PETR BEZRUČ VLASTNÍM JMÉNEM VLADIMÍR JAN NEPOMUK VAŠEK

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Josef Čapek.
Advertisements

Společenská kultura Kulturní instituce v ČR ; VY_32_INOVACE_D3_09
m i r o s l a v a t r i z u l j a k o v á malířka, restaurátorka narozena 1955 v Olomouci Absolventka SUPŠ v Uherském Hradišti, obor užité a propagační.
Hlavní město Praha Beznosková Šárka INFORMACE UBYTOVÁNÍ ZAJÍMAVOSTI
Vávrovice Opava. lékař předseda Župy českých lékařů ve Slezsku pokladník a předseda Matice opavské spoluzakladatel a předseda.
PETR BEZRUČ Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Identifikátor materiálu: EU – Anotace Žák se seznámí s životem a tvorbou P. Bezruče…. Autor Tomáš Krsek Jazyk Čeština Očekávaný výstup Seznámí.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A0360BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
VY_32_INOVACE_ČJPS2A0460BED Výukový materiál v rámci projektu OPVK 1.5 Peníze středním školám Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Rozvoj.
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_I.A.18 II
Střední průmyslová škola strojnická Olomouc, tř.17. listopadu 49
Název školyZákladní škola a Mateřská škola Tatenice Číslo projektuCZ Název šablony klíčové aktivity Inovace a zkvalitnění výuky v oblasti ICT Vzdělávací.
Anotace Žáci se seznámí s životem a dílem Mikoláše Alše, jeho typickými kresbami, ilustracemi… AutorMgr. Eva Dvořáková Jazyk Čeština Očekávaný výstup Žáci.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_06 Tematická.
FRÁŇA ŠRÁMEK Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Bratři Čapkové.
Karel Čapek.
Karel Hynek Mácha
CZ.1.07/1.4.00/ VY_32_INOVACE_597_VyOv6 Výukový materiál zpracovaný v rámci projektu Vzdělávací oblast: Člověk a společnost Předmět: Výchova k občanství.
Jméno autora: Mgr. Věra Kocmanová Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_12_INOVACE_03_CJL_NP2 Ročník: I. Český jazyk a literatura Vzdělávací oblast:
František Ladislav Čelakovský
VILA TUGENDHAT JEDEN DŮM JEDNA RODINA JEDNO STOLETÍ
Základní škola, Ostrava – Poruba, Porubská 831, příspěvková organizace Registrační číslo projektu – CZ.1.07/1.4 00/ Název projektu – BRÁNA JAZYKŮ.
Jan Neruda Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Petra Holajová.
Alois Moravec Osobnosti Chyšecka. Narodil se v rodině vesnického učitele v Chyškách u Milevska 5. ledna Jeho otec se jmenoval Josef Moravec a matka.
Název šablony: Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT 32/Čj02/ , K. Týleová Vzdělávací oblast: Jazyk a jazyková komunikace Název výukového.
František Hrubín Jan Musil.
SLEZSKÉ ZEMSKÉ MUZEUM V OPAVĚ
Antonín Dvořák ( ).
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_09_OSVZ_ZSVb Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
Mikoláš Aleš VY_III/2_INOVACE_90_Mikoláš Aleš Mgr. Jana Svobodová.
Petr Bezruč Český jazyk 7. ročník ZŠ
Opava.
Autor: Jana Paulusová Fišerová Datum: Ročník: 1. – 9.
Slezské muzeum Alena Křížová. Historie muzea: Roku 1814 bylo založeno Gymnazijní muzeum - první instituce na území ČR. Roku 1882 bylo založeno Uměleckoprůmyslové.
Česká kultura.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ Název projektuEU peníze středním školám Masarykova OA Jičín Název školyMASARYKOVA OBCHODNÍ.
Škola:Chomutovské soukromé gymnázium Číslo projektu:CZ.1.07/1.5.00/ Název projektu:Moderní škola Název materiálu:VY_32_INOVACE_CESKYJA ZYK1_10 Tematická.
Číslo: : VY_32_INOVACE_18_13 (20) Digitální učební materiál vznikl v rámci projektu "Inovace + DVPP", EU peníze do škol, CZ.1.07/1.4.00/ Název:
Karel Havlíček Borovský
Moravskoslezský kraj Krajské město Ostrava.
Název školy: Střední průmyslová škola, Ostrava - Vítkovice, příspěvková organizace Autor: Mgr. Lenka Hrušková Datum: Název: VY_ 32 _INOVACE.
VY_32_INOVACE_47_NE.
Téma: KULTURA A VĚDA V PRVNÍ REPUBLICE Předmět: Dějepis
SECESE.
ZŠ Řevnice Školní Řevnice
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Vysoké Mýto, Knířov ŠABLONA: III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT VZDĚLÁVACÍ OBOR: Český jazyk a literatura.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.1.7 K.J.Erben Název sady: Český jazyk 7. ročník Číslo projektu:
OZNAČENÍ MATERIÁLU: VY_32_INOVACE_273_ČJ8 NÁZEV VZDĚLÁVACÍHO MATERIÁLU: Petr Bezruč NÁZEV ŠKOLY: Základní škola a Mateřská škola, Hevlín, příspěvková organizace.
Projekt: Moderní škola 2010 registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/ Číslo DUM: VY_32_INOVACE_105 Téma hodiny: Karel Jaromír Erben Doporučeno pro: 8.
Název školy: ZÁKLADNÍ ŠKOLA SADSKÁ Autor: Mgr. Eva Bartošová Název DUM: VY_32_Inovace_6.2.4 Petr Bezruč Název sady: Český jazyk 9. třída Číslo projektu:
NÁZEV ŠKOLY : Gymnázium Lovosice, Sady pionýrů 600/6 ČÍSLO PROJEKTU : CZ.1.07/1.5.00/ NÁZEV MATERIÁLU : VY_32_INOVACE_2B_08_Petr Bezruč TÉMA SADY.
JIŘÍ WOLKER ŽIVOT Kde se narodil busta na jeho rodném domě pohled na město mapa ČR a umístění města a zemřel ?
NÁZEV ŠKOLY: Základní škola Strančice, okres Praha - východ AUTOR: Mgr. Hana Kletečková NÁZEV:VY_32_INOVACE_ K 03 Karel Jaromír Erben TEMA: Český.
Základní škola a Mateřská škola, Baška, p. o. Baška 137, Baška Ilustrace Josefa Lady Anotace: Seznámení s ilustracemi Josefa Lady Autor: Mgr. Vladimíra.
Jan Neruda - dílo.
Petr Bezruč vlastním jménem Vladimír Vašek
AUTOR: MGR. HANA GINTEROVÁ DATUM VYTVOŘENÍ:
projekt v rámci vzdělávacího programu VZDĚLÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
VY_32_INOVACE_14_Kultura za první republiky
Název školy: ZŠ Průhonice
František Ladislav Čelakovský
Světoví hudební skladatelé
Český jazyk 9. ročník Česká poezie 19. a 20. století.
VY_32_INOVACE_59_romantismus Autor projektu: Mgr. Renata Holanová
Číslo materiálu: VY 32 INOVACE 26/15
Blíže se seznámí s hudebním skladatelem Antonínem Dvořákem.
Vy_32_INOVACE_74_Balady a romance II
Transkript prezentace:

PETR BEZRUČ VLASTNÍM JMÉNEM VLADIMÍR JAN NEPOMUK VAŠEK SPISOVATEL, BÁSNÍK 15. 9. 1867 OPAVA 17. 2. 1958 OLOMOUC

RODIČE, SOUROZENCI OTEC – Antonín Vašek, profesor opavského gymnázia – nedobrovolně přeložen do Brna, brzy umírá na tuberkulózu MATKA – Marie Brožíková (dcera dopisovatele Tylových Květů) – ze skromné penze zaopatřuje celou rodinu SVATBA RODIČŮ – 18. 9. 1886 SOUROZENCI – Helena Jana, Ladislav Antonín a Olga Marie – všichni narozeni v Opavě

STUDIA A PRÁCE BRNO – Slovanské gymnázium PRAHA – Karlo-Ferdinandova univerzita: studium klasické a slovanské filologie – nedostudoval BRNO – pracuje jako poštovní úředník na nádražní poště (od r. 1888 až do penze v r. 1928), přechodně i v Místku KOSTELEC NA HANÉ – od r. 1939 tu žije v rodině přítele Pírka

NEÚSPĚŠNÉ MILOSTNÉ VZTAHY VÝZNAMNĚ OVLIVNILY JEHO LITERÁRNÍ TVORBU DODA BEZRUČOVÁ MARYČKA SAGONOVÁ FRANTIŠKA TOMKOVÁ – Bezručova Labutinka Chceš mi být jen beznadějné lásky smutnou upomínkou? Jak jmenovat kněžnu svých snů? Nazvu si tě Labutinkou. Sám dožiju. Bez tvé lásky jak ten život dlouho trvá, Labutinko, Labutinko, Labutinko černobrvá! Úryvek z básně Labutinka

TURISTIKA – VELKÁ BEZRUČOVA LÁSKA . Bezručův srub na Ostravici , letní příbytek básníka – dnes muzeum. Obytná část je ponechána v původní podobě i se zařízením interiéru, který si Bezruč sám navrhl. TURISTIKA – VELKÁ BEZRUČOVA LÁSKA Podnikal dlouhé turistické pochody zvané VÝPLAZY, na kterých poznal Těšínské Slezsko a Ostravsko, sblížil se s lidem a zamířil tak své verše proti útlaku tamních obyvatel.

OBLÍBENÁ MÍSTA, KDE TRÁVIL DOVOLENOU Kostelec na Hané Ivančice Branka u Opavy Staré Hamry v Beskydech V tomto domě v Kostelci na Hané žil Bezruč od r. 1939 trvale (expozice nyní uzavřena)

KONEC ŽIVOTA umírá v olomoucké nemocnici je pohřben na městském hřbitově v Opavě KONEC ŽIVOTA

TVORBA 1903 - básně pod názvem SLEZSKÉ ČÍSLO vyšly v časopise ČAS 1909 - básně pod názvem SLEZSKÉ PÍSNĚ tento název sbírce už zůstal, přitom v dalších vydáních narůstal počet básní 1930 – STUŽKONOSKA MODRÁ 1934 - STUDIE Z CAFÉ LUSTIG pokus o prózu

TŘI TEMATICKÉ OKRUHY BÁSNÍ BÁSNĚ SOCIÁLNÍHO PROTESTU BÁSNĚ NÁRODNÍHO PATOSU BÁSNĚ INTIMNÍHO RÁZU

OHLAS BEZRUČOVA DÍLA mimořádný, přestože je neobsáhlé inspirovalo přes 400 hudebních skladeb na jeho texty tisíce grafik, bibliografií obrazů, medailí bust, soch Básník se sochařem Karlem Otáhalem

BEZRUČ A OPAVA Městský dům kultury Petra Bezruče Náměstí Petra Bezruče

FESTIVAL BEZRUČOVA OPAVA patří k nejstarším kulturním festivalům na území České republiky tento kulturní svátek nese od roku 1958 jméno nejznámějšího opavského rodáka Petra Bezruče festival prošel mnoha proměnami a dnes nabízí pestrou škálu všech uměleckých druhů – literaturu, výtvarné umění, divadlo, film, hudbu každoročně festival naplňuje ve svém programu předem stanovené téma, např.: „Žena v umění“, „ S humorem do nového tisíciletí“, „Opava v Evropě, Evropa v Opavě“, „Česko-slovenská kulturní vzájemnost“, „Pocty a chvály“ hosty festivalu jsou vynikající čeští, slovenští i zahraniční umělci a v programu bývají mnohokrát využity speciální umělecké projekty vzniklé na zakázku festivalu

Socha Petra Bezruče v Dvořákových sadech v Opavě

PAMÁTNÍK PETRA BEZRUČE V OPAVĚ Památník byl vybudován v letech 1955 -1956 na místě válkou zničeného rodného domu spisovatele Petra Bezruče (1867 - 1958). Architektonická úprava průčelní fasády je dílem architekta Ivo Klimeše a akad. sochaře V. Gajdy. V letech 1866 -1868 zde pobýval básníkův otec prof. Antonín Vašek, jeden z nejvýznamnějších představitelů národního obrození ve Slezsku. Dnes je památník literárněvědným pracovištěm Slezského zemského muzea v Opavě. Mimo jiné se zde nachází jedna z expozic Slezského zemského muzea zabývající se osobností Petra Bezruče.

Portrét P. Bezruče od Oldřicha Lasáka PAMÁTNÍK Petra Bezruče v Krnově - Bezručův vrch Litografie od Maxe Švabinského

ZAJÍMAVOSTI spekuluje se o tom, že autorem většiny básní ze sbírky Slezské písně ve skutečnosti není Vašek, ale jeho přítel Ondřej Boleslav Petr, který spáchal sebevraždu v roce 1945 byl Bezručovi udělen titul národní umělec

ZDROJE http://www.opava-city.cz/bezrucovaopava/ http://www.msregion.cz/cz/beskydy/pro-aktivni/msgc/poklady/poklad-20269/ http://opavskeslezsko.webnode.cz/album/opava-sochy-pametni-desky/im-a0143-j http://infocentrum.opava.cz/scripts/detail.php?id=10324 http://www.galerie-narodni.cz/cs/predmet/4021-detail/ Vlastní fotografie – R. Schreierová http://infocentrum.opava.cz/scripts/detail.php?id=10324