEP Parlamentní seminář, duben 2015.
Vzdělávání v laboratorní medicíně – prezenčně i virtuálně Marie Karlíková, Daniel Rajdl, Ondřej Topolčan Lékařská fakulta UK Plzeň.
Význam standardů doporučených postupů chirurgické péče Prof. MUDr. Miroslav Ryska, CSc. předseda České chirurgické společnosti Tisková konference Ministerstvo.
Vyhledávání informací Zdroj: pixabay.com. ÚVODEM  Seznámení  Cíl semináře  Zpětná vazba  Prezentace Vaše zkušenosti?
ČVUT zítra prof. RNDr. Miroslav VLČEK, DrSc.. ČESKÉ VYSOKÉ UČENÍ TECHNICKÉ V PRAZE 2 Postavení univerzity v měnícím se světě  Boloňské deklarace a společný.
Požadavky na průběžné vzdělávání zaměstnanců zdravotnických zařízení
Číslo projektu školy CZ.1.07/1.5.00/
Multimediální podpora výuky klinických oborů RITM a MEFANET: Přehled aktivit a návrh meziuniverzitní spolupráce při vytváření vzdělávací sítě lékařských.
Standardizace odborné zdravotní péče
Ústřední knihovna FSS MU Jak se dostat Wiley pod sukni
Nástroje podpory uživatelů
Budování Integrovaného informačního systému Národního památkového ústavu Petr Volfík, NPÚ ÚP
Informační zdroje pro vědu a výzkum na ČZU
Zdravotnický management
Elektronické informační zdroje (VIKBA25)
Pedagogická knihovna J. A. Komenského
Elektronické informační zdroje (EIZ)
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
3. Odborná literatura, její zdroje na internetu a PřFUK
Transkript prezentace:

Otevřený přístup pohled autora MUDr. Petr Lesný

Obsah Medicína a informace Postřehy z teorie a praxe Lékaři a knihovna Medicína založená na důkazech a personalizovaná medicína Koloběh informací a publikační aktivita Jak do toho zapadá Otevřený přístup (OA) Závěr a spekulace

Medicína je Odbornost definovaná teleologicky … léčba pacientů Umění Chirurgické obory Komunikace Psychiatrie Práce s informacemi Interní obory

Lékař v prostředí nejistoty Omezené znalosti Neúplné informace od pacienta Časový tlak Finanční tlaky Omezené prostředky Vysoká nejistota Nutnost rychlého rozhodnutí

Zdroje informací lékaře Vlastní a sdílené zkušenosti Doporučené postupy Externí zdroje informací Učebnice Odborné publikace Česká periodika Mezinárodní periodika Konference a semináře On-line zdroje Stabilita Šedá literatura Rychlost

PubMed V současnosti nejvýznamnější zdroj „vědeckých informací“ pro lékaře Synonymum pro rejstřík a vyhledávací systém informací v biomedicíně Co není na Pubmedu… Často první (a jediný) vstupní portál pro lékaře Umí ale lékaři formulovat dotazy? Pro české lékaře (mimo fakultní nemocnice) jsou často dostupné pouze abstrakty

Hledání šedé literatury Strýček Google najde vše Nerovnoměrná kvalita prezentací Nejsou metadata – nelze vyhledávat „v abstraktu“, není konvence jmen autorů Vysoká tolerance k chybám dotazů Vlastní šedá literatura – časem významný zdroj (pokud je dostatečně zálohována)

Zkušenosti lékaře Lékař se učí na pacientech Postupně narůstají Cyklus předávání zkušeností v medicíně Absolvent, předatestační příprava Generační + mezi pracovišti Dnes často přerušený (odchod střední generace) Zkušenosti lékař vyvažuje prací s informacemi Zkušenosti

Medicína založená na důkazech vědomé, zřetelné a soudné používání nejlepších současných důkazů při rozhodování o péči o jednotlivé pacienty Hierarchie důkazů Metaanalýzy (Cochrane apod.) Randomizované studie …. Kazuistiky Význam Šedá literatura

Personalizovaná medicína Proaktivní hledání přístupu, který maximalizuje pravděpodobnost vyléčení nebo zkvalitnění diagnostiky konkrétního pacienta Používá nástroje EBM Analyzuje datové soubory včetně negativních respondentů Propojuje genotyp a fenotyp pacienta Vysoká náročnost na zpracování Zatím pouze koncept…

TEORIE A PRAXE Medicína založená na zkušenostech Medicína založená na doporučených postupech Medicína založená na ekonomických ukazatelích … Medicína založená na abstraktech(Pubmed) Medicína nalezená na Google™ Medicína založená na náhodě

Nové poznatky v ordinacích 45% české nerecenzované časopisy 25% informace získané v osobním kontaktu 25% konference a semináře 5% vyhledávalo v PubMed 20 respondentů v oblasti primární péče

Otevřený přístup

Lékaři prvni linie a lékaři v nemocnicích Systém zdravotní péče jako filtr Obvodní lékaři Specialisté Malé nemocnice, NZZ Krajské nemocnice Fakultní nemocnice a specializovaná centra V průběhu procesu se mění nároky na lékaře i na charakter požadovaných informací Rychlost Specializace

Lékaři a knihovna “Today, the improvement of organizations and the information systems in them is not a matter of making more information available, but of conserving scarce human attention so that it can focus on the information that is most important and most relevant to the decisions that have to be made . . . Information isn’t the scarce resource; human time and attention is the scarce resource.” Simon HA. The future of information systems. Annals of Operations Research. 1997; 71:3-14.

Lékaři a knihovna Lékaři se s knihovnami setkávají od studia Zdroj učebnic Zapůjčení odborné literatury Rešerše Zprostředkování odborného článku Přístup do informačních sítí NLK Nemocniční / fakultní knihovny Online zdroje

Lékařská Knihovna dříve a nyní Historie Současnost Informace nedostatkové Univerzální vzdělání Relativní dostatek času Informace v nadbytku Specializace Nutnost rychlých rozhodnutí

VZDĚLÁVÁNÍ Lékařů Lékař je povinen se neustále vzdělávat v oboru Systém celoživotního vzdělávání lékařů akreditovaný ČLK (stavovský předpis číslo 16) V nemocnicích řízeno vnitřními nařízeními Pro samozaměstnané – návštěva odborných kursů Odborné knihy – knihkupectví, internet, zásilková služba

Publikace: Koloběh informací v klinické medicíně Šedá literatura Základní výzkum Teze pro základní výzkum Publikace Klinický (aplikovaný) výzkum Zkušenosti Kazuistiky Výměna zkušeností Standardizace Standardy Vzdělávání Léčba pacienta

Otevřený přístup? Varianta 1 = vlastní archivace Nenáročná – FTP server, HTML stránky Sebeprezentace Google najde vše – přístupná Varianta 2 = Open Access Publishing Indexováno v citačních databázích (Pubmed, EBSCO) Přístup k fulltextům – lepší využitelnost Rovnoměrná kvalita prezentací

Otevřený přístup? Varianta 1 = vlastní archivace Copyright (CTA) – nelze uveřejněné články Neměřitelný impakt, obtížná citovatelnost Problémy zálohování, vytváření rejstříků apod.? Varianta 2 = Open Access Publishing Placení – author fees? Sponzoring? Kvalita recenzentů?

Habilitační práce, poster, článek Potřebuji Zpřístupnit veřejnosti, prezentovat, mít někde uložené Získávat zpětnou vazbu, vyhledat Citovat Společenská potřeba Zabránit opisování

Závěr Otevřený přístup v biomedicíně je užitečný nástroj; hlavní motivací pro autory bude citovatelnost obsahu. Nutnost vytvářet publikace charakteru Jimp vede k preferenci impaktovaných časopisů, které OA časopisy teprve dohání. Většina publikujících výzkumníků a lékařů problematice OA a copyrightu nerozumí – berou publikování čistě instrumentálně.

Doporučení? Začít s šedou literaturou, přitáhnout lidi na možnost citovat šedou literaturu. Informovat publikující veřejnost o praktických aspektech OA Které publikace mají impakt Kolik se platí, kdy a komu Jaké jsou výhody

Děkuji za pozornost