VY_32_INOVACE_10_Osvícenství

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Advertisements

Označení vzdělávacího materiálu (kód): VY_12_INOVACE_ČJL1.39 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Člověk a společnost Dějepis 20. století 2. období 2. světové války VY_32_INOVACE_03 Sada 23 Základní škola T. G. Masaryka, Český Krumlov, T. G. Masaryka.
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS, DUM 17
VY_32_INOVACE_18 Asie - Japonsko
Obrázky: zdroje Snímek 4 - cbkladno
Tento materiál byl vytvořen v rámci projektu Operačního programu Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Projekt MŠMT ČREU PENÍZE ŠKOLÁM Číslo projektuCZ.1.07/1.4.00/
VY_12_INOVACE_PR.1.03státní symboly
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
VY_12_INOVACE_ČJL1.41 VY_12_INOVACE_ČJL1.41
VY_32_INOVACE_ 13 Instituce EU I
VY_32_INOVACE_18 - TĚLESO V KAPALINĚ
Základní škola Rosice, okres Chrudim Rosice 97, Rosice; IČO: ; tel.: ; Registrační číslo: CZ.1.07/1.4.00/
Registrační čísloCZ.1.07/1.4.00/ III/2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím ICT Šablona číslo: Název výukového materiálu: Tematický okruh:
Autor výukového materiálu:Monika Matoušková Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výuk. materiálu: Číslo klíčové.
VY_32_INOVACE_VkZ Alkoholismus
Autor výukového materiálu: Mgr. Klára Viznerová Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výukového materiálu:Září 2012 Číslo.
8. ročník Novověk ZŠ Rajhrad Autor: PaedDr. Zdeněk Motlíček 2011/2012.
Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/
Autor výukového materiálu:
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“ Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“
VY_32_INOVACE_06 - Aktivačně-motivační vlastnosti
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_12_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
ZÁKLADNÍ ŠKOLA OLOMOUC příspěvková organizace MOZARTOVA 48, OLOMOUC tel.: , ; fax:
VY_32_INOVACE_ 03 - Feudální stát
Označení vzdělávacího materiálu (kód): VY_12_INOVACE_ČJL1.50 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník Název programu: Operační.
Název vzdělávacího materiálu: 18. století
Název školy Základní škola Domažlice, Komenského 17 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Název projektu „EU Peníze školám ZŠ Domažlice“ Číslo a název.
Základní typy monarchií
VY_32_INOVACE _19 Romantismus
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XXI_ ČJS,DUM 13
Číslo v digitálním archivu školy
Osvícenství 2. pol. 18. století VY_32_INOVACE_145 pro 5. ročník ZŠ
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
století vznik kapitalistické společnosti
GYMNÁZIUM, VLAŠIM, TYLOVA 271 Autor Mgr. Hana Šplíchalová Č í slo materi á lu 3_3_D_08 Datum vytvořen í Druh učebn í ho materi á lu Prezentace.
Seberegulační vlastnosti osobnosti
Identifikátor sady: VY_32_INOVACE_Sada XX_ ČJS, DUM 19
Základní škola a mateřská škola T.G.Masaryka Milovice, Školská 112, Milovice projekt v rámci Operačního programu VZDĚLÁVÁNÍ PRO KONKURENCESCHOPNOST.
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Ing. Jana Homolková ANOTACE Prezentace seznamuje žáky se základní sestavou PC a dalšími.
L Vyjmenovaná slova po VY_32_INOVACE_Čj z 2
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.02 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 02 Název materiálu:Fruit Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:
KLASICISMUS VY_32_INOVACE_ 15 Klasicismus.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu
Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“
Metodický list Pořadové číslo: VY_32_INOVACE_ I.C.04 Název pro školu:EU AJ 1.stupeň 04 Název materiálu:Toys Autor:Mgr. Marcela Jarošová Vzdělávací obor:Anglický.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
VY_12_INOVACE_85 Pro žáky 7. ročníku Člověk a společnost – Dějepis – Křesťanství a středověká Evropa Prosinec 2011 Mgr. Regina Kokešová.
Autor:Pavlína Krejčí Předmět/vzdělávací oblast:Základy společenských věd Tematická oblast:Člověk a právo Téma:Manželství Ročník:1. a 2. Datum vytvoření:prosinec.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Autor výukového materiálu:Monika Matoušková Základní škola a Praktická škola, Kutná Hora Datum (období) vytvoření výuk. materiálu: O12 Číslo klíčové.
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_13_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
 Výukový materiál vytvořen v rámci projektu EU peníze školám „Učíme aktivně“  Registrační číslo CZ.1.07/1.4.00/  Číslo materiálu: VY_32_INOVACE.
Románský sloh VY_32_INOVACE_ 01 Románský sloh.
Obrázky – zdroje Snímek 4 -
Renesance VY_32_INOVACE_ 05 Renesance.
Anotace: Prezentace seznamuje s významnými osobnostmi světové literatury. Leo Calvin Rosten Vzdělávací oblast: Český jazyk a literatura Autor: PaedDr.
Volby VY_32_INOVACE_ 15 Volby.
ZA, 2. ročník, Planimetrie, Vzájemná poloha přímek, Mgr. Kamil Šrubař
Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je PhDr. Bohumila Fillová. ANOTACE Soubor slouží k opakování a procvičování slovní zásoby.
ZŠ Brno, Řehořova 3 Osobnosti českých a světových dějin Dějepis 8.ročník III
VÝUKOVÝ MATERIÁL ZPRACOVANÝ V RÁMCI PROJEKTU MODERNÍ ŠKOLA Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.400/ ZÁKLADNÍ ŠKOLA ÚSTÍ NAD LABEM, HLAVNÍ 193,
OSVÍCENSTVÍ.
Jméno autora Mgr. Jiří Kozák Datum vytvoření Listopad 2011 Ročník 8
Filozofie osvícenství ve Francii
Základní škola a Mateřská škola Mlečice, příspěvková organizace Autor:
Osvícenectví Název: VY_32_inovace_16 Vlastivěda-mladší české dějiny
Rozvoj vědy a změny ve společnosti – konec 17. a 18. století
CÍSAŘOVNA MARIE TEREZIE A CÍSAŘ JOSEF II.
Transkript prezentace:

VY_32_INOVACE_10_Osvícenství Název vzdělávacího materiálu: 18. století Číslo materiálu v sadě, (šablona, sada): VY_32_INOVACE _10 Autor materiálu: Mgr. Lucie Plechatá Vzdělávací oblast, vzdělávací obor, vyučovací předmět, ročník/y: Člověk a společnost, dějepis, 8. ročník Téma: Osvícenství Anotace: Žáci se seznámí s Voltairem, Rousseaem, jejich učením. Materiál byl vytvořen (datum, období): 23. 12. 2011 Ověření ve výuce: 22. 2. 2012, 8. A, Mgr. Lucie Plechatá VY_32_INOVACE_10_Osvícenství

VY_32_INOVACE_10_Osvícenství Myšlenkové hnutí 18.st. VY_32_INOVACE_10_Osvícenství

VY_32_INOVACE_10_Osvícenství 18. st. – svět ovládá náboženské cítění a církev radí: „Nemysli, ale věř.“ Našli se však lidé, kteří nahlížejí na svět prostřednictvím rozumu a vědy -) osvícenci Osvícenství bylo myšlenkové hnutí 18. st., jehož zastánci jsou osvíceni rozumem. VY_32_INOVACE_10_Osvícenství

Jaké by měly být vztahy mezi lidmi? Proč osvícenci? Neuvažují jako většina tehdejší společnosti, nepodřizují se náboženským dogmatům, chtějí znát odpovědi na následující otázky: Jaké by měly být vztahy mezi lidmi? Jaká by měla být práva a povinnosti panovníků a států? VY_32_INOVACE_10_Osvícenství

Měla být výhodná pro obě strany. Své názory prezentovali osvícenci při společenských setkáních, např. v tzv. francouzských salonech. Osvícenci se domnívali, že v minulosti vznikla společenská smlouva, na jejímž základě se panovníci ujali své vlády. Měla být výhodná pro obě strany. Vládci mají vládnout pro blaho poddaných. Lid má být poslušný a poslouchat svého vládce. V čem tyto myšlenky byly sympatické vládcům a v čem naopak lidu? VY_32_INOVACE_10_Osvícenství

VY_32_INOVACE_10_Osvícenství Voltaire (vlastním jménem François Marie Arouet) (1694 – 1778) Francouzský filozof, básník a spisovatel Jeho hlavním terčem se stává nesvoboda, politický útlak a náboženské tmářství Zpočátku se skrýval na zámku osvícené francouzské šlechtičny, jeho anonymní spisy byly spáleny. Později se hřál na výsluní u dvora pruského krále Fridricha II. Velikého, ale i s ním se rozkmotřil Dožil u fr. dvora pod ochranou madame de Pompadour VY_32_INOVACE_10_Osvícenství

Voltaire - citáty Rozumíte těmto citátům? Přátelé mají mít přednost před králi. Tajemství úspěchu je mlčet o tom, co nevíte. Práce od nás zahání tři velké nepřátele - nudu, neřest a nouzi. VY_32_INOVACE_10_Osvícenství

Jean-Jacques Rousseau (1712 – 1778) francouzský filozof a preromantický spisovatel švýcarského původu Zastává názor, že člověk je od přírody dobrý a miluje řád. Tvrdí, že nenucenou výchovou v raném dětství (nic jim nezakazovat) se z nich stanou spořádaní občané. VY_32_INOVACE_10_Osvícenství

VY_32_INOVACE_10_Osvícenství Od narození do 2 let - tělesný rozvoj; dítě má mít dostatek pohybu, proto se nemá balit do povijanu; dítěti máme omezovat slovní zásobu, aby neznalo slova, kterým nerozumí a nemělo více slov než představ. Od 2 do 12 let - co se budou chtít naučit se naučí sami, výchova má probíhat na venkově, protože město kazí mravy; nedoporučuje tělesné tresty, dítě trpí následky svého činu (např. rozbije-li okno, necháme ho několik dní spát v zimě). Od 12 do 15 let - rozumová a pracovní výchova; učit se přírodním vědám; poznat co nejvíce řemesel a pak si dítě vybere jedno, jemuž se vyučí. Od 15 do 21 let probíhá výchova ve městě; mravní výchova; dostatek pohybu a nesmí lenošit; uveden do společnosti a rozvíjet svou lásku k ostatním lidem VY_32_INOVACE_10_Osvícenství

VY_32_INOVACE_10_Osvícenství Výchova ženy je odlišná od výchovy muže, protože je určena k tomu, aby měla děti, vytvářela rodinnou pohodu a starala se o manželovo štěstí; protože má být také krásná a zdravá, důležitá je u ní výchova tělesná a mravní; je svému muži podřízena, myslí jeho myšlenkami a mluví jeho slovy. VY 32 INOVACE 10 Osvícenství VY_32_INOVACE_10_Osvícenství

Kontroverzní Rousseau Volal po návratu k přírodě V přírodě se zdržoval jen řídce Kritizuje šlechtu pro její nadřazenost. Přijímá pozvání šlechty i její finanční dary. Volal po výchově a vzdělání dětí. Svých 5 dětí umístil do sirotčince, kde se dospělosti dožilo jen 5 % chovanců. VY_32_INOVACE_10_Osvícenství

Osvícenství přeje podnikání V předešlém období byli zvýhodňováni urození, např. získávali od panovníka monopol na určitý druh výrobku, tím nevzniká konkurence. Jejímu vzniku bránily i středověké cechy, organizace chránící řemeslníky určitého oboru. Skotský myslitel Adam Smith položil základy volného obchodu a konkurence. VY_32_INOVACE_10_Osvícenství

VY_32_INOVACE_10_Osvícenství „ Tím, že člověk rozvíjí průmysl tak, aby dosáhl co nejvyššího zisku, sleduje jen svůj osobní zájem, … často (tak) podporuje zájem celé společnosti lépe, než kdyby jej chtěl skutečně podporovat.“ Adam Smith VY_32_INOVACE_10_Osvícenství

Panovníci osvícení rozumem V 18. st. se stalo módou, že si evropští vládci nechávali radit od slavných myslitelů. Ruská carevna Kateřina II. Veliká Pruský král Fridrich (Bedřich) II. Veliký Římská císařovna Marie Terezie Římský císař Josef II. VY_32_INOVACE_10_Osvícenství

Panovníci osvícení rozumem V 18. st. se stalo módou, že si evropští vládci nechávali radit od slavných myslitelů. Pruský král Fridrich II. Veliký VY_32_INOVACE_10_Osvícenství

VY_32_INOVACE_10_Osvícenství Osvícenství zápis Myšlenkové hnutí 18. st. – opouští náboženská dogmata a vybízí k rozumu, vzdělání Představitelé: Voltaire, Jean-Jacques Rousseau Myšlenky: Vládci mají vládnout pro blaho poddaných. Poddaný má poslouchat svého vládce. Osvícenství přeje svobodnému podnikání, vytváření konkurence. Osvícení panovníci: pruský král Fridrich II., ruská carevna Kateřina II., římská císařovna Marie Terezie, římský císař Josef II. VY_32_INOVACE_10_Osvícenství

VY_32_INOVACE_10_Osvícenství Použité zdroje: Obrázky. [cit. 2013-04-22]. Dostupné z: Mozek http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=mozek&ex=1#ai:MM900234673|mt:3| Voltaire http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=Voltaire&ex=1#ai:MC900237219| Mimino http://www.clker.com/clipart-14525.html Žena http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=%C5%BEena&ex=1#ai:MC900019761|mt:1| Bedřich II. http://office.microsoft.com/cs-cz/images/results.aspx?qu=Bed%C5%99ich+II&ex=1#ai:MC900411240| VY_32_INOVACE_10_Osvícenství