Fylogenie ovce a kozy.

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
Sudokopytníci (Artiodactyla)
Advertisements

KAŠMÍRSKÁ KOZA.
Plemena ovcí.
OUESSANTSKÁ OVCE.
někdy nesprávně nazývaná HOLANDSKÁ ZAKRSLÁ KOZA
KAMERUNSKÁ OVCE.
Nejznámější plemena ovcí 4 skupin podle užitkového směru
„Jak bych vyučovala o krkavcovitých pěvcích.“
LIDSKÉ RASY.
PŘÍRODNÍ OBLASTI EVROPY
Plemeno rozšířené v centru a na pobřeží západní Afriky. Celosvětově oblíbený druh v zoo, vhodný k rekultivaci zanedbaných pozemků. Je to nenáročné masné.
Velký münsterlandský ohař
Medvědi.
Walliserská ČERNOKRKÁ koza
Lichokopytníci.
Sudokopytníci.
Small Munsterlander. byl vyšlechtěn v Německu, v kraji Münsterland, odkud pochází jeho pojmenování. Vznikl začátkem 20. století cílenou selekcí ze španělských.
Etnická antropologie Tento projekt je spolufinancován Evropským sociálním fondem a státním rozpočtem České republiky.
Hlavní zdroj: Šelmy psovité Hlavní zdroj:
Bišonek Frisé A ZAJÍMAVOSTI O NĚM.
Čeleď: Šelmy kočkovité
Užovka obojková ZPRACOVALA: VERONIKA TRNKOVÁ.
Naše zvířata Skrčci.
Informace k tématům: Hlavní zdroje: Zootechnika Welfare HZ Domestikace
Historie vzniku plemene - legendy - předchůdci plemene - pojmenování plemene Vlastnosti - míry - barvy Charakter.
CHOV KOZ.
Kriteria třídění koní Podle fylogenetického původu - skupina mongolských koní - skupina orientálních koní iránských arabských araboberberských anglických.
Kočkovité šelmy.
Lidské rasy.
Lichokopytníci.
Praví tuři – kraniologické skupiny
SAVCI NAŠICH EKOSYSTÉMŮ
Plazi Plazi patří mezi obratlovce
Fylogenie koně.
Střední škola zemědělská a přírodovědná
Trénink v určování savců ČR
Bavorský barvá ř Původ: Podstatně lehčí a menší varieta hannoverského barváře, vyšlechtěná z něj v druhé polovině minulého století v Bavorských Alpách.
Nejznámější světová plemena, jejich historie a moderní užití
Jak bych vyučoval o krkavcovitých ptácích
Nejznámější plemena koní
Čeleď turovití podčeleď tuři.
ROTTWEILER.
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorIng. Zdeněk Pilka Název šablonyIII/2.
Jak jsem pozorovala krkavcovité ve svém okolí
Autor: Mgr. Vladimír Drápal
LIDSKÉ RASY (PLEMENA) 8. ročník.
Lukeš 9.B. Lama Známá jako,,Velbloud Jižní Ameriky,, V posledních 40 letech se Lama šíří do celého světa jako chovny dobytek Výskyt:Peru,Vysoké Andy,Bollivie.
Šelmy MEDVĚDOVITÉ Autor: Tereza Štrinclová.
(Streptopelia decaocto)
Pojmy – východní Evropa
Vypracovali: Lukáš Pala Radovan Šikl. Říše: živočichové Kmen: strunatci Podkmen: obratlovci Třída: ptáci Podtřída: letci Řád: Vrubozobí.
SUDOKOPYTNÍCI. CHARAKTERISTIKA Hmotnost těla opírají o dva prsty - třetí a čtvrtý. Prsty zakončeny rohovitými kopýtky. Většinou býložravci. 2 skupiny:
VY_32_INOVACE_ PRV.2R.1B.03 HOSPODÁŘSKÁ ZVÍŘATA.
Plemena ovcí. Merino  Střední až větší tělesný rámec  Bílá barva  Beran rohatý, ovce bezrohá  Rouno uzavřené  Vhodné do nadmořské výšky 600 m  Ovce.
Hmyz Jak vypadá a jak se dělí?. Členovci  - představují největší kmen živočišné říše  - ve větvi prvoústých dosáhli největšího stupně dokonalosti.
Hospodářská zvířata - sudokopytníci. Pořadové číslo projektu:III/2 – Autor: Mgr. Kamil Tabášek Období:květen 2013 – říjen 2013 Ročník:9. Tematický.
LIDSKÉ RASY.
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
zpracovaný v rámci projektu
Kvalitní potraviny - kvalitní život CZ.1.07/1.1.00/
NÁZEV: VY_52_INOVACE_04_02_26_DOMÁCÍ ZVÍŘATA TÉMA: DOMÁCÍ ZVÍŘATA
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
AUTOR: Lenka Hrnčířová
Název školy ZŠ a MŠ Březno Název: Autor: Mgr. Petr Pištěk
PTÁCI – LETCI (MĚKKOZOBÍ)
PTÁCI – LETCI (BRODIVÍ)
Užovka obojková David Zíka Tomáš Boudník. Užovka obojková (Natrix natrix) je nejrozšířenější evropský nejedovatý had z čeledi užovkovitých. Žije především.
PTÁCI – LETCI (ŠPLHAVCI)
Sudokopytníci: turovití žirafovití
Transkript prezentace:

Fylogenie ovce a kozy

Zoologická systematika ovcí a koz ovce sněžná ovce muflon evropský muflon asijský ovce obecná ovce stepní - archár turovití ovce tibetská - argal koza bezoárová koza capra prisca koza koza šrouborohá

Charakteristika ovcí ovce patří mezi nejdříve domestikovaná zvířata je klasickým příkladem polyfyletického původu předky všech plemen ovcí jsou 4 poddruhy ovcí: Muflon evropský Muflon asijský Ovce stepní – archár Ovce tibetská - argal

1. Muflon asijský a evropský

žije divoce ve dvou poddruzích v jižní Evropě a západní Asii vyznačuje se harmonickou tělesnou stavbou, podsaditým, krátkým trupem, pevným i končetinami ocas má méně než 13 obratlů v sedlové krajině má světlou skvrnu, světle je zbarvena i spodina trupu od muflona jsou odvozeny méně důležité plemena ovcí, např. ovce východofríská a vřesová

ovce vřesová

východofríská ovce

2. Stepní ovce archár rozšířen od Kaspického moře na východ velmi nesouladná tělesná stavba, protažený trup, hranaté obrysy evertované rohy (směřují špičkou ven) více než 13 ocasních obratlů světlejší, šedožlutá až písková barva je předkem nejrozšířenějších plemen ovcí na světě, např. jemnovlné ovce merinové, ovce typu cigája, hrubovlnné ovce cápové (šumavka, valaška)

merino

valaška

3. Ovce tibetská argal druh s několika varietami, nejznámější je ovce pamírská předek pro naše plemena ovcí nevýznamný odvozují se od ní plemena ovcí tlustozadkých a tlustoocasých

tlostoocasá ovce plemene damara

Charakteristika koz koza je považována za zvíře polyfyletického původu k jejím předkům se řadí koza bezoárová, paseng koza šrouborohá, markhur Capra prisca

1. Koza bezoárová

je rozšířena v Malé Asii, na Kavkaze a v Íránu vyznačuje se dlouhými, obloukovitě, šavlovitě, srpovitě zakřivenými rohy dlouhý trup, úzký hřbet, krátká hlava, široké čelo rovná nosní linie, veliké oko a ušní boltec u obou pohlaví je nápadný vous, bradka a na krku hříva břicho a vnitřní strana kýty jsou bílé na hřbetě černý pás, který vede až na černý ocas výskyt žlučových kamenů s vůní po bezoáru je předkem plemen domácích koz švýcarských – koza sánská a koza hardská odvozujeme od ní také kozu kamerunskou

koza sánská

2. Koza šrouborohá - markhur

rozšířena v jihozápadní Asii, od Íránu přes Afghanistán až po Himaláje štíhlejší trup, méně souladná tělesná stavba, velká hlava, malé ušní boltce velký, čtvercový formát, výška v kohoutku až 110 cm kozel má větší vous a nápadnou vlnitou hřívu rohy mají typické vinutí, bývají vývrtkovitě zatočeny v létě má markhur světle plavou barvu, na horní části hlavy a končetinách s tmavým odstínem v zimě je zbarvení jen lehce našedlé je předkem domácích koz šrouborohých – primitivní plemena koz z oblasti Středomoří

plemeno šrouborohých koz girgentana

3. Capra prisca vyhynulý druh divoké fosilní kozy byla rozšířena zejména na Balkáně, Apeninském a Pyrenejském poloostrově, ale snad i ve střední Evropě od předešlých předků se lišila charakteristicky rozevřenými rohy (zprvu společně vzhůru probíhajícími, potom špičkami směřujícími do stran) svůj původ od ní odvozuje početná skupina koz, které se vyznačujípřevislými ušními boltci je to většina plemen koz jižní Evropy (neapolská, albánská, španělská), plemena střední Evropy (koza švýcarská), plemena afrického kontinentu (egyptská, thébská), Malé Asie (angorská, kašmírská) a Číny

koza angorská