STŘEDOVĚKÉ UNIVERZITY

Slides:



Advertisements
Podobné prezentace
POČÁTKY HUDEBNÍCH DĚJIN U NÁS
Advertisements

Obecná charakteristika Architektura a její znaky
Románská kultura.
Střední škola Oselce Škola: SŠ Oselce, Oselce 1, Nepomuk, Projekt: Registrační číslo: CZ.1.07/1.5.00/ Název: Modernizace.
Jméno autora: Mgr. Barbora Jášová Datum vytvoření:
OBLAST 3: KULTURNÍ A VZDĚLÁVACÍ VÝMĚNA MLADÝCH EVROPANŮ Mgr. Pavel Černuška, Ph.D. Cyrilometodějská teologická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci.
Číslo a název projektuCZ.1.07/1.5.00/ OP: Vzdělávání pro konkurenceschopnost Zvyšování vzdělanosti pomocí e-prostoru Název a adresa školySoukromá.
VE VRCHOLNÉM STŘEDOVĚKU
AUTOR: Mgr. Lenka Bečvaříková
KAREL IV. a jeho doba Autorem práce, pokud není uvedeno jinak, je Mgr.Marie Toncrová.
Den otevřených dveří na Národohospodářské fakultě pro obor Národní hospodářství 5. ledna 2013.
Výukový materiál zpracován v rámci projektu EU peníze školám
Středověká Západní Evropa
Žalobceobhájce. Právník je obecné označení člověka, který získal vysokoškolské právnické vzdělání. Nejčastěji je to absolvent právnické fakulty, magisterského.
Škola pro děti Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.4.00/ Příjemce: Doporučeno pro: 7. ročník Předmět: dějepis Autor: Jakub Komrska Základní škola.
OBLAST 1: KOOPERACE VE VÝZKUMU A VÝVOJI Marek Junek Filozofická fakulta Univerzity Karlovy v Praze EVROPSKÁ KULTURNÍ STEZKA SV. CYRILA A METODĚJE.
Obsah předmětu Základní pojmy Umělecké styly
Jméno autora: Mgr. Vlasta Kollariková Datum vytvoření: Číslo DUMu: VY_32_INOVACE_11_OSVZ_ZSVa Ročník: I. Vzdělávací oblast: Společenskovědní.
Karel IV. * , Praha  , Praha Matka: Eliška Přemyslovna
Osvícenství.
Život lidí v novověku Autorem materiálu a všech jeho částí, není-li uvedeno jinak, je Mgr. Hana Zimová. Vytvořeno dne Nový začátek (New start)
Vznik středověkých univerzit
LUCEMBURKOVÉ od r. 1310, sňatkem Jana Lucemburského a Elišky Přemyslovny (sestra Václava III.) - lucemburská dynastie (1310 – 1437) = Jan Lucemburský,
Tento Digitální učební materiál vznikl díky finanční podpoře EU- OP Vzdělávání pro konkurenceschopnost. Není – li uvedeno jinak, je tento materiál zpracován.
Gotická kultura a vzdělanost
Středověká vzdělanost
ROMÁNSKÁ KULTURA.
OSVÍCENSTVÍ 18. století bylo dobou, kdy si společnost uvědomila vědecký přínos 16. a 17. století. Konečně.
Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Číslo materiálu VY_32_INOVACE_103 Název školy Gymnázium, Tachov, Pionýrská 1370 Autor Mgr. Miluše Hnátová PředmětDějepis.
VY_32_INOVACE_Čj-Li 6.,7.18 Anotace: Prezentace se zaměřuje na středověkou českou literatury a dobu husitskou. Vysvětluje jednotlivé pojmy a uvádí hlavní.
Kulturní dějiny 23. února 2011 Mgr. Ondřej Kunc
Románský sloh Jde o kulturu raně křesťanské civilizace od 11. do 13. století. Navazovala na kulturu římskou + germánské či slovanské prvky. Jediným nositelem.
Středověká vzdělanost, rytířská kultura
VY_12_INOVACE_Vl_4.52. Označení vzdělávacího materiálu (kód): VY_12_INOVACE_Vl_4.52 Název školy: Základní škola a Mateřská škola Byšice, okres Mělník.
VYBER SI, MÁME CO NABÍDNOUT Široká nabídka bakalářských a navazujících magisterských oborů zahrnující i obory s unikátním postavením na ekonomických.
Registrační číslo projektu: CZ.1.07/1.5.00/ Šablona III/2VY_32_inovace _606.
GOTICKÁ KULTURA 2. část.
Počátky Svaté říše římské
Renesance a humanismus
Název školyStřední odborná škola a Gymnázium Staré Město Číslo projektuCZ.1.07/1.5.00/ AutorPhDr. Jitka Mannová Název šablonyIII/2.
Český stát za vlády Lucemburků
VZTAH VÍRY A ROZUMU VE STŘEDOVĚKÉ FILOZOFII Dušková, Hessler, Marešová, Dlouhá, Hučíková – V8A
Filosofie křesťanského středověku
7.A Dějepis. Je to základní otázka středověku Křesťan věří v Bibli a vykládá ji rozumem Čím se má tedy křesťan řídit? Sv. Augustin: „Poznávej, abys věřil,
Předchůdci Husovi, Jan Hus
Jan Hus a jeho předchůdci
Monika Goldová Život Karla IV.. Kdo byl vlastně Karel IV. ? Byl 11. č eský král. Také byl 1. č eský, který se stal císa ř em. Narodil se 14. kv ě tna.
FILOZOFICKÁ FAKULTA OSTRAVSKÉ UNIVERZITY FILOLOGIE filozofie Historické vědy Psychologie Filologie HISTORICKÉ VĚDY psychologie filozofie Sociologie.
Autor:Mgr. Jitka Hříbková Číslo DUMu:VkO9 - 4 Datum ověření ve výuce: Téma: Vzdělávací soustava ČR Tématický okruh: Člověk a pracovní život.
Představení Obchodně podnikatelské fakulty v Karviné Slezské university v Opavě Michal Tvrdoň – proděkan pro vědu a výzkum Zasedání Vědecké rady SU OPF.
Kultura ve starověkém Římě Vzdělanost, architektura.
Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích Zdravotně sociální fakulta Katedra ošetřovatelství březen 2009.
Název školy ZÁKLADNÍ ŠKOLA, JIČÍN, HUSOVA 170 Číslo projektu CZ.1.07/1.4.00/ Číslo a název klíčové aktivity 3.2 Inovace a zkvalitnění výuky prostřednictvím.
DIGITÁLNÍ UČEBNÍ MATERIÁL
Počátky hudebních dějin v Čechách
Cyril a Metoděj biografie.
Fakulta jaderná a fyzikálně inženýrská ČVUT Nabízíme nové studijní zaměření Fyzika a technika termojaderné fúze Nové studijní zaměření, které FJFI ČVUT.
ZŠ Masarykova, Masarykova 291, Valašské Meziříčí Autor
Vzdělanost Pozdní gotika
VY_ 32_ INOVACE _03_10_gotická kultura
AUTOR: Mgr. Hana Műllerová NÁZEV: VY_32_INOVACE_5B_17
Obchodní akademie, Střední odborná škola a Jazyková škola s právem státní jazykové zkoušky, Hradec Králové Autor: Mgr. Lubomíra Moravcová Název materiálu:
PATRISTIKA II Číslo projektu CZ.1.07/1.5.00/ Označení materiálu
Základní charakteristika a hlavní rysy (Učebnice strana 52 – 59)
Spolupráce gymnázií s vysokými školami
Byzantská říše.
Vzdělání ve středověku
Tento materiál byl vytvořen rámci projektu EU peníze školám
Katedra historie Filozofická fakulta UP Olomouc
Transkript prezentace:

STŘEDOVĚKÉ UNIVERZITY Universitas= latinsky společenstvo učitelů a studentů (ve středověku nazýváni žáky)

VZNIK UNIVERZIT Největší rozvoj 13.-15.st. Snaha světských feudálů a biskupů získat nezávislost Předchůdci byli římské rétorické školy a akademie z řecké antiky První univerzita r. 862 v Cařihradu, fungovala pouze 4 roky(její absolventi byli např.: Konstantin a Metoděj)

UNIVERZITY-charakteristika Povoluje je papež Volnost pohybu profesorů a studentů mezi univerzitami Vyučovacím jazykem latina V začátku nebyly fyzickým prostorem, ale jen korporací (učilo se v kostelech, různých domech..) Vlastní samosprávu, v čele volený rektor - právo soudit žáky i profesory Společenský ani národnostní původ nehrál roli Církev se snažila uplatňovat svůj vliv (=> určování obsahu studia, dosazování profesorů a prostřednictvím nich přinášet do všech oborů náboženské principy)

UNIVERZITY-charakteristika Mezi univerzitami probíhal boj o autonomii a o univerzitní privilegia, o svobodu učení a myšlení, o vymanění z dogmat církve Časem velmi vysoká váženost a nesmírný význam pro rozvoj vědy a kultury Šířily vědomosti a poznání po celém evropském kontinentě Napomáhaly rozvoji měst a podíleli se na přípravě kulturního hnutí v renesanci Hospodářský základ tvořily dotace od církve a udělování beneficí univerzitním učitelům

DĚLENÍ UNIVERZIT NIŽŠÍ Artistická fakulta (všeobecně vědecké) Učilo se tu 7 svobodných umění (gramatika, rétorika, logika, quadrivium: matematika, astronomie, geometrie a hudba ) Studium trvalo 3-4 roky (první 1-2 roky bakalářské, poté magisterské) VYŠŠÍ Lékařská (medicínská) f. Teologická f. Právnická f. Určité stupně vzdělání (např.: docent mohl vyučovat na fakultě)

LÉKAŘSKÁ FAKULTA Napomáhala k rozvoji lékařství Studium spočívalo hlavně ve čtení církví uznávaných autorů (Galénos, Aviccena, Rhares, někdy i Hippokratés) Nejvýznamnější byla lékařská fakulta v Bologni (zde se vyučovala i chirurgie)

TEOLOGICKÁ FAKULTA Křesťanská nauka je studována systematicky Doktor teologie ve 32 letech Nejuznávanější fakulta Svatý Albert Veliký

PRÁVNICKÁ FAKULTA Světské nebo kanovnické právo Proslulá je Boloňská univerzita

PAŘÍŽSKÁ UNIVERZITA Dnes známá jako Sorbonna Založena v r. 1160 cca „matka vzdělanosti“ V r. 1260 konečná podoba (až do 18.st.) V r. 1355 český rektor Vojtěch Raňkův z Ježova Absolventi: Tomáš Akvinský, Albert Veliký Logo: Podoba:

OXFORDSKÁ UNIVERZITA 1. zmínky o výuce z r. 1096, v r. 1167 král Jindřich II. zakázal Angličanům studovat na univerzitě v Paříži => velký přísun studentů, v r. 1214 potvrzeno listinou papežského legátu Vznikla z pobočky Pařížské univerzity V čele kancléř (až dodnes) Logo: Podoba:

CAMBRIDGESKÁ UNIVERZITA založena nespokojenými akademiky z Oxfordské univerzity v r. 1209 => velká rivalita až do současnosti Absolventi: Isaac Newton, Charles Darwin Logo: Podoba:

BOLOŇSKÁ UNIVERZITA Založena v r. 1088 (není jisté), 1. statusy získala r. 1158 od Fridricha Barbarosy Historicky známá pro výuku kanovnického a světského práva Absolventi: Dante Alighieri, Francesco Petrarca, Mikuláš Koperník Logo: Podoba:

UNIVERZITA KARLOVA Založena 7.4. r. 1348 Karlem IV. v Praze Nejstarší univerzita východně od Paříže a zároveň severně od Alp Často zahraniční studenti a učitelé (zejm. ze středoevropských oblastí) Václav IV. v r. 1409 Kutnohorským dekretem posílil postavení domácích členů Zakládající listina: Logo:

DALŠÍ VÝZNAMNÉ UNIVERZITY Montpellier Cordóba Valencie Krakow Lisabon Salermo Grenoble

DĚKUJI ZA POZORNOST Zdroje: wikipedia, oficiální stránky univerzit Zpracoval: Tomáš Jarolím, 2.B